Wraz z końcem wakacji zaczyna się sezon na śliwki, jabłka i dynie – a ja zaczynam myśleć nad nowymi przepisami :) Dziś bajecznie proste ciasteczka z ciasta francuskiego ze śliwkami. Jeśli macie nieco więcej czasu i lubicie takie kulinarne zabawy możecie upleść na wierzch ciasteczek coś na kształt koszyczków – wygląda ślicznie po upieczeniu! Jeśli jednak zależy Wam na czasie(...)brzegów. Resztę ciasta tniemy na paski o szerokości około 0,5 cm – można zrobić to okrągłym nożem do pizzy lub zwykłym dużym nożem kuchennym. Na kawałku papieru do pieczenia oprószonym mąką zaplatamy kratkę z pasków ciasta. Gotową kratkę lekko przyklepujemy dłonią, żeby paski dobrze się posklejały i wycinamy z niej kółka o średnicy naszych ciasteczek. Do każdej foremki wypełnionej
Ciastkozercykiedy jeszcze były w dobrej cenie. W środku pysznie różowe, delikatne i mięciutkie, wilgotne, bez wiórowatego posmaku, za który nie lubię drobiu innego, niż kurczak. Moja wersja nie zawiera jabłek, pomarańczy, ni nadzienia, czego sobie gratuluję, bo wyszło to mięsu (na mój gust) na dobre. Skrzydełka nieco się przypiekły, ale to wina mojego zabiegania i dezorientacji. ;) Serdecznie polecam(...)wieczorem obrócić je na drugą stronę i jeszcze raz posmarować wierzch marynatą, by całość dobrze przeszła przyprawami. Po upływie danego czasu, kaczkę układamy w brytfannie lub formie do pieczenia i zawijamy niezbyt ciasno w folię aluminiową. Wstawiamy ją do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Po dwóch kwadransach odwijamy folię z góry, zalewamy mięso szklanką miodu pitnego i pieczemy jeszcze około
Kuchenna Kontrrewolucyaporcje: 250g czarnego ryżu (u mnie Venere Gallo). 2 dzwonki świeżego łososia 300 g słodkiego zielonego groszku( u mnie mrożony) 3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem Sól, pieprz, natka pietruszki, ew. warzywko Wykonanie: Gotujemy ryz w dużej ilości lekko osolonej wody. Czarny ryz będzie gotowy po około 30 minutach. W tak zwanym między czasie, przygotowujemy dzwonki(...)roślinnego Smakowita Pajda. (*) Czarny ryż jest ryżem nieoczyszczonym, pokrytym cienką czarną okrywą, która otacza białe ziarno. W czasie gotowania zmienia kolor na ciemnofioletowy i pachnie jak wyjęty z pieca chleb. Jest to ryż szczególnie bogaty w witaminy z grupy B, składniki mineralne oraz aminokwasy. Czarny ryż pochodzi z Chin. Uprawiany jest również w innych częściach Azji Południowo-Wschodniej: Tajlndii
Mia Cucina SofietaProwadzenie bloga sprawia, że rozwijam swoje umiejetności kulinarne i wzbogacam smaki przygotowując nowe potrawy, ale też chętnie wracam do tych już od lat wypróbowanych. Jednym z
UgotujmyTo.plLato kończy się wielkimi krokami. Nawiedzają nas już chłodne wieczory, nawłoć i astry kwitną na potęgę, jesienne winogrono dojrzewa, a jabłka spadają z drzew. Dlatego postanowiłam wykorzystać letni, owocowy powiew i przygotowałam delikatny, owocowy torcik o smaku i zapachu mojej ulubionej pory roku. Składniki: (tortownica 24cm) BISZKOPT: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka(...)żółtku, również miksując. Następnie przesiać obie mąki i kakao, wymieszać delikatnie szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy, gdyż biszkopt "pnie się" właśnie po ściankach. Piec w 170'C około 30 minut. Gotowy wyjąć z piekarnika i upuścić w formie na podłogę z wysokości kolan
Cakes By KejtTo przepis który jest ze mną od zawsze, czyli od kiedy sama zajęłam się gotowaniem. Nie, nie - nie dlatego, że w cennym, starym, rodzinnym kajeciku
Stare Garyłyżki mąki pszennej , 2 i pół łyżki mąki ziemniaczanej , 4 czubate łyżki cukru waniliowego , 1 lekko czubata łyżka rozpuszczalnej kawy . Owoce umyć. Gruszkę i jabłko obrać i usunąć gniazda nasienne. Brzoskwinie obrać ze skóry i wyjąć pestkę. Śliwki wypestkować. Wszystkie owoce pokroić w jednakowe kawałki. Ja każdą śliwkę przekroiłam na 4 części i resztę owoców pokroiłam(...)wyższy poziom i zapiec przez kilka-kilkanaście minut. Ciasto wystudzić i podawać na zimno. Po schłodzeniu w lodówce (najlepiej przez przynajmniej kilka godzin) delikatnie odchylić papier do pieczenia - ciasto jest gotowe, aby je pokroić i podać. przypieczony cukier na kruszonce tworzy wspaniałą, chrupiąca skórkę Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaJesienny chłód nie zasmucił mnie tak bardzo, jak coraz szybciej zapadający zmrok. Każdy kto rozpoczyna swoją przygodę z fotografią kulinarną dość szybko orientuje się, że naturalne
W kuchni wieczoremskładniki: 3 plastry ciasta Filo 1 kubek mleka 4 łyżki masła 8 dużych jabłek cukier puder 1 op masy marcepanowej 1 kubek suszonych śliwek bez pestek
Luźna KuchniaKuskus, to produkt łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Ma zastosowanie jako dodatek do obiadów, sałatek, czy też deserów. W
mojewypiekiinietylkoIdealny sposób na dopełnienie leniwego, niedzielnego popołudnia, gdy za oknem świeci wczesnowiosenne słoneczko. Kochana Yoru, ten przepis jest specjalnie dedykowany Tobie :) Jabłkowe crumble z migdałami i płatkami owsianymi 5 jabłek 1 łyżka wody 2 łyżki cukru 75 g mąki 75 g zmielonych na mąkę migdałów 30 g płatków owsianych 2 łyżeczki cynamonu 75 g cukru 75 g zimnego(...)mokrego piasku. Uprażone jabłuszka wyłożyć do żaroodpornego naczynia i posypać je z wierzchu kruszonką, można ją troszkę pozbijąc w nieduże grudki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec przez 30 minut. Podawać na ciepło z kulką lodów. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoOd kilku dni „chodziła za mną” szarlotka.Pokazywałam Wam już SZARLOTKĘ Z BEZĄKRÓLEWSKĄ SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄSZARLOTKĘ Z KISIELOWĄ PIANKĄ I KRUSZONKĄSZARLOTKĘ UCIERANĄ NA
Ostra na Słodkoniebo w gębie. Na blogu znajdziecie również inne drożdżowe ciasta z owocami: Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Szwedzkie bułeczki cynamonowe Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe ciasto z gruszkami(...)wyrośnięcia. Gruszki kroimy w ósemki i wycinamy z nich gniazda nasienne.Śliwki kroimy na pół i pestkujemy. W miseczce miksujemy składniki na kruszonkę, wkładamy do lodówki. Formę do pieczenia natłuszczamy i posypujemy tartą bułką. Ciasto wyjmujemy z miski na omączony blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 24 x 30 cm. Ciasto przenosimy na wałku do formy
Kulinarne przygody GatityOkazuje się, że kaczka smakuje wyśmienicie nie tylko z jabłkami. Świeże figi również się znakomicie sprawdzają jako nadzienie. Polane miodem i oprószone szczyptą cynamonu nadadzą mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. Podałam je z placuszkami z kaszy kuskus i duszoną marchewką. Dodatkowo kilka fig upiekłam oddzielnie i podałam jako garnitur. To był naprawdę pyszny świąteczny obiad.” Kacze udka z figami(...)pół szklanki wody. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 170° i piec jeszcze pół godziny. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polać udka sosem z dna brytfanki. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryć mięso i zwiększyć temperaturę do 200°C aby skórka się przyrumieniła. Pozostałe figi naciąć na krzyż
Wiem co jembudyniowym kremem z dodatkiem musu owocowego. Działa na wyobraźnię? A co dopiero faktyczna degustacja! Przekonam się jutro, bo przekroczyłam dzisiejszy limit kalorii. Owoce można zastąpić np. brzoskwiniami, czy tez jabłkami, ale w tym drugim przypadku nie dodałabym kakao do ciasta tylko sowita łyżkę cynamonu. Składniki: 200 g mąki pszennej(u mnie pół na pół pełnoziarnista z białą(...)takiej formie schładzam przez około 30 minut (ekspres to 10 minut w zamrażalniku). Ps. te białe grudki to kawałki masła kokosowego, w sumie nie powinno ich być, bo podczas pieczenia mogą zrobić się „dziury: w cieście, ja z lenistwa zaryzykowałam, na szczęście nie było prześwitów. W między czasie przygotuj resztę, czyli karmelizowane gruchy. Owoce obierz ze skórki i pokrój
greenscarfktóre są smaczne i można je zrobić dosłownie w 20 minut. To jest idealny deser na niespodziewanych gości., a używamy owoców dostępnych prawie w każdym domu, możemy gruszki zastąpić jabłkami albo śliwkami. Jesienią ma być słodko, kolorowo i bardzo owocowo :) Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko(...)połową nadzienia i rolujemy ciasto. Zwinięty rulon tniemy ostrym nożem na 12 kawałków. Każdy kawałek wkładamy do formy muffinkowej. Z drugą częścią ciasta i nadzienia robimy to samo. Pieczemy w 200 C przez 20-25 minut. Smacznego
Niezły MłynekTestowanie sosu LUTENICA Dzięki uprzejmości firmy Premium Rosa miałam możliwość wypróbować nowy sos. Ten sos to - przysmak bałkański - LUTENICA ostra grubo mielona. Sos sporządzony jest z pieczonej papryki 48,5%, pomidorów 25,4%, bakłażanów 8%, purre marchwiowego 3%. Z dodatkiem ostrej papryczki 2,5% oraz cebuli, czosnku i natki pietruszki. Z cukrem. Słoiczek mieści 300g produktu. Wartość(...)opakowaniach sprawia, że ślinka cieknie... Zaczynając od lewej: - konfitura z malin; - konfitura z płatków róży; - syrop malinowy; - syrop porzeczkowy - syrop jagodowy; - syrop różano-malinowy - acerola -100% sok z jabłek i aceroli
kolorowotorcikowo