pieczywo - 17769 przepisów (strona:349/1185)

Kanapki z łososiem i serkiem 125

serek kanapkowy o smaku śmietankowym Do przygotowania tych przekąsek wystarczy okrągły chlebek roggenvollkornbrot , pumpernickel lub bagietka. Łososia wyciągamy i odsączamy z oliwy. Serek doprawiamy białym pieprzem. Smarujemy serkiem dowolne pieczywo, na wierzch kładziemy odsączone kawałki łososia,. Całość możemy skropić dla smaku sokiem z cytryny albo oliwą. Powierzchnię możemy posypać ognistą mieszanką przypraw, udekorować tymiankiem, koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki, pyszne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza” 107

kuchni przez cały rok. Staropolski sos grzybowy jest idealny do tradycyjnych polskich dań – kaszy gryczanej, domowych kopytek, placków ziemniaczanych. Ale doskonale smakuje też z kromką ciemnego pieczywa. Najchętniej podaję go z kaszą, buraczkami i ogórkami kiszonymi. Wypróbuj przepis na DOMOWE KOPYTKA. Będą świetną podstawą do sosu grzybowego Print Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza” Staropolski

smakowitehistorie.com
Wegański majonez z awokado w 5 minut 98

Francji i Hiszpanii. Pierwsza zachowana receptura sosu w rodzaju majonezu, to przepis na aioli z XI wieku. Jest to prowansalski sos czosnkowy przygotowany na bazie oliwy, żółtek, namoczonego pieczywa i czosnku.  Według tradycji, majonez pochodzi z Mahón – stolicy Minorki. Portowe miasto w połowie XVIII wieku zostało odbite przez Francuzów z rąk Brytyjczyków. Podczas festynu na cześć zwycięzców zabrakło śmietany

smakowitehistorie.com
Mąka jęczmienna 91

północnej Anglii była podstawą wyżywienia na długo przed tym, jak zaczęto tam uprawiać pszenicę. Przed laty z mąki jęczmiennej wypiekano chleb, jednak z uwagi na małą zawartość glutenu pieczywo takie jest ciężkie i zbite. Obecnie najczęściej dodawana jest do wypieku chleba pszennego lub żytniego na zakwasie. Wzbogaca to jego smak i walory odżywcze. Właściwości odżywcze i korzyści zdrowotne: Pod względem

SmartBake.pl
Mąka gryczana 111

bigoli i pizzoccheri , japoński soba ), rozmaitych klusek, omletów, naleśników oraz znanych z kuchni rosyjskiej blinów. Z mąki gryczanej wypieka się także ciasta (w tym np. tarty), chleby i inne pieczywa. Chleby typu „tatarczuch” znajdują się na liście polskich produktów tradycyjnych . W kuchni białoruskiej, ze sfermentowanego ciasta z mąki gryczanej przyrządza się Kułagę, czyli kiszona ugotowana papka gryczana podawany na zimno

SmartBake.pl
Komosa ryżowa – Quinoa 96

więcej niż ⅕ tradycyjnej. Gruboziarnista struktura i delikatnie orzechowy posmak sprawiają, że mąka quinoa doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju panierek oraz ciekawych interpretacji tradycyjnych przepisów. Idealna do domowego pieczywa, tortilli oraz makaronów, placków, stanowi podstawę zapiekanek, na słodko i słono. Artykuł Komosa ryżowa – Quinoa pochodzi z serwisu SmartBake

SmartBake.pl
Chleb pszenny z chrupiącą skórką – prosty przepis. 128

chleb bardziej zbity , niższe typy nadają chlebom konsystencję bardziej bułkową niż chlebową. Uważam, że mój chlebek był taki akurat. Do wzrostu chlebka użyłam drożdży , czyli biologicznej techniki spulchniania pieczywa. Jak przystało na ciasto drożdżowe chleb wymaga wyrabiania . Chleb pszenny lubi być wyrabiany długo , dzięki czemu ogrzewa się od ciepła naszych rąk, a w wyższej temperaturze drożdże pracują sprawniej. Wszystko

SmartBake.pl
Gulasz cygański z klopsikami (bigos cygański) / Gypsy Meatball Stew 150

mięsa mielonego. Dobrze sprawdzi się wieprzowe, wołowe, drobiowe albo mieszane. Gulasz cygański z klopsikami to  proste, sycące i rozgrzewające danie obiadowe. Dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem, kaszą lub pieczywem, a także plackami ziemniaczanymi. Smacznego:) Przepis na gulasz cygański z klopsikami (bigos cygański): na klopsiki: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek

Lekcje w kuchni
Babeczki cukiniowe z borówkami. Bez cukru 145

drobno pokrojonych daktyli. Zamiast białej mąki z kolei dodaliśmy pełnoziarnistej, ciemnej mąki. Jeśli szukasz muffinów z cukinii bez mąki – nasz sprawdzony przepis znajdziesz tutaj. Jeśli masz za dużo pieczywa w domu – sprawdź jak wyczarować z niego muffiny. To jak zaczynamy? Składniki: Suche składniki 11/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (360 ml) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Niedzielny kucharz
Pasta z nerkowców z czosnkiem niedźwiedzim 201

Jeżeli znudziły się Tobie tradycyjne smarowidła i pasty do pieczywa, koniecznie spróbuj połączenia nerkowców z czosnkiem niedźwiedzim.… Czytaj dalej Pasta z nerkowców z czosnkiem niedźwiedzim

Pij soki wyciskane
Czym zastąpić tradycyjne kremy czekoladowe będąc na diecie bezglutenowej? 119

będące na diecie bezglutenowej lub cierpiące na celiakię często mają problemy ze znalezieniem zamienników tradycyjnych produktów. Jak powszechnie wiadomo, gluten znajduje się w większości produktów np. zbożowych – w pieczywie, w makaronach, również w wędlinach i słodyczach. Obecnie na rynku dużo łatwiej jest znaleźć […] Artykuł Czym zastąpić tradycyjne kremy czekoladowe będąc na diecie bezglutenowej? pochodzi z serwisu Wędrówki

Wędrówki po kuchni
Maślankowy chleb pszenno-żytni 146

Domowy chleb na maślance i na drożdżach, przygotowany z mąki pszennej oraz mąki żytniej, z dodatkiem masła. Wychodzi pyszniutki - z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Nie

Kuchnia MagdaLeny
Maślankowy chleb pszenno-żytni 146

Domowy chleb na maślance i na drożdżach, przygotowany z mąki pszennej oraz mąki żytniej, z dodatkiem masła. Wychodzi pyszniutki - z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Nie

Kuchnia MagdaLeny
Surówka z pieczonych buraków 179

cennych właściwości i ciekawego smaku. Olej z pestek dyni naprawdę wspaniale wzbogaca smak wielu dań, nie tylko surówek czy sałatek. Doskonale komponuje się z makaronem, ryżem, serem i… pieczywem. Koniecznie spróbujcie kromkę świeżego domowego chleba z olejem z pestek dyni Przepis na chleb znajdziecie tutaj Jakie właściwości ma olej z pestek dyni? wspomaga pracę wątroby, hamuje rozwój procesów zapalnych

Słodkie okruszki