pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:594/865)

BITKI MIESZANE W SOSIE WŁASNYM 189

Tradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Mogą być one wołowe lub wieprzowe. Jednak najlepiej zrobić wersję mieszaną, czyli zarówno z mięsa

Kuchnia MagdaLeny
Muffinki dyniowe 217

Już za kilka dni Halloween, więc mam dla Was z tej okazji kilka propozycji. Pierwsza z nich to dyniowe muffinki. Wiadomo przecież, że nie ma Halloween

kuchnia doski
Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach 248

Tradycyjny przepis na zupę śledziową która podawana jest w Środę Popielcową, jak również w piątki postne. Składniki: 2 śledzie z beczki 0,5 litr wody 2

kgwjanczewo
Kreolski kurczak , pomysł na obiad 462

wiało nudą Ale jak już się go zaserwuje , pychota .. mniam Składniki : 1 kurczak o wadze około 1,5 kg 1 papryka czerwona grubościenna 1 mała cukinia 2 – 3 ziemniaki 2 cebule 4 pomidory , najlepiej mięsiste , malinowe 1 główka czosnku 2 łyżki papryki słodkiej , mielonej wędzonej 3 łyżeczki papryki ostrej ,mielonej 1 łyżka miodu sól do smaku 1/2 szklanki wody(...)kroimy w kawałki równej wielkości . Mieszamy z całymi , obranymi ząbkami czosnku , 2 łyżeczkami ostrej papryki , 3 łyżkami oleju i solą do smaku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Układamy na blaszce do pieczenia , wlewamy 1/2 szklanki wody. Na wierzchu kładziemy kurczaka . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 C . Pieczemy około 1,5 godziny , gdyby zbyt mocno brązowiała skóra kurczaka , można ją lekko

Ogrodnik w podróży
Karkówka po cygańsku 953

pracy :) Przyznam się, tym razem to Madzia gotowała, więc ja zupełnie się tutaj nie zmęczyłem :) Ale wracając do tematu, tak przygotowaną karkówkę możecie podać z dowolnymi dodatkami – kaszą , ziemniakami, ryżem… po prostu z tym na co macie ochotę :) Nasza, właściwie Madzi wyszła średnio pikantna, ale dodajcie taką ilość pieprzu cayenne jaką lubicie :) Składniki na karkówkę(...)cebulą, karkówkę, pieczarki z cebulą, karkówkę. W rondelku mieszamy wszystkie składniki do sosu (możemy delikatnie podgrzać wtedy wszystko łatwiej się nam połączy. Tak przygotowanym sosem polewamy karkówkę. Karkówkę pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez ok. 1,5-2 godziny w temperaturze 180 st. C. Smacznego! Artykuł Karkówka po cygańsku pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Koperkowa sałatka ziemniaczana (grillowa) 109

jajka, możecie też tu dodać więcej ulubionych warzyw albo zaostrzyć jej smak musztardą. W przygotowaniu sałatki ważne jest, by użyć ziemniaków sałatkowych, takich które ładnie trzymają kształt i nie rozpadną się podczas mieszania.  Taka sałatka grillowa z ziemniakami i koperkiem wspaniale smakuje nie tylko w sezonie grillowym, sprawdzi się na każde spotkanie w większym gronie lub po prostu(...)kukurydzy z puszki, kilka czubatych łyżek majonezu i jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany, przyprawy do smaku: sól, pieprz Koperkowa sałatka ziemniaczana (grillowa), przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki sałatki. Doprawić do smaku, wymieszać z majonezem i jogurtem / kwaśną śmietaną.  Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój

Lekcje w kuchni
Chlebki ziemniaczane z pesto z czosnku niedźwiedziego z kozim serem 126

sera. Danie proste, pyszne, łatwe! Więcej dodatków nie trzeba! I choć babcie ostrzegały przed gorącym pieczywem, to jednak choć ten jeden kawałek trzeba ugryźć na gorąco! Pycha! SKŁADNIKI: CHLEBKI: * ziemniaki – 300 g * mąka typu „0” – 600 g * drożdże świeże – 40 g * olej – 2 łyżki * sól – 2 łyżeczki PESTO: * świeży czosnek niedźwiedzi – 1 duży pęczek * oliwa z oliwek dobrej jakości(...)zadowala nas konsystencja, bo np. pesto jest zbyt gęste, dolewamy oliwy. Jeśli pesto jest zbyt luźne, dodajemy parmezan lub liście czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. CHLEBKI: Ziemniaki ( najlepiej w mundurkach ) gotujmy, odcedzamy, obieramy, rozdrabniamy, studzimy. Zagniatamy z mąką, 2 łyżeczkami soli, 2 łyżkami oleju i drożdżami rozpuszczonymi w 300 ml letniej wody. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto

Ostra na Słodko
Warsztaty kulinarne z Tomkiem Jakubiakiem 111

Polmlek . Powstały trzy wyśmienite propozycje lekkie, rześkie, świeże! Na tym spotkaniu towarzyszyła mi również Sara, która teoretycznie wykonała od podstaw całą 3 propozycję czyli naleśniki. Podaliśmy chłodnik maślankowy z pieczonym czosnkiem i sokiem ze świeżego ogórka z marynowanym pstrągiem z kiełkami fasolki mung, chrupiące sałatki ze smażonymi szparagami i pomidorkami z winegretem koperkowym na kefirze i z jajkiem ugotowanym(...)stanowisk co ś pyk ł o i trzeba by ł o nurkowa ć pod wysp ą i szuka ć zwarcia!   Oto przepisy z warsztatów : Chłodnik maślankowy z pieczonym czosnkiem i sokiem ze świeżego ogórka marynowanym wędzonym pstrągiem i kiełkami fasoli mung.   Składniki -pół litra maślanki naturalnej -główka młodego czosnku - oliwa z oliwek - sól morska gruboziarnista - 4 ogórki

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 428

ziemniaczana z mięsem mielonym to świetny pomysł na obiad, który przygotujesz w jednym naczyniu do zapiekania. Składniki 7 ziemniaków (w miarę dużych, zależy jakie mamy naczynie żaroodporne) 1 kg mięsa mielonego pietruszka natka 2 jogurty naturalne czosnek przyprawy do smaku Przygotowanie Ziemniaki gotujemy na pół miękko, następnie kroimy w talarki i układamy na dnie i na bokach naczynia. W misce(...)pieprz, sól, paprykę ostrą. Z takiego mięsa formujemy pulpeciki i układamy po jednym na talarku na spodzie naczynia. Odgradzamy pulpeciki talarkami. Na koniec zalewamy jogurtem z wciśniętym czosnkiem i pieczemy 45 min w 200 stopniach aż mięso będzie upieczone. Autor przepisu: Klaudia Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
BOCZEK PIECZONY W PRZYPRAWACH 128

Dziś danie dla smakoszy, którzy nie koniecznie liczą kalorie. Taki pyszny, mięciutki boczek możemy zjeść na ciepło z ziemniakami polanymi sosem, który powstał podczas duszenia mięsa, albo na zimno - z musztardą lub chrzanem. Składniki: boczek surowy Na marynatę: liść laurowy ziele angielskie sól pieprz słodka i ostra papryka 2-3 ząbki czosnku majeranek tymianek ostra musztarda olej  Wykonanie: Wszystkie(...)składniki marynaty mieszamy ze sobą. Skórę boczku nacinamy, mięso smarujemy dokładnie ze wszystkich stron marynatą. Wkładamy do rękawa do pieczenia mięsa wraz z resztą marynaty. Woreczek wkładamy do lodówki co najmniej na 1 dobę. W tym czasie możliwie jak najczęściej obracamy woreczek, aby marynata dokładnie pokrywała mięso. Po tym czasie woreczek z mięsem umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy

Walijskie Pichcenie
Łosoś w papilotach z duszonym porem 121

suchy i wiórowaty). Dlatego dania z łososiem należą do naszych ulubionych. Dzisiejszy przepis, to przepyszny, pieczony w piecu łosoś w papilotach z duszonym porem. Por duszony jest na wodzie, a następnie mieszany z serkiem mascarpone. Tak przygotowanego pora kładzie się na papier do pieczenia i przykrywa filetem z łososia. Papier zawija się w paczuszkę, na kształt wielkiego pieroga(...)talerze. Każda porcja filetu z łososia pakowana jest oddzielnie, dzięki temu każdy otrzymuje swój pakiecik na talerzu. Do tak przygotowanego łososia w papilotach świetnie będą pasować frytki z batatów, ziemniaki z wody lub kasza jaglana. W przypadku kaszy, proponuje na talerz wyłożyć porcję kaszy, a na nią wyłożyć bezpośrednio pora z łososiem. W pozostałych przypadkach paczuszkę z łososiem można położyć

Moja Delicja
WYLUZOWANE UDKA Z KURCZAKA Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM 185

piersi z kurczaka łyżka mąki bezglutenowej (opcjonalnie do obtoczenia) sól ziołowa  oliwa z oliwek  cytryna 6-8 ząbków czosnku mały por 4 marchewki 10-15 małych ziemniaków świeży rozmaryn kilka gałązek Mięso obficie solimy solą ziołową, obtaczamy w mące i podsmażamy 5 minut na niewielkiej ilości oleju, żeby się lekko zarumieniło. Mieszamy z pokrojonym porem, marchewką i ziemniaczkami(...)dowolnej formie, przekrojonymi na pół ząbkami czosnku, rozmarynem i pokrojoną w plasterki cytryną. Doprawiamy solą ziołową, chlustamy oliwą i wodą przykrywamy, "miąchamy", żeby wszystko się wymieszało i pieczemy około godziny w 200 stopniach. Wyłączyłam piekarnik po 45 minutach i go tam zostawiłam. Po przestygnięciu kura padła ofiarą Węża

Cytryna&Co.
Masa ziemniaczano-groszkowa na 2 sposoby 182

Ziemniaka wymieszać z groszkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nafaszerować cannelloni masą ziemniaczano-groszkową, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Do naczynia dodać opłukane i pokrojone na połówki pieczarki, pokrojoną na ćwiartki cebulę i łyżkę masła pokrojonego w kawałki. Posolić Do naczynia wlać ciepłą wodę, by sięgała do połowy cannelloni. Obrócić w niej rurki. Przykryć naczynie folią aluminiową i piec(...)minut w temperaturze 200 stopni C. W połowie czasu przekręcić cannelloni. W czasie pieczenia cannelloni usmażyć placki: Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy ziemniaczano-groszkowej. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Wykładać po łyżce masy i formować okrągłe placki o grubości ok. 1 cm. Smażyć z obu stron. Wykładać na ręcznik papierowy dla odsączenia z tłuszczu. Połowę

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania