pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:242/301)

Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym 130

łyżki startego żółtego sera (opcjonalnie) 2 łyżki startego parmezanu 1 kulka mozzarelli oliwa z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Boczek pokroić na mniejsze kawałki lub zmielić razem z wołowiną. Na dużej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, dodać mięso z boczkiem i podsmażyć, aż zmieni kolor. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zamieszać.  Doprawić mięso solą, pieprzem i papryką(...)Jeśli sos jest gęsty warto wlać (po brzegach) pół szklanki wody. Na koniec pokrywamy całość grubą warstwą sosu beszamelowego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 20 minut pieczenia układamy na wierzchu startą lub porwaną mozzarellę (warto ją porządnie odsączyć z wody) oraz parmezan. Pieczemy kolejne 20-25 minut, aż wierzch się zrumieni. Po wyjęciu odczekać kilka minut przed

Kulinarne Inspiracje
Frittata ze szpinakiem i fetą 127

szakszuki czy właśnie frittata czyli zapiekany omlet z dodatkami. Robi się ją niezwykle szybko a efekt jest przepyszny. Polecam Wam także przepisy na: –  klasyczna szakszuka –  szakszuka z boczkiem –  szakszuka z dynią –  szakszuka z kurkami –  szakszuka z fasolą –  zielona szakszuka –  szakszuka z fetą –  szakszuka ze szpinakiem – pikantna  szakszuka z ziemniakami – w jednym(...)wymieszaj tak, aby składniki rozłożyły się na całej przestrzeni w miarę równomiernie. Podsmażaj na kuchence przez 4-5 minut, a następnie wstaw patelnię z frittatą do rozgrzanego piekarnika i piecz ją przez 8-10 minut. W tym czasie przygotuj pomidory, pokrój je w kostkę, dodaj do nich posiekaną czerwoną cebulę i chilli jeśli używasz. Dopraw do smaku. Po wyjęciu frittaty

nietylkopasta.pl
Drożdżowa tarta ze szparagami. 218

krągłe cycki. Mogło być gorzej. On gra a my korzystajmy z tego, co nam pora roku ofiaruje. Dziś szparagi. Nie następny przepis na krem ze szparagów, szparagi z boczkiem albo szparagi z omletem. Tego pełno. Dziś tarta ze szparagami, podana w trochę inny sposób. DROŻDŻOWA TARTA ZE SZPARAGAMI, DOJRZEWAJĄCĄ SZYNKĄ, JAJKIEM W KOSZULCE I CZARNĄ SOLĄ. Ciasto na spód tarty(...)czasie wyciągam. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, grzanie góra – dół. Ciasto zagniatam i wylepiam nim wysmarowaną tłuszczem foremkę, nakłuwam je widelcem. Na wierzch daję papier do pieczenia i obciążam kamykami. Ma być obciążone dokładnie. U mnie są to kamyki, ale możecie użyć ryżu, fasoli bądź ceramicznych kulek. Spód podpiekam 15 min. Farsz do tarty pęczek zielonych szparagów 7 plasterków szynki

ladykitchen
Naleśniki zapiekane z dynią, boczkiem, indykiem i serem kozim 232

kroimy w kostkę. Jeśli nie macie pod ręką domowego bulionu możecie użyć ekologicznej kostki rosołowej bez dodatku soli, wzbogaci smak dania równie dobrze jak bulion. Na suchą patelnię wrzucamy boczek, podsmażamy go do momentu wytopienia tłuszczu i aż będzie chrupki. Następnie dorzucamy do niego czosnek oraz dynię i mieszamy dokładnie. Gdy dynia nieco zmięknie na patelnię wędruje indyk, który przyprawiamy(...)podanej ilości wychodzi ok. 15 sporych naleśników. Na koniec naleśniki polewamy sosem beszamelowym. Możemy także posypać je ulubionym serem, ja użyłam delikatnej mozzarelli. Dodatki: 200g sera mozzarella Pieczenie: Temperatura - 180ºC z termoobiegiem Czas - ok. 15 minut Swoje naleśniki podałam z dobrej jakości ketchupem, ale sprawdzi się tu także sos czosnkowy, tzatziki, a nawet gęsta śmietana. Dodajcie prostą sałatkę i pyszna

Cooking Monster
Naleśnikowa lasagne 215

tego samego rondelka wrzucamy boczek, podsmażamy. W tym czasie w malakserze lub na desce rozdrabniamy drobno seler naciowy, cebulę oraz czosnek. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Gdy boczek się podsmaży dorzucamy do niego rozdrobnione warzywa i podsmażamy aż wszystko zmięknie. Następnie dorzucamy pieczarki i dodajemy nieco soli, podsmażamy do momentu aż odparuje cały płyn. Po tym czasie dorzucamy mięso(...)kolei znowu naleśniki, sos, ser.  Przy ostatniej partii po sosie bolognese nie dodajemy sera, a nakładamy naleśniki, na które wylewamy pozostały beszamel i wysypujemy pozostałą mozzarellę oraz parmezan. Pieczenie: Temperatura - 200 ºC z termoobiegiem Czas - ok. 15 minut Danie gotowe! :) Możecie wcześniej przyrządzić naleśniki i zająć się tylko sosem, składanie lasagne to już sama przyjemność. Czas zapiekania jest znacznie

Cooking Monster
Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 558

wyhodowanie własnej zieleniny na parapecie i jedzenie krajowych warzyw korzeniowych. Po dodaniu chudego mięsa można wyczarować pyszne jedzonko, choć niektórzy uważają, że nie jest to możliwe bez boczku, słoniny, podgardla lub innych tłuszczów będących nośnikami smaku. Zaprzeczeniem tej teorii jest kuchnia tajska, jedna z najlepszych na świecie, smaczna, aromatyczna i dietetyczna.     Odchudzony pasztet drobiowo-warzywny przygotowałam(...)czosnek wyciśnięty przez praskę, płatki owsiane zmiksowane z majerankiem. Masę dobrze doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem, dodać jaja i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówek posmarowanych olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka godzin do wystudzenia.  Znakomitym dodatkiem do pasztetu będzie pikantna konfitura z papryki ( tu przepis ), oraz

SzczyptaSmaQ
Gołąbki ziemniaczane 218

najbardziej popularne we wschodniej części naszego pięknego kraju i stamtąd też się wywodzą. W różnych wersjach, różnorako doprawione, duszone, pieczone, w przeróżnych sosach. Wariacji jest dość sporo. Jak w przypadku większości tradycyjnych potraw- co dom, to nieco inny przepis. Ja przygotowałam ziemniaczane gołąbki tak, by w daniu dominował smak przede wszystkim kapusty i ziemniaków. Warto spróbować. W moim menu(...)kapusty, do wrzącego wywaru z przyprawami. Tarte ziemniaki szybciutko się zwiążą i gołąbki nie rozpadną się. Duszę na niedużym ogniu, około 30 minut pod przykryciem. Podałam z zasmażką z boczku i czerwonej cebulki. W wersji bezmięsnej okrasą może być sama cebulka podsmażona na maśle lub dobrym oleju rzepakowym. Wywar, w którym dusiły się gołąbki można zaprawić śmietaną lub pomidorami, dodać

Pichceniomania
Gołąbki z ziemniakami – kuchnia regionalna 250

łyżki masła klarowanego, 2-3 płaskie łyżeczki pieprzu czarnego (ma być ostre), sól do smaku, ½ łyżeczka cukru białego, pozostałe składniki: 1 główka białej kapusty (ok.  2 kg), boczek surowy, słonina. Przygotowanie: Rada: kapustę i farsz przygotowujemy równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce lub ścieramy w sokowirówce. Tarte tradycyjnie ziemniaki na tarce przekładamy na gęste sito. Z ziemniaków(...)zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia. Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi (mogą być te najmniejsze z samego końca główki kapusty, bo te największe zostawiamy do przykrycia) i układamy gołąbki. Do gołąbków dodajemy (między i na wierzch) słoninę pokrojoną

Moniki Smakołyki
Pizza z ziemniakami i winogronem 193

prostotę i dostępność produktów. Pokusiłam się też by zmienić wersję mięsną na wege, ale oczywiście żadna ujma dołożyć na wierzch kilka plasterków szynki parmeńskiej czy nawet cieniutkich plasterków boczku. W mojej wersji znajdziecie oprócz podstawy czyli ziemniaków, także serek wiejski i winogrona – ciekawy dodatek, bardzo interesujący smakowo i zmysłowo zwłaszcza po upieczeniu – te małe soczyste bomby rozpadające się(...)pokrojone trzymamy w zimnej wodzie. Winogrona myjemy i osuszamy. Rozmaryn myjemy i część drobno siekamy, kilka igiełek zostawiamy do ozdobienia pizzy.   Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną odrobiną mąki stolnicę, wyrabiamy jeszcze minutę w rękach i rozciągamy na duży, cienki placek – możemy też rozwałkować. Cienki placek przekładamy na blachę

Smaczna Strona
Świąteczny pasztet z żurawiną 110

delikatnie słodkawy od żurawiny pasztet wieprzowo-drobiowy. Rewelacyjna przekąska świąteczna. Polecam!     Składniki: 3 kg mieszanego mięsa, drobiowego i wieprzowego (użyłam ćwiartek drobiowych, szynki, łopatki, karkówki i boczku) włoszczyzna: 1 marchew, 1 niewielka pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, opcjonalnie zielona pietruszka garść suszonych grzybów 1 cebula 3 jajka pół szklanki suszonej żurawiny 40dkg wątróbki drobiowej + 1 cebula Przyprawy: sól(...)możemy dodać więcej wywaru *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączymy je z masą mięsną *** *** Dodajemy suszoną żurawinę, mieszamy *** *** Pasztet przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem foremek *** *** Pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 200’C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180’C i pieczemy jeszcze przez około 30 minut. W połowie

Blog z Apetytem
Pierogi ruskie z wędzonym serem 306

Kto nie zna tego dania, dodatek wędzonego twarogu dodaje mu specyficznego smaku. Jest to potrawa dla całej rodziny. Gotowe od razu po ugotowaniu ja również smażone

kgwjanczewo
Domowe tapas z boczkiem i ogórkiem 246

Tapas do małe, wywodzące się z Hiszpanii przystawki. Są one podawane na zimno albo na ciepło. Może to być zarówno kawałek omletu, zapiekana bagietka, kawałek hiszpańskiej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
5 najpopularniejszych rodzajów makaronu 173

rybami. Pappardelle z doradą 500 g makaronu pappardelle, 300 g fileta z dorady, cebula, 2 ząbki czosnku, śmietana kremówka 36%, bazylia, tymianek, sól, pieprz. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w nim ugotowany makaron. Następnie dodać do niego zeszkloną cebulę z czosnkiem oraz kawałki surowej ryby. Całość zalać śmietaną kremówką z dodatkiem przypraw. Zapiekać w piekarniku przez(...)Podobnie jak spaghetti ma formę wstążek, jednak wyróżnia się tym, że nitki tagliatelle są zdecydowanie szersze. Coraz większą popularnością cieszą się odmiany smakowe, np. pomidorowe. Tagliatelle z kurkami i boczkiem 400 g tagliatelle, 250 g kurek, 300 g plastrów boczku, cebula, oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku, ulubione przyprawy. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę i dodać do niej kurki

CookMag
Kasza pęczak z pieczarkami 130

dość, że będzie urozmaicenie, to jeszcze z korzyścią dla naszego zdrowia. Kasza pęczak z pieczarkami jest bardzo smaczna sama w sobie, ale jeśli trzeba, można do niej dodać boczek lub inne mięso i będzie bardziej kalorycznym posiłkiem dla osób lubiących mięso, a także ciężko pracujących. Liczba porcji: 3 - 4 Czas przygotowania: 30 minut Przepis na kaszę pęczak z pieczarkami(...)mięsem, zamiast ziemniaków lub ryżu. Może również stanowić samodzielne danie dla wegetarian. Sama kasza z pieczarkami świetnie sprawdzi się na pożywną i dość lekkostrawną kolację. Zobacz również: mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami . Jeśli moje przepisy Ci się podobają, lubisz tu zaglądać i chcesz docenić moją pracę – postaw mi kawę, kliknij na➡➡➡ Postaw kawę dla Kuchcik gotuje

Kuchcik gotuje
Bakłażany zapiekane z kuskus daktylami warzywami i szynką 112

daktylami, słoną szynką, bardzo fajnie podkreśla i uzupełnia smak neutralnego bakłażana. Dzisiejszy przepis to kolejną wersja faszerowanych bakłażanów, już pokazywałam Wam wersję z kaszą bulgur i warzywami oraz odrobiną boczku . Dzisiejsza kolejna propozycja na farsz: kuskus, do tego suszone daktyle, szynka wędzona, papryka, cebula i czosnek, dużo natki pietruszki i ser mozzarella. Kuskus to produkt łączący cechy makaronu i kaszy(...)kratkę i posypujemy solą. Bakłażany odstawiamy na kwadrans. Kiedy pojawi się na nich tzw. rosa ścieramy ją ręcznikiem papierowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej bakłażany. Pieczemy je przez 15-20 minut do miękkości, wyciągamy środki, które potem dodajemy do farszu z kuskus . Daktyle drobno siekamy, dodajemy do kuskus. Kuskus zalewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z …musztardą, polany frużeliną malinowo bazyliową 132

Musztarda do sernika? … no to już przesada.. A, że bardzo mnie to intrygowało i lubię eksperymenty, nie wytrzymałam. Bo skoro majonez, szpinak, a nawet boczek stosuje się w słodkich wypiekach, to dlaczego by nie?  Musiałam sprawdzić co z tego wyjdzie i oto jest – sernik z musztardą. Sernik jest bardzo smaczny, musztardy w nim nie czuć(...)kakao,  masła, cukru pudru i żółtek wyrabiamy ciasto kruche. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na placek o średnicy około 35 cm. Ściągamy jeden arkusz papieru i wykładamy nim dno tortownicy, boki smarujemy masłem. Rozwałkowane ciasto układamy w foremce tworząc wysoki brzeg, dno nakłuwamy widelcem

Tajemnice Smaku