pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:57/384)

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym 258

pół i wydrążam środek uważając by nie zrobić dziur. Wydrążone "łodeczki" posypuję solą i pieprzem i układam na blasze do pieczenia.  Cebulę kroję w drobną kostkę i szkle na maśle. Wydrążone środki z ziemniaków siekam na mniejsze cząstki i dodaję do cebuli. NAstepnie dodaję posiekany drobno czosnek, solę i smażę wszystko aż ładnie się zarumieni.  Mięso mielone wkładam(...)posypania na wierzchu), koper (podobnie jak z serem), maggi, sól, pieprz, paprykę słodką oraz zawartość patelni.  Dokładnie wszystko ze sobą mieszam.  Wydrążone ziemniaki nadziewam farszem, wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypuję startym żółtym serem. Na talerzu posypuję koperkiem. Smacznego

Cook&Love
Delikatne pieczone ziemniaczki z kiełbaskami bankietowymi, słodką sałatą i sosem. Idealne na obiad, jak i przyjęcie. 178

środku z chrupiącą skórką) przypadną do gustu nie jednemu. Do tego pieczone kiełbaski, szybka sałatka i ulubiony sos... Coś wspaniałego. ! Przypominam o trwającym na blogu KONKURSIE URODZINOWYM . Gdzie do wygrania jest m.in zestaw pysznych sosów Folwark. Składniki: (porcja na 3-4 osoby) około 20 mniejszych ziemniaków + osolona woda do gotowania kiełbaski bankietowe 3 łyżki mixu oleju i oliwy(...)pełni ugotowane, muszą być jeszcze twardawe). Odcedzone, lekko przestudzone ziemniaki przekrawamy na pół (większe na ćwiartki). Układamy na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. W miseczce mieszamy mix tłuszczowy z przyprawami. Smarujemy wierzch każdego ziemniaczka. Obok ziemniaków układamy kiełbaski bankietowe. Wszystko wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, po czym zwiększamy moc do 210 stopni. Pieczemy całość około

Słodkie okruszki
Kumpir z mikrofali z chlebkiem baby jagi 113

egzotyczna nazwa dania, którego podstawą jest pieczony ziemniak. Musicie przyznać, że brzmi znacznie lepiej niż "pieczony ziemniak" :) W każdym razie, najlepsze ziemniaki są, moim zdaniem, z ogniskowego żaru. W gastronomii piecze się je w specjalnych piecach, ale w piekarniku też da radę. Jeśli jesteście w pracy, gdzie raczej nie macie piekarnika, ale za to każde szanujące się zaplecze(...)widelcem, bo inaczej, ze względu na specyfikę działania, może nam eksplodować. Chyba, że chcecie zrobić taki zabieg celowo, bo czasem wkładanie do mikroweli różnych przedmiotów daje ciekawe efekty ;) Ile piec? Przy założeniu, że macie ustawioną moc na okrągłe 1000 W: mały ziemniak - 5 minut średni ziemniak - 7 minut duży ziemniak - 9 minut Jeśli wasze urządzenie ma mniejszą

Kryzysowa Książka Kucharska
Karkówka pieczona z pieczarkami 127

pieczarkami jest prostym do przygotowania i smacznym daniem na obiad. Upieczone mięso wychodzi soczyste i świetnie do niego pasują pieczone ziemniaki. Danie śmiało, można nazwać jednogarnkowym, gdyż razem z mięsem można upiec również ziemniaki. Karkówkę do pieczenia najlepiej wybierać niezbyt mocno przerośniętą tłuszczem i raczej średniej wielkości. Duże kawałki mogą pochodzić ze starszej sztuki i być mniej smaczne(...)brytfanki lub naczynia żaroodpornego, oprószyć pieprzem naturalnym, przykryć cebulą i pieczarkami, delikatnie oprószyć solą. Ziemniaki obrać, przekroić na pół, posmarować oliwą i przyprawić solą, pieprzem, rozmarynem lub mielonym kminkiem. Ziemniaki poukładać miejscem przecięcia do góry wokół ścianek naczynia.  Karkówkę piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C przez 45 minut, następnie odkryć i zapiekać jeszcze

Gotuj w domu
Ziemniaki pieczone z majerankiem i czosnkiem 98

sposób. Smakowały wszystkim bardzo. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania ziemniaków pieczonych z majerankiem i czosnkiem. 8 średniej wielkości podłużnych ziemniaków, 2 ząbki czosnku, 1 kopiasta łyżka majeranku, 2 łyżki oleju, sól do smaku. Sposób przygotowania ziemniaków pieczonych z majerankiem i czosnkiem: Ziemniaki myję bardzo dokładnie, osuszam i nacinam na plastry o grubości około(...)taki sposób żeby nie rozciąć ziemniaka do końca. Do miseczki wsypuję majeranek, wlewam olej, wyciskam czosnek i mieszam. Ziemniaki solę i nacieram przygotowaną mieszanką starając się dotrzeć jak najgłębiej pomiędzy nacięcia. Układam ziemniaki na wyłożonej folią aluminiową blasze i piekę z termoobiegiem w rozgrzanym do temperatury 200 o C piekarniku przez około godzinę. Gdy są już

Gotuj Się Kto Może
Sałatka śledziowa z buraczkami 253

cebula majonez sól, pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie na 2-4 godziny. Buraki umyć, owinąć w folię aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 °C i pieczemy przez 60-70 minut. Wystudzone buraki obrać. Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić i obrać. Ziemniaki, buraki oraz filety śledziowe pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Cebulę i ogórki pokroić

magiczna kuchnia Kasi
Orientalne kotlety z komosy ryżowej i batata z miętowym sosem jogurtowym 177

kotlety spędzą w piekarniku, Wasze kuchnie wypełni cudowny aromat pikantnych przypraw, a Wy raczyć się będziecie ich wyjątkowym smakiem. Ostrość przełamie tu łagodny sos miętowy na bazie jogurtu – możecie użyć zwierzęcego lub roślinnego, zależnie od preferencji. Składniki na około 12 niedużych kotletów: 2/3 szklanki suchej komosy ryżowej (quinoa) + 1 1/3 szklanki wody 1 batat (słodki ziemniak) o wadze około(...)komosa wchłonie cały płyn (około 20 minut). Ugotowaną komosę pozostawić do wystudzenia. Batata dokładnie wyszorować pod zimną wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o i piec do miękkości (około 35 – 45 minut, zależnie od wielkości ziemniaka) – wykałaczka lub cienki nożyk powinien z łatwością wbić się w upieczony ziemniak. Batata odstawić do wystudzenia, po czym obrać go ze skóry

Even Better Food
ZAPIEKANE ZIEMNIAKI 5985

końca i  włożyć w nie wiórek prawdziwego masła oraz  trochę startego sera. Ułożyć na blaszce lekko skropionej olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190st. Piec ok 25 minut (w zależności od wielkości ziemniaków

Walijskie Pichcenie
Szaszłyki z klopsikami i cukinią 182

szaszłyków należy moczyć w wodzie przez ok. 30 minut). Układamy na blaszce do pieczenia i skrapiamy oliwą. Obok układamy ugotowane wcześniej ziemniaki, które posypujemy pieprzem, słodką papryką i tymiankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy przez 30-40 minut

Delicious Titbits
Frytki z batatów 131

Frytki z batatów – czyli fryteczki ze słodkich ziemniaków. Bataty niestety w większości polskich domów goszczą znacznie rzadziej niż tradycyjne ziemniaki, a warto wiedzieć, że znacznie

Kulinarne Przeboje
,,Warkocz z polędwiczek’’ 162

końcu spinamy wykałaczką. Każdy warkocz smarujemy oliwą i obsmażamy na patelni z obu stron. Układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z ziemniakami i sałatką. Smacznego

Podróż w kulinaria
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i suszonymi grzybami 128

ziemniaków,  warstwę cebuli z grzybami, boczek, warstwę cebuli,  przykryć ziemniakami. Jajko wymieszać ze śmietaną, posolić, dodać trochę gałki muszkatołowej i polać nią ziemniaki. Przykryć. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec godzinę lub troszkę dłużej, aby kartofle były miękkie. Najlepsza jest odgrzewana

królestwo garów
Sycąca zapiekanka meksykańska z cukinią 165

ziemniaki będą już lekko miękkie, kroimy je w plasterki, układamy w naczyniu żaroodpornym, na to idzie cukinia, a kolejno  mięso, kolejna warstwa ziemniaków oraz cukinia. Na to ścieramy ser mozzarella. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut.  Smacznego

Kuchnia moimi oczami
ziemniaki z piekarnika z wędzoną słoniną i lazurem... 144

wyłożyć srebrną folią, z durszlaka wysypać ziemniaki, posypać papryką słodką i ostrą na ziemniakach rozłożyć ser lazur, na serze rozłożyć plasterki wędzonej słoniny piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec bez przykrycia około 40 minut przed podaniem posypać koperkiem i podać z zimną maślanką - najlepsze, najsmaczniejsze danie z ziemniaków na tzw. jednogarnkowy obiad, podane z dobrej

W Mojej Kuchni Lubię
Roladki z flondry w sosie serowym 133

smaku. Dodać wszystkie sery, oczywiście potarte. Podgrzewać aż się rozpuszczą. Dodać koperek, natkę pietruszki i wylać na roladki z ryby. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 15 minut. Podawać z ziemniakami, makaronem lub chlebkiem. Ryba jest delikatna i pyszna, polecam

Kuchnia Pokoleń