pieczywo - 17769 przepisów (strona:161/1185)

Fouace nantaise - drożdżówki z Nantes 192

Fouace nantaise to rodzaj słodkiego drożdżowego ciasta, bazującego głównie na mące, maśle, mleku i cukrze, czasem z dodatkiem odrobiny aromatycznego i słodkiego, ale mocnego alkoholu. Formowane

Grahamka, weka i kajzerka
O Smokach i Kardamonowe buleczki z nadzieniem czekoladowo-orzechowym czyli Niedzielne Sniadanie odc.97 211

Bardzo lubię weekendy. Co tydzień czekam na piątek a potem sobotnio-niedzielne lenistwo w gronie moich najbliższych.  Nie przeszkadza mi konieczność sprzątania czy gotowania. Mój

Dzieje kuchennej Wiewióry
Focaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano 142

lepszego niż świeży, drożdżowy wypiek, przygotowany w domu. Zamiast tradycyjnego pieczywa, najczęściej w domu przygotowuję włoskie, zwłaszcza focaccię. Jest idealna, chrupiąca z zewnątrz, ziołowa i wyrośnięta, dzięki świeżym drożdżom. Unikam jak ognia tych w proszku. Wystarczy nieco cierpliwości i w niemal godzinę otrzymujesz najlepszy, świeży wypiek na świecie! Bez zbędnych, niezdrowych dodatków.  Na szczęście od pewnego czasu mogę pochwalić(...)opuszków palców robimy wgłębienia. Pieczemy przez 25 minut w temp. 200-220 st. C. Focaccia smakuje doskonale na ciepło i na zimno. Może stanowić dodatek do przekąsek lub formę pieczywa, z którego przygotować warto przepyszne kanapki. Focaccię można zamrozić

Moja smaczna kuchnia
Chleboteka - z miłości do glutenu 166

niedzielę o 9 rano praktycznie nic nie jest w stanie wyciągnąć mnie z łóżka. No, chyba że w grę wchodzi świeże pieczywo prosto z pieca wypiekane przez samego Piotra Kucharskiego i Prosecco (ach jak cudownie być bloggerem!). W sumie nie wiem, co bardziej mnie zachęciło — wizja glutenowej rozpusty, czy lampka wina musującego przed południem? Ale to nieistotne! Bo do Chleboteki(...)przytulne, które zachęca do wstąpienia choćby na kawę oraz genialna sprzedaż z okienka dla zabieganych, to zdecydowanie hit. Dla tych, co glutenu się jednak boją Chleboteka jednak nie tylko pieczywem stoi. W ofercie znajdziemy również: desery z nasionami chia, świeżo wyciskane soki, koktajle, naturalne jogurty z domowymi przetworami, masło krowie i kozie, pasztet z dzika, czy lokalne sery

Food Square
Sos barbecue 187

Ostatnie dwa dni były dziwne... z jednej strony emocjonujące z drugiej nerwowe. Wczoraj miałam możliwość wziąć udział w ciekawym projekcie ale o szczegółach będę mogła opowiedzieć

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto grejpfrutowe czyli Słodki Czwartek odc.124 187

Naprawdę warto je upiec!  Delikatne, puszyste, lekko kwaskowe.  Polane lukrem idealnie komponuje się z kubkiem mocnej herbaty. Powiem Wam szczerze, że piekąc je byłam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dyniowe, bezglutenowe ciastka orzechowe z kawą i bakaliami czyli poWeekendowe Łakocie odc.146 201

Przeglądałam sobie jakby nigdy nic internet w poszukiwaniu inspiracji  aż tu nagle zobaczyłam TE ciasteczka.  Nie mogłam im się oprzeć szczególnie, że w lodówce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Frittata z ziemniakow i sera plesniowego 194

Szybki obiad lub pyszna kolacja na ciepło a może sycące drugie śniadanie do pracy?  Wszystkim tym opcjom mówię TAK i piekę frittatę :) Wg przepisu Donny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybka zupa pomidorowo-kokosowa czyli spóźniony Zupowy Wtorek odc.87 150

Wieczorowa porą przywitał mnie uśmiechnięty i młody Pan Doktor, chirurg stomatolog. Po wcześniejszych doświadczeniach z rwaniem zębów wizja usuwania ósemki była bardzo stresująca. Siedziałam na fotelu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciastka czekoladowe Tartine czyli Slodki Czwartek odc.123 200

Kocham czekoladę i wszystko co jest czekoladowe.  Im bardziej wytrawna tym bardziej mi smakuje, i delektuję się każdym kęsem.  Tak też było z tymi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa meksykańska 163

czosnkiem. Gotować na niedużym ogniu, pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Gdyby było za mało płynu, można w trakcie gotowania dolać jeszcze trochę wody. Podawać na ciepło z pieczywem.  Uwaga: u nas ten obiad był przez dwa dni, pierwszego dnia jedliśmy go z razowym chlebkiem, a drugiego dnia dogotowałam woreczek kaszy gryczanej, wmieszałam do zupy, zrobił się taki(...)gulasz i tak podałam już wtedy bez pieczywa

Simply Food
Razowe kopytka smażone z kapustą 199

Trochę się zawieruszyłam. W normalnym życiu umyka mi to i tamto a potem jakby znikąd się pojawia. Tak było tez z tym kopytkami. Zjedliśmy je już

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jabłecznik (szarlotka) z żurawiną czyli poWeekendowe Łakocie odc.145 163

Trochę świąteczne a trochę zwyczajne. Ciasto będące ukochanym mego Małżona ale w innej wersji.  Zaryzykowałam będąc świadomą, że nie takie szarlotki mąż uwielbia. Na szczęście

Dzieje kuchennej Wiewióry
Światowy Dzień Żywności i zapiekane bagietki z tym co mam w lodówce 202

ciągu roku marnuje prawie 52kg produktów. Prawie 1/3 Polaków przyznaje się, że czasem zdarza im się wyrzucać żywność. „Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu są wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso (17 proc.), mleko (17 proc.), ser (12 proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc(...)samotny plaster sera… Za mało, żeby się najeść, ale z drugiej strony za dużo, żeby wyrzucić. Mam więc kilka niezawodnych pomysłów na dania z resztek. Z kilku kromek czerstwego pieczywa (np. chałki) i jajka można usmażyć pyszne grzanki, podać je z miodem lub ulubionych dżemem. Makaron, pokrojoną wędlinę, kawałek papryki lub brokuły da się przerobić na pyszną zapiekankę albo omlet

Obiad gotowy