pieczywo - 17769 przepisów (strona:342/1185)

Tatar z Matiasa z ogórkiem małosolnym i quinoą 201

zmielonym pieprzem. Kładziemy na tatarze, posypujemy koperkiem dodajemy kilka kropli ostrego sosu piri-piri.     Można podać samodzielnie, lub z dodatkiem młodych ziemniaków, albo grzanek z bezglutenowego pieczywa, przed zjedzeniem wszystkie składniki należy starannie wymieszać. Smacznego

Quinoa Raz!
Polędwiczka duszona w młodej kapuście 187

dusimy razem z mięsem. Pod koniec doprawiamy pieprzem. Czas duszenia ok. 30 minut pod przykryciem.  3. Polędwiczkę kroimy w plastry , mieszamy z kapustą i podajemy z ziemniakami lub pieczywem

Apetyczna babeczka
Domowy schab parzony 292

jakiegoś czasu przygotowuję w domu świeżo wypiekane pieczywo . Można powiedzieć, że to jest już w miarę opanowane, teraz przyszła pora na przygotowanie domowej wędliny. Na początek będzie dość trudne mięso – schab. Jest ona z natury dość suchy więc nie można go zbytnio wysuszyć podczas przygotowywania. Pokażę Wam jak przygotować schab parzony, aby był „prawie” identyczny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pstrąg pieczony w piekarniku 149

czasie ryba będzie gotowa. Rybę podajemy na talerzu, na który przelewamy również sos, który znajduje się na dnie naczynia żaroodpornego. Jest w nim masa smaku. Pstrąga podajemy z białym pieczywem. Smacznego

Smak mojego domu
Sałatka grillowa z papryczkami padron i grzankami 141

feta i soczyste pomidorki z ogórkiem. Brzmi bosko, smakuje jeszcze lepiej. Naprawdę. Papryczki możesz podsmażyć na grillu, nie musisz na patelni. Wystarczy tacka na grilla ;) Możesz użyć starszego pieczywa, pamiętaj - nie marnujemy żywności! :)  Składniki: 3 duże garście pomidorków koktajlowych 3 duże garście papryczek padron 1/2 kostki sera feta 1 ogórek 3 kromki chleba (może być lekko czerstwy) 1 ząbek

Czarnawisienka
Szybkie gołąbki z młodą kapustą 4857

Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy wszystko razem, dusimy jeszcze chwilę do miękkości warzyw, oprószamy pieprzem. Podajemy gorące z dużą ilością powstałego sosu. Można serwować w towarzystwie ziemniaków lub pieczywa. Smacznego

Apetyczna babeczka
Surówka z młodej kapusty i czosnku 107

młoda kapusta, sporo czosnku i dużo kolendry. Po prostu bardzo smaczna, wiosenna surówka. Będzie świetnym dodatkiem do głównego dania, ale można po prostu zjeść dużą jej porcję z białym pieczywem, na lekki lunch.  Kolendra dodaje kapuście przyjemnego, wyrazistego aromatu. Ja kolendrę bardzo lubię i mogę dodawać w zasadzie do wszystkiego. Ci z Was, którzy kolendry nie lubią ( a wiem

Stare Gary
Szybkie bułki pszenne na śniadanie 136

Pewnego wieczoru zorientowałam się, że na następny dzień zabraknie pieczywa na śniadanie. Dzięki uprzejmości B. (dziękuję 😊) w lodówce mam zapasik drożdży, więc postanowiłam upiec szybkie bułki, które pamiętam z dzieciństwa. Nie są to tzw. bułki połówkowe, a bułki, w których uwydatniają się warstwy ze składania ciasta podczas formowania. Można je oczywiście uformować w klasyczne kulki, pamiętając o wydłużeniu czasu pieczenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Serek z rzodkiewką i szczypiorkiem 139

tarce o grubych oczkach i dodać do sera. Szczypior drobno posiekać i dodać do serka.  Serek posolić i popieprzyć do smaku i dokładnie wymieszać. Podawać z ulubionym pieczywem.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Spaghetti ze szparagami i krewetkami w śmietanowym sosie z parmezanem. 111

najlepiej jest łączyć z prostymi składnikami, które nie zabiją ich smaku, a jedynie go wzmocnią lub uwypuklą. Dlatego warto łączyć je z makaronem, ryżem czy kaszą, podawać z kromką pieczywa lub grzanką. Każde proste połączenie spowoduje, że to one będą pełnić główną rolę w daniu. Szparagi lubią masło, oliwę z oliwek, jajko, jak i dodatek produktów mlecznych tj. śmietana

SMYKWKUCHNI
Roślinny jadłospis na cały tydzień #3 148

tofu nabierze żółtego koloru, a warzywa zmiękną. Jeśli tofucznica jest za sucha, dodaj łyżkę wody lub mleka roślinnego. Na koniec całość dopraw solą i pieprzem. Podawaj z dwoma kromkami pieczywa. Drugie śniadanie: Sałatka z nasionami (przepis na dwie porcje) [534 kcal/ W: 82 g/ B: 28 g/ T: 11,5 g] czerwona cebula 6 suszonych pomidorów 160 g zielonej soczewicy

365 dni dookoła kuchni
Zupa-krem z brokułów z grzankami 152

niemal ze wszystkich warzyw, ja dziś postawiłam na brokuła. Zupa-krem z brokułów jest nie tylko pyszna, ale także bardzo sycąca, zwłaszcza jeśli dodasz do niego grzanki z pełnoziarnistego pieczywa. Doskonale też rozgrzeje w ewentualne chłodniejsze dni - ja szczególnie lubię ją przygotowywać w deszczowe dni. Siedzę wtedy pod kocykiem, jem pyszną zupkę z chrupiącymi grzankami i deszcz za oknem

Z notatnika dietetyka