pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:86/160)

Ogórkowy chłodnik z pieczonymi młodymi ziemniakami 229

dziś na obiad?- zapytała Nina. – Chłodnik ogórkowy z pieczonymi ziemniaczkami. – Co to jest chłodnik? – Taka mizeria. – Nie lubię mizerii!!! -Przecież nigdy nie jadłaś, to skąd możesz wiedzieć? – Ale i tak nie lubię! Drodzy rodzice, znacie to? Regularnie przechodzę takie boje. Miśka niedługo skończy 7 lat i zależy mi na tym aby jadła(...)dawna nie gotuję specjalnie dla niej, ale dotychczas pod jej gust, ależ ile można jeść makaron ze szpinakiem albo pierogi (Miśka mogłaby codziennie). Tak więc, nie ma zmiłuj, je to co my. Do zjedzenia chłodnika skłoniła ją (uwaga!) różyczka z ogórka, którą tak naprawdę zrobiłam w ostatniej chwili, zupełnie tego nie planując wcześniej, gdy ją zapytała czy dla niej

greenscarf
Pierogi z burakami i grzybami 153

Pierogi pojawiają się tradycyjnie na wielu polskich stołach wigilijnych. Polecam przygotować je z farszem z buraczków i leśnych grzybów. Składniki choć popularne i dobrze znane, rzadko spotykane są w takim połączeniu. A szkoda bo są naprawdę przepyszne! Składniki: Na ciasto: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli Na farsz: 3 średnie buraki(...)około 10 suszonych grzybów łyżka masła sól, czarny pieprz Okrasa: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże białe cebule Wykonanie: Farsz:Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy w folie aluminiową. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 1h. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Grzyby moczymy prze noc małej ilości wody. Gotujemy i drobno siekamy. Łączymy z burakami

Pyry na Gaz
Jak spełnić marzenia maluchów – zabawki od Smily Play 247

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Zanim jednak nadejdą czeka nas jeszcze sporo wyzwań, bo zajęć jest naprawdę wiele. Lepienie uszek, pierogów, porządki, strojenie choinki i

Słodkie okruszki
Buraczkowe kluski śląskie 221

Było już  buraczkowe risotto , to dziś czas na buraczkowe kluski śląskie- równie urzekające kolorem i ciekawym smakiem, a przy tym są bardzo... przyjazne dla portfela

Kraina Miodem Płynąca
Paszteciki z grzybami (do barszczu) 95

wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy z nich posmaruj jajkiem z mlekiem. Piecz w temperaturze 160 stopni przez ok. 20 minut – ciasto powinno nieco wyrosnąć i ładnie się zezłocić. Podawaj na zimno lub na ciepło. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie : Krokiety wigilijne Uszka wigilijne Paszteciki z mięsem Uszka z grzybami Zakwas buraczany na barszcz Pierogi z kapustą

okolicepalnika.pl
Spaghetti bolognese z papryką 209

Klasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak nie marnować jedzenia? 7 zasad 341

przykład na niedzielny obiad możecie zjeść pieczonego kurczaka. Na szkielecie z niego można np. zrobić pyszny, aromatyczny rosół orientalny (wystarczy cebula, czosnek, trochę przypraw i makaron), kawałki mięsa z niedojedzonej kury mogą z kolei wylądować w tortilli, albo na pizzy, stać się wartościowym dodatkiem do makaronu stir fry, farszu do pierogów lub ravioli. Wołowina z zupy może być

Niedzielny kucharz
Słodkie bułeczki z jabłkiem 183

nich farsz i zlepić jak pierogi, następnie uformować w bułeczkę. Ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i ponownie zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu - zajmuje to mniej więcej 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.  Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 25 minut, studzimy na kratce. Smacznego

Plate of Joy
Krem z pieczonego buraka z ziemniaczanym uszkiem 164

prawa z niczym konkurować, ale zatrzymajcie się na chwilę i kuknijcie na tę propozycję. Też barszcz, też uszka...  Jeśli nawet nie wykorzystacie pomysłu na krem z pieczonego buraka (przynajmniej nie na święta😜), to nad samymi uszkami przystańcie na chwilę, bo powiadam Wam, że są nieziemsko smaczne i do zwykłego barszczu będą pasować równie idealnie! Zresztą nie byłabym sobą(...)smaku Kwaśna śmietana lub jogurt naturalny Pierogi (ciasto): Ok 400g mąki pszennej + do podsypywania 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki Wielkopolskiego oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli Pierogi (farsz): 600g gotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków 3 cebule 150g boczku wędzonego (można pominąć) 5 łyżek Wielkopolskiego oleju rzepakowego Sól do smaku 1 niepełna łyżeczka pieprzu (najlepiej dozować i samemu

Kuchnia w czekoladzie
Dyniowe rogaliki drożdżowe 196

pieczenia chleba… Takie życie..;)! Mojego chlebowego bzika usilnie staram się poskromić, bo niestety nie jesteśmy w stanie tych bochnów i bochenków i bułeczek przejeść… Gorzej jest z bzikiem dyniowym… bo tego to dopiero trudno poskromić…. Przecież z dyni wszystko można przyrządzić, i na słodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam na następne przepisy do wypróbowania… Tak, jak w przypadku tych boskich drożdżowych rogalików dyniowych z malinami i -u mnie- z białą czekoladą… które odkryłam na Cudach i cudeńkach. Czy można było

UgotujmyTo.pl
Pieczone pierogi z pieczarkami i szpinakiem 125

Dotarliśmy do końca cyklu Boże Narodzenie 2018. Przez ostatnie dwa miesiące (tak, dość wcześnie zaczęliśmy) przestawialiśmy Wam nasze propozycje na święta. Teraz szczęśliwie dotarliśmy już do

Marder&Marder Manufacture
Tęczowy sernik na zimno. 107

górnej półki. Sernik jest fantastyczny na imprezy lub specjalne okazje, na których chcemy zaimponować gościom. Ten przepis na sernik idealnie nadaje się na ciepłe dni, ponieważ nie wymaga pieczenia . Tęczowy sernik na zimno to kolejny sposób na zrobienie pysznego deseru , który wspaniale będzie prezentował się na stole. Tym sernikiem każdy się będzie zachwycał. Zrobienie tego sernika sprawia tyle radości(...)końcowym jest cudnie gładki, kremowy sernik , który rozweseli każdy dzień! Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród

Zdrowy Styl Joanny
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 201

Krokiety to faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Farsz do krokietów można wykonać w wielu wersjach, jednak na święta Bożego Narodzenia najczęściej

Kuchnia MagdaLeny
Makowiec z kaszą manną – kuchnia podkarpacka 165

Makowiec z kaszą manną - kuchnia podkarpacka W tradycyjnej podkarpackiej kuchni kasza manna rzadko gra pierwsze skrzypce. Zwykle występuje w roli zagęstnika do potraw pieczonych albo smażonych. Ze względu na swój neutralny smak wykorzystywana jest tak do dań słodkich, jak i wytrawnych. Rzadko jednak tak zmienia i polepsza smak potrawy, jak w makowcu na kruchym spodzie według przepisu pań(...)białek i mieszamy ją delikatnie z masą makową. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie rozwałkowujemy 2/3 przygotowanego kruchego ciasta. Smarujemy je ciepłym dżemem i wykładamy masę makową. Pozostałe kruche ciasto rozwałkowujemy, wycinamy radełkiem paski i na masie makowej układamy z nich kratkę. Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (dolna półka, grzałka góra-dół

Trzeci talerz
Ciasteczka kruche z wody – kuchnia podkarpacka 227

Zagniatamy luźne ciasto (konsystencja jak na pierogi). Ciasto wkładamy do czystej lnianej ściereczki, zawiązujemy i wstawiamy do garnka z zimną wodą na 2 godziny. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy na grubość około 1/2 cm, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy cukrem i kroimy w kwadraty. Ciastka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C (grzałka

Trzeci talerz
Kluski śląskie 125

Domowe, najlepsze, delikatne podane z sosem grzybowym typowo warzywnym, przesmażoną cebulką – samą lub z dodatkiem mięsa, np. talarków kiełbasy, wędliny, z gulaszem i ostrą surówką

Zasmakuj Kuchni
dania z kaczki 177

kaczce   kaczka podwędzana pieczona kaczka faszerowana kaczka faszerowana z orzechami kaczka z mango kaczka z grilla   kaczka po pekińsku kacze nogi w pomarańczach nogi z kaczki w żubrowej trawie   kacze nogi z konfiturą z włoskich orzechów kacze nogi na dziko noga z kaczki z brzoskwiniami udka kacze konfitowane pierogi z kaczką z wiśniami pierś kaczki

królestwo garów