pierniczki z - 2328 przepisów (strona:99/156)

Lukier królewski: tradycyjny i wegański 251

dekorowanie pierniczków to tylko lukrem królewskim :) Jest idealny do misternych, ażurowych dekoracji i bardzo trwały - ciasteczka nim udekorowane można przechowywać przez długi czas. Jeśli macie obawy co do użycia surowego białka, można je zastąpić wodą odsączoną z ciecierzycy konserwowej. Lukier wychodzi tak samo dobry, jak ten na białku. Polecam :) Tradycyjny lukier królewski: 1 białko 200-300 g przesianego cukru pudru

Domowa Cookierenka Agi
Kilka pomysłów na.. 166

domu spędzam tylko Wigilię, więc dużo robić nie będę, ale nie potrafię sobie wyobrazić, że nie zrobiłabym nic kompletnie, bo co to za święta? dzisiaj zabrałam się za pierniczki oraz świąteczny likier, po raz pierwszy zobaczymy jak wyjdzie :) a po za tym żyję szkołą, są dni, że ledwo wrócę, a już muszę do niej wracać, na ratunek przychodzą szybkie obiady

More food, love and dreams
Piernik przekładany konfiturą wiśniową 279

Zostało mi trochę ciasta z pierniczków (przepis tutaj ) i pomyślałam, że szkoda go wyrzucać. Kto powiedział, że piernik ma być tylko na Boże Narodzenie? Mój chrześniak jada piernik przez cały rok. Na urodziny zawsze jest tort w postaci piernika. Dziś zaproponuję ciasto piernikowe, przekładane konfiturą wiśniową. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Ciasteczka imbirowe golden gingerbread 91

wykrawania ciasteczek użyłam prostokątnych  herbatnikowych foremek, ale jeśli wytniecie je przy pomocy foremek  w kształcie gwiazdki, aniołka czy mikołaja wyjdą Wam piękne pierniczki. Inspiracja Tater z  forum kulinarnego Cincin. Ciasteczka imbirowe golden gingerbread Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 350 g mąki pszennej typ 500 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Sernik na pierniczkowym spodzie . 179

dodajemy budynie , roztopioną margarynę i skórkę z pomarańczy , dobrze mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli . Dodajemy do sera i delikatnie mieszamy łyżką . Masę serową wykładamy na pierniczki . Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni , mój sernik piekł się około 50 minut.Wyłączamy piekarnik i studzimy przy otwartych drzwiczkach . Następnie wyciągamy Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 4 łyżkami

Sama słodycz i szczypta chili
Domowy marcepan 283

minut pracy. Domowy marcepan przyda nam się do wielu deserów. Można nim między innymi nadziać domowe pralinki, przełożyć piernik staropolski, obłożyć ciasto czy tort, zrobić dekorację na muffinki, udekorować pierniczki (marcepan można zabarwić na różne kolory) czy też po prostu przyprawić nim masę makową. Niezastąpiony do rogali marcińskich czy też świątecznego stollen. Warto go rozwałkować i ułożyć na keksie . Możemy

Poezja smaku
Strudel makowy z kruszonką 155

świętami najbardziej kojarzy nam się zapach i smak pomarańczy…i pierniczków, dlatego na nadchodzące święta mam dla Was pyszny strudel drożdżowy z makiem i bakaliami, niech jego aromat wypełni Wasz dom, przygotowany tak jak za dawnych lat, gdy piekła go moja mama, bez pospiechu, aby ciasto idealnie wyrosło, wtedy mamy pewność że będzie pulchny i mięciutki…a więc pieczemy…..:) Składniki

Wanilia i Kardamon
Kruche ciasteczka z maszynki 153

domu naszego dzieciństwa, bardziej od pierniczków popularne były ciasteczka z maszynki. Piekło się dużo, przechowywało  w kartonowym pudle, w zimnym pomieszczeniu na strychu. Smakowały wyjątkowo i wspominamy je do dziś.     Składniki: -ok. 4 do 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej -3/4 szklanki cukru pudru -3/4 kostki masła ( 15 dkg ) -3/4 szklanki kwaśnej śmietany

Maminek kulinarny
Sernik piernikowy 426

upieczeniu schłodzony całą dobę w lodówce, nabierze odpowiedniej konsystencji. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Sernik piernikowy Składniki: SPÓD 100g herbatników (mogą być zwykłe, korzenne lub pierniczki) 50g masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika MASA SEROWA 1kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie lub dobrej jakości twarogu z wiaderka 5 jajek 130g miodu 100g

Smakołyki Bereniki
Sernik pomarańczowo-dyniowy / Z dynią 139

się nie myli, kto nic nie robi . Już mam pomysł, jak to naprawić, i jak będę miała znów dzień wolny, z pewnością spróbuję ponownie. W optymistycznym nastroju polukrowałam pierniczki upieczone wczoraj i zabrałam się za wałkowanie i wykrawanie kolejnej partii. Gdy wyciągnęłam nie wiem już którą blachę z piekarnika, zmiksowałam ciasto cynamonowe. Teraz się piecze, a ja mam chwilę wytchnienia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
IMBIROWY ŚLEDŹ W ORZECHACH 136

Śledzie robimy trzy dni przed wyłożeniem je na stół.Smakują korzennie pierniczkami,winnie bo był dodany świeży imbir , a miód nadał im lekkiej słodyczy.Wspaniała przystawka na rodzinne spotkania.Polecam jeśli lubicie takie smaki.    1 kg.płatów śledziowych  3 szkl.mleka 1 szkl.oleju słonecznikowego 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru mały kawałek kory cynamonu 4 goździki 6 ziaren pieprzu

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zimowe babeczki 181

Miód z wodą zagotować, zalać czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Polewę przestudzić, gęstniejącą polać babeczki. Odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego! Ja tymczasem zakasuję rękawy, i zabieram się za pieczenie pierniczków. Ostatnio nie mogę na nic znaleźć czasu, a wałkowanie i wykrawanie, choć szalenie relaksujące i przyjemne, jest też dość czasochłonne... Wolny dzień jest więc idealny na nadrobienie zaległości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przyprawa korzenna do ciasteczek Spekulatius (Speculoos). 218

przepis (znajdziecie go  tutaj ). Przyprawę można używać również do aromatyzowania kawy, czekolady na gorąco, dodawać do innych wypieków, kremów, czy bitej śmietany. A jeśli chcecie upiec pierniczki, wystarczy dodać kilka przypraw, ale o tym w kolejnym poście. Zapraszam ;) Składniki na przyprawę korzenną do ciasteczek Spekulatius (Speculoos): 1 łyżka zmielonego cynamonu 1,5 łyżeczki mielonego (suszonego) imbiru 0,5 łyżeczki

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka pierniczkowe 136

więc postanowiłam upiec coś innego, jednak z pierniczkowym tematem ściśle związane, czyli ciasteczka. Chrupkie na zewnątrz, delikatnie miękkie w środku, mocno korzenne i pyszne! Idealne dla tych, którzy prawdziwe pierniczki przechowują na święta, a już teraz chcę się cieszyć ich smakiem. Składniki: (na dwie blachy ciasteczek) 2 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka sody 1 jajko

Cakes By Kejt