pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:590/865)

Zupy i barszcze wigilijne – kuchnia podkarpacka 136

małym ogniu, wlewamy zakwas na barszcz i mieszając zagotowujemy. Do barszczu dodajemy grzyby i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kiedy barszcz jest już na talerzu, wkładamy do niego 3-4 ziemniaki. *Dla tych, którzy chcieliby zrobić zakwas sami, podaję przepis. To dokładnie ten sam zakwas, co na barszcz biały. Pierwszy zakwas: około 500 ml ciepłej przegotowanej wody (nie gorącej(...)garnku (podobno można też w słoiku), przykrywamy lekko ściereczką, bądź kawałkiem ręcznika papierowego i odstawiamy na 4-5 dni w ciepłe miejsce, najlepiej obok kaloryfera, a jeszcze lepiej na piec ;) Raz dziennie mieszamy. Po tym czasie zakwas mieszamy, odlewamy niemal cały zostawiając na dnie około 2 cm płynu i do pozostałości dodajemy tyle samo wody i mąki, co na początku

Trzeci talerz
"Ziemniaczki" 188

Ziemniaki ale słodkie..mhm...w sumie to jest też odmiana słodkich ziemniaków..ale te są naprawdę słodkie,bo to oszukane ziemniaczki z ciasta biszkoptowego i masy budyniowej..Polecam zrobić i zaskoczyć domowników,a zwłaszcza dzieci..No i teraz jest dylemat...miałam przepis na biszkopt i wg tego przepisu mi wyszedł zakalec..i nie wiem czy przepis jest zły(...)przesiać.Białka oddzielić od żółtek.B iałka ubijać, stopniowo dodając cukier zmieszany z waniliną. Następnie dodawać po 1 żółtku, a na koniec wymieszane mąki.Ciasto przelać do foremki. Piec około 25-30 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu wystudzić.[ najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej]. Biszkopt pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do malaksera, aby rozdrobnić. 1/2  szklanki mleka wlać

Moje domowe kucharzenie
Placki ziemniaczane – chrupiące i najsmaczniejsze! 1503

oraz śmietaną z dodatkiem cukru. Pychotka! Placki ziemniaczane można robić na wiele sposobów, jedni robią placki niewielkie, na patelni smażą jednocześnie 4 a nawet 5 sztuk placuszków ziemniaczanych, inni pieką 2 duże bądź jeden duży placek ziemniaczany. Placki ziemniaczane mogą być grube, mieć w sobie dużo farszu przez co są w smaku gęste, treściwsze, mokre w środku. Ten przepis jest(...)najlepsze dodatki to sos grzybowy, sos pomidorowy z dodatkiem mięsa mielonego bądź klasyczny domowy sos czosnkowy bądź domowy ketchup. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki ziemniaczane – Składniki około kilograma obranych ziemniaków, łyżka mąki pszennej 2 jajka 1 średnia cebula szczypta soli łyżeczka pieprzu olej rzepakowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki ziemniaczane – Wykonanie Przepis na danie jest na prawdę banalny

To Musisz Wiedzieć
Placki ziemniczane najlepsze 687

Jakiś czas to trwało zanim udało mi się dojść do perfekcyjnych placków ziemniaczanych. Ktoś może powiedzieć, przecież to takie proste i tylko placki ale ja bym

Ala piecze i gotuje
Zupa z włoskiej kapusty na wędzonce 312

Nie często podajemy tę wersję kapuśniaku ze słodkiej kapusty, dlatego jest to doskonały pomysł na zupę wiosenną i zimową, pożywną i sycącą, warto skorzystać z tej

kgwjanczewo
Pieczona młoda marchewka z czerwoną soczewicą i mielonym mięsem z dodatkiem anyżu 180

Danie, które powstało w pewien deszczowy dzień, kiedy nie mogłam wyjść na zakupy. Zmuszona do siedzenia w domu, przejrzałam zawartość szafek, lodówki zamrażarki. Nic do siebie

bistro mama
Bezglutenowy hamburger 86

ziemniaków, tym razem będą to frytki z batatów. Bezglutenowy hamburger składniki Bezglutenowy hamburger przepis Zaczynamy przygotowanie burgera od mięsa. Ja osobiście nie lubię go udziwniać, więc mięso przygotowuję tylko z solą i pieprzem. Wyjmujemy je z lodówki na mniej więcej 30 minut przed przygotowaniem. Powinno być w temperaturze pokojowej. Zanim zaczniemy przygotowywać resztę składników do burgera, wstawiamy do pieczenia frytki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierniczki ziemniaczane 66

kiedykolwiek jadłam. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!       Składniki: 250g ziemniaków 250g miodu 150g cukru 125g masła 450g mąki + mąka do podsypania 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1 jajko     *** Ziemniaki obieramy zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy *** *** Ciepłe ziemniaki dusimy lub przeciskamy przez praskę *** *** Do małego garnuszka przekładamy masło, miód(...)ziemniaki *** *** Całość blendujemy na gładką masę *** *** Dodajemy mąkę, sodę oraz jajko i zagniatamy całość ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na całą noc *** *** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość ok 5 mm *** *** Z ciasta wykrywamy foremkami pierniczki *** *** Wycięte pierniki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce

Blog z Apetytem
Pierniczki ziemniaczane 65

kiedykolwiek jadłam. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!       Składniki: 250g ziemniaków 250g miodu 150g cukru 125g masła 450g mąki + mąka do podsypania 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1 jajko     *** Ziemniaki obieramy zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy *** *** Ciepłe ziemniaki dusimy lub przeciskamy przez praskę *** *** Do małego garnuszka przekładamy masło, miód(...)ziemniaki *** *** Całość blendujemy na gładką masę *** *** Dodajemy mąkę, sodę oraz jajko i zagniatamy całość ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na całą noc *** *** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość ok 5 mm *** *** Z ciasta wykrywamy foremkami pierniczki *** *** Wycięte pierniki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce

Blog z Apetytem
Frytki Belgijskie + film 88

podany z różnymi sosami najlepiej na bazie majonezu lub dodatek do drugiego dania.     składniki na 1kg frytek 1 kg ziemniaków ( najlepiej mączystych ) olej do smażenia opcjonalnie sól i sos na bazie majonezu przepis Obrane i umyte ziemniaki kroimy w grube około 1-1,5 cm słupki. Do frytownicy lub garnka z sitkiem wrzucamy partię pokrojonych frytek i smażymy(...)około 8 minut. Następnie frytki wyciagamy z garnka lub frytownicy lekko potrząsamy aby pozbyć się nadmiaru oleju, pozwalając im nieco okapać. Frytki przekładamy na kratkę do pieczenia i dokładnie studzimy. W kolejnym etapie olej rozgrzewamy do około 190 st C. Na rozgrzany olej wrzucamy frytki i smażymy je około 2 minut. Tak przygotowane frytki wyjmujemy z oleju, odsączamy z nadmiaru

Smakowite Dania
Kula Smakula 122

Kula Smakula Całe drugie danie, ziemniaki, warzywa, mięso umieściłam w salaterce, zapiekłam i obiadek gotowy. Składniki: ·        15 podłużnych plastrów boczku wędzonego ·        4 duże ziemniaki ·        1 filet z kurczaka ·        Papryka czerwona(...)naczynia plastry boczku, tak żeby spód był również przykryty i brzegi można zawinąć do góry 4.   Ziemniaki obieramy kroimy w plasterki i układamy na około na boczku, solimy 5.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, układamy na około na ziemniakach, doprawiamy solą oraz przyprawą 6.   Następnie mięso posypujemy drobno pokrojoną papryką, którą przykrywamy plasterkami mozzarelli

Kulinarna Chwila
Placki ziemniaczane 103

Anna Ingredients 1 kg obranych ziemniaków 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 średnie jajko 5 łyżek mąki sól pieprz 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka majeranku 1 łyżka świeżego tymianku lub inne ulubione zioła olej do smażenia Instructions Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tartce o małych oczkach. Do ziemniaków dodać mąkę, jajka, przyprawy, przeciśnięty(...)kopiastą łyżkę ciasta i dość cienko ją rozprowadzam, tworząc cienki placuszek. Placki smażymy na średnim ogniu z dwóch strom do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu wyjmujemy na papier do pieczenia, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące! Smacznego! Notes Placki, które będą podawane na słodko, pomińcie czosnek i cebulę. Artykuł Placki ziemniaczane pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Szynka ze szpinakiem 150

ziemniaki i pokrojone w paseczki pomidroki. Wszystko podsmażamy chwilę po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sol, pieprz i dużą ilość gałki muszkatołowej i znów chwilę podsmażamy. PO czym odrobinę studzimy Mięso myjemy , osuszamy i wzdłuż mięsa robimy 3 głębokie nacięcia.  Oprószamy solą i pieprzem całość po czym wkładamy do środka farsz i zawiązujemy dokładnie sznurkiem tworząc zgrabną pieczeń

Kuchnia Pełna Emocji
6 prostych przepisów na dania z zapasów 424

daniami, których wychodzi większa ilość i mogą „poleżeć” w lodówce. Zaplanowałam m.in.: kapustę z grochem (świetnie nadaje się do zapakowania w słoiki), pulpety wołowe, zupę pomidorową, kurczaka pieczonego na ryżu z warzywami czy pastę z białej fasoli. Jeśli potrzebujecie przepisów z użyciem RYŻU , MAKARONU czy KASZY to również na blogu mam ich bardzo dużo (każdy dział jest(...)prostych przepisów na dania z zapasów: KOTLETY Z KALAFIORA   KOTLETY KALAFIOROWO-RYŻOWE   PASTA Z BIAŁEJ FASOLI   KASZA BULGUR Z WARZYWAMI   ZUPA-KREM Z ZIEMNIAKÓW   MAKARONOWA PATELNIA Artykuł 6 prostych przepisów na dania z zapasów pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku