pieczywo - 17769 przepisów (strona:333/1185)

Pieczeń Rzymska z ziemniakami i wsiniami 114

uniwersalna i można ją jeść na ciepło i zimno, zawijać w szynkę lub bekon. Pieczeń rzymska z wiśniami to typowe danie flamandzkie, które możesz podać z ziemniakami czy też pieczywem i oczywiście z frytkami, wydaje się, że z czym nie podasz pieczeni, to całą robotę robi, godny uwagi prosty sos wiśniowy.  Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego

RafalCook
Pory faszerowane mięsem mielonym w sosie cytrynowym 100

zacznie się gotować. Dodać sporą garść posiekanej mięty i doprawić do smaku solą i pieprzem. Pory faszerowane polać sosem, oprószyć posiekaną mięta i natychmiast podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Jak zrobić puder z owoców 109

zastosowań. Pudry owocowe możesz dodawać do jogurtów, mleka, owsianki i muesli słodkich wypieków  lukru i polewy do wypieków i pierników lodów i sorbetów chlebów, bułek i innego rodzaju pieczywa W pudrze owocowym możesz też obtoczyć domowe trufle, bajaderki oraz domowe cukierki i galaretki. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek owocowych.   Najbardziej uniwersalny jest moim zdaniem puder

Cztery Fajery
CHLEB I OKRUSZKI- RECENZJA KSIĄŻKI 115

wybrać i polecić jedną z nich byłaby to bez wątpienia książka Elizy. Na kartkach książki “Chleb i okruszki” znajdziesz odpowiedź na każde pytanie związane z wyrobem domowego pieczywa. Zrobisz swój pierwszy zakwas i upieczesz najpyszniejszą chałkę. W moim rodzinnym domu pieczenie chleba jest czymś naturalnym. Mój tata na szafce w kuchni ma kilka rodzajów zakwasu. Dokarmia je, pielęgnuje

Kukuleczki
śledzie w oleju w stylu "śledzik na raz"... 133

wsypać do cebuli. Dodać pieprz mielony, ocet jabłkowy i wymieszać, wlać olej rzepakowy, przełożyć do słoika, zamknąć i schować do lodówki najlepiej na całą noc. Idealnie smakuje z ciemnym pieczywem jako małe kanapeczki, takie "na raz" - bardzo lubimy śledzie w każdej odmianie i na różne sposoby, tym razem zrobiłam śledzie w stylu "śledzik na raz"........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z Twarożkiem Pomidorem i Ogórkiem 94

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z dodatkiem twarogu i świeżych warzyw to idealny pomysł na śniadanie, kolację, a także posiłek do pracy. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa lub wafli ryżowych. Bardzo często biorę taką sałatkę z twarożkiem pomidorem i ogórkiem do pracy, ponieważ jest bardzo szybka w przygotowaniu, a dodatkowo smaczna i sycąca. Serdecznie polecam Składniki: 1/2 świeżego

Przepiski.pl
Pasztet z królika 164

krojenia. Lekko ziołowego i aromatycznego smaku pasztetowi nadały suszone pomidory i dość spora ilość świeżo krojonej natki pietruszki. Pasztet po upieczeniu był mięciutki, kremowy i fajnie smarował się na pieczywie. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Kremowy pasztet z królika Składniki na pasztet z królika. 70 dkg ugotowanego mięsa z królika 200 ml bulionu

MeCooks
Stambuł do zjedzenia, Bartek Kieżun. Recenzja książki a także przepis na tureckie bułeczki - Pogaca. 115

następnie dzieli się przepisami. Na pierwszy rzut idą śniadania. Bo trzeba powiedzieć, że książka podzielona jest na kilka części. Zaczynamy od śniadań, w tym dziale poznamy przepisy na tureckie pieczywo. Bułeczki, bajgle czy obwarzanki. Następnie autor zaprasza nas na Ajran i Kebab czyli obiad. Tutaj zjemy dużo warzyw, zupy z soczewica, kurczaka na różne sposoby no i oczywiście jagnięcinę

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka z holenderskiego matjasa na buraczkach 150

pomidorów w oleju 1 płaska łyżeczka tartego chrzanu - samodzielnie lub ze słoika 4-5 łyżek octu winnego 2 łyżki oleju z pomidorów czarny pieprz świeżo mielony Do podania lekkie pieczywo (opcjonalnie) Instrukcje Buraki gotujemy w całości bez obierania, do miękkości, ale nie rozgotowując - zwykle ok. 2 godzin. Pozostawiamy do ostygnięcia, po czym obieramy i kroimy w maks. 1 cm kostkę

Kulinarna Pokusa
Słodkie bułki śniadaniowe z cynamonem i żurawiną 106

Lubujemy się w słodkościach. Ale lubujemy się też w pieczywie. Postanowiliśmy więc połączyć te dwie rzeczy. Ania chciała bułki na śniadanie, a ja miałem ochotę na coś słodkiego. Zawsze można zrobić i jedno i drugie. Albo po prostu można zrobić słodkie bułki. I tak właśnie powstały te słodkie bułki śniadaniowe z cynamonem i żurawiną. Chwilę pomyślałem i opracowałem naprawdę dobry

Marder&Marder Manufacture
Domowy chleb na zakwasie 124

ilość wilgoci, czyli właśnie hydratacji, zmieniamy strukturę i smak chleba. Niemniej jednak ciasto o wysokiej hydratacji wymaga większej wprawy w formowaniu, dlatego dla osób początkujących nie zalecam robienia takiego pieczywa, bo można się niestety szybko zniechęcić. Jeśli zatem jesteś początkującym piekarzem i/lub nie interesuje Cię zgłębianie informacji na temat bardziej skomplikowanych aspektów pieczenia chleba, to mam nadzieję, że ten przepis

rabarbarowo
Jak zrobić własny zakwas 126

zakwasu nie oszukasz. Obserwując go, musimy się nauczyć tego czego potrzebuje, żeby dobrze rosnąć, prawidłowo fermentować i ostatecznie dać nam to do czego go stworzyliśmy, czyli pachnące, pyszne pieczywo. Podstawy Zanim zakasacie rękawy do przygotowania zakwasu, warto zwrócić uwagę na parę aspektów i po prostu się do tego przygotować. Pierwsza sprawa to oczywiście naczynie, w którym będziecie go hodować. Moim

rabarbarowo
Domowa Kiełbasa w Słoiku 238

podczas nieoczekiwanej wizyty rodziny czy znajomych. Każdy zachwycał się jej cudownym zapachem i smakiem. Wystarczy otworzyć słoiczek, pokroić kiełbasę w plasterki i serwować w formie przekąski czy dodatku do pieczywa. Pomysł na przygotowanie kiełbasy w słoiku pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. W naszym domu bardzo często gościły tego typu wyroby. Postanowiliśmy je odtworzyć i przygotować samodzielnie. Wyszły bardzo smaczne

Przepiski.pl
Domowe flaki wołowe 130

przelej do gotującej się zupy. Na koniec wsyp majeranek oraz dopraw przyprawami zgodnie z gustem. Po chwili zdejmij z ognia. Podawaj w miseczkach lub głębokich talerzach z dodatkiem pieczywa.   Flaczki przechowywane w temperaturze pokojowej (15-25 °C) na drugi dzień mogą skwaśnieć (nie nadawać się do zjedzenia) . Ostudzone najlepiej przechowywać w lodówce lub innych chłodnym miejscu

Kulinarny S.O.S.