Polecam ulubione dane Piotra – tym razem golonkę gotowaną w jego wykonaniu. Ja zawsze przygotowuję Golonkę pieczoną w piwie. To danie chyba lubią wszyscy faceci, ale znam też amatorki golonki wśród pań. Ale tym razem za gotowanie zabrał się Piotrek, to jego sposób. Ostatnio przygotowywałam golonkę po bawarsku z warzywami tutaj Przepis na pyszną gotowana Golonka wg Piotra: Składniki(...)pieprzem, dodajemy sól peklową, wtedy golonka nabierze delikatnego różowego koloru. Gotujemy na wolnym ogniu 2-3 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Gotowaną golonkę podajemy z zasmażaną kapustą z boczkiem, oraz musztardą lub chrzanem. Smacznego. The post Golonka gotowana ( z wody) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś podzielę się z Wami przepisem wg mojego domowego przepisu. Bigos zna chyba każdy. Kiedyś był nieodzownym elementem każdej większej uroczystości. Zawsze gotowało się go w
Słodkie okruszkikostka rosołowa 1 sztuka/grzybowa, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ser żółty 25 dag, śmietana gęsta 300 ml, pomidory - ile potrzeba użyłam kurki świeże, kurki mrożone odmrozić na durszlaku = boczek wędzony pokrojony w kostkę zrumienić na patelni, dolać olej, wsypać cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek wyciśnięty w prasce, podsmażać na jasny złoty kolor cebuli kurki oczyścić, szybko opłukać pod bieżącą wodą(...)tarce do sera, wymieszać ze śmietaną gęstą 18% ser ze śmietaną rozsmarować na kurkach, piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temp. 200 C, wstawić naczynie na środkowy poziom i piec około 35-40 minut, kroić porcje jak lekko wystygnie, podałam z cząstkami pomidora, można podać z maślanką - ziemniaki z kurkami są tak smaczne, że w trakcie jedzenia chce się jeść
W Mojej Kuchni Lubięjogurtem i przyprawami. Można dodać trochę majonezu dla tych co nie patrzą na kalorie :) Skwarki : - surowy boczek - pieprz - jeśli boczek nie był za tłusty to kilka łyżek oleju Mielimy boczek i smażymy aż się wytopi i zrobią się chrupiące skwareczki ,dodajemy pieprz i olej o ile jest taka potrzeba. Sposób wykonania : Z drożdży ,łyżki cukru i pół szklanki letniego mleka(...)tych co nie mają zbyt dużych szklanek , na każdy kawałek ciasta nakładamy dużą łyżkę farszu ,brzeg pieroga smarujemy rozmąconym jajkiem i sklejamy pieroga, uformowane pierogi układamy na papierze do pieczenia i przykrywamy na 10-15 minut ,w tym czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni ,blaszkę zostawiamy w piekarniku żeby się nagrzała ,jak mamy kamień piekarniczy to pieczemy pierogi na kamieniu
Wypieki ReneMoje kolejne dzieło! Przygotowane specjalnie dla Was na Sylwestra 🎇 E-book "Proste Przekąski Sylwestrowe" zawiera ponad 25 przepisów na różnego rodzaju przekąski, wykonane z prostych i
Kuchnia MagdaLenyserem, pomidorkami i szynką. Składniki 3 cukinie, 250g pomidorków koktajlowych, 150g sera mozzarella, może być inny twardy ser, dobry do zapiekanek, olej, bazylia, 100g szynki szwarcwaldzkiej, boczek wędzony lub szynka, sól, pieprz. 3 kawałki bagietki. Cukinię wybieramy niedużą, w miarę prostą. Po umyciu solimy, pozostawiamy na jakieś 30 minut, troszkę zmięknie i łatwiej będzie nam wycinać środek(...)serem. Owinęłam cukinię plastrami szynki. W naczyniu do zapiekania ułożyłam nadziewaną cukinię wrzuciłam resztę pomidorków, posoliłam, polałam smakowym olejem z bazylią i wstawiłam do piekarnika, nagrzanego do około 200st. Piekłam pod przykryciem. Po 40 minutach odkryłam naczynie i zapiekałam jeszcze minut 10 do zrumienienia. Cukinia ma być miękka, sprawdzamy patyczkiem. Na końcu posypałam startym serem, położyłam na wierzch kawałki bagietki
Leśny Zakątekmięs....Będzie się pięknie prezentował na stole-polecam gorąco Składniki: 100-150 g suszonej żurawiny 1 kg mięsa z udek kurczaka 150 g wędzonego boczku 200 g boczku surowego 100 g wątróbek drobiowych 2 cebule 2 marchewki 2 pietruszki 10 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 gwiazdka anyżu 1 jajko, rozkłócone sól i pieprz(...)pieprzem.Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut ,odcedzamy,siekamy odrobinę żeby były mniejsze kawałeczki i mieszamy z naszą masą pasztetową.Blaszkę tzw. keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy naszą masę,wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godz. Najlepiej smakuje podany z żurawiną do mięs....Uwielbiam to połączenie...polecam mniam
Swojskie jedzonkozaspokoją apetyt całej rodziny. Jeśli lubisz tego typu dania polecam także przepyszne tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie , tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą , czy tosty z boczkiem, serem i figami – wszystkie obłędne i bardzo serowe Zapraszam! Scroll down for recipe in English Kanapki zapiekane z grzybami i serem (2-4 porcje) Składniki: 1 duża cebula, pokrojona(...)następnie wlewaj mleko cały czas mieszając i gotuj, aż całość zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki i wmieszaj parmezan. Posmaruj wszystkie kromki masłem i ułóż na blaszce do pieczenia, stroną z masłem do dołu. Wyłóż na każdą kromkę grzyby, posyp serami i zapiekaj w nagrzanym do 180 oC piekarniku aż ser się rozpuści, przez około 15 minut. Smacznego! English
karmelowyTeraz nadszedł czas, aby przygotować przebój sezonu – Dyniowy chleb paleo z jagodami goji. Jagody możecie zastąpić tym, co akurat macie pod ręką, np. wiórki kokosowe, żurawina, boczek czy czekolada Chlebek wychodzi pyszny, miękki i pachnący cynamonem. Dynia i cynamon to fajnie ze sobą współgrający duet. Warto w sezonie kiedy jest duży dostęp do dyń, przygotować zapas puree i zamrozić(...)wrzucamy razem do miski. Dodajemy jajka, miód, olej kokosowy oraz puree z dyni, sok z cytryny i dobrze mieszamy. Wsypujemy garść jagód. Smarujemy keksowiec olejem kokosowym. Wlewamy ciasto i pieczemy dyniowy chleb paleo w 180 stopniach około 35-45 minut, albo do czasu, aż wbity patyczek w środek wychodzi czysty. Smacznego! Artykuł Dyniowy chleb paleo (bez glutenu) pochodzi z serwisu
PaleoLiferozpływające się w ustach żeberka z boczkiem, zapiekane z cebulką, ketchupem i miodem. Mniam! <3 Zapraszam do przygotowań! :) Składniki dla 3-4 osób: 1 kg żeberek wraz z boczkiem sól, czosnek granulowany Składniki na sos: 1 duża cebula, posiekana z grubsza 400 g pikantnego ketchupu 3 łyżki miodu 1 łyżka cukru trzcinowego szczypta papryki słodkiej i ostrej CZAS PRZYGOTOWANIA(...)miód, ponownie mieszamy i gotujemy 2 minuty. Dodajemy ketchup, doprowadzamy do wrzenia (nie przestajemy mieszać). Tak przygotowanym sosem zalewamy żeberka. 3. Żeberka pieczemy przez 120 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Możemy podać z pieczonymi ziemniaczkami (przepis poniżej). Smacznego! :) Składniki na pieczone ziemniaczki: 6 równej wielkości ziemniaków oregano, papryka ostra, sól, majeranek kilka łyżek oleju Ziemniaki
My Culinary Artnazywa się ją grecką. Ryba po grecku to danie, które można przyrządzić w zdrowszy sposób niż tradycyjnie bardzo prosto – wystarczy zrezygnować z panierki i smażenia na rzecz pieczenia ryby w piekarniku. Mniejsza ilość tłuszczu, rezygnacja z dosładzania warzyw i już mamy danie, które można zjadać bez wyrzutów sumienia. Tak przygotowaną rybę mogą także spożywać osoby uczulone i nadwrażliwe(...)wody (u mnie prosto z filtra) 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawa “pieprz cytrynowy”, sól Rybę przyprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i pieczemy ok. 14 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C bez termoobiegu. Pora i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Marchewki, pietruszki oraz selera obieramy i trzemy na tarce
Poezja smakusera, wymieszać wszystkie składniki i usmażyć na patelni. To bardzo smaczne i soczyste danie. Jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów z mięsa mielonego. Świetnie pasują do ziemniaków gotowanych lub pieczonych, purée ziemniaczanego oraz ryżu. Polecam Składniki: 1 filet z kurczaka (ok. 300 g) 1 łyżka majonezu 1 jajko 50 g żółtego sera 2 łyżki mąki 1 mała cebula(...)pomidora i ogórka kiszonego * Sałatkę obiadową z cukinii * Pomidory w śmietanie Na obiad polecam też… – Fasolkę po bretońsku – Makaron z boczkiem i twarogiem – Pizzę KORONA – Pielmienie z mięsem – Tartę z cukinią
Kulinarne S.O.S.formę 12 cm na 35 cm ( ja upiekłem dwie takie formy) 650 g wieprzowiny z łopatki 250 g wieprzowej wątroby 200 g słoniny, lub tłustego boczku 1 niewielki por 1 łyżka masła 1 jajo 1 kieliszek koniaku sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków szczypta słodkiej papryki szczypta tymianku szczypta zmielonego ziela angielskiego 3 pokruszone(...)wbijamy jajko, dodajemy koniak i mieszamy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostała słoninę kroimy na bardzo cienkie plastry i wykładamy nią f ormę w której będziemy piekli pasztet. Następnie słoninę posypujemy pokruszonym liściem laurowym, oraz szałwią i przekładamy mięsną masę do formy, ścisłe ją wypełniając. Na wierzch
Miód i pieprz