pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:70/384)

Pieczony udziec jagnięcy 119

pół.  Udziec posolić, posypać pieprzem, posmarować ze wszystkich stron oliwą. Piekarnik nagrzać do 200 st C .    Z  ziemniaków i trzech lub czterech patyczków ( np z chińskich pałeczek lub patyczków do szaszłyków) zrobić ruszt - na końce pałeczek nabić obrane ziemniaki. położyć na dnie naczynia do pieczenia. Na ruszcie położyć mięso, dodać przekrojoną na pół główkę czosnku, gałązkę(...)rozmarynu, wlać bulion, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 1h15min. - do czasu aż temperatura wewnątrz mięsa będzie wynosić 79 - 80 st C. W trakcie pieczenia pilnować aby sos nie wyparował - w razie potrzeby, dolać bulionu. Upieczony udziec wyjąć, przykryć folią.  Sos przetrzeć przez sito, doprawić solą i pieprzem, można  dodać nieco masła i śmietany.  Ostrym nożem

Stare Gary
Kurczak pieczony z fioletowymi ziemniakami, marchewką i świeżym tymiankiem 166

warzywa. Proste, prawda?! Kurczaka pieczonego z ziemniakami, marchewką i świeżym tymiankiem robię zawsze wtedy, kiedy mam dzień lenia. Naprawdę lubię to danie. Polecam i Wam. Składniki (3- 4 porcje): 2 duże piersi z kurczaka 3 marchewki kilka fioletowych ziemniaków świeży tymianek dobra oliwa z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz 1/2 małej cebuli Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 200 C. Warzywa(...)wierzchu ułóż piersi z kurczaka, polej go oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Piecz przez około 1 godzinę (do momentu aż warzywa będą miękkie). Smacznego! Artykuł Kurczak pieczony z fioletowymi ziemniakami, marchewką i świeżym tymiankiem pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku
Pieczone, octowe młode ziemniaki 288

upieczone ziemniaki znakomicie pasują do wszelkich mięsnych pieczeni i mięs z grilla. Polecam. inspiracją był przepis z   tej  strony składniki  500 g młodych drobnych, nie rozpadających się ziemniaków (moje były wielkości orzecha włoskiego) 2 szklanki octu 5% lub 1 szklanka octu 10% + 1 szklanka wody przygotowanie ziemniaki wyszorować, można obrać lub oskrobać, ja skórkę zostawiam. Przekroić(...)ćwiartki lub zostawić w całości - zależy od wielkości ziemniaków. Umyte włożyć do garnka, zalać octem, jeżeli trzeba uzupełnić wodą tak aby były przykryte. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok 5 - 7 minut aż ziemniaki będą lekko miękkie. Wyłączyć, garnek przykryć i zostawić ziemniaki na 30 minut w occie, aby się dobrze zamarynowały. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Ziemniaki wyjąć

Stare Gary
WEGETARIAŃSKI OMLET Z WARZYWAMI 430

ziemniaków ● 400 g marchewki ● 1 duża czerwona papryka ● 100 g liści mrożonego szpinaku Tysiąc Listków Bonduelle ● 150 g ricotty ● 100 g mozzarelli ● 2 cebulki dymki ● 300 ml gęstej śmietany 30%* ● 2 ząbki czosnku ● ½ pęczka koperku ● masło do smażenia ● sól, pieprz ● pieprz kajeński (opcjonalnie)   Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Liście szpinaku rozmroź(...)pieczenia i wstaw na około 15 min do rozgrzanego piekarnika, obróć ją podczas pieczenia, następnie wyjmij, i włóż na 10 min do plastikowego woreczka. Następnie obierz ze skórki, przekrój na pół, oczyść z pestek i drobno pokrój. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C. Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój w kostkę i ugotuj na parze (około 20 minut). Cebulkę i czosnek

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kurczak w sosie pomidorowym. 104

łyżki oleju 1 puszka (425ml) pomidorów bez skórki 30 dkg porów pikantna papryka 1 szklanka wody sól pieprz mielony zielona natka pietruszki i lub zielony tymianek Sposób wykonania : Ziemniaki obrać, umyć, podzielić wzdłuż na ćwiartki. Włożyć do lekko osolonego wrzątku, gotować 15 minut, odcedzić. Kurczaka podzielić na 6-8 części, umyć, osuszyć. Rozgrzać mocno olej w brytfance, smażyć kawałki kurczaka(...)kawałki pomidory wraz z zalewą. Włożyć kurczaka do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 minut w temperaturze 200 C. Pory dokładnie oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki 3-4 cm długości. Włożyć do brytfanki po 10 minutach pieczenia. Natkę pietruszki opłukać, drobno posiekać. Posypań nią kurczaka pod koniec pieczenia. Ugotowane ziemniaki dodać do kurczaka na około 10 minut przed końcem pieczenia

Przepisy i porady kulinarne
Ziemniaczana zapiekanka z kurkami i serem 419

wlać śmietankę kremówkę. Dolać wodę jeżeli sos będzie zbyt gęsty. Przyprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos wylać na usmażone ziemniaki i wymieszać. Na wierzch zetrzeć ser żółty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 30 min, aż się ser przyrumieni. Smacznego :) Wszystko idealnie pokroisz nożem Victorinox. #MyVictorinox Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Dania

https:KKuchniaMniam
Gratin dauphinois– po francusku, klasycznie 176

każdym domu, trzy przyprawy. Pełnia smaku i aromatu.   Rozgrzejcie piekarnik do 180°C. Naszykujcie płaską formę do pieczenia smarując ją dokładnie masłem. W garnku zagotujcie mleko ze śmietaną, zmiażdżonymi ząbkami czosnku i gałką muszkatołową.   Podstawą każdego ziemniaczanego przepisu jest zawsze odpowiedni wybór surowca. Kremowe ziemniaki typu B lub C (więcej o wyborze ziemniaków przeczytacie w poście o śląskich(...)posypcie delikatnie startym serem i pieczcie około 1,5 godziny. Tak cienko pokrojone ziemniaki jak u mnie piekłam 1h30m. Z wierzchu ma się utworzyć przypieczona, chrupiąca skórka. Jeśli Wasze ziemniaki będą się za bardzo przypiekać, przykryjcie je folią aluminiową.   Wyłączcie piekarnik i dajcie zapieczonym ziemniakom odpocząć w nim 5-10 minut, po czym wyciągnijcie na stół i podawajcie

Karo in the Kitchen
Pierś kurczaka w szynce parmeńskiej z lubczykiem podana z puree z groszkiem i mlekiem kokosowym oraz sos śmietanowy z groszkiem 105

szklanki groszku mrożonego Hortex 1 lampka białego wytrawnego wina szczypta lubczyku  szczypta soli i pieprzu  masło do smażenia  natka pietruszki Puree z groszkiem: 2 ziemniaki  1/3 szklanki groszku mrożonego Hortex  1/3 szklanki mleka kokosowego  szczypta soli  2 łyżki masła  Marynowana rzodkiewka: 6 rzodkiewek  1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki soku(...)lubczykiem. Owiń szynką parmeńską i smaż na oleju rzepakowym po 1-2 minuty z każdej strony do zarumienienia. Następnie umieść drób w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piecz jeszcze 10 minut.  W tym czasie ugotuj ziemniaki do miękkości. Na koniec gotowania dodaj mrożony groszek i od razu odcedź. Dodaj masło, sól, mleko kokosowe i ugnieć ziemniaki na niezbyt

Mango Papaja
Ciasteczka!!! 140

cukru 100g białego cukru kilka kropli ekstraktu waniliowego 6 łyżeczek puree z dyni (z puszki albo zrobione własnoręcznie- dynie pieczemy w całości w piekarniku w 180*C aż skórka będzie się poddawać, wyjmujemy, obieramy, wydrążamy środek i gnieciemy ubijaczką do ziemniaków) 190g mąki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej(...)dyni. W misce mieszamy przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę korzenną. Łączymy suche składniki z mokrymi i dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i staramy się, żeby kawałki czekolady były rozłożone równomiernie w cieście. Tak przygotowane ciasto chowamy do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, formę do pieczenia ciasta wykładamy

les mirabelles
soczysty i aromatyczny dorsz pieczony na obiad: airfryer 9240/30... 687

sygnale włożyć kosz z filetami i piec z 10-13 minut, na złocisty kolor, filety lekko można z papieru nakładać na talerz - można też w piekarniku na termoobiegu z 20 minut podać z tłuczonymi ziemniakami z natka pietruszki, surówką np. z kiszonej kapusty i posypać gorące startym serem - tak pieczony dorsz jest soczysty, smaczny.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Chrupiące pieczone ziemniaki z łososiem, twarożkiem i szczypiorkiem. 96

szczoteczką i dokładnie opłukać. Gotować przez pół godziny w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, posmarować olejem i wsadzić do nagrzanego piekarnika (200 ºC) i piec przez około 45 minut aż ładnie się zarumienią. Łososia posolić, popieprzyć i ułożyć na blaszce obok ziemniaków na ostatnie 15 minut. Teraz pozostaje tylko wszystko ładnie ułożyć na talerzu. Ziemniaki nacinamy na krzyż, nie do końca

wysmienity
Pieczony boczek z fenkułem 133

swojego boczku podałem pieczone ziemniaczki takie jak w przepisie na kaczkę , ziemniaków nie obieramy, kroimy w ćwiartki i obgotowujemy, trwa to około 10 min. Po tym czasie ziemniaki lądują na blaszce, oblane oliwą, oprószone solą i bazylią. Pod naszym boczkiem i razem z nim pieką się ostatnią godzinę. Możecie je parę razy przemieszać w piekarniku. Po wyjęciu(...)gąbka, wystarczy dosłownie zetrzeć chlebem tłuszcz z powierzchni płynu, a resztę przelewamy do rondelka, dodajemy śmietankę, odrobinę pieprzu, podgrzewamy i odcedzamy. Powstały sos jest idealnym dodatkiem zarówno do ziemniaków jak i samego mięsa.  Pod warunkiem, że nie przesolicie mięsa, bo w tym wypadku sos będzie niezbyt zjadliwy. Smacznego i powodzenia

Kuba Gotuje
Kaczka pieczona z figami i ziemniakami 128

figami i ziemniakami - przepis może troszkę skomplikowany, ale warto pobawić się piekranikiem, aby uzyskać soczyste, delikatne mięso. A do kaczki pieczone ziemniaki i figi, zanurzone w pysznym sosie i tłuszczu z kaczki. Kaczka, 1 kg ziemniaków do pieczenia, kilka gałązek rozmarynu, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, świeże figi (2 plus 1,5 - 2 na osobę) Odciąć kaczce kuper(...)kaczki gałazkę rozmarynu i dwie pokrojone na ćwiartki figi. Kaczkę oprószyć pieprzem. Wstawić do zimnego piekarnika i nastawić piekarnik na 120 stopni. Obrać ziemniaki i ugotować al dente, w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować. Po dwóch godzinach pieczenia kaczki, włożyć ziemniaki do brytfanki. Kaczkę i ziemniaki polać wytworzonym sosem. Zwiekszyć temperaturę do 140 stopni. Piec godzinę

królestwo garów
Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym 129

wydrążamy środek z każdego ziemniaka, tak by powstało miejsce na farsz. Następnie każdego ziemniaka wypełniamy przygotowanym wcześniej farszem. Górę posypujemy startym serem mozzarella. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Gotowe ziemniaki układamy na blaszce i pieczemy przez około 30 minut, aż ser się stopi i ziemniak psię zarumieni. Pęczek szczypiorku siekamy. Przed podaniem każdy ziemniak posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Artykuł Ziemniaki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków 136

jajka i utarty żółty ser,przyprawiamy gałką muszkatołową i solą ,wszystko dokładnie mieszamy. Do naczynia żaroodpornego przekładamy mięso dobrze dociskając ,na mięso rozkładamy ziemniaki i wszystko zalewamy masą serowo/jajeczną.Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy  30 /40min.Posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem

Andzia Pichci