porcje: 250g czarnego ryżu (u mnie Venere Gallo). 2 dzwonki świeżego łososia 300 g słodkiego zielonego groszku( u mnie mrożony) 3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem Sól, pieprz, natka pietruszki, ew. warzywko Wykonanie: Gotujemy ryz w dużej ilości lekko osolonej wody. Czarny ryz będzie gotowy po około 30 minutach. W tak zwanym między czasie, przygotowujemy dzwonki(...)roślinnego Smakowita Pajda. (*) Czarny ryż jest ryżem nieoczyszczonym, pokrytym cienką czarną okrywą, która otacza białe ziarno. W czasie gotowania zmienia kolor na ciemnofioletowy i pachnie jak wyjęty z pieca chleb. Jest to ryż szczególnie bogaty w witaminy z grupy B, składniki mineralne oraz aminokwasy. Czarny ryż pochodzi z Chin. Uprawiany jest również w innych częściach Azji Południowo-Wschodniej: Tajlndii
Mia Cucina SofietaProwadzenie bloga sprawia, że rozwijam swoje umiejetności kulinarne i wzbogacam smaki przygotowując nowe potrawy, ale też chętnie wracam do tych już od lat wypróbowanych. Jednym z
UgotujmyTo.plLato kończy się wielkimi krokami. Nawiedzają nas już chłodne wieczory, nawłoć i astry kwitną na potęgę, jesienne winogrono dojrzewa, a jabłka spadają z drzew. Dlatego postanowiłam wykorzystać letni, owocowy powiew i przygotowałam delikatny, owocowy torcik o smaku i zapachu mojej ulubionej pory roku. Składniki: (tortownica 24cm) BISZKOPT: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka(...)żółtku, również miksując. Następnie przesiać obie mąki i kakao, wymieszać delikatnie szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy, gdyż biszkopt "pnie się" właśnie po ściankach. Piec w 170'C około 30 minut. Gotowy wyjąć z piekarnika i upuścić w formie na podłogę z wysokości kolan
Cakes By KejtTo przepis który jest ze mną od zawsze, czyli od kiedy sama zajęłam się gotowaniem. Nie, nie - nie dlatego, że w cennym, starym, rodzinnym kajeciku
Stare Garyłyżki mąki pszennej , 2 i pół łyżki mąki ziemniaczanej , 4 czubate łyżki cukru waniliowego , 1 lekko czubata łyżka rozpuszczalnej kawy . Owoce umyć. Gruszkę i jabłko obrać i usunąć gniazda nasienne. Brzoskwinie obrać ze skóry i wyjąć pestkę. Śliwki wypestkować. Wszystkie owoce pokroić w jednakowe kawałki. Ja każdą śliwkę przekroiłam na 4 części i resztę owoców pokroiłam(...)wyższy poziom i zapiec przez kilka-kilkanaście minut. Ciasto wystudzić i podawać na zimno. Po schłodzeniu w lodówce (najlepiej przez przynajmniej kilka godzin) delikatnie odchylić papier do pieczenia - ciasto jest gotowe, aby je pokroić i podać. przypieczony cukier na kruszonce tworzy wspaniałą, chrupiąca skórkę Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaJesienny chłód nie zasmucił mnie tak bardzo, jak coraz szybciej zapadający zmrok. Każdy kto rozpoczyna swoją przygodę z fotografią kulinarną dość szybko orientuje się, że naturalne
W kuchni wieczoremskładniki: 3 plastry ciasta Filo 1 kubek mleka 4 łyżki masła 8 dużych jabłek cukier puder 1 op masy marcepanowej 1 kubek suszonych śliwek bez pestek
Luźna KuchniaKuskus, to produkt łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Ma zastosowanie jako dodatek do obiadów, sałatek, czy też deserów. W
mojewypiekiinietylkoIdealny sposób na dopełnienie leniwego, niedzielnego popołudnia, gdy za oknem świeci wczesnowiosenne słoneczko. Kochana Yoru, ten przepis jest specjalnie dedykowany Tobie :) Jabłkowe crumble z migdałami i płatkami owsianymi 5 jabłek 1 łyżka wody 2 łyżki cukru 75 g mąki 75 g zmielonych na mąkę migdałów 30 g płatków owsianych 2 łyżeczki cynamonu 75 g cukru 75 g zimnego(...)mokrego piasku. Uprażone jabłuszka wyłożyć do żaroodpornego naczynia i posypać je z wierzchu kruszonką, można ją troszkę pozbijąc w nieduże grudki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec przez 30 minut. Podawać na ciepło z kulką lodów. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoOd kilku dni „chodziła za mną” szarlotka.Pokazywałam Wam już SZARLOTKĘ Z BEZĄKRÓLEWSKĄ SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄSZARLOTKĘ Z KISIELOWĄ PIANKĄ I KRUSZONKĄSZARLOTKĘ UCIERANĄ NA
Ostra na Słodkoniebo w gębie. Na blogu znajdziecie również inne drożdżowe ciasta z owocami: Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Szwedzkie bułeczki cynamonowe Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe ciasto z gruszkami(...)wyrośnięcia. Gruszki kroimy w ósemki i wycinamy z nich gniazda nasienne.Śliwki kroimy na pół i pestkujemy. W miseczce miksujemy składniki na kruszonkę, wkładamy do lodówki. Formę do pieczenia natłuszczamy i posypujemy tartą bułką. Ciasto wyjmujemy z miski na omączony blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 24 x 30 cm. Ciasto przenosimy na wałku do formy
Kulinarne przygody GatityOkazuje się, że kaczka smakuje wyśmienicie nie tylko z jabłkami. Świeże figi również się znakomicie sprawdzają jako nadzienie. Polane miodem i oprószone szczyptą cynamonu nadadzą mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. Podałam je z placuszkami z kaszy kuskus i duszoną marchewką. Dodatkowo kilka fig upiekłam oddzielnie i podałam jako garnitur. To był naprawdę pyszny świąteczny obiad.” Kacze udka z figami(...)pół szklanki wody. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 170° i piec jeszcze pół godziny. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polać udka sosem z dna brytfanki. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryć mięso i zwiększyć temperaturę do 200°C aby skórka się przyrumieniła. Pozostałe figi naciąć na krzyż
Wiem co jembudyniowym kremem z dodatkiem musu owocowego. Działa na wyobraźnię? A co dopiero faktyczna degustacja! Przekonam się jutro, bo przekroczyłam dzisiejszy limit kalorii. Owoce można zastąpić np. brzoskwiniami, czy tez jabłkami, ale w tym drugim przypadku nie dodałabym kakao do ciasta tylko sowita łyżkę cynamonu. Składniki: 200 g mąki pszennej(u mnie pół na pół pełnoziarnista z białą(...)takiej formie schładzam przez około 30 minut (ekspres to 10 minut w zamrażalniku). Ps. te białe grudki to kawałki masła kokosowego, w sumie nie powinno ich być, bo podczas pieczenia mogą zrobić się „dziury: w cieście, ja z lenistwa zaryzykowałam, na szczęście nie było prześwitów. W między czasie przygotuj resztę, czyli karmelizowane gruchy. Owoce obierz ze skórki i pokrój
greenscarfktóre są smaczne i można je zrobić dosłownie w 20 minut. To jest idealny deser na niespodziewanych gości., a używamy owoców dostępnych prawie w każdym domu, możemy gruszki zastąpić jabłkami albo śliwkami. Jesienią ma być słodko, kolorowo i bardzo owocowo :) Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko(...)połową nadzienia i rolujemy ciasto. Zwinięty rulon tniemy ostrym nożem na 12 kawałków. Każdy kawałek wkładamy do formy muffinkowej. Z drugą częścią ciasta i nadzienia robimy to samo. Pieczemy w 200 C przez 20-25 minut. Smacznego
Niezły Młynek