dodać ziemniaka i posiekany czosnek, zalać gorącym bulionem i gotować pod przykryciem ok 5 minut, następnie wrzucić brokuły, i gotować jeszcze 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać posiekana pietruszkę. Zmiksować blenderem na krem. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolać odrobinę bulionu/wrzącej wody. Zupę doprawić do smaku. Blachę wyłożyć papierem. Plastry boczku rozłożyć na papierze do pieczenia, upiec(...)piekarniku, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Pestki uprażyć na suchej patelni. Zupę nalać do miseczek, do każdej miseczki włożyć chipsy z boczku, posypać pestkami, zrobić kleksy ze śmietany i oleju. Podawać z grzankami. Smacznego
Obiad gotowyjajkami. Świetnie sprawdza się jako przystawka w głównych daniach do np. pieczonego kurczaka z wątróbką . Jeśli macie dość nudnych tłuczonych ziemniaków, lub chcecie zrobić wrażenie na gościach, upieczcie kugel. Efekt gwarantowany. Z podanych poniżej składników zrobicie dużą zapiekankę, do której będziecie potrzebować dużą foremkę do pieczenia w rozmiarze 20×30 cm. Możecie użyć też tortownicy, tyle że wcześniej(...)wyłożyć papierem. Możecie też zmniejszyć ilość składników. Przepis pochodzi z bloga Toriavey.com Składniki 10 średnich ziemniaków (około 2 kg) 2 żółte cebule 6 jajek 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 4 łyżki oleju, oliwy lub smalcu (drobiowego) Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 205 stopni. Naczynie do zapiekania wysmaruj trzema łyżkami oleju. Wstaw do piekarnika. Krok
Niedzielny kucharzprzygotować również inne mięso, nie tylko schab. Równie dobrze sprawdzi się karkówka, szynka czy łopatka. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kluskami śląskimi i ulubioną surówką. Polecam pyszną Surówk ę z kapusty Coleslaw , świetnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami. Gorąco polecam, schab pieczony w ketchupie jest naprawdę bardzo pyszny i idealny kiedy nie mamy zbyt wiele czasu lub chęci(...)stanie w kuchni przy garach, gdyż robi się go błyskawicznie. Należy jedynie pamiętać, żeby w odpowiednim momencie wyłączyć piekarnik. Składniki na schab pieczony w ketchupie: około 600 g schabu bez kości 2 cebule 1/3 szklanki ketchupu (dałam pikantny) 2 łyżki oleju łyżka sosu sojowego 1/3 szklanki wody łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Schab myjemy i osuszamy, następnie
e-PrzepisyKulinarneziemniaki) 100 g szynki parmeńskiej w plastrach 1 kulka mozzarelli 1 papryczka chili dymka do posypania lub świeża bazylia sok z cytryny oliwa świeżo zmielony pieprz, ewentualnie sól Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 220 st. Przygotujcie folię aluminiową, tyle kawałków, ile jest batatów. Bataty wyszorujcie, każdego z nich nakłujcie widelcem w kilku miejscach i zawińcie dokładnie w folię. Włóżcie do piekarnika(...)pieczcie, aż zmiękną- u nas trwało to ok 40 minut. Upieczone bataty pokrójcie w dowolne kawałki, ułóżcie na talerzu lub w misce. Mozzarellę porwijcie na kawałki i wrzućcie na bataty, podobnie szynkę parmeńską. Z papryczki chili wyciągnijcie ziarenka i pokrójcie ją na drobne kawałki, dymkę posiekajcie, dodajcie do sałatki. Przed podaniem polejcie danie szczodrze sokiem z cytryny, oliwą i posypcie
OliveandThymenaczynia żaroodpornego wsypać ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone w talarki, dodać pokrojoną cebulę i koperek, całą marynatę z moździerza i delikatnie zamieszać dodać na wierzch ugotowany kalafior i pieczarki w sosie śmietankowym z obiadu poprzedniego użyłam ser morski, ser żółty rozdrobnić w rozdrabniaczu, wymieszać ze śmietaną gęstą 18% i wlać na wierzch zapiekanki, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie(...)góra/dół, piec około 35-40 minut, podawać ciut przestudzoną, lepiej się kroi - zapiekanka jest smaczna i syta...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżki Zaczynam od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Następnie odlewam i przeciskam je przez praskę do dużej miski. I kolejno dodaję jajko, mąkę, koperek, ser i masło. Całość wyrabiam ręką żeby masa była jednolita. Tak przygotowaną masę przekładam do formy na babkę z dziurą w środku wysmarowanej masłem i posypanej kaszą. Wstawiam babkę do piekarnika nagrzanego(...)blaszkę z wodą i piekę ok 60 min następnie wysuwam babkę z piekarnika posypuję od góry startym serem i zapiekam jeszcze ok 10 min. Babka już gotowa :) teraz sos, choć ja sos mam zawsze gotowy przed zrobieniem babki. Myję i kroje na cząsteczki pieczarki i kładę na suchą patelnie żeby cała woda z pieczarek odparowała. Gdy woda
Kuchnia Vikiwyobraźni z prostego ziemniaka można stworzyć naprawdę fajne danie. ZIEMNIAKI PIECZONE FASZEROWANE (roasted potatoes) Składniki: 4 ziemniaki 1 puszka tuńczyka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1/2 cebuli szczypiorek pomidorki koktajlowe sól i pieprz do smaku oliwa do posmarowania ziemniaków parmezan do posypania Przygotowanie: Ziemniaków nie obieramy,a dokładnie je myjemy. Nacinamy je w jednym miejscu(...)środku, ewentualnie odcinamy mały plaster z samego wierzchu. Skrapiamy je lekko oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 50-60 minut (należy sprawdzić patyczkiem czy są miękkie). W tym czasie można przygotować farsz. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulę, paprykę i szczypiorek kroimy. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce, doprawiamy do smaku sola i pieprzem
Bon appetit mon amiemieszamy starte ziemniaki, skrobię powstałą z odsączonych ziemniaków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajka oraz mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na łyżce masła podsmażamy poszatkowane szalotki, następnie dodajemy pokrojony w kawałki boczek i podsmażamy wszystko na ciemno-złoto. Zawartość patelni dodajemy do masy ziemniaczanej, dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy połowę masy ziemniaczanej, nakładamy mięso mielone(...)przykrywamy pozostałą masą ziemniaczaną. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Rozgrzewamy go do 170*C i pieczemy przez 100 minut od momentu nagrzania. Babkę podajemy na ciepło z jogurtem greckim lub śmietaną
Gotowanie i blogowaniegrubości 0,5 cm. Ziemniak obieramy i również kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm. Czosnek kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane warzywa wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Dodajemy oliwę, oregano oraz doprawiamy dość mocno pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Briami zapiekamy godzinę(...)temperaturze 200 stopni. Ja piekę z termoobiegiem i włączoną górną grzałką. Podczas zapiekania, warzywa kilka razy dokładnie mieszamy. Na talerzu warzywa posypujemy natką pietruszki. Smacznego :) Danie dołączam do akcji kulinarnych
Smak mojego domusosach, ewentualnie smażone. Moja propozycja to pieczony ze śledzi pasztet, z dodatkiem suszonych grzybów, ziemniaków, odrobiny suszonej żurawiny, wyszło niebanalnie i bardzo smacznie, polecam, jako przystawka na zimno, idealnie komponuje się z cebulką perłową. Na nadchodzące święta wręcz idealny! Składniki: Na dwie małe keksówki 40 dag surowego śledzia solonego 35 dag ugotowanych ziemniaków w całości 25 g suszonych borowików(...)papierowym, mielimy z ugotowanymi ziemniakami, oraz grzybami w maszynce do mięsa, dodajemy zeszkloną cebulę, wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki: bułkę tartą, mannę, żurawinę, doprawiamy do smaku ziołami i całość dokładnie wyrabiamy w misce łyżką. Dzielimy masę na dwie równe części, wykładamy do wysmarowanych np. oliwą i posypanych bułką tartą kek sówek i wygładzamy łyżką. Pieczemy przez 25- 30 minut
Wanilia i KardamonŻeberka okryć folią aluminiową i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 st W tym czasie umyć i pokroić na plasterki purchawki, przysmażyć je z cebulką i odrobiną pieprzu ziołowego. Po upływie godziny z żeberek zdjąć folię , obłożyć podsmażonymi grzybami i podlać rosołem. Zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec ok 20 min. Wyjąć żeberka, grzyby z powstałym(...)sosem przelać do garnka , dodać śmietanę i zagotować. Podawać z ziemniakami z wody
Gotowanie jest łatwekiszki nie instalujemy lejka do maszynki , gdyż jest do zbędne. Ziemniaki są na tyle płynne, że wystarczy je wkładać dużą łyżką do lejka, a one same przemieszczają się w dół zawiązanej kiszki. Po wypełnieniu kiszkę zawiązać również na drugim końcu.Tak przygotowane układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na końcu pokroić słoninę w plastry i obłożyć nimi(...)różnych miejscach naszą kiszkę. Posypać po wierzchu tymiankiem i wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 170-180 stopni na 45-50 minut. Ja zawsze sprawdzam.Kiszka po upieczeniu powinna być w środku zwarta a z wierzchu rumiana. Podawać bezpośrednio po upieczeniu z kleksem kwaśnej gęstej śmietany, wypieczonymi na chrupko skwarkami i opcjonalnie papryką konserwową
Gosia gotujeżaroodpornego wraz z marynatą i przykryte wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny w połowie czasu przewracając mięso. Zazwyczaj szponder jest tłusty i mięso nie wysycha więc nie trzeba podlewać, lecz jeżeli macie chudszą sztukę podlejcie w czasie duszenia. 3/ Po 1,5 godziny solimy mięso z obu stron i pieczemy z uchyloną pokrywą jeszcze 15 minut. 4/ Wyjmujemy mięso(...)porcjujemy. Podajemy z kluskami śląskimi bądź ryżem czy ziemniakami oraz ogórkiem kiszonym. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnapieczenia. Pachnie majerankiem i oregano. Chrupiąca skórka, która w środku kryje soczyste mięso drobiu. Wspaniały obiad! z dodatkami żurawiny i pieczonych jabłek lub gruszek Podałam je z pieczonymi ziemniakami i sałatą z jogurtem. Polecam także z puree ziemniaczanym, kaszą pęczak z pieczarkami i chili oraz buraczkami lub surówką z pora. Jest domowo, ale zarazem wytwornie Składniki: 6 udek(...)się tłuszcz. Piekarnik rozgrzewam do temp. 180 C. Kaczkę układam w naczyniu żaroodpornym, polewam powstałym na patelni sosem. Można na koniec na patelnię dolać odrobinę wody, wymieszać i wlać do naczynia (nic nie może się zmarnować Część jabłek lub gruszek obieram, resztę zostawiam ze skórką, kroje na cztery, wydrążam środki. Owoce układam ok. 20 minut przed końcem pieczenia mięsa. Piekę
Zasmakuj KuchniBardzo smaczny obiad. Można go podać z ryżem, kaszą, makaronem lub jak ja z ziemniakami. Polecam spróbować, warto. Jeżeli macie mniejsze pieczarki to trzeba więcej kupić. Klopsiki będą wtedy mniejsze. Przygotowanie klopsów – cebulkę, posiekać drobno i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać zioła, bułkę tartą, potarty ser (100 g), paprykę słodką i chili. Doprawić do smaku solą i pieprzem(...)wodzie rozmieszać rozdrobnioną kostkę rosołową, mąkę, koperek, odrobinę soli i pieprzu. Tak przygotowaną śmietaną wlać między grzybki. Nóżki pokroić drobno i wrzucić do naczynia. Przykryć i piec. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Następnie zdjąć przykrywkę, obsypać pozostałym serem i piec jeszcze 15 minut. Na koniec obsypać jeszcze koperkiem. Pysznie pasuje do tego dania surówka
Kuchnia Pokoleńziemniaków i pietruszki, do spaghetti – oczywiście makaron. Jeśli zrobisz więcej sosu – to te dania starczą Ci do końca tygodnia. Albo tak: Niedziela – Spaghetti z pieczonym kalafiorem i sosem pomidorowym Poniedziałek – Pieczone polędwiczki z sałatką z pieczonych brukselek i batata Wtorek – Kaszotto z pieczonymi burakami i kozim serem To menu jest pełne pieczonych(...)niedzielę. Pamiętaj tylko, że te najtwardsze – jak buraki – będą potrzebowały więcej czasu, a te bardziej miękkie – jak brukselka – tylko chwili w piecu (po prostu stopniowo dokładaj je do piekarnika (i uważaj by się nie poparzyć). Polędwiczki też możesz upiec razem z warzywami. Jedno pieczenie – a trzy dania gotowe. W pozostałe dni możesz jeść
Niedzielny kucharznazwa wywodzi się z łaciny - panis focacius oznacza chleb pieczony w palenisku i rzeczywiście pierwsze bułeczki pieczono w popiele pozostałym po wypaleniu ogniska, zanim przestawiono się na współczesne piekarniki. Uwagi techniczne:W Turcji poğaça często przygotowuje się z ciasta z proszkiem do pieczenia, jednak zrobienie dobrych bułeczek na drożdżach jest o wiele prostsze i ja również(...)kształt "kartofelka":) Powtórz powyższe czynności z pozostałymi kawałkami ciasta. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie posmaruj bułeczki żółtkiem wymieszanym z wodą i posyp wybranymi ziarnami. Wstaw pogaca do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz bułeczki aż się ze złocą (mi to zajęło
Chilli Czosnek i Oliwausmażyłam, a dwa upiekłam w piekarniku, obie wersje smakowały równie dobrze Potrzebujemy: 4 plastry karkówki mąka jajko + opcjonalnie mleko bułka tarta sół,pieprz, czosnek oliwa z oliwek Kotlety rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Obsypujemy mąką, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Jeśli pieczemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy oliwą z oliwek. Jeśli smażymy, kładziemy(...)kotlety na patelni z rozgrzaną oliwą. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką
Moje Wyrobytłuczkiem do ziemniaków (krótko, tak by pozostało też trochę cząstek truskawek). Wsyp do truskawek cukier trzcinowy, waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj. W podrośniętych bułeczkach zrób na środku palcami duże, głębokie dołeczki. Wypełnij je truskawkami (około 1 łyżki do każdego dołka). Brzegi bułeczek posmaruj jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Całe drożdżówki posyp obficie migdałową kruszonką. Drożdżówki wkładaj do piekarnika nagrzanego(...)piecz, aż ładnie wyrosną i się zrumienią. Po wystudzeniu możesz dodatkowo posypać je cukrem pudrem
Delicious Placeobierać - wystarczy lekko rozgnieść za pomocą noża. Całość podlewamy bulionem. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i zapiekać jeszcze aż mięso ładnie się zrumieni z wierzchu (około 10 minut). Po wyjęciu z pieca można odlać część płynu i zrobić z niego sos (zagęszczając go mąką i śmietaną). Jednak(...)wychodzi on bardzo tłusty i nie każdemu może odpowiadać. Karkówkę można podać z kaszą lub młodymi ziemniakami
My simple kitchenprawdziwy król pieczonego drobiu. Klasyczne, pyszne danie, pełne aromatów, smaków, którym można obdzielić całą rodzinę i kilku gości. Złocisty kurczak w 40 minut Przypieczona skórka i soczyste mięso – jak osiągnąć ideał dobrze wypieczonego kurczaka? Korzystając z tego właśnie przepisu. Wychodzi niezawodnie, a nie wymaga wcale długiego pieczenia. Szybki kurczak pod cegłą Świetna sposób szybkiego pieczenia kurczaka: trzeba(...)się z jabłkami. Kurczak woli cytrusy. Nadziany pomarańczami, upieczony na złoto, podany w towarzystwie ziemniaków hasselback prezentuje się nadzwyczaj okazałe i wyśmienicie smakuje. Kurczak w marynacie zielonej bogini Wspaniała ziołowa marynata na bazie maślanki zmiękcza mięso i potem wystarczy 40 minut w nagrzanym mocno piekarniku, żeby na stół trafił wypieczony, ale bardzo soczysty kurczak. Smacznego! Artykuł Jak dobrze upiec kurczaka
Niedzielny kucharzbiałości dodać twaróg, ziemniaki, jogurt grecki i wszystko dokładnie połączyć mikserem wsypać budyń waniliowy, proszek do pieczenia, listki mięty drobno pokrojone i połączyć mikserem składniki dodać drobno pokrojone nektarynki i mikserem połączyć składniki dodać na sztywno ubitą pianę z białek i teraz tylko łyżką delikatnie wmieszać w masę serową forma 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie formy poukładać(...)herbatniki i wylać masę serową piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, sernik dobrze wystudzić w formie - sernik jest wilgotny, puszysty, aromatyczny............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzyprawą do dań z ziemniaków. Boczek pokroiłem w cienkie plasterki. Pozostałą cebulę obrałem, pokroiłem w dość grube talarki. Naczynie do zapiekanek natarłem kawałkiem słoniny, wyłożyłem plasterkami boczku. Rozłożyłem na nich masę ziemniaczano-cebulową. Wyrównałem powierzchnię, lekko ugniatając łyżką. Na wierzchu ułożyłem pozostałe plasterki boczku, przekładając je w kilku miejscach talarkami cebuli. Wierzch zapiekanki posmarowałem olejem. Piekarnik rozgrzałem do temperatury(...)stopni C. Wstawiłem zapiekankę . Piekłem, aż boczek i cebula lekko się zrumieniła
R'n'G Kitchendużej miski wrzucić ziemniaki, dodać podsmażoną cebulę razem z tłuszczem i skwarki, które wcześniej zostały wybrane, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Przestudzony farsz nakładać w liście i zawijać jak tradycyjne gołąbki. Uszykować naczynie żaroodporne, wysmarować masłem, wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty i układać gołąbki. Całość zalać śmietanką połączoną z mlekiem, czosnkiem, gałka i szczyptą soli. Wstawić do piekarnika, temperaturę ustawić(...)stopni C i piec 40-45 minut. Podawać gorące zaraz po przygotowaniu. Smacznego :) Z podanych proporcji wyszło 15 dużych gołąbków, gdyż było jeszcze jedno mniejsze naczynie, które nie załapało się na zdjęcia, bo jego zawartość została pochłonięta po wyjęciu z piekarnika. Te większe czekało na ostygnięcie i "sesję zdjęciową
Gosia gotujetwardo. Ogórki pokroić w kostkę. Kiedy ziemniaki będą gotowe, poczekać aż przestygną. Następnie pokroić je w kostkę i dać do miski. Dołożyć przesmażoną kiełbasę z cebulą. Dodać ogórek. Jajka obrać i również pokroić. Dodać do sałatki. Dołożyć musztardę i suszony koperek. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć na formę i podgrzać w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 º . Można(...)dodatkowo dodać potary ser na sam koniec pieczenia
kuchniabellissima.wordpress.comodparowania wody tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść warzywa, wsypac pieprz, wymieszać wsypać pokruszony twaróg i połączyć składniki, w garnku wyrównać wierzch i podzielić na cztery części na każdy placek tortilli szpinakowej rozsmarować porcję nadzienia, posypać startym serem, użyłam królewski zawinąć placki ciasno w rulon podwijając brzegi do środka, ułożyć na suchej blaszce i zapiec w piekarniku nagrzanym(...)minut w czasie pieczenia tortilli utrzeć na tarce ogórek zielony, z praski dodać ząbki czosnku, wsypać sos tzatzyki, wlać jogurt i dobrze wszystko wymieszać, tortille podać z sosem - pyszne, aromatyczne jedzonko...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięburaków jest zasadniczo nudna, ale pieczona w folii aluminiowej, zwłaszcza w towarzystwie innych składników, nabiera ciekawego smaku. Kik Alicha to w zasadzie coś rzadsze od purée z grochu, ale gęstsze od grochówki. Tyle, że z dodatkiem kurkumy. Składniki: Inguday Tibs: - małe pieczarki - cebula Sałatka buraczan(a/o-ziemniaczana) - buraki - marchewka - cebula - cytryna - ziemniaki (opcjonalnie) Kik Alicha - groch łuskany - kurkuma - kminek(...)wodą i wkładamy do niego słoik z pieczarkami. Gotujemy na bardzo małym ogniu. Buraki i resztę warzyw kroimy w kostkę mieszamy razem, dodajemy trochę oleju i pieczemy owinięte w folię aluminiową w piekarniku, nastawionym na 180 stopni. Groch moczymy przez kilka godzin, płuczemy,, a następnie gotujemy w małej ilości wody do miękkości, w razie potrzeby uzupełniając poziom płynu. Dodajemy kminek
Kryzysowa Książka Kucharskaprzyprawą z każdej strony, skórę ponacinać i tak przygotowane mięso położyć na cebuli. Wlać 1 szklankę wywaru z gotowania golonki (naokoło mięsa, żeby nie spłukać przyprawy). Włożyć do piekarnika, nie przykrywać. Piec około 1,5 godziny podlewając wytworzonym sosem co 20 minut. Po upieczeniu wyjąć golonkę z sosu, a sos przetrzeć przez sitko razem z cebulą i czosnkiem. Ja golonkę(...)podałam pokrojoną w plastry. * Ten wywar z golonki jest wręcz genialną bazą do krupniku. Część wywaru zamroziłam, bo było go sporo, a do drugiej części dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę jęczmienną wiejską i gotowałam 15 minut. Zabieliłam śmietaną, wsypałam natkę pietruszki i gotowe! Wyszedł przepyszny krupnik
Posadzone i zjedzonelistków bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki, bataty i cukieni ę i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy z solą, pieprzem, posiekana bazylią, jajkami, mąką oraz jogurtem. Smażymy z obu stron na złoty kolor (uwaga! przewracamy delikatnie, aby placki się nie rozłamały). Wykładamy je na papier do pieczenia i posypujemy serem Mońki, wkładając(...)minut do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Smacznego
ChilliJemypieczemy na ruszcie. Jeśli nie macie blachy do pieczenia z rusztem, kładziemy ją na kratce piekarnika, najpierw piersiami do góry, a pod spód wkładamy brytfankę na tłuszcz. Pieczemy kaczkę w tej temperaturze przez 3,5 godziny i odwracamy ją po godzinie co kolejne 30 minut, smarując resztą mieszanki sosu sojowego i octu. UWAGA! Nie nakłuwamy kaczki podczas pieczenia – pieczemy(...)się wytopić wytopi się i tak, nam zależy na tym, by mięso zostało jak najbardziej soczyste. Po upływie 3,5 godzin czasu pieczenia temperaturę w piekarniku zwiększamy do 180⁰C z włączoną funkcją termoobiegu. Kaczkę pieczemy przez kolejne 20 minut – raz obracając. Czyli 10 minut termoobiegu na piersi, po czym przewracamy kaczkę na brzuch. Podajemy od razu. Razem
Karo in the Kitchenprzyprawy, poszatkowane zioła. Wszystko wymieszać dokładnie dłońmi, lekko ściskając. Piekarnik nagrzać do 200 st. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 12 części, z każdej części formować okrągły kotlet o grubości około 1,5 cm i średnicy około 7 cm. Piec przez 30 min, po 15 minutach przewrócić na drugą stronę, tak aby kotlety podpiekły się(...)dwóch stron równomiernie. Lekko schłodzić na kratce. Podawać z bułką i warzywami lub tradycyjnie jak kotlety mielone z ziemniakami i buraczkami :). * 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej uzyskacie gotując 1/2 szklanki kaszy suchej w 1 i 1/4 szklance wody. Smacznego! Wegeburgery z kaszą jaglaną Wegeburgery z kaszą jaglaną Wegeburgery z kaszą jaglaną Wegeburgery z kaszą jaglaną Wegeburgery z kaszą jaglaną
moj przepis naukładamy w naczyniu i lekko solimy. Na ziemniaki wykładamy podsmażone mięso, następnie podobnie cienko pokrojony selera i marchewki. W dalszej kolejności wykładamy fasolkę szparagową. Zupę cebulową rozpuszczamy w 1 kubku gorącej wody. Wymieszaną zupą zalewamy zapiekankę. Następnie wykładamy ser i pokrojone w plastry pomidory. Pomidory przyprawiamy 2 ząbkami. Zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę w temp(...)się rozpuści całość przykrywamy folia aluminiową i pieczemy pod przykryciem. Pycha. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js
Smaki Ewygreckiego pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie z oliwą ok 100 ml 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka octu jabłkowego Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajka, olej, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i wymieszać dokładnie ciasto. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, drobniutko posiekaną papryczkę chili, posiekaną cebulę, pokrojone na plasterki oliwki(...)fetę pokrojoną w kostkę. Wszystko wymieszać i przelać do formy babkowej (Ja użyłam formy silikonowej). na wierzchu skropić oliwą. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 1 godzinę. Obok babki w naczyniu wstawić do pieczenia bakłażan. Piec ok godziny. Wyjąć przed babką. Przestudzić. Wydrążyć miąższ z bakłażana do miseczki, odlać zbierający się nadmiar soku. Dodać jogurt, pomidory
Gotowanie jest łatwezaproponowała ten przepis. I bardzo dobrze zrobiła, to idealne danie na niedzielę. Po pierwsze proste, bo wszystko właściwie musimy jedynie wrzucić do piekarnika, a potem wyjąć i zjeść :), a po drugie - to najpyszniejszy i najbardziej soczysty pieczony w całości kurczak, jakiego jadłam! Jest po prostu rewelacyjny. Na pewno powtórzę go kiedy będę mieć gości i Wam polecam(...)zrobić to samo! :) Razem z nami gotowały wczoraj: Pyza , Ola , Asia , Magda no i ja! ;) Składniki: 2 kg kurczaka sól morska i świeżo zmielony pieprz 2 kg ziemniaków, obranych 1 duża cytryna, najlepiej niewoskowana 1 cała główka czosnku, podzielona na ząbki (dałam dwie - jedną obrałam, drugą pozostawiłam w łupinach) garść świeżego tymianku oliwa garść świeżego rozmarynu Dodatkowo można przy okazji
Kuchnia Prezydentowejdłuższego boku rozbitej polędwiczki i ciasno zwijamy roladę. Każdą owijamy plastrami prosciutto, następnie obwiązujemy bawełnianą nicią. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, skrapiamy olejem lub oliwą do smażenia. Kładziemy polędwiczki, też lekko skrapiamy olejem, posypujemy rozmarynem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185°C na ok. 50 minut. Co 15 minut obracamy je. Po wyjęciu, zanim polędwiczki pokroimy, odstawiamy(...)minut, aby soki się wchłonęły. Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym podajemy do obiadu, z ulubioną surówką i dodatkami (kasza, ziemniaki, ryż, kluski śląskie). Pokrojone w cienkie plastry będą wspaniałą wędliną do kanapek. Miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Na niedzielny obiad, kolację… i nie tylko. Smacznego. Moje Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym wygrały MEGA KONKURS na „Najlepiej podane danie z mięsem
mojewypiekiinietylkominut. Dodać ziemniaki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Kaczkę napełnić farszem ziemniaczanym. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Jeżeli luzowaliśmy kaczkę, można lekko obwiązać ją sznurkiem, aby nadać jej kształt. Posmarować tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni – nie otwierać piekarnika dopóki temperatura(...)zmaleje do 140 stopni. Piec kaczkę około 1,5 – 2 godzin. zastawa
królestwo garówpieprzymy do smaku. Wrzucamy osuszoną wątróbkę i podsmażamy kilkanaście sekund, tylko po to by ścięła się z zewnątrz. Podlewamy szklanką piwa i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 175 stopni. Po 10 minutach pieczenia dorzucamy do patelni grube plastry nieobranego jabłka. Jarmuż i posiekaną kapustę gotujemy na parze do miękkości. Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy miękki jarmuż(...)kapustą. Solimy, pieprzymy i podlewamy octem z wina musującego (opcjonalnie skrapiamy cytryną), dodajemy cukier. Podsmażamy kilka minut. Wątróbkę układamy na jabłku. Dodatkiem mogą być ziemniaki. U mnie puree ze śmietaną i koperkiem. Dodaję w trakcie konsumpcji - smak jabłka, które pobrało aromat piwa, bezcenne
BaRepasSposób przygotowania:Ziemniaki i gruszki ścieramy w robocie kuchennym albo tarce (małe oczka). Jajka ubijamy z cukrem (ja to robię trzepaczką, ale można też mikserem), dodajemy odsączony farsz i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wersja dla łasuchów - Smażymy na oleju, a następnie odsączamy na papierowym ręczniku.Wersja mniej kaloryczna - Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy farsz(...)pomocą okrągłych foremek. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200`C. Podajemy z kleksem ze śmietany posypanej cukrem waniliowym.Smacznego!P.S. Jako wielki łasuch zjadłam więcej tych z patelni :)Placuszki z piekarnika
Słodkie Przyjemności