tradycyjne szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron podaję za Zorrą . Pieczemy je wspólnie* we wrześniowej piekarni Amber . Co to jest woda drożdżowa? To naturalny środek spulchniający do wypieku pieczywa, który powstaje na bazie owoców (także warzyw) z dodatkiem cukru lub miodu i wody. Pod wpływem fermentacji woda zaczyna sie pienić i nabiera drożdżowego aromatu, wtedy jest gotowa do użycia
Tajemnice Smakutylko z wyglądu, w rzeczywistości jest to pikantna przyprawa, idealna jako dodatek do wielu potraw. Z czy to się je? Chutney to pyszny dodatek do mięs, serów, pieczywa, krakersów… więcej ciekawostek i przepisów na chutney znajdziecie u Oli – Cztery Fajery . Dyniowy chutney przygotowany z poniższej receptury najlepiej smakuje mi z serami typu camembert. Lubię też rozsmarować(...)kanapce z chrupiącego pieczywa, wcześniej posmarowanej masłem, a na wierzch plasterek żółtego sera.. mniam! Składniki 500 g dyni 150 g cebuli 30 g świeżego imbiru sok z 1 pomarańczy 10 ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki nasion kuminu (kmin rzymski) 1 łyżeczka kurkumy w proszku szczypta świeżo otartej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli 100 ml octu
Tajemnice SmakuDodatkowo można je posypać makiem lub sezamem. Z tego przepisu możecie upiec 12 bułek lub 1 paluchów. Ja upiekłam po połowie z każdego rodzaju. Paluchy piekę na ogół jako pieczywo do bufetu. Łatwo je chwycić w rękę i zamoczyć w jakimś sosie lub hummusie. Uwielbiam domowe pieczywo i zapach świeżo upieczonych bułeczek. Wy też? Maślane bułeczki 12 sztuk Składniki
codojedzeniapapryki. Gulasz zrobiłam w sosie pomidorowym. Wyszedł bardzo smaczny, sycący i rozgrzewający. W sam raz na jesienno - zimową pogodę. Ten gulasz można podać z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem czy pieczywem. Wszystko według gustu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1,5kg schabu 2 cebule 2 marchewki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 250g fasoli jaś(...)ziarnisty i ziołowy, paprykę w proszku i sól do smaku. Wszystko dusiłam do czasu, aż mięso i fasola były miękkie. Gulasz można podać z dowolnymi dodatkami typu ziemniaki, ryż, pieczywo itp. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjetreściwe i rozgrzewające. Takie zupy robię na mięsie wieprzowym i wtedy często stanowią one główne danie obiadowe, a nie tylko pierwsze z dań. Podaję je ze świeżym i chrupiącym pieczywem lub dodatkowo z grzankami. Takie zupy często zagęszczam zacierkami pszennymi domowej roboty. Taka potrawa będzie więc nawet dla niektórych potrawką czy już prawie gulaszem. Dziś właśnie przepis na taką gęstą(...)starłam na tarce na grubych oczkach i dodałam do zupy. Gotowałam wszystko razem ok. godziny. Dodałam śmietanę i gotowałam jeszcze jakieś 15 minut. Zupę podałam na gorąco ze świeżym pieczywem. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjeprzepis na soczyste kotleciki mielone z dodatkiem startej cukinii. Takie kotleciki są bardzo soczyste i delikatne. Można je podać z dowolnymi dodatkami w postaci ziemniaków, frytek czy pieczywa. Można je również jeść na zimno zamiast wędliny do kanapek. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 500g mięsa wieprzowego np. z szynki 1 jajko 200g cukinii 1 mała cebula 1 łyżka(...)mięsną. Z masy odrywałam porcje i formowałam z nich kotleciki. Kotlety smażyłam na patelni na gorącym oleju. Po usmażeniu wykładałam na półmisek. Kotlety można podać z ziemniakami, frytkami, lub pieczywem i surówką. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjeopiekaczu do panini ok 3-4 min. Wyjmij, przekrój kanapkę na pół i zajadaj. Smacznego! PS. Jak nie macie opiekacza do panini lub pieczywa ciabatta to użyjcie chleba tostowego i patelni do grillowania dociskając pieczywo z obydwu stron
Alutka-GotujeSkładniki: ser żółty Massdamer "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, pieczywo - ile potrzeba, masło - ile potrzeba, pomidor, ogórek zielony, sałata - ile potrzeba, pieprz mielony - ile potrzeba Ser Maasdamer Hofburger jest bardzo smaczny, delikatny, lekko aromatyczny, miękki, smakuje doskonale z pieczywem z masłem na śniadanie lub kolację.......SMACZNEGO!!! mam przyjemność testować produkty "zobacz TUTAJ" , paczkę dostałam do testowania od "zobacz TUTAJ" i jest
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: Szynka szwarcwaldzka Tannenhof 1 opakowanie, pieczywo - ile potrzeba, masło - ile potrzeba, pomidor, ogórek zielony, sałata - ile potrzeba, pieprz mielony - ile potrzeba Szynka szwarcwaldzka Tannenhof jest bardzo smaczna, delikatna, lekko aromatyczna wędzonką, miękka, smakuje doskonale z pieczywem z masłem na śniadanie lub kolację.......SMACZNEGO!!! mam przyjemność testować produkty "zobacz TUTAJ" , paczkę dostałam do testowania od "zobacz TUTAJ" i jest organizatorem
W Mojej Kuchni Lubięciasta. Zwiększa także wzrost objętości ciasta podczas "wyrastania". Gdzie występuje gluten? Jak już wspominałam, gluten występuje w ziarnach niektórych zbóż, będzie więc także obecny we wszystkich ich przetworach – mąkach, pieczywie, płatkach, makaronach itp. Niestety, to nie wszystko. Gluten jest szeroko wykorzystywany w produkcji żywności ze względu na swoje korzystne właściwości – jest dobrym nośnikiem aromatu, smaku i przypraw, nadaje elastyczność, lepkość(...)niezwykle szkodliwy dla osób chorujących na celiakię. Bezglutenowe nie oznacza zdrowe Obecnie w sklepach dostępnych jest wiele produktów bezglutenowych, które są swego rodzaju odpowiednikami tradycyjnych produktów zbożowych, np. pieczywo, słodycze czy płatki. Niestety ich składy nadal dalekie są od ideału – produkty te zazwyczaj są mocno przetworzone, zawierają dużą ilość cukru, tłuszczu bądź soli. Badania skupiające się na sposobie żywienia osób
Z notatnika dietetykaPieczywo dla wielu z nas jest ważnym elementem codziennej diety. Tym bardziej warto więc wybierać je mądrze. Za najlepszy uznawany jest chleb na naturalnym zakwasie, szczytem marzeń jest, aby dodatkowo pieczony był w domu z dobrze dobranych składników 😊 Co to jest zakwas? Zakwas do chleba to po prostu mieszanina mąki i wody. Po odpowiednim procesie fermentacji staje się naturalnym środkiem(...)drożdży, w tym te odpowiedzialne za produkcję kwasu mlekowego oraz kwasu octowego. Zakwas wykorzystujemy do przygotowania zaczynu, z którego następnie pieczemy chleb. Wiele osób rezygnuje z samodzielnego wypieku pieczywa ze względu na obawę o przygotowanie zakwasu - bo trudne, bo czasochłonne, bo nie wiedzą jak go przygotować i pewnie się nie uda... Choć przygotowanie zakwasu nie jest może szczególnie trudne
Z notatnika dietetykabyła kleista, nie sucha. Na patelni stopić smalec i na gorącym smalcu smażyć kotlety mielone na rumiano z każdej strony. Kotlety podać na obiad lub z na zimno z pieczywem - bardzo smaczne, soczyste, kruche kotlety mielone mielonej łopatki, idealnie smakują na obiad ale również na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190℃ na około 2-3 minuty. Lepiej jednak jest chleb opiekać w tosterze, gdyż w piekarniku mogą za bardzo wyschnąć. Można pieczywo również opiec na grillu. Na podpieczonym pieczywie układać na przemian grillowaną gruszkę i ser pleśniowy, a następnie skropić syropem klonowym. Można także użyć płynnego miodu. Udekorować listkami świeżej melisy - opcjonalnie
Codzienna kuchnia niecodziennarodziny czy przyjaciół, by wspólnie coś uczcić i spędzić razem czas. Na stolach ląduje mnóstwo dań, a Marokańczycy często jedzą z jednego talerza. Z tego jednego talerza za pomocą PIECZYWA zabierają jedzenie lub nasączają to pieczywo sosem. Często pewnie widzieliście marokańskie czy tez arabskie stoły – zwykle jest na nich nieziemsko nakruszone. I nie wynika to w większości z niechlujstwa
Ostra na SłodkoSłowacka sałatka ziemniaczana z jajkami w zalewie słodko-kwaśnej Kuchnia słowacka nie jest zbyt popularna w naszym kraju, a szkoda. Chociaż jest dość ciężka i tłusta
Korniszonki