nigdzie ani przedtem na Podolugalicyjskiemi Pokuciu, ani później na Huculszczyźnie nie spotkałem mowy tak bardzo podobnej do ukraińskiej. Natomiast te stolniki, które jak twierdzą są rodzajem pierogów, to najdziwniejsze pierogi, które prawdopodobnie mieliście okazję widzieć. Wczytywałem się w przepis kilka razy. Skłądniki: - kapusta - ziemniaki - mąka - cebula Wykonanie: Kapustę obieramy, a liście sparzamy wrzątkiem. Ziemniaki trzemy(...)drobnej tarce. Odciskamy wodę, dodajemy trochę mąki oraz pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę. Mieszamy. Lepimy w rękach odpowiedni kształt i wkładamy go w liście kapusty. Pieczemy w nagrzanym do 150 stopni Celsjusza piekarniku, aż liście się zarumienią
Kryzysowa Książka KucharskaUlubione danie na obiad? żadne wyszukane, ogórkowa z ryżem na żeberkach 3. Najważniejsze w życiu jest...? miłość, rodzina, szacunek 4. Najlepsze danie z kuchni polskiej ? pierogi 5. Gotowanie czy smażenie? smażenie 6. Bez czego nie wychodzisz z domu? bez portfela 7.Kawa czy herbata? herbata 8. Twoje motto? Carpe diem 9. Ulubiona(...)roku? zima 10. Napoje gazowane czy niegazowane? niegazowane, najlepiej świeże soki 11. Od jak dawno gotujesz? gotuję od 10 lat Moje pytania 1. Wolisz gotować czy piec ciasta? 2. Twoje ulubione ciasto? 3. Co lubisz jeść na śniadanie? 4. Jakie najbardziej lubisz zwierzątko? 5. Czym się kierujesz w życiu? 6. Najpiękniejsze miejsce w Polsce? 7. Kraj który
Kulinarne życiegłównych, zup, pierogów... Tym postem chciałabym ponadto rozpocząć cykl moich przepisów z użyciem naszej kochanej dyni. Dyniowe purée można kupić już gotowe, zamrożone, niemniej jednak wiadomo, że wszystko co robimy sami w domu jest po prostu lepsze i wiemy, jakich składników użyliśmy. Mamy również różne wersje owego purée, może być przyrządzone z gotowanej, duszonej lub pieczonej dyni. Osobiście
Be Fit Be Strongpierogów, czy do krokietów. Można też przygotować właśnie pastę z kurczaka z jajkiem, szczypiorkiem i majonezem. Inne propozycje na pasty do kanapek: Pasta z suszonych pomidorów Pasta z avocado i sałaty Pasta rybna do kanapek Pasta jajeczna Tapenada z czarnych oliwek Bardzo smaczna Pasta z kurczaka z jajkiem i szczypiorkiem: Kurczak może być pieczony, wędzony czy też gotowany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoraz do smażenia w głębokim tłuszczu (w postaci panierki tempura). Stosowana jako substytut glutenu razem z innymi mąkami przy pieczeniu chleba – wcześniej uwodniona i podgrzana jest bardzo spoista. Do pieczenia nie stosuje się jej samej, tylko i wyłącznie w połączeniu z innymi mąkami. PS.: Dziewczyny, bardzo drobno zmielona mąka ryżowa idealnie posłuży jako puder matujący. Matuje naprawdę na długo(...)suchego grochu. Stosowana głownie do zagęszczania zup – grochowej i fasolowej, jest głównym składnikiem tych zup w postaci proszkowanej. W niewielkim (5%) dodatku sprawdzi się do ciasta na naleśniki czy pierogi, a także do chleba – dla wzbogacenia jego struktury i smaku. Bez problemu zrobicie ją w domu, mieląc żółty groch łuskany, najlepiej w połówkach. Potrzebny tylko mocny kielichowy blender
Karo in the Kitchendorsza, owsianka, pierogi i murzynek. I dziś zupełnym przypadkiem pojawił się także nowy folder o nazwie Dutch ze szpinakiem. Przepis wpadł mi do głowy, gdy ogarniałam tygodniowe menu. Przypomniałam sobie, że mam w lodówce szpinak, kupiony z myślą o czymś, czego finalnie nie zrobiłam. Miałam ochotę zjeść na śniadanie jajka. Szybki serczing w głowie i jest. Pieczony naleśnik
KardamonovyZnowu Wielkopolska! Oczywiście. Nie wiem czy wiecie, ale pyzy to kolejny produkt, bez którego Wielkopolanie nie wyobrażają sobie niedzielnych obiadów. Kluchy na łachu, bo tak
Szybko Tanio SmacznieMięciutkie, puszyste i maślane pączki, które zawsze wychodzą. Pieczone w piekarniku, są lżejszą i zdrowszą wersją tradycyjnych pączków smażonych w głębokim tłuszczu. Dzięki nim Tłusty Czwartek nie będzie, aż tak tłusty;-) Ciasto już na etapie wyrabiania jest lekkie, błyszczące i elastyczne, a pozostawione w ciepłym miejscu, pod przykryciem rośnie jak szalone. Ciasto możemy zagnieść wieczorem, przykryć szczelnie(...)godzinę do napuszenia (pod przykryciem, w ciepłe miejsce bez przeciągów). Dalej postępujemy jak w przepisie. Pączki, jak każdy wypiek z dodatkiem drożdży, najlepiej smakują w dniu pieczenia, ale trzymane pod przykryciem i lekko podgrzane przed samym podaniem będą dobre także w kolejnym dniu. SKŁADNIKI / 24 szt. wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 1/2 szklanki ciepłego mleka
cool and mintySzybki i prosty jabłecznik 12 łyżek ciasto dla początkujących Szybki i prosty jabłecznik 12 łyżek jest moim tajemnym sposobem na cukierniczy sukces w niespełna 10 minut
Cztery FajeryŚwięta już tuż tuż. Mam czasem wrażenie, że czas biegnie jak szalony. Dopiero co było lato, a tu już za moment Święta i Nowy Rok. Zostało
Słodkie okruszkipieczone Przygotowane posiłki nie powinny pozostawać dłuższy czas w temperaturze pokojowej. Jeśli więc przygotowałaś obiad na 2-3 dni pamiętaj, aby schować go do lodówki lub zamrozić: potrawy mięsne i rybne - w lodówce możesz je trzymać do 4 dni. Mrożone w zależności od rodzaju mięsa od 4 do nawet 12 miesięcy; potrawy mączne - dania typu pierogi
Z notatnika dietetykapierogów. Składniki: około 1kg dynii na 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika sól, olej, rozmaryn - przyprawy do dyni na wytrawnie laska cynamonu, anyż gwiaździsty - przyprawy do dynii na słodko Wykonanie: dynię dokładnie umyć. Przekroić na ćwiartki. Przy pomocy łyżki wydrążyć miękkie części z pestkami. Pokroić w 2- cm szpalty. Ułożyć ściśle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić olejem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!piekę babeczki czy chleb albo jeszcze coś innego to przemycam Mu warzywka i zjada nawet o tym nie wiedząc. Ale wracając do surówki, miałam piękny seler naciowy i musiał on wylądować w surówce. Wiem, wiem selera naciowego też nie każdy lubi. A ja lubię i nawet czasami chrupię go bez niczego. A surówkę podałam do pierogów, na które przepis
Ewa w kuchnipieczone . Moja wersja jest smażona z farszem z kurczaka i pieczarek , najbliżej im chyba do wersji meksykańskiej Cóż takie malutkie pierożki , a takie światowe Polecam są naprawdę pyszne i wcale nie trudniejsze niż nasze krajowe Składniki : ciasto : 2 szklanki mąki pszennej gorąca woda 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju farsz : 2 szklanki mięsa z pieczonego(...)patelni , również na maśle , smażymy pokrojone pieczarki i papryczki jalapeno . Ciasto na pierożki rozwałkowujemy cienko , wycinamy okrągłe kawałki i na każdym umieszczamy farsz , pieczarki z jalapeno . Sklejamy w zgrabne pierogi . Smażymy na głębokim rozgrzanym oleju , aż zrobią się złociste i chrupiące . Podajemy na gorąco , po uprzednim odsączeniu na papierowym ręczniku . Doskonałe z salsą pomidorową i dipami . Smacznego ! Artykuł Empanadas
Ogrodnik w podróżyProsty czerwony barszcz (bez zakwasu) Lubicie czerwony barszcz? My uwielbiamy. Dziś polecam Wam prosty czerwony barszcz bez zakwasu. Pyszny i szybki w przygotowaniu. Choć zawsze polecam
Słodkie okruszkiUszka z kapustą i grzybami Uszka, to tradycyjne świąteczne danie. Najlepiej smakują z dobrze doprawionym domowym czerwonym barszczem . Ich przygotowanie jest dość pracochłonne, ale efekt jest
Słodkie okruszkiLubicie śliwki? My bardzo. Zawsze czekam na jesień, aby skosztować tych soczystych, słodkich owoców. Są one zresztą obecne w mojej kuchni przez cały rok, ale jesienią
W mojej kuchni