pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:55/384)

Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z opiekanymi ziemniaczkami 107

Pieczony kurczak cytrynowo-rozmarynowy i opiekane ziemniaczki 🌱🍗🍋czyli nasz wczorajszy obiad i nowa miłość! Nikt z nas nie przepada za "cytrynowymi" daniami obiadowymi, ale wczoraj zaryzykowałam i mama już ode mnie podkradła przepis 😂 Składniki: 6 kawałków kurczaka (podudzie, udka, skrzydełka <wtedy więcej>) 8 ziemniaków 4 gałązki rozmarynu lub 3 łyżki suszonego rozmarynu 1 cytryna 1 łyżka sosu(...)sól, pieprz, startą skórkę z cytryny i posiekaną gałązkę rozmarynu. Marynujemy kurczaka w sosie przez min. 1h. Ziemniaki dobrze szorujemy. Podgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 minut, a następnie kroimy w łódki. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Przekładamy mięso. Pieczemy w piekarniku przez ok. 40 min w 180 stopniach. Następnie dorzucamy na blaszkę ziemniaki, resztę rozmarynu i podpiekamy

Czarnawisienka
Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z opiekanymi ziemniaczkami 142

Pieczony kurczak cytrynowo-rozmarynowy i opiekane ziemniaczki 🌱🍗🍋czyli nasz wczorajszy obiad i nowa miłość! Nikt z nas nie przepada za "cytrynowymi" daniami obiadowymi, ale wczoraj zaryzykowałam i mama już ode mnie podkradła przepis 😂 Składniki: 6 kawałków kurczaka (podudzie, udka, skrzydełka <wtedy więcej>) 8 ziemniaków 4 gałązki rozmarynu lub 3 łyżki suszonego rozmarynu 1 cytryna 1 łyżka sosu(...)sól, pieprz, startą skórkę z cytryny i posiekaną gałązkę rozmarynu. Marynujemy kurczaka w sosie przez min. 1h. Ziemniaki dobrze szorujemy. Podgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 minut, a następnie kroimy w łódki. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Przekładamy mięso. Pieczemy w piekarniku przez ok. 40 min w 180 stopniach. Następnie dorzucamy na blaszkę ziemniaki, resztę rozmarynu i podpiekamy

Czarnawisienka
Moussaka z bakłażanem i ziemniakami 210

się do gorącej, prosto z pieca - co czasem skutkowało poparzonym językiem! Ta właśnie wersja była z ziemniakami, a ziemniaki są w moussace kontrowersyjne - jedni uważają, że ich dodanie to profanacja, inni nie wyobrażają sobie bez nich tego dania. Ja fanką ziemniaków nie jestem, ale w moussace bardzo mi pasują. W przepisie korzystam z ziemniaków już wcześniej ugotowanych - to przyspiesza(...)stopni na 10 minut, następnie przekręcić i piec jeszcze przez 5 minut. Po wyjęciu odrobinę posolić. Ziemniaki pokroić w plastry ok. 0,5 cm, lekko posolić. Podsmażyć na złoto na patelni z oliwą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, na nich bakłażana, następnie warstwę sosu mięsno-pomidorowego, na to znowu bakłażan i ziemniaki, jeśli jeszcze kilka plastrów zostało. Wszystko zalewamy

Kulinarne Inspiracje
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami 139

piekarniku nagrzanym góra- dól do 190 stopni C przez około godzinę. Jeśli wierzch zapiekanki zbyt mocno się przypieka, można przykryć folią aluminiową. Przed wyjęciem sprawdzić warstwę wierzchnią ziemniaków. Ziemniaki powinny być miękkie, jeśli są jeszcze chrupiące to, należy zapiekankę dłużej podpiec. W zapiekance chrupiący powinien być jedynie brokuł. Po upieczeniu odczekać około 5 minut, aby zatrzymał się proces pieczenia

Kuchcik gotuje
Wtorek: Łosoś w musztardowej glazurze 86

obieraj ziemniaków. Włóż do misy, zalej zimna wodą, dodaj łyżkę soku z cytryny, zamieszaj i odstaw na pół godziny. Krok 2 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Ziemniaki wyjmij z wody, osusz, przełóż na tackę do pieczenia wyłożoną papierem, posyp kopistą łyżką słodkiej papryki, płaską łyżeczką soli, polej 2 łyżkami oleju i dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Krok

Niedzielny kucharz
Ziemniaczki faszerowane pieczarkami z serem żółtym 1119

Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, wydrążamy w nich wgłębienie za pomocą łyżeczki, myjemy, dokładnie wypłukujemy z wody i przekładamy do miski. Do ziemniaków dodajemy oliwę z oliwek, wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, kolendrę, słodką paprykę oraz sól i pieprz i dokładnie wszystko razem mieszamy, aby ziemniaki całe były obtoczone w przyprawach. Ziemniaki odstawiamy w zimne miejsce na 2-3 h. Cebulę(...)dodajemy umyte i pokrojone w kostkę pieczarki, sól i pieprz i smażymy aż odparują wodę. Ziemniaki układamy na blaszce i pieczemy w 200 st. C aż będą miękkie. Następnie ziemniaki napełniamy pieczarkowym farszem i posypujemy startym serem żółtym, ponownie wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy aż serek się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym

kulinarne odsłony pati
Ziemniaki faszerowane zapiekane z serem 165

pół, delikatnie wydrążyć miąższ, zostawiając około 5mm brzegi. Wydrążony miąższ zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do farszu i wszystko dokładnie wymieszać. Ziemniaki napełnić farszem i wyłożyć na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po 20 minutach posypać serem, startym na drobnych oczkach i zostawić w gorącym piekarniku

Smaki Armine
Indyk z ziemniakami i ziołami z rękawa 195

soli,  4 łyżki oleju rzepakowego, Ważne: rękaw do pieczenia  Indyka płuczemy, czyścimy i kroimy na większej wielkości kawałki. Dodajemy świeże zioła, słodką paprykę, łyżkę oleju, oraz sól (według uznania - ja dodaję niewielką ilość). Odstawiamy do lodówki.  Następnie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w talarki średniej grubości. Do ziemniaków dodajemy pokrojoną w listki cebulę, paprykę - pokrojoną w kostkę(...)wstawienia mięsa do lodówki mieszamy je dokładnie z ziemniakami oraz pozostałymi warzywami. Teraz wystarczy dodać pozostały olej, wymieszać, przełożyć "mieszankę" do rękawa i dobrze zawinąć (zostawiając odrobinę miejsca). Ja swój rękaw włożyłam do naczynia żaroodpornego, aby nie zabrudzić piekarnikaPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy rękaw i pieczemy przez ok. godzinę. Warto kontrolować czy ziemniaki są twarde. Można

Kuchnia moimi oczami
Kolejne roladki, tym razem z mięsa mielonego 228

inne ulubione, np. majeranek lub tymianek), sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 1-2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo do roladek proponuję (porcja dla 2 osób): 3-4 ziemniaki ok. 25 dag pieczarek przyprawy: sól morska, zioła (te same, których użyliśmy do mięsa) Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami na jednolitą, dość zwięzłą masę, odstawiamy na czas(...)trakcie pieczenia można je raz odwrócić, by równomiernie się zrumieniły. Ja roladki podałam z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami. Ziemniaki pokroiłam wcześniej w ósemki, skropiłam oliwą, posypałam solą i ziołami, wymieszałam, ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawiłam do piekarnika na 10 min. przed włożeniem roladek. Pieczarki natomiast opłukałam i lekko posoliłam, a później wstawiłam do piekarnika

Ratunku obiad
Pstrąg łososiowy, pieczony w piekarniku 167

Naczynie foliujemy i odkładamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 13 minut. Naczynia żaroodpornego nie przykrywamy. Ja piekę na włączonej grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem.  Rybę podajemy z bagietką lub ziemniakami z piekarnika. Smacznego

Smak mojego domu
Rozmarynowy kurczak z pieczarkami i czosnkiem 212

Sałatka 150 g ugotowanej kukurydzy 100 g pekińskiej sałaty ½ czerwonej cebuli 1 mały ogórek 3 łyżki grubo pokrojonej natki pietruszki 3 łyżki sosu winegret, tutaj przepis Pieczone ziemniaki 600 g ziemniaków 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka curry w proszku lub papryki 2 łyżki oliwy Mięso z kurczaka natrzyj solą, pieprzem, papryką i rozmarynem. Rozgrzej ghee na patelni(...)sałatkę dressingiem i wymieszaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Włóż do żaroodpornego naczynia. Posyp solą i curry. Polej oliwą i wymieszaj. Piecz przez 35 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC. Podaj kurczaka z porcją sałatki i ziemniaków. Polej sosem.     Spara Spara The post Rozmarynowy kurczak z pieczarkami i czosnkiem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Pomysł na pieczone ziemniaki 2 223

przyprawy. Wymieszać, a następnie poukładać w naczyniu żaroodpornym. Na górę dodać bekon. Przykryć folią aluminiową bądź pokrywą od naczynia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Po 20-25 minutach ściągnąć folię i ponownie włożyć ziemniaki do pieczenia.    Gdy ziemniaki już będą miękkie, a boczek ładnie przypieczony (czyli jakieś 40-50min. od samego początku pieczenia) posypać serem

W kuchni u Moniki
Najlepsza focaccia z warsztatów kulinarnych w Umbrii - z oliwą, ziołami i ziemniakami 201

niech tam rośnie powoli. 3. Ciasto wyjmij z lodówki co najmniej na 30-60 minut przez planowanym pieczeniem. Ciasto przełóż na obsypany mąką blat, rozpłaszcz i następnie rozciągnij na kształt dużego prostokąta o wielkości nieco mniejszej od blaszki do pieczenia. 4. Piekarnik nagrzej do 230 stopni C. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia(...)focaccią, niech jego wiórki pokryją całą jej powierzchnię. Na koniec posyp focaccię solą morską. Wstaw ją do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piecz przez ok. 20 minut. Na ostatnią minutę możesz włączyć opcję górnej grzałki, aby nieco bardziej przyrumienić ziemniaka. Podawaj na ciepło lub na zimno. Wpis powstał we współpracy z  Monini

Chilli Czosnek i Oliwa
Frytki z batatów 163

Już od dawna chciałam zrobić frytki z batatów, bo ze zwykłych ziemniaków robię bardzo często, zawsze w piekarniku, odchudzając je z tłuszczu. Frytki z batatów podałam do pieczonej kaczki z jabłkami z żurawiną. Składniki: 2 duże bataty przyprawa do ziemniaków suszony czosnek 1-2 łyżki oleju gałązka rozmarynu Bataty obrać, umyć i pokroić w półcentymetrowe paski. Jeśli

Czerwień i błękit
Pomysł na ziemniaki pieczone. 199

półtora łyżki oliwy z oliwek i wymieszać. Ziemniaki włożyć do rękawa lub do naczynia żaroodpornego. Włożyć do nagranego piekarnika do 220 stopni i piec 30min. Pod koniec pieczenia można je odkryć by się lekko zarumieniły. Jeżeli nie masz przyprawy do ziemniaków, możesz użyć przyprawy uniwersalnej lub vegety, warzywka czy też samej soli dodając majeranek ( z pewnością dać mniej niż półtora

W kuchni u Moniki