pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:228/384)

DIETA SMACZNIE DOPASOWANA + PRZEPISY 142

mojego jadłospisu: KOTLETY DROBIOWO-BROKUŁOWE Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka 800 g brokuła świeżego lub mrożonego 2 cebule 4 łyżki mąki pełnoziarnistej sól, pieprz Dodatkowo: 12 ziemniaków 4 pomidory 4 niecałe łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy na parze przez około 8-10 min. Studzimy. Następnie rozgniatamy widelcem lub mielimy blenderem. Cebulę(...)Mięso mielone przenosimy do miski i mieszamy z brokułem, mąką oraz cebulą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mokrymi dłońmi formujemy kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami i pomidorem skropionym oliwą z oliwek. Kaloryczność posiłku: całość (4 porcje): 2160 kcal 1 porcja

Kuchnia MagdaLeny
DIETA SMACZNIE DOPASOWANA + PRZEPISY 142

mojego jadłospisu: KOTLETY DROBIOWO-BROKUŁOWE Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka 800 g brokuła świeżego lub mrożonego 2 cebule 4 łyżki mąki pełnoziarnistej sól, pieprz Dodatkowo: 12 ziemniaków 4 pomidory 4 niecałe łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy na parze przez około 8-10 min. Studzimy. Następnie rozgniatamy widelcem lub mielimy blenderem. Cebulę(...)Mięso mielone przenosimy do miski i mieszamy z brokułem, mąką oraz cebulą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mokrymi dłońmi formujemy kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami i pomidorem skropionym oliwą z oliwek. Kaloryczność posiłku: całość (4 porcje): 2160 kcal 1 porcja

Kuchnia MagdaLeny
NATURalnie pieczone warzywa z jajkiem w koszulce 143

mocy! 👌 2-3porcje, Warzywa: * około 200 g brukselki * 6 mniejszych marchewek * 3 duże ziemniaki * 2 główki czosnku * 1 cukinia * 1 burak * 1 żółta papryka * 1 cebula czerwona * 1/3 szklanki oliwy * 2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur "Do greckiej sałatki" * 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur "Do ziemniaków z ziołami" * 1 łyżeczka miodu * szczypta soli Jajko w koszulce: * wrząca woda(...)Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę oraz buraki obrać ze skórki i wraz z papryką, cukinią pokroić w większe kawałki. Główki czosnku i większe brukselki przeciąć na pół (mniejsze zostawić w całości). Warzywa posypać Vegetą Natur oraz szczyptą soli i dokładnie wymieszać, a następnie polać oliwą wymieszaną z miodem i ponownie całość przemieszać. Warzywa przełożyć na sporej wielkości blaszkę do pieczenia, zakryć

Kraina Miodem Płynąca
zapiekanka z wołowiną 101

pieczenia wysmarować olejem,poukładać pokrojoną cebulę ,posypać solą ,-u mnie sól odkwaszająca organizm. Mię so wołowe pokroić na plastry około jednego centymetra grubości, a następnie rozbić na plastry .Mięso wyłożyć na cebulę ,pędzelkiem posmarować, połową sosu. Posypać całość zielonym koperkiem i plasterkami pieczarek. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości 3-4 milimetry. Ułożyć plastry ziemniaka na mięso(...)ponownie posmarować sosem jogurtowym. Rozgrzać piekarnik do 180 °C,form ę umieścić w piekarniku na około 25-35 minu t. Po tym czasie posypać zmielonym serem i ponownie do piekarnika na ok oło

mojej kuchni
zapiekanka z wołowiną 162

pieczenia wysmarować olejem,poukładać pokrojoną cebulę ,posypać solą ,-u mnie sól odkwaszająca organizm. Mię so wołowe pokroić na plastry około jednego centymetra grubości, a następnie rozbić na plastry .Mięso wyłożyć na cebulę ,pędzelkiem posmarować, połową sosu. Posypać całość zielonym koperkiem i plasterkami pieczarek. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości 3-4 milimetry. Ułożyć plastry ziemniaka na mięso(...)ponownie posmarować sosem jogurtowym. Rozgrzać piekarnik do 180 °C,form ę umieścić w piekarniku na około 25-35 minu t. Po tym czasie posypać zmielonym serem i ponownie do piekarnika na ok oło

w mojej kuchni
FRITTATA Z ZIEMNIAKAMI, CHORIZO i SZPINAKIEM 223

miseczki i dokładnie roztrzepujemy z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu. Na żaroodpornej patelni o średnicy około 21 cm rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła. Wrzucamy pokrojone ziemniaki i podsmażamy na dużym ogniu, często mieszając, do lekkiego zrumienienia.  Redukujemy płomień, dodajemy chorizo, cebulkę i czosnek. Smażymy mieszając przez około 4 minuty, aż cebulka zmięknie, a kiełbaska dobrze się(...)podsmażamy, aż zwiędną.  Masę jajeczną równą warstwą wlewamy na patelnię. Na wierzchu układamy pomidorki i łyżeczką wykładamy porcje twarożku. Oprószamy szczyptą soli i pieprzu. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 10 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Przed podaniem kroimy w kliny i podajemy gorące

cool and minty
Udka z warzywami 127

słupki, ziemniaki w kawałki, cebulę w ósemki, czosnek w cienkie plasterki,  mieszamy w 1 łyżce oliwy i przyprawie chmeli sumeli, odkładamy, przed pierwszym użyciem moczymy garnek nawet 2-3 godz.. przed kolejnym 20 min., ścianki smarujemy oliwą albo smalcem,z   czasem, gdy glina będzie już porządnie „wypalona”, możemy z tego zrezygnować (ale nie w przypadku pieczenia chleba(...)ciast!).   garnek zawsze wkładamy do zimnego piekarnika, garnek już przygotowany, nasmarowany, więc na dno naczynia wkładamy część warzyw, układamy mięso i obkładamy resztą warzyw,  zamykamy garnek, wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę 100 stopni, gdy piekarnik nagrzeje się do tej wartości podkręcić do 220 stopni i piec 1,5 godz., około 20 min przed końcem czasu odkryć garnek

Kuchnia Beaty
Chlebek ziemniaczany. 177

Wykonanie: 1. Ziemniaki ugotować na miękko, odcedzić (300 ml wody zostawić) i gorące rozgnieść widelcem na gładką masę.  2. W 50 ml wody rozmieszać drożdże i do przestygniętych ziemniaków dodać wraz z pozostałymi składnikami. 3. Wyrobić ciasto. Jeżeli jest mocno klejące, dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Wyrabiamy kilka minut, by nabrało elastyczności.  4. Ciasto odstawiamy na 40 minut(...)przez 3 minuty. Na tym etapie można dodać cebulkę.  6. Do natłuszczonej formy wkładamy ciasto i zostawiamy na 20 minut do podrośnięcia.  7. Chlebek pieczmy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut, na piękny, brązowy kolor.  8. Chleb wyjmujemy i studzimy na metalowej kratce.  Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Chleb z dodatkiem ziemniaków 113

mąkę połączyć z solą, ziemniakami wcześniej przeciśniętymi przez praskę, resztą wody oraz z zaczynem i oliwą. Zagnieść ciasto ( można za pomocą miksera). Odstawić do wyrośnięcia w misce wysmarowanej oliwą i przykrytej folią aby nie obsychało na około 1 godzinkę.. Po tym czasie uformować bochenek i przełożyć go na deskę lub stół na papierze do pieczenia i pozostawić jeszcze(...)minut do ponownego podrośnięcia przykryty ściereczką. Piekarnik razem z blachą rozgrzać do 240°C. Zaraz po tym przełożyć bochenek na rozgrzaną blachę wraz z papierem. Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą co zapobiegnie wysuszeniu chleba i co zapewni chrupiącą skórkę. Po 10 minutach pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze 15-25 minut. Chleb powinien się

W garach u Gosi
Papryka faszerowana ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski 232

czasu aż cebula lekko zbrązowieje.  Do masy cebulowej dodać ziemniaki i bakłażana, doprawić solą i pieprzem oraz szczyptę pieprzu kajeńskiego oraz odrobinę wody, aby masa nie była zbyt sucha oraz sok z cytryny i smażyć jeszcze przez chwilę. Odstawić z ognia, aby masa przestygła.  Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni. Papryki umyć, odciąć czapeczkę od strony ogonka, łyżką(...)wydrążyć białe błonki i napełnić je farszem. Papryki delikatnie ustawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 45 minut lub do czasu aż papryka będzie miękka.  Gdy papryka będzie upieczona skropić niewielką ilością soku z cytryny, przybrać kolendrą i podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Chleb z ziemniaków bez wyrastania (Pane di patate senza lievitazione) 230

misce wymieszać ziemniaki z masłem, następnie dodać żółtka, mleko, s ó l i pieprz. Po wymieszaniu ciasta, dodać pestki słonecznika, pestki dyni i siemię lniane. Na koniec stopniowo dodawać mąk ę  wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze(...)wymieszać. Podłużną form ę  tzw. keks ó wk ę  wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy. Wierzch chleba posypać pestkami słonecznika i dyni. Chleb piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem 169

wędzonego pstrąga, usuń z niego skórę i ości. Mięso podziel na mniejsze kęsy. Na żeliwnej patelni* (takiej, którą możesz włożyć do piekarnika) na średnim ogniu, rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć ziemniaki, buraki oraz wędzonego pstrąga i smaż przez 3-4 minuty. W tym czasie posiekaj koperek. Wbij jajka do miski i rozbełtaj razem z koperkiem, solą i pieprzem. Wylej masę jajeczną(...)upewnij się, że wszystkie składniki frittaty są nimi pokryte. Smaż frittatę przez 4-5 minut, aż zetnie się od spodu i po bokach, następnie wstaw ją do rozgrzanego piekarnika i piecz jeszcze 4-5 minut, aż zetnie się od góry. Gotową frittatę podawaj na ciepło lub zimno z dodatkiem chrzanu i świeżego koperku. Rady: *Jeżeli nie masz patelni żeliwnej, zrób

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz pod ziemniaczaną kołderką 166

Dodajemy również pomidory. Po około pięciu minutach wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko około 30 godziny na małym ogniu. W tym czasie obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i ubijamy tłuczkiem z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Dodajemy połowę startego sera i mieszamy. Kiedy wszystkie składniki gulaszu będą miękkie, mąkę kukurydzianą mieszamy z 1/3 szklanki(...)dodajemy do gulaszu. Ewentualnie jeszcze przyprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Gulasz nakładamy do kokilek, albo jednego dużego naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy puree i posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25 minut

e-PrzepisyKulinarne
Babka ziemniaczana! 128

wykonania: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Po odsączeniu nadmiaru wody dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz, majeranek i 2 liście laurowe. Następnie na patelni smażymy drobno posiekaną cebulę i pokrojony w kostkę boczek. Całość dodajemy do gotowej masy ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia przelewamy masę ziemniaczaną. Piekarnik rozgrzewamy(...)stopni Celsjusza i pieczemy ok. 1h 20minut. Podajemy na ciepło ze szklanką mleka. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Lekko wilgotny chleb ziemniaczany 142

mąkę, dodajemy sól, masło, ziemniaki w postaci pure, ( ja swoje rozgniotłam widelcem), jajo i mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie przez kilka minut do połączenia się składników. Miskę z ciastem szczelnie owijamy folią do żywności i odstawiamy na ok. 60-90 minut aby podwoiło swoją objętość.  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, napełniamy je do połowy(...)odstawiamy na 1 godzinę, aby ciasto wypełniło formę. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia 60 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę kuchenną do wystudzenia

Apetyczna babeczka
Żebroczka 265

ziemniaczki kroimy w plasterki. Boczek i cebulę podsmażamy, na koniec dodajemy czosnek. Do ziemniaków dodajemy kaszę i przyprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy wrzące mleko i mieszamy. Dodajemy skwarki i mieszamy. Napełniamy natłuszczone naczynka ceramiczne żaroodporne. Na wierzchu układamy plasterki ziemniaczków. Posypujemy słodka papryką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem na 40-45 minut. Kiedy żebroczka(...)zacznie się rumienić na wierzchu układamy po plasterku masła. Podajemy gorącą żebroczkę w naczynku, w którym się piekła. Dobrze smakuje z surówką z dodatkiem  jogurtu. Smacznego

Maminek kulinarny
Schab pieczony w mleku 200

drodzy przepis na bardzo ciekawy i smaczny mięsny obiadek. Schab, który się marynuje i piecze w mleku. Polecam wypróbować przepis, ponieważ mięso wychodzi niesamowicie soczyste i kruche... Upiekłam go dla mojej rodzinki i byli zachwyceni 😃Podałam go z ziemniakami i warzywami. Zapraszam 😚 Składniki: schab 1 kg, cebula 1 szt, czosnek 4 ząbki, sól i pieprz, majeranek, mleko, olej do smażenia(...)przez 1 h. Następnie, schab wyciągamy z mleka i obsmażamy z każdej ze stron na rozgrzanej patelni. Mięso z powrotem wkładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem w 200 st. C przez 1h. Sos z upieczonego schabu zlewamy do garnka, miksujemy blenderem i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Podajemy z mięsem

kulinarne odsłony pati
Mięciutkie pierniczki z lukrem, czekoladą... 496

świąt, piekę następne i tak w kółko.  Atmosfera świąteczna, jaką już w dużych marketach daje się zauważyć  spowodowała, że i u mnie zaczyna pachnieć świętami.  Ciasto dojrzewające na piernik staropolski już „leżakuje” w lodówce, ciasto na pierniczki również, więc żeby piernikowy smak poczuć przed świętami upiekłam te pyszne, mięciutki pierniczki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, które udekorowałam(...)porcje, przekładałam na deskę i wałkowałam na grubość około  0,5 cm.  Z ciasta wycinałam różne kształty za pomocą foremek Piekarnik włączyłam na 180°C.  Pierniczki  ułożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Po upieczeniu rozłożyłam na kratce, żeby przestygły. Zrobiłam lukier i polewę czekoladową

Kuchnia u Krysi
Pstrąg łososiowy pieczony z pomidorami i mozarellą 222

Filet z pstrąga łososiowego pieczony pod warstwą świeżych pomidorów i mozzarelli. Przygotowanie ryby nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga wielu zabiegów. Taka ryba jest bardzo smaczna. Można ją zjeść samą, z chlebem albo podać z ziemniakami. 2 filety z pstrąga łososiowego sól morska pieprz czarny skórka otarta z 1/2 cytryny 2 pomidory 2 kulki mozzarelli(...)góry. Pomidory pokroić na plasterki i ułożyć na filetach. Wszystko oprószyć bazylią, solą i skropić oliwą z oliwek. Na wierzchu położyć pokrojoną mozzarellę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 30 min. Jeżeli filety z pstrąga są cienkie, wystarczy 20 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z rybą , Obiad , Obiad na szybko

https:KKuchniaMniam
Piątek: Pieczony łosoś z warzywami i kaszą jaglaną 146

łososia ½ szklanki kaszy jaglanej 250 g brukselki Mały słodki ziemniak 250 g dyni 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku Pół szklanki kaszy jaglanej Mała dymka 1 łyżka oleju roślinnego Kilka łyżek posiekanego szczypiorku Sól Pieprz 2-3 łyżki sosu barbecue albo sosu teryaki Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. Warzywa umyj. Obierz batata i pokrój w kostkę. Dynię(...)mięso od skóry, posól, popieprz i posmaruj z wierzchu sosem barbecue, albo teryaki. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw do piekarnika i zapiekaj bez przykrycia przez 12 minut. Krok 4 Wymieszaj kaszę z warzywami. Podawaj z łososiem. Smacznego!   Artykuł Piątek: Pieczony łosoś z warzywami i kaszą jaglaną pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Pieczone pączki z ziemniakami 168

papierem do pieczenia, złączeniem do dołu, układać w 2-3 cm odstępach bo bardzo rosną (u mnie zmieściło się 16 szt. na jednej blaszce). Przykryć ściereczką, poczekać aż się napuszą (podwoją objętość, ja zawsze wkładam do piekarnika nastawionego na minimalną temp. tj. 30 st. i czekam 20 min). Tak postąpić z pozostałymi częściami ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym(...)gładką masę, bez grudek, posmarować każdy pączek cienką warstwą lukru za pomocą silikonowego pędzelka. Pączki robiłam wieczorem a jedzone były następnego dnia i były wyborne. Smacznego! Pieczone pączki z ziemniakami Pieczone pączki z ziemniakami Pieczone pączki z ziemniakami

moj przepis na
Tarta ziemniaczana z kurczakiem i warzywami 243

lato? Wczesnymi ziemniakami z koperkiem, warzywami i ziołami. I taką też pyszną tartę chcę Wam zaproponować. W trakcie jej pieczenia w kuchni panuje niewyobrażalny, wręcz obłędny zapach, który pobudza kubki smakowe. Koniecznie musicie spróbować, bo jest fenomenalna. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków (najlepiej wczesnych) 1 pęczek koperku 60 g masła 200 g piersi z kurczaka 1-2 łyżki oliwy 1 brokuł(...)obrać w różyczki. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Cukinię umyć i również pokroić w drobną kostkę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, po czym włożyć do niego ziemniaczany spód i piec około 20 minut. W misce rozbełtać jajka, dodać śmietanę, rozdrobnioną mozzarellę i doprawić całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na podpieczony spód ziemniaczany ułożyć

Passions hobbies life
Kurczak pieczony na warzywach 156

dzisiejszy obiad polecam Wam kurczaka pieczonego na warzywach do tego nuta sosu pomidorowego. A to wszystko z pieczonymi ziemniakami. Brzmi pysznie ? To zapraszam po przepis! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka warzywa mrożone (użyłam mieszanki marchewka z kalafiorem i brokułem) 1 cebula średniej wielkości 150 ml przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku sól pieprz przyprawa do kurczaka np. gyros(...)wysypujemy warzywa, następnie wykładamy kurczaka, a z wierzchu zalewamy sosem pomidorowym. Możecie również wierzch posypać serem.  Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35-40 minut. Danie możemy podać z pieczonymi talarkami lub z ryżem

Gotuj z Mąką
Golonka z indyka pieczona z warzywami 158

przez około 7-10 minut, aż część płynu odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części (jeśli używamy dużych cząstek ziemniaków, warto je obgotować przez 10 minut w osolonej wodzie, małe cząstki ziemniaków czy buraków mogą być surowe). Warzywa posypujemy solą, papryką, granulowanym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Dodajemy 3-4 łyżki oleju i mieszamy. Przekładamy do blaszki(...)jeszcze raz nacieramy. Polewamy całością glazury i nakrywamy folią. Wkładamy obie blaszki (golonki i warzywa) do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z warzyw i golonek, a golonki podlewamy sosem z dna. Pieczemy przez następne 40 minut już bez przykrycia, podlewając w tym czasie indyka dwa-trzy razy sosem

Poezja smaku
Sznycel wiedeński z domowymi frytkami 147

Pokażę Wam jak przygotować pyszny sznycel wiedeński z domowymi frytkami. Danie to może nie należy do najbardziej dietetycznych, ale raz na jakich czas można sobie pozwolić

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
BARSZCZ UKRAIŃSKI 157

dodatek pieczonych buraczków i suchej fasoli dobrze jest, przygotowanie barszczu rozłożyć w czasie. Jednego dnia pieczemy buraki i gotujemy fasolę, a w kolejnym dniu przygotowujemy zupę. SKŁADNIKI / 6 porcji ok. 2 litry wody 1 puszka fasoli w zalewie lub ok. ¹⁄₂- ²⁄₃ szklanki suchej fasoli piękny Jaś 3-4 buraki 2 suszone prawdziwki namoczone w małej ilości wody 2 ziemniaki pokrojone(...)laurowe, ziele angielskie i ząbek czosnku.  Gotujemy do miękkości i odsączamy. Buraczki myjemy, osuszamy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową. Układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wyjmujemy z folii, studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych

cool and minty
Gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem – kuchnia podkarpacka 108

oczkach. Odsączamy z nich wodę zachowując krochmal, który dodajemy do ziemniaków. Całość przekładamy na dużą patelnię i podsmażamy przez 5 minut razem z boczkiem i cebulą. Dzięki zaparzeniu surowych ziemniaków zachowają one swój kolor i nie ściemnieją. Farsz ziemniaczany doprawiamy od serca solą i pieprzem. Na każdy kolejny liść kapusty nakładamy dużą łyżkę farszu i rozsmarowujemy go przez środek. Boki(...)składamy pakiecik. Dno garnka wykładamy liśćmi kapusty, układamy na nich gołąbki i podlewamy je niewielką ilością wody. Na wierzchu również układamy liście kapusty, a garnek przykrywamy pokrywką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez 90 minut. Podajemy z sosem. Gołąbki doskonale smakują równie odsmażone na patelni. Zapraszam również na Gołąbki z farszemziemniaczanym z Beskidu Niskiego

Trzeci talerz
Bataty pieczone z sałatką 99

Słodki zapiekany ziemniak doskonale sprawdza się z sałatką. Składniki 2 średniej wielkości bataty 10 szt pomidorków koktajlowych 1 łyżka pasty miso 1 łyżka miodu 100 ml oliwy 1 łyzeczka pieprzu kilka rzodkiewek pęczek koperku garść rukoli Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyłem bataty, przeciąłem Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyłem bataty, przeciąłem wzdłuż na pół(...)Zawinąłem w folię aluminiową, ułożyłem na blaszce do pieczenia. Zapiekałem 30 minut. Odwinąłem, zapiekałem jeszcze 15 minut, kładąc obok pomidorki. Połączyłem pastę miso, miód, oliwę oraz pieprz. Wymieszałem na gładki dressing. Rzodkiewki umyłem, pokroiłem w cienkie plasterki. Upieczone bataty oraz pomidorki przełożyłem na talerz. Udekorowałem rzodkiewkami, koperkiem i rukolą. Całość polałem dressingiem

R'n'G Kitchen
Zupa z pieczonych bakłażanów i papryki 134

Robię takie zupy jesienią, gdzie wszystkie warzywa (w tym świeże pomidory) lądują w piekarniku, ale teraz używam pomidorów z puszki. Zupa z pieczonej papryki i bakłażana   Drukuj Prep time 45 min Cook time 10 min Total time 55 min   Gęsta zupa z pieczonej papryki i bakłażanów z dodatkiem orzechów włoskich i pasty tahini. Podana z parmezanową(...)posiekane orzechy włoskie (opcjonalnie) grzanki skropione oliwą Instructions Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Bakłażany pokroić na kawałki, przełożyć do miski, polać 5 łyżkami oliwy i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na nią bakłażany. Papryki umyć, wykroić zielone szypułki i pozbawić gniazd nasiennych. Położyć na blasze, spodami do góry. Piec 30 minut, co jakiś czas mieszając bakłażany i przekręcając

Cooking for Emily
SALATKA ZIMOWA SLEDZIOWA 164

doskonale pasują owoce, zwłaszcza te jednocześnie kwaśnawe i słodkie, np. jabłka, śliwki, żurawina, pomarańcze czy ananas. A i z warzywami na pewno się nie pogryzą, np. z burakami czy ziemniakami. Jeśli lubicie pomidory, to do śledzia one również pasują. Sałatka zimowa śledziowa - obłędnie pyszna i kolorowa, zachwyci rodzinę i gości. Polecam!  SKŁADNIKI: 300g filetów śledziowych w occie 1 twarde(...)buraki 2 łyżki majonezu jogurt grecki sałata lodowa sól, świeżo zmielony pieprz posiekane orzechy włoskie i świeża zielenina do dekoracji ciemne pieczywo PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Buraki dokładnie myjemy, pieczemy w piekarniku do miękkości. Krok 2. Przestudzone buraki kroimy w drobną kostkę z szalotką i jabłkiem. Krok 3. Filety śledziowe osączamy z zalewy, siekamy, dodajemy do buraków, szalotki i jabłka. Krok

Moja Książka Kucharska
Pieczony indyk – co zrobić by nie był suchy i bez smaku. 151

Wykałaczkami przytwierdź skórę do mięsa tak aby się nie wysuszyło podczas pieczenia. Pamiętaj, że skóra podczas pieczenia się kurczy dlatego warto jest to zrobić bardzo dokładnie. Wstaw do nagrzanego piekarnika (200 º C) na 3 godziny. Jeżeli mięso będzie się za bardzo przypiekać przykryj je folią aluminiową. Po upieczeniu odstaw mięso na około pół godziny aby lekko przestygło. Jeżeli zaczniesz(...)będzie się rwało na kawałki – a tego nie chcemy. Dodatkowo możesz przygotować sos z soków które wyciekły z mięsa dodając mąki kukurydzianej. Swojego indyka podałam z sosem żurawinowym, pieczonymi ziemniakami, puree z pietruszki, marchewką i fasolką szparagową

wysmienity
Rozmarynowe frytki z piekarnika. 140

jedno ale... są bardzo kaloryczne niestety! ja postanowiłam przygotować je w piekarniku, trochę mniej kaloryczna wersja. Wyszły super... Więc zapraszam! Składniki; 1 kg ziemniaków 2-3 łyżki oleju ok, pół łyżeczki soli, rozmarynu a także czerwonej papryki i pieprzu do smaku dowolny sos do podania   Przygotowanie; Ziemniaki obieramy, myjemy a następnie kroimy na grubsze frytki. Wkładamy do miski, wlewamy(...)olej i wrzucamy wszystkie przyprawy. Mieszamy tak aby wszystkie frytki były dobrze pokryte przyprawami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a na nim rozkładamy frytki, tak aby się nie stykały. Pieczemy około 40-50 min w 180C. Podajemy z sosem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Cukiniowe kąski z piekarnika. 125

gniazda nasienne i ścieramy na dużych oczkach. Oprószamy solą i odstawiamy aby puściła sok. Następnie cukinię odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przez ściereczkę. Do miski wkładamy odciśniętą cukinię, utłuczone ziemniaki, przyprawy, jajko oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie dodajemy mąkę, tyle ile ciasto zabierze. Powinno ono być na tyle gęste aby móc formować kąski. Mogą to być małe(...)Najlepiej formować wilgotnymi dłońmi. Blaszkę wyłożyć folią lub papierem, należy dobrze natłuścić bo kąski lubią się przyklejać. W foremce układać jeden obok drugiego. Włożyć do piekarnika i piec około 30 min w temp. 180- 190C. Podawać na ciepło z ketchupem lub innym sosem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Kolorowa zapiekanka bez mięsa z ziemniakami i kluskami śląskimi 257

Wlej sos śmietanowy i wymieszaj wszystko. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia. Szczypiorek umyj i drobno posiekaj. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj niewielką ilością masła. Wyłóż plastrami ziemniaków. Na nich rozłóż plasterki pietruszki, potem marchewki i posyp kostkami rzodkiewki. Na górę rozdziel całą zawartość sosu, starając się samego sosu zostawić jak najwięcej na patelni. Posyp szczypiorkiem. Kluski pokrój(...)warzywach.  Do reszty sosu dodaj masło i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż wszystko się połączy. Polej sosem kluski i warzywa.  Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz 50-60 minut. Po około 20 minutach posyp  wierzch zapiekanki kilkoma łyżkami startego lub przykryj plastrami żółtego sera

Anioszek w kuchni
FIRINDA BALIK, czyli ryba z pieca 112

ziemniak 1 średnia marchewka 1 średni pomidor ½ czerwonej papryki rękaw foliowy Przygotowanie Wypatroszyć rybę, odciąć głowę i umyć. Posolić i dodać pieprzu. Do środka włożyć listek laurowy, czosnek, natkę i plasterek cytryny. Pokropić oliwą i włożyć do folii. Pokroić warzywa w kostkę. Przyprawić i dodać resztę oliwy. Włożyć do folii z rybą. Folię w kilku miejscach poprzekłuwać igłą. Rozgrzać piekarnik(...)temperatury 200 °C i piec około 45 min. Potem rozerwać folię i dopiec rybę do zrumienienia około 5 min. Artykuł FIRINDA BALIK, czyli ryba z pieca pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Zupa krem z czerwonej soczewicy. 156

ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Chwilę smażyć, a następnie zalać wrzącym bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz opłukaną na sicie soczewicę. Gotować do miękkości warzyw po czym wlać pomidory z puszki i gotować około 5 minut. Zupę dokładnie zmiksować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem i papryką. Chleb tostowy pokroić w kostkę, skropić olejem. Piec(...)blaszce wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 10 minut. Zupę podać z grzankami.i posypaną koperkiem. zupa krem z czerwonej soczewicy

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania