obieramy i ścinamy na mandolinie do warzyw na cienkie plasterki . Na dno formy do pieczenia wylewamy odrobinę sosu słodko kwaśnego z kurczaka i połowę śmietany , układamy na tym połowę ziemniaków . Teraz wykładamy farsz , czyli kurczaka w sosie słodko kwaśnym z dynią i cebulą . Przykrywamy pozostałymi ziemniakami , solimy do smaku i polewamy resztą śmietany . Jogurt , mieszamy z tartym serem i smarujemy(...)wierzch zapiekanki . Osobiście ,używam małych foremek indywidualnych , bo nakładana zapiekanka z dużej formy, nie wygląda zbyt zachęcająco , ani malowniczo .Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C , zapiekamy około 1,5 – 2 godzin . Można przysłonić lekko wierzch folia aluminiową ,żeby się nie przypalił . Serwujemy na gorąco, przyozdobione prażonym bekonem . Zapiekanka , najlepiej smakuje , jeśli przyrządzi się ją dzień wcześniej . Smacznego ! (adsbygoogle
Ogrodnik w podróżyoczkach. Do startych ziemniaków dodać podsmażony boczek z cebulką, mąkę, sól (1/2-1 łyżeczki), dużą szczyptę pieprzu mielonego i majeranku. Całość wymieszać i nadziać luźno w jelita, do około 2/3 jego objętości, końce zawiązać. Można nadziać jedno długie lub okręcać jak kiełbaski. Nadziane kiszki ułożyć w wysmarowanym smalcem naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Kiełbaski ponakłuwać igłą(...)wykałaczką (aby nie pękały) i posmarować smalcem. Kiszki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i najpierw zapiekać 20 min w tej temperaturze, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 0 C i dalej piec 30-40 minut aż kiszka będzie zrumieniona i chrupiąca. Pod koniec pieczenia można włączyć opcję grill, zwiększyć temperaturę i tak zapiec aby szybciej się zrumieniła
Kocham..lubię..gotuję..sól pieprz gałka muszkatołowa gałązka szałwii 100 g masła 300 g sera raclette pokrojonego w plastry 100 g boczku w plasterkach 3 gałązki natki pietruszki Przygotowanie Ziemniaki i słodki ziemniak obrałem, pokroiłem w plastry, ugotowałem 10 minut ( najlepiej w garnku na parze ). Cukinię umyłem, pokroiłem w plasterki. Dynię obrałem, usunąłem nasiona , pokroiłem w cienkie cząstki. Jajka ubiłem ze śmietaną, mąką(...)muszkatołową i posiekaną szałwią. Warzywa ułożyłem warstwami, na przemian z plastrami sera w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Na wierzchu ułożyłem plastry boczku. Całość zalałem mieszaniną jajeczno-śmietanową. Piekłem 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Zapiekankę podałem posypaną posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchenzłoty kolor. Pokroić w plastry i piec ok 15 minut w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. W tym czasie pokroić cebulę, a następnie poddusić ją na maśle, dolać ocet balsamiczny, poczekać aż chwilę odparuje, podlać bulionem i dodać żurawinę. Dusić 5 minut pod przykrywką. Dodać mięso z piekarnika i dusić jeszcze 10 minut. Jeśli trzeba, przyprawić(...)smaku solą i pieprzem, sos zagęścić siemieniem lnianym (zdrowiej niż mąką;)). Podawać z duszonymi ziemniakami i groszkiem z marchewką. Przepis na zasmażany groszek z marchewką znajdziecie tutaj: Groszek z marchewką (Ja dodałam jeszcze 1/2 słoiczka fasolki szparagowej konserwowej, odcedzonej, reszta wg przepisu). Ziemniaki udusiłam z odrobiną masła i jogurtu greckiego. Smacznego
TrufelkowoDzisiaj mam propozycję dla fanów łososia :). Sama go uwielbiam i często gości na naszym stole. Zamiast ziemniaków puree z brokuła. Zapraszam! Składniki: 400 g łososia 6-8 pomidorów z puszki 10 oliwek sok z cytryny sól pieprz oliwa z oliwek Składniki na puree brokułowe: 1 brokuł sól pieprz Wykonanie: Łososia oczyścić(...)skóry, włożyć do naczynia żaroodpornego, nasmarować oliwą z oliwek, skropić cytryną, przyprawić solą i pieprzem. Suszone pomidory i oliwki drobno posiekać i wyłożyć na łososia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 25 minut. W tym czasie ugotować brokuł w osolonej wodzie. Następnie zmiksować blenderem i przyprawić solą i pieprzem. Na talerz wyłożyć puree brokułowe, obok położyć łososia. Smacznego
Trufelkowoformujemy w dłoniach kotlety i obtoczamy w amarantusie. Układamy na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i niewielką ilością oleju ( żeby kotleciki się nie przyklejały). Pieczemy przez ok. 15-20 minut w piekarniku z termoobiegiem ustawionym na 200 stopni C. Gotowe podajemy z natką pietruszki, ziemniakami/ryżem i np. surówką z marchewki
Kuchnia Ellieprzestudzoną polędwiczkę. Zawinąć i położyć na blachę z papierem do pieczenia. Wierzch posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190*C na 30min. Po upieczeniu odczekać 10min i pokroić na plastry. W czasie kiedy polędwiczka się piecze można przygotować sos. Cebulę skroić w kostkę i usmażyć na tym, co pozostało po smażeniu polędwiczki. Zeszklić i oprószyć mąką. Chwilę podsmażyć(...)czym wlewać po trochę bulion i śmietankę. Przyprawić i dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sos podać razem z polędwiczką i na przykład z ziemniakami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: bób , ciasto francuskie , kremówka , sos , wieprzowina
https:KKuchniaMniamolejem podsmażam żeby się zeszkliła . Końcowe przygotowanie golasa z kaszy gryczanej : Teraz do przestudzonej kaszy gryczanej przeciskam przez praskę ziemniaki i biały ser ( jeżeli nie mamy praski to możemy ziemniaki i biały ser zemleć w maszynce do mielenia mięsa i dodać do kaszy gryczanej ) . Następnie dodaję przestudzoną cebulę , jajka , 4 łyżki oleju , doprawiam solą ( dwie duże szczypty ) i całość dokładnie(...)ręką. Najłatwiej jest wymieszać ręką . Do foremki wysmarowanej masłem przekładam masę , delikatnie ugniatając . Górę smaruję olejem – biorę trochę oleju na dłoń i smaruję górę golasa olejem . Pieczenie golasa : Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Golas powinien ładnie się
Uwaga Babcia Gotujeutopimy ich w oleju, zdrowe - placki ziemniaczane :) ~ Placki ziemniaczane ~ Składniki: 0,5 kg ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej pół cebuli mąka ziemniaczana przyprawy: sól, pieprz, czosnek Ziemniaki obieramy i trzemy na tarcze o małych oczkach lub miksujemy w malakserze, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na chwilę. Po kilku minutach ziemniaczaną masę odciskamy na sitku lub gazie, dodajemy(...)przyprawy i mąkę ziemniaczaną (tyle ile trzeba do uzyskania zwartej konsystencji). Placki smażymy na patelni teflonowej na małej ilości oleju, po kilka minut z każdej strony lub pieczemy w piekarniku w 170*C przez około 15 minut. Gotowe placki podajemy np. z jogurtem naturalnym i miodem. Smacznego
Kuchenny Skrawek Niebapiekarnika nagrzanego do 200 °C. Po kwadransie zmniejszamy temperaturę do 150 °C , kilka razy schab spryskujemy wodą podczas pieczenia i pieczemy schab 1 godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy schab z naczynia, usuwamy wykałaczki i zawijamy ciasno folią aluminiową, odstawiamy aż przestygnie i wstawiamy do lodówki. Tak upieczony schab wieprzowy wykorzystujemy do obiadu krojąc go w dość grube plastry. Sos z pieczenia(...)dopełnia smaku mięsa i zostanie wykorzystany jako dodatek do ziemniaków i surówki. Smacznego! The post Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzez tydzień będzie się nim żywił. Dzisiaj kurczak pieczony, nadziewany. Możecie odciąć mu skrzydełka oraz szyję i zrobić z nich niewielką ilość wywaru do małej ilości zupy bądź sosu. KURCZAK Z NADZIENIEM A'LA WĘGIERSKIM Składniki: - 1 kurczak - 2 papryki słodkie (najlepiej różnokolorowe) - 1 papryczka chilli - 5 ziemniaków - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 5 łyżek miodu - przyprawy: sól, pieprz(...)połączenia składników. Nadziewamy mieszanką kurczaka i zaszywamy go. To, co zostanie, układamy wokół niego. Samego kurczaka wysmarowujemy miodem i doprawiamy ponownie solą, pieprzem cayenne i paprykami. Kurczaka pieczemy w brytfance w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni; czas zależy od wagi: na 1 kilogram 60/70 minut. Ostatnie 15-20 minut pieczemy mięso bez foli, żeby skórka miała szansę się przyrumienić. Voila
Życie zamknięte w smakusłodka marynata smakuje wyśmienicie. Żeby przygotować marynatę potrzebujemy jedynie miód i sos sojowy. Mięsko podałam z kapustą Pak Choi, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby polędwiczkę podać z ziemniakami i np. czerwoną kapustą :) Składniki (2 porcje): 300-400 g polędwicy wieprzowej 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego (najlepiej ciemny) 2 ząbki czosnku 1 łyżka czarnego lub białego sezamu(...)marynacie i przekładamy do małego żaroodpornego naczynia i posypujemy równomiernie sezamem. Resztkę marynaty mieszamy z 3 łyżkami wody i odstawiamy na bok. 2. Polędwicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20 minut, 3-4 razy polewając sosem powstałym z pieczenia. Po tym czasie podlewamy naszym odłożonym sosem z wodą (nie polewamy po mięsie tylko obok), przykrywamy folią
Tajskie smakiniektóre rodzaje pieczywa. Zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych mogą być pieczone frytki warzywne... z marchewki, pietruszki oraz selera. Podczas ich pieczenia również wytwarza się akrylamid, ale jest go zdecydowanie mniej, gdyż warzywa te zawierają bardzo małą ilość skrobi (<1%, podczas gdy ziemniaki zawierają około 18% skrobi) i takie frytki, od czasu to czasu, spokojnie można podać(...)oliwek z solą, papryką słodką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Wrzucamy do miski pokrojone warzywa i obtaczamy w oleju z przyprawami. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 min. Podajemy same jako przekąska z ulubionym sosem lub jako dodatek do obiadu
Kuchnia MagdaLenycukru, 1 pełna łyżka mąki pszennej, wanilia lub cukier waniliowy, kandyzowana skórka pomarańczowa, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Ziemniaki ugotować w „mundurkach”, ostudzić, obrać. Ser, ziemniaki i masło zemleć, wkładając do maszynki na przemian podane produkty. Podczas mielenia składniki wymieszają się. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po trochę masę serową. Dodać(...)dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie ale dokładnie wymieszać pianę z masą serową. Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 -50 minut, aż sernik z wierzchu się zrumieni. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić aż sernik przestygnie. Sernik wyjąć z formy i dostawić
królestwo garówśrodku okręgu umieść maliny. Ciasto zlep tak, aby powstała kula. Czynność powtórz aż do wykończenia ciasta. Gotowe knedle układaj na blasze do pieczenia. Posmaruj je rozpuszczonym masłem. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj od razu po upieczeniu. Smacznego Artykuł Knedle dyniowe z malinami pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnijest koniczna ale dodaje smaku) garść bułki tartej lub otrębów – do uzyskania konsystencji podobnej do kotletów mielonych ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wykonanie: Ugotowane ziemniaki i brokuł oraz ser feta ugniatamy jak puree. Wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą lub otręby Wciskamy czosnek i doprawiamy do smaku. Wszystko dobrze wygniatamy na gładką masę. Formujemy kotlety(...)bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po 5-7 min. z każdej strony. w wersji mniej kalorycznej smażymy bez panierki a wersji całkowicie fit – pieczemy na blasze w piekarniku 15 min w 180 stopni. Wszystkie wersje równie smaczne. kotlety ziemniaczane z brokułami
Mama z miastaSądziłam, że ten przepis jest tak prosty, że nie wymaga publikacji, ale mówiąc, że moja córka bardzo lubi deserek z pieczonego jabłka oraz batata - wiele osób pytało się mnie jak go przyrządzam. Dlatego postanowiłam dodać ten wpis. Nie mogę narzekać na apetyt u Natalii, ale jak to u dziecka bywa, zdarza się, że ze śniadankiem bywa różnie. Musiałam sporo(...)batat (średni) 1 jabłko (duże; ja preferuję odrobinę kwaskowate) Opcjonalnie: 1 łyżeczka oleju lnianego (*) Jabłko oraz batata dokładnie umyć osuszyć i szczelnie owinąć (osobno) w folię aluminiową. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) do miękkości. (Jabłko szybko robi się miękkie, więc należy je wcześniej wyjąc z piecyka, a batata dopiec.) Po ostudzeniu usunąć z nich skórkę oraz dodatkowo
Di gotujeschabowego i nie tylko… czyli młode ziemniaczki z piekarnika. Czas wykonania: 1 h 20 min Ilość porcji: 4 Składniki: 4 – 6 sztuk młodych ziemniaków 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 2 gałązki rozmarynu lub 1 łyżka suszonego ½ łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Ziemniaki obierać i pokroić na sześć lub osiem części, tworząc niewielkie(...)łódeczki. Marynatę przygotować, mieszając oliwę z pokrojonym w maleńką kostkę czosnkiem, posiekanymi liśćmi rozmarynu i przyprawami. Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z marynatą. Piec przez 60 minut w 200 stopniach. Od czasu do czasu pomieszać, aby ziemniaki równomiernie się zarumieniły. Krok po kroku: 1. Ziemniaki obrać i pokroić w łódki
KuchniaWeDwoje.plwpadłam już dawno temu i postanowiłam go wreszcie zrealizować. Smak pieczonej papryki w połączeniu ze słodką marchewką jest idealny. Odpowiedniej konsystencji zupie nadałam za pomocą poczciwego ziemniaka. Wyszło pysznie i sycąco. W sam raz na jesienne wieczory. Składniki (na 2 porcje): 2 czerwone papryki 2 marchewki 1 średni ziemniak 400 ml rosołu lub bulionu 1 cebulka odrobina świeżego tymianku(...)sól i pieprz łyżka masła łyżka oliwy z oliwek Paprykę myję, kroję na pół, oczyszczam z nasion i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 25 minut skórą do góry. Studzę i obieram ze skórki. Na patelni rozpuszczam masło z dodatkiem oliwy z oliwek i smażę na niej pokrojoną cebulkę z dodatkiem tymianku. Następnie dodaję pokrojonego drobno ziemniaka
Mango Papajaweekend gotuję ja. Oczywiście Kochanie, bo pomysłów na pyszny obiad mam mnóstwo, tylko mało czasu. Na dzisiejszy. Kombinacja wyśmienita warta wypróbowania. Karkówka idealna do pieczonych ziemniaków i glazurowanej brukselki. Pieczona karkówka Składniki: 1 kg karkówki bez kości 1 czerwona chili, pokrojona w kostkę 1 czosnek solo, drobno pokrojony 2 łyżki świeżego imbiru, drobno pokrojonego 3 łyżki miodu(...)Wymieszaj chili, imbir, czosnek i miód. Posól i popieprz mięso. Rozgrzej masło na patelni i zrumień mięso po obu stronach. Umieść karkówkę w małej brytfance i posmaruj pomadą. Nastaw piekarnik na 150ºC. Wbij termometr w mięso i piecz mięso dopóki nie osiągnie 70-75ºC. Polewaj mięso sosem z pieczonego mięsa. Wyjmij mięso z piekarnika przykryj folią i odczekaj
codojedzeniadoprawiamy przyprawami: do ziemniaków, pieprz i Vegeta Potem układamy marchew i pozostałe składniki aż do wyczerpania wszystkich Na górę, łyżką wykładamy zielony groszek i powoli wlewamy do każdego tajina wodę z puszki po groszku. Kolejność tak naprawdę dowolna. Z wierzchu można posypać delikatnie Vegetą Przykrywamy kominem Wstawiamy do zimnego piecyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (aby nie było bezpośredniego(...)kontaktu z blachą, choć moja mama wkłada bezpośrednio na nią) Ustawiamy piekarnik na 150 stopni i pieczemy 2h - 2,5h w zależności od wielkości warzyw. Należy co 45 minut doglądać. Ja co 45 minut zaglądałam podnosząc komin. Sprawdzałam czy woda się skrapla i czy warzywa nie przywierają Po upływie 2h - 2,5h tajiny wyjmujemy, zdejmujemy komin i zjadamy :) Naczynia myjemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comząbki czosnku-1/2 kg wędzonego boczku-25 dkg kaszy manny-sól, pieprz i pieprz ziołowy Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Ziemniaki, cebulę i czosnek tarkujemy ręcznie lub w maszynce. Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym,dodajemy kaszę manną a na koniec podsmażone skwarki z boczku(...)luźno napełniamy masą ziemniaczaną i zawiązujemy z obu stron sznurkiem. Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłąi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut.W połowie czasu pieczenia kiszki należy odwrócić. Kiszki pieczemy porcjami w zależności od powierzchni blaszki.Kiszka gotowa. Rumiana z chrupiącą skórką i bardzo smaczna.Smacznego
Maminek kulinarnynią układamy oczyszczone pomarańcze pokrojone w plastry. Wlewamy do naczynia kubek (200ml) bulionu. Pieczemy pod przykryciem w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 60-90 stopni i pieczemy już bez przykrycia kolejnych 30 minut. Z soku z pomarańcz robimy sos: do rondelka wlewamy sok i doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego soku wlewamy mąkę kukurydzianą(...)rozprowadzoną w połowie szklanki wody. Gotujemy do zgęstnienia przez ok. 20 sekund i odstawiamy do przestygnięcia. Sos solimy i pieprzymy. Kaczkę podajemy na wielkim talerzu z ryżem kolorowym lub ziemniakami, wszystko polewamy sosem i odrobiną oliwy z oliwek
Kuchnia Łukasza