pierniczki z - 2328 przepisów (strona:97/156)

Domowy marcepan 296

minut pracy. Domowy marcepan przyda nam się do wielu deserów. Można nim między innymi nadziać domowe pralinki, przełożyć piernik staropolski, obłożyć ciasto czy tort, zrobić dekorację na muffinki, udekorować pierniczki (marcepan można zabarwić na różne kolory) czy też po prostu przyprawić nim masę makową. Niezastąpiony do rogali marcińskich czy też świątecznego stollen. Warto go rozwałkować i ułożyć na keksie . Możemy

Poezja smaku
Strudel makowy z kruszonką 162

świętami najbardziej kojarzy nam się zapach i smak pomarańczy…i pierniczków, dlatego na nadchodzące święta mam dla Was pyszny strudel drożdżowy z makiem i bakaliami, niech jego aromat wypełni Wasz dom, przygotowany tak jak za dawnych lat, gdy piekła go moja mama, bez pospiechu, aby ciasto idealnie wyrosło, wtedy mamy pewność że będzie pulchny i mięciutki…a więc pieczemy…..:) Składniki

Wanilia i Kardamon
Kruche ciasteczka z maszynki 162

domu naszego dzieciństwa, bardziej od pierniczków popularne były ciasteczka z maszynki. Piekło się dużo, przechowywało  w kartonowym pudle, w zimnym pomieszczeniu na strychu. Smakowały wyjątkowo i wspominamy je do dziś.     Składniki: -ok. 4 do 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej -3/4 szklanki cukru pudru -3/4 kostki masła ( 15 dkg ) -3/4 szklanki kwaśnej śmietany

Maminek kulinarny
Sernik piernikowy 437

upieczeniu schłodzony całą dobę w lodówce, nabierze odpowiedniej konsystencji. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Sernik piernikowy Składniki: SPÓD 100g herbatników (mogą być zwykłe, korzenne lub pierniczki) 50g masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika MASA SEROWA 1kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie lub dobrej jakości twarogu z wiaderka 5 jajek 130g miodu 100g

Smakołyki Bereniki
Sernik pomarańczowo-dyniowy / Z dynią 149

się nie myli, kto nic nie robi . Już mam pomysł, jak to naprawić, i jak będę miała znów dzień wolny, z pewnością spróbuję ponownie. W optymistycznym nastroju polukrowałam pierniczki upieczone wczoraj i zabrałam się za wałkowanie i wykrawanie kolejnej partii. Gdy wyciągnęłam nie wiem już którą blachę z piekarnika, zmiksowałam ciasto cynamonowe. Teraz się piecze, a ja mam chwilę wytchnienia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
IMBIROWY ŚLEDŹ W ORZECHACH 148

Śledzie robimy trzy dni przed wyłożeniem je na stół.Smakują korzennie pierniczkami,winnie bo był dodany świeży imbir , a miód nadał im lekkiej słodyczy.Wspaniała przystawka na rodzinne spotkania.Polecam jeśli lubicie takie smaki.    1 kg.płatów śledziowych  3 szkl.mleka 1 szkl.oleju słonecznikowego 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru mały kawałek kory cynamonu 4 goździki 6 ziaren pieprzu

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zimowe babeczki 188

Miód z wodą zagotować, zalać czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Polewę przestudzić, gęstniejącą polać babeczki. Odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego! Ja tymczasem zakasuję rękawy, i zabieram się za pieczenie pierniczków. Ostatnio nie mogę na nic znaleźć czasu, a wałkowanie i wykrawanie, choć szalenie relaksujące i przyjemne, jest też dość czasochłonne... Wolny dzień jest więc idealny na nadrobienie zaległości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przyprawa korzenna do ciasteczek Spekulatius (Speculoos). 230

przepis (znajdziecie go  tutaj ). Przyprawę można używać również do aromatyzowania kawy, czekolady na gorąco, dodawać do innych wypieków, kremów, czy bitej śmietany. A jeśli chcecie upiec pierniczki, wystarczy dodać kilka przypraw, ale o tym w kolejnym poście. Zapraszam ;) Składniki na przyprawę korzenną do ciasteczek Spekulatius (Speculoos): 1 łyżka zmielonego cynamonu 1,5 łyżeczki mielonego (suszonego) imbiru 0,5 łyżeczki

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka pierniczkowe 147

więc postanowiłam upiec coś innego, jednak z pierniczkowym tematem ściśle związane, czyli ciasteczka. Chrupkie na zewnątrz, delikatnie miękkie w środku, mocno korzenne i pyszne! Idealne dla tych, którzy prawdziwe pierniczki przechowują na święta, a już teraz chcę się cieszyć ich smakiem. Składniki: (na dwie blachy ciasteczek) 2 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka sody 1 jajko

Cakes By Kejt
Miodowe pierniczki z patelni. Śniadanie w świątecznych smakach. 329

już czuję zbliżające się Święta. Moi domownicy też, dzięki zapachom wydobywającym się z kuchni :) Dziś unosił się przyjemny zapach piernika... Zaprosiłam wszystkich na śniadanie w świątecznych smakach. Miodowe pierniczki z patelni znikły równie szybko jak się pojawiły na talerzach. Spróbujcie i Wy, zapraszam. Składniki: 1 1/3 szklanki mąki 3/4 - 1 łyżka gęstego miodu spadziowego z drzew iglastych 1 łyżeczka proszku

Słodkie okruszki
Jak zrobić tort na 1 urodziny lub chrzciny 307

będą się trzymać całości, proponuję przymocować je za pomocą kawałków wykałaczki. 10) Przed wycięciem literek masę rozwałkowałam na grubość około 3 mm. Literki wycinałam za pomocą foremek do pierniczków, mam taki zestaw 100 elementów, ale można kupić sobie specjalne foremki do masy cukrowej z literkami ewentualnie można literki ulepić, lub wyciąć nożem. Moja rada przed przyklejeniem literek warto najpierw rozmieścić

moj przepis na
Zdrowe i ekspresowe ciasteczka z bananami bez tłuszczu, bez cukru, bez mleka i bez jajek 142

gładką masę, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Łyżką nabierać porcję wielkości dużego orzecha włoskiego, następnie lekko spłaszczyć np. tłuczkiem do mięsa. Ja ciasto przekładałam do wysokiej wykrawaczki/formeki do pierniczków, ugniatałam trzonkiem od drewnianej łyżki, następnie formę delikatnie zdejmowałam. Piec 30-35 min. Wyjąć ostudzić na kratce. Smacznego! Zdrowe i ekspresowe ciasteczka z bananami bez tłuszczu, bez cukru, bez mleka

moj przepis na
Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym 165

łyżki kakao i mąki ziemniaczanej) 2 gruszki obrane, wydrążone lub 2 dojrzałe banany 150 gr orzechów prażonych i solonych 300 gr ciastek kakaowych lub cynamonowych lub imbirowych lub pierniczków 100 gr śliwek suszonych (ja użyłam, ale nie ma takiej konieczności) garść orzechów włoskich Piekarnik nagrzać do 180 st., grzałka góra-dół. Formę do pieczenia, wyłożyć papierem do pieczenia, samo

moj przepis na
Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona 219

lekko wgnieść w formę, wyłożyć orzechy (ja nie dawałam). Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozwałkować na lekko posypanej mąką ziemniaczaną stolnicy, wykrajać kształty foremką do pierniczków. Piec 1 godzinę w 160 stopniach bez termoobiegu. Ja ostatnie 20 min piekłam z folią aluminiową od góry, bo ciasto zbytnio się rumieniło. * Ja robiłam z 2 kg jabłek

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania