pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:66/384)

Pieczone kotlety mielone z prażoną cebulką 272

wykorzystywać na bieżąco. Upiekłam całą blachę kotletów, więc do części kotletów przygotowałam pyszny sos słodko-pikantny, o którym przeczytacie w kolejnym wpisie na blogu. Co na obiad? Polecam pyszne Pieczone kotlety mielone z prażoną cebulką 1 kg mielonej łopatki, 5 łyżek prażonej cebulki 2 jajka, sól i pieprz młotkowany z kolendrą i gorczycą do smaku, ok. 3 łyżki(...)wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 25 minut w ok. 170 stopniach w piekarniku, odwracamy i pieczemy kolejne 25 minut. Podajemy kotlety z ugotowanymi ziemniakami i np. kiszonym ogórkiem pokrojonym w grube plastry. A następnego dnia możemy do kotletów przygotować pyszny słodko-pikantny sos w orientalnym stylu jak na zdjęciu poniżej. Smacznego!   The post Pieczone kotlety mielone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ŁOSOŚ PIECZONY W ZIOŁACH ZE SZCZYPIORKACH 178

łososia po stronie bez skóry, przykryć plastrami cytryny.  Folię posmarować oliwą i na nią położyć łososia. Zawinąć i zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 min. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami ale wcześniej należy odciąć skórę, wystarczy podważyć nożem i sama schodzi :-)  Udanego dnia

pieprzny smaczek
Zapiekanka z dorsza, bakłażana, cukinii i ziemniaków 213

warstwa cukinii, warstwa bakłażana, pokruszony dorsz, którego należy posypać przyprawą do ryb i na końcu cebula z porem, następnie znowu ziemniaki itd. Na samym końcu całość zalać śmietaną i piec w piekarniku nagrzanym w 170 stopniach przez około 25 minut

Jadło i czytadło
Tarta z dorszem i grillowaną papryką 231

forma. Wyłożyć ciastem formę i pamiętać o tym aby ciasto wychodziło trochę poza formę. Ciasto owinąć folią aluminiową, dno ciasta obciążyć np. grochem, ćwiartkami ziemniaka, jabłka. Wstawić do piekarnika na 15 min, zdjąć folię i piec dalej przez 15 min. Po tym czasie skręcić piekarnik na 180 stopni. Wyciągnąć tartę. Dorsza pokroić na paski i skropić sokiem z cytryny

cooklife
Pieczone ziemniaki z jajkiem i boczkiem 214

rozmarynu ½ łyżeczki cząbru sól, pieprz. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy olej i przyprawy, mieszamy i odstawiamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wrzucamy wędlinę, cebulę, czosnek i chilli. Smażymy, aż się wędlina zarumieni. Przekładamy zawartość patelni i na ten wytopiony z wędliny tłuszcz wrzucamy ziemniaki i obsmażamy. Jak ziemniaki zaczną się przyrumieniać, dodajemy wędlinę(...)wsadzić do piekarnika, więc na wymieszane z wędliną ziemniaki wbijam jajko, solę oraz pieprzę i wsadzam do nagrzanego piekarnika na kilka minut, żeby białko się ścięło. Jeśli nie macie takiej patelni, to przełóżcie wszystko do naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Jak w lodówce po cichu umiera ser żółty, to też można go użyć, posypując przed pieczeniem. Post Pieczone

ladykitchen
Udka pieczone 148

Proste klasyczne udka pieczone w piekarniku. łatwe do przygotowania, ale bardzo smaczne. Można podawać z frytkami, ziemniakami, ryżem lub kaszą. Do tego polecam bardzo szybką sałatkę obiadową  . I obiad gotowy. Jeśli macie ochotę na inne dania mięsne to zapraszam do zakładki mięsa, gdzie znajdziecie wiele pomysłów na różne rodzaje mięs. Składniki 4 udka z kurczaka 2 łyżki(...)godzinę w chłodne miejsce, a następnie na każde udko nałożyć plaster masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 1,5 godziny od czasu do czasu polewać udka sosem z pieczenia. Gdy udka będą się zbyt mocno rumienić można nakryć folią aluminiową. udka pieczone

O kuchni z uczuciem
Pieczone młode ziemniaki z camembertem 109

oleju Ziemniaki umyć i ugotować wraz ze skórką. Odcedzone ziemniaki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Rozgnieść delikatnie uciskając łyżką od góry. Ziemniaki skropić olejem lub oliwą. Na każdym ziemniaku ułożyć kilka plasterków sera camembert, przyprawić grubo mielonym pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika  do 180 stopni. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika 20 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem

Andzia Pichci
Pieczone żeberka i ziemniaczki 125

podlać niewielką ilością wody, okryć folią aluminiową . Żeberka przełożyć również do brytfanki, podlać wodą i okryć folią aluminiową, obie brytfanki wstawić do piekarnika i piec w 200 st ok 1 godziny. Przed upływem tego czasu odkryć ziemniaki by się przyrumieniły. Do tego dania  podałam surówkę z kiszonej kapusty z olejem nierafinowanym

Gotowanie jest łatwe
Tarta ziemniaczana z łososiem 133

ziemniaków 300 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach 1 cebula 4 jajka 200 g creme fraiche 100 ml śmietanki lub mleka 200 g ostrego sera, cheddar ½ łyżeczki soli lub wedle smaku szczypta białego i czarnego pieprzu do smaku Do dekoracji 200 g wędzonego łososia 1 pęczek szczypiorku zielenina do posypania Ziemniaki ugotuj w mundurkach lub wykorzystaj resztki ziemniaków. Ziemniaki ostudź, obierz(...)spód do tarty wyjmij z lodówki i nakłuj widelcem. Brzegi ochroń folią dobrze dociskając. Zapobiegnie to obniżaniu się brzegu podczas pieczenia. Teraz podpiecz tartę w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Wyjmij, lekko przestudź i ułóż na dnie plasterki ziemniaków. Na wierzchu rozprowadź podsmażoną cebulę i posyp solą i białym pieprzem. Na wierzchu rozprowadzić rozdrobniony cheddar. W naczyniu wymieszaj creme fraiche

codojedzenia
Udka Pieczone w Miodowej Marynacie z Pieczonymi Ziemniakami 146

połowę. W małej miseczce wymieszałam olej z przyprawami, w tej mieszance maczałam kawałki ziemniaków, na końcu posoliłam je.  Naczynie Steam Roaster (możecie użyć naczynia żaroodpornego lub głębokiej blaszki) spryskałam olejem. Na dno wyłożyłam ziemniaki, a na nie zamarynowane udka. Zamknęłam naczynie i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)piekłam max 40 minut.  Pod koniec pieczenia otworzyłam naczynie i podkręciłam piekarnik do temperatury 220 stopni i piekłam w takiej temperaturze kilka minut, aby mocniej zrumienić udka. Czas pieczenia zależy od wielkości udek, po prostu co jakiś czas musimy sprawdzić miękkość mięsa i ziemniaków. Obiad podałam z surówką colesław. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Zapiekanka florentyńska 153

marchewka – 2 sztuki szczypiorek – 1 pęczek musztarda ziarnista – 1 łyżka jajka – 2 sztuki olej do pieczenia – 3 łyżki sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 220°C bez termoobiegu. Obierz warzywa ze skóry. Selera i ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, cebulę na osiem części, a marchewkę zetnij na wstążki (ja to robię obieraczką). Przełóż całość

wiecejwarzyw.pl
Pieczone frytki z selera 272

zrobić jak ktoś nie może jeść smażonego? Odpowiedź jest bardzo prosta – trzeba upiec Tak właśnie przygotowałam frytki z przepisu poniżej. Pieczone w piekarniku z odrobiną słodkiej papryki. A żeby sobie całkowicie odmienić zamiast ziemniaków postawiłam na selera. W ten sposób uzyskałam danie lekkie, chrupiące i niestandardowe. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia(...)koperek, szczypiorek) Pieczone frytki z selera Jak przygotować frytki z selera. Selera obrać, umyć a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w słupki o grubości około 1 centymetra. W miseczce wymieszać olej, sól, kminek, paprykę oraz natkę pietuszki. Gotową masą natrzeć dokładnie kawałki selera. Odstawić na 5 minut. Frytki przełożyć na blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym

mecooks
Schab pieczony z mozzarellą i suszonymi pomidorami 133

schab suszone pomidory i przykrywamy je plastrami mozzarelli z kulki. Polewamy oliwą z suszonych pomidorów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 45 minut (naczynie żaroodporne pod przykryciem). Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Na kotleciki ze schabu układamy listki bazylii.   Artykuł Schab pieczony z mozzarellą i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Polędwica wieprzowa z ziemniakami i purée brokułowym z tajina 185

Solimy Na ziemniaki układamy po 3-4 plastry polędwicy Na mięso posypujemy zioła i przykrywamy kominami Wkładamy tajiny do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 160 stopni C i pieczemy ok. 1,5 h Teraz robimy purée brokułowe: ubitego ziemniaka z koperkiem mieszamy z różyczkami brokuła i wszystko razem blendujemy dodając ok. 2 łyżek wywaru brokułowego Nakładamy na talerz najpierw purée

Szczęśliwa kuchnia