niebo lepsze od tych wyprodukowanych na "dopalaczach", jest w nich 100% smaku owoca w owocu. Niestety posmakowały mi tak bardzo, że byłam zmuszona zrobić część bułeczek z jabłkiem. Obie wersje są doskonałe! Przepis na ciasto jest to samo, co w jagodziankach , pochodzi od mojej ukochanej, najlepszej Słodkiej Babeczki :) Składniki: CIASTO: 600g mąki pszennej 25g drożdży 7 łyżek cukru(...)godzinie jeszcze raz zarobić ciasto, podzielić na 10 części. Każdą część delikatnie rozwałkować nałożyć po porcji owoców, posypać łyżeczką cukru, zawinąć w bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( łączeniem do dołu). Całość przykryć ściereczką, znów odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Posmarować bułeczki jajkiem, upiec w 200'C przez 20 minut
Cakes By KejtKiedyś już proponowałam Wam drożdżówkę w formie rolady ze śliwkami i jabłkami ( klik ). Tym razem zaproponowałam jej zmodyfikowaną wersję z budyniem, czekoladą i wiśniami. Owoce możecie w tym cieście pominąć, ale myślę że wiśnie świetnie przełamują słodycz ciasta. Składniki Na ciasto: 0,5 kg mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru 1/3 kostki masła 5 dkg świeżych drożdży Szklanka(...)oczkach. Ciasto rozwałkować w formie prostokąta. Rozsmarować na nim warstwę budyniu, posypać startą czekoladą, a na wierzchu ułożyć wiśnie. Zwinąć w formę rolady. Skleić brzegi. Ułożyć szwem do dołu. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówrybki w kształcie rozety, posolić. Tak przygotowane rybki piec w temp.200 stop.10-15 min. Wcześniej zacząć gotować ziemniaki. Przygotować puree z łyżką masła i śmietany. Kiedy gotują się ziemniaki i pieką rybki przygotować masę pomidorową. Posiekaną cebulę zeszklić ,dodać posiekane pomidory z ziołami ,posiekane oliwki, doprawić do smaku i trochę zredukować. Dodać oliwkę wymieszaną z cytryną. Na talerzu położyć obręcz(...)szwedzkim stole" nie może zabraknąć śledzia. 2 filety matiasów w marynacie 1 jabłko 100ml kremówki 50ml kwaśnej śmietany lub jogurtu 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz kajeński, cukier truskawki lub konfitura z żurawin Matiasy wyjąć z zalewy, osuszyć i zwinąć w ruloniki. Plasterki jabłek skropić cytryną i ułożyć na nich ruloniki śledziowe. Śmietanę kremową ubić, dodać kwaśną
Kulinarny karnet ChristopheraPrzepis ten przyniosła kiedyś Olka z pracy. Dostała od koleżanki z rekomendacją, ze jest banalnie prosty w wykonaniu i wyśmienity w smaku. Prosty w wykonaniu jest
Kolizje Smakówprzejadł, robię go na rożne smakowe sposoby. Tym razem wahałam się czy ze śliwką czy z jabłkiem. Wybrałam śliwkę, ale to tylko kwestia czasu i z jabłkiem na pewno też wypróbuje. Zacznę od tego, że wszelkie połączenia słodko-wytrawne nie są mi obce i bardzo chętnie po nie sięgam. Zanim zrobiłam chlebek myślałam, że dzięki śliwce będzie bardziej słodszy(...)otrębami, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto jest bez dodatku drożdży, wiec najlepiej zostawić do podrośnięcia przez noc. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut. Na dno piekarnika wstawiamy pojemnik z wodą. Sprawdzamy patyczkiem czy chlebek jest upieczony. Wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. * Inspirowałam się przepisem z bloga ‚White Plate
Made By Mom And Sonskładzie miał 60,7 % koncentratu i pomidorowego oraz przeciery warzywne w różnych proporcjach z marchwi, selera, cebuli, pietruszki i papryki czerwonej oraz soki odtworzone z zagęszczonych soków z jabłek, gruszek, buraków czerwonych, przecier z czosnku, sól, zioła i przyprawy aromatyczne, wit. C. Skład bogaty, smak też. Sok Pomidor Sok 100 % Fortuna w swoim składzie ma przeciery odtworzone(...)cukier, sól, substancje zagęszczające: gumę guar i gumę ksantanową i substancję konserwującą E 223. Chcę być szczera ; ten chrzan nie przypadł mi do smaku, jest bardzo ostry wręcz piekący w smaku, choć wygląd i konsystencja są zachęcające. Może po kilku otwarciach słoiczka straci swoją nadmierną ostrość. Sałatka Szwedzka - Krakus- pasteryzowana , o masie netto 500 g. W skład sałatki
Proste PotrawySzczęśliwie, ostatni tydzień urlopu postanowiliśmy spędzić w domowych pieleszach, nie ma więc takiej potrzeby, Mam zamiar upiec przynajmniej jedną szarlotkę (macie jakieś dobre przepisy na ciasta i przetwory z jabłkami...? Bo nasza jabłonka obrodziła wręcz zaskakująco), a za chwilę zabieram się za dżem figowy... Póki co jednak powrócę duchem do słonecznego lata. Sezon na pomidory uciekł mi jakoś(...)bazylii 6 łyżek oliwy zalewa: 2 gałązki rozmarynu 2 suszone papryczki chilli 3 ząbki czosnku oliwa do zalania Pomidory umyć, przekroić na połówki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciem do góry. Posypać solą, cukrem i bazylią, skropić oliwą. Suszyć w 75 st. C. przez 12-15 godzin. Pomidory powinny być suche, ale nadal miękkie. Pomidory przełożyć do słoiczków
Pożeraczka, czyli raz adobrzetegorocznym wigilijnym stole paszteciki zajmą jedno z czołowych miejsc(zresztą pewnie zagoszczą na nim częściej niż tylko w Wigilię). Przepis otrzymałam od p. Jadzi (tej od ciasteczek z jabłkami), jednej z najlepszych gospodyń domu- jej potrawy długo zostają w pamięci wierzcie mi! Tak, więc... A to moje tegoroczne paszteciki wigilijne. Przepyszne! SKŁADNIKI: CIASTO: 60 dag. mąki (ja używam(...)oczkach. wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy wzdłuż farsz, zwijamy, odkrawamy i tniemy pod skosem na 3 cm. kawałki, można ozdobić delikatnymi kwiatkami, listkami-pewnie zrobię to na święta! pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-25 min. aż nabiorą rumianego koloru. Najlepsze są ciepłe, ale zimne też nikną szybciutko
Kuchnia BeatyUniwersalne danie, sprawdzi się na świątecznym stole i podczas codziennego obiadu. Dietetyczna forma wieprzowiny w zestawieniu konfiturą pomarańczowo-jabłkową (do przygotowania w 20 minut) oraz sezonowymi
SzczyptaSmaQdodatek np do barszczu. Farsz Składniki: 200g kiszonej kapusty 1/4 główki czerwonej kapusty 1 cebula garść suszonej żurawiny 1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem sól, pieprz cukier do smaku Ciasto Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 50g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 jajko łyżka cukru łyżeczka soli 2 łyżki roztopionego smalczyku roślinnego Smakowita Pajda(...)następnie wałkujemy prostokąt o grubości około 4 mm. Rozkładamy farsz, zwijamy w roladę i kroimy w plastry o grubości 2-3 cm. Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ślimaki pozostawiamy jeszcze przez 20 minut w ciepłym miejscu, aby nabrały kształtów czyli wyrosły. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Biorę udział
Smakowity Blog Kulinarnysoczewicą duszoną z kurkami, sosem z wiśni nadwiślanki i suski sechlońskiej pomysłu Tomasza Trąbskiego . Komu było jeszcze mało mógł rozsmakować się w przygotowanej przez Tomka Woźniaka polskiej jagnięcinie z jabłkiem i miętą. Na koniec Robert Harna zafundował nam deser w postaci brownie z fasoli wrzawskiej z wiśniowym sorbetem i żelem z maślanki. Była to jedna z najciekawszych i najlepszych kolacji(...)niedługo, ale było pysznie. Ostatnim punktem naszej podróży była wizyta w piekarni państwa Zubrzyckich w Kraczewicach Prywatnych. Od pana Tadeusza i pani Marioli otrzymaliśmy wiele informacji na temat pieczenia, działania piekarni i przede wszystkim o tym, dlaczego cebularz lubelski powinien otrzymać znak ChOG – Chronionego Oznaczenia Geograficznego . Ja znam go od dziecka, więc nie była to dla mnie żadna nowość
Pasja SmakuLubię od czasu do czasu zjeść szaszłyka na obiad. Ponieważ zostało mi kilka pieczarek postanowiłam je wykorzystać do obiadu. Do tego mięsko w marynacie i jabłko
Kuchnia domowa Anijajko 3 płaskie łyżki cukru ½ płaskiej łyżeczki soli A dodatkowo jedno rozbełtane jajo do posmarowania rogali i sezam do posypania Ja posmarowałam rozcięte rogaliki dżemem brzoskwiniowym niskosłodzonym z dodatkiem jabłka ORZECH Do kubka wsypać drożdże z łyżeczką cukru i mąki, dodać jogurt.Następnie wlać lekko ciepłe mleko około 4 łyżek i jogurt. Wymieszaj i odstaw na około(...)puszysty. Gdy już cały kawałek ciasta jest zrolowany wygiąć go na kształt rogalika pamiętając o tym, aby końcówka ciasta była pod spodem. Rogaliki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach, bo jeszcze sporo urosną. Posmarować rozkłóconym jajkiem albo mlekiem i posypać makiem albo sezamem” Przygotowałam dwie blachy, przykryłam papierem do pieczenia. Położyłam na każdej
Z Kuchni Do KuchniJabłka jem ostatnio codziennie, ponieważ pogoda zmieniła się na mglisto siąpiącą chłodnię zapragnęłam jabłek na ciepło. Najzybsze jest crumble jabłkowe. Moja wersja okazała się prawie granolą
Z butelką mleczka w tlewidział?! To jak wyjazd nad morze bez figli bosych stóp ze spienionymi falami. Jak spacer po deszczu bez chlapnięcia w kałużę. Obiad bez deseru?! To nie przystoi! Choćby jabłko zerwane wprost z drzewa, miseczka malin, kilka łyżek konfitury, kogel-mogel... Kropka nad "i". Deser ma tyle obliczy. Ulegam im z rozkoszą. Codziennie. Nie czekam na specjalne okazje. Wyjątek robię jedynie(...)odstawia na noc do chłodnego miejsca, aby owoce puściły jeszcze więcej soku, którym nasiąka chleb. To punkt wyjścia do mojego deseru. Przygotowując summer pudding nie używam białego pieczywa, tylko piekę biszkopt. Dla smaku i koloru dorzucam tylko garstkę malin pozostawiając pole do popisu porzeczkom. Jak w wielu innych przypadkach przepis, podpatrzony podczas wyjazdów do Anglii, jest wyłącznie inspiracją. Proporcje, rozmiar
KUCHARNIA