śmietany , absolutnie nie wymaga wyrastania.Śmiało może posłużyć nie tylko do przygotowania przysmaków ze szpinakiem , ale również mięsnych … z dodatkiem kaszy czy też na słodko , np. z jabłkami.Polecam! SKŁADNIKI:CIASTO:- mąka pszenna – 150 g- świeże drożdże 10 g- śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki- margaryna – 120 g- sól – 1 łyżeczkaFARSZ:- szpinak(...)Mieszamy z serkiem ricotta.CAŁOŚĆ:Na środku ciasta kładziemy porcję farszu, przykładamy drugą częścią i dobrze sklejamy. Noże możemy wyciąć delikatny wzorek.Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w 190C do momentu aż się zrumienią
Ostra na Słodkopropos właśnie ciast … Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( coś ala murzynek ) z dodatkiem gruszek nadziewanych bakaliami ( jak pewnie pamiętacie kiedyś robiłam już sernik z jabłkami nadziewanymi ). Podobne jadłam w zeszłym roku na urlopie i z przyjemnością brałam dokładkę! Niestety nie udało mi się wyciągnąć przepisu od szefa kuchni, więc metodą prób i błędów kombinowałam(...)mąka pszenna – 2 szkl * kakao – 2 łyżki * cukier – 1 szkl * orzechy włoskie – 50 g * olejek do ciast waniliowy – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki DODATKOWO: * gruszki – 3 szt * bakalie ( orzechy nerkowca i piniowe, migdały, żurawina, rodzynki ) – 200 g * miód prawdziwy – 4 łyżki * cynamon – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W rondelku
Ostra na SłodkoCiasto kruche ma taką zaletę, że możemy je przechowywać surowe w zamrażarce. Zarabiam ciasto i z jednej połowy robię tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową, a druga
mojewypiekiinietylkoOwocowa przekąska lub małe co nieco do kawy pełne błonnika .Przepis już od dłuższego czasu czekał w kolejce na realizcji.Bardzo ciekawy wydał mi się dodatek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki, razem z cukrem i szczyptą soli. Składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto a następnie owinąć je folią i włożyć na minimum 30 minut do lodówki.W międzyczasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałki. Przełożyć do rondla z grubym dnem (fot.1). Dodać cukier (wg uznania) i przyprawę do szarlotki a następnie całość udusić pod przykrywką(...)rozwałkować pozostałe ciasto i pokroić na paski o szerokości 1 cm. Na musie jabłkowym ułożyć przeplataną kratkę, zachowując odstępy około 3 cm (fot.4). Żółtko wymieszać z mlekiem, posmarować kratkę. Piec około 20 minut, do momentu aż ciasto ładnie się nam zarumieni.Dla miłośników nieco słodszej wersji polecam po upieczeniu pokrycie kratki lukrem, przygotowanym z cukru pudru i wody. Smacznego :) Źródło
Świat CiastaSkoro akcja JEDZ JABŁKA nabrała takiego tempa, to i u mnie nie może zabraknąć jabłkowych przysmaków.Dziś mam dla Was przepis na przepyszną szarlotkę / biszkopt z
Ostra na SłodkoNormal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso
Na słodko lub wytrawniePo dłuższej nieobecności spowodowanej urlopem, wracam z przepisem na deser, który zawsze się udaje i zawsze wybornie smakuje. Dodatkowo, podany np. z lodami, jest ucztą dla
ZofianaCo by tu można napisać o tych muffinkach. Miało wyjść ich 12, a wyszło 21. Są lekko wilgotne od owoców i czasem się rozpadają. Zastanawiałam się
W kuchni wieczoremPrzepis na ciasto z jabłkami i orzechami dostałam od siostry, która znalazła je w jakiejś gazecie. Wykorzystałam go zaraz po powrocie z wakacji, kiedy nie
UgotujmyTo.plDziś zrobiłam sobie dzień oczyszczania z toksyn i żyję na samych jabłkach, wodzie i zielonych herbatach, muszę przyznać, że jest mi bardzo ciężko! już od dawna nie ćwiczyłam tak swojej silnej woli. Takie oczyszczanie można stosować maksymalnie 3 dni. Ja pozostanę przy jednym;p nie dam rady więcej. Takie muffinki przygotowałam dla mojej mamy(...)Mieszamy wszystkie składniki (oprócz banana) banana kroimy w drobną kostkę wykładamy po łyżce ciasta do silikonowych papilotek na ciasto kładziemy banana, a na to resztę ciasta pieczemy w temp. 170 stopni przez około 30 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćskładników okazała się krótka - oleje i tłuszcze roślinne oraz dodatki prażona cebulka, sól i (odpowiednio) suszone jabłka lub zioła oraz aromaty. W takim wypadku nie zostało mi nic innego, jak tylko spróbować. Bardziej przypadła mi do gustu wersja z prażoną cebulką i jabłkiem. Pomyślałam, aby wykorzystać i rozwinąć ten cebulowy aromat i tak powstała Pikantna tarta serowo-cebulowa. Ostatecznym(...)można ograniczyć ilość chili lub zrezygnować z pieprzu kajeńskiego. Składniki: Ciasto 250 g mąki krupczatki 115 g zimnego masła 2 łyżki zimnego smalczyku roślinnego "Smakowita Pajda" z cebulką i jabłkiem 2-3 łyżki lodowatej wody ¼ łyżeczki soli Makę wymieszać z solą. Masło pokroić na mniejsze kawałki, posiekać nożem z mąką i smalczykiem. Zagnieść ciasto, dodając po odrobinie wody. Uformować spłaszczoną
Pełny talerzstrony skóry zdjąłem je na chwilę z patelni i zlałem z niej wytopiony tłuszcz do miseczki - świetnie nadaje się do dalszego wykorzystania - po przesmażeniu go z pokrojonym drobno jabłkiem stanowi świetny dodatek do dobrego chleba - chleb z gęsim smalcem jest po prostu super. Nie myjąc patelni, na której pozostała niewielka ilość gęsiego tłuszczu umieściłem na niej ponownie filety - tym razem(...)gram mąki pszennej i 50 gram mąki ziemniaczanej. Z całości wyrobiłem gładką masę, którą uformowałem w cienkie wałki, a następnie pokroiłem w kopytka, które odłożyłem na bok. Po godzinie pieczenia wyjąłem gęś z piekarnika i zdjąłem pokrywkę naczynia żaroodpornego, a następnie ponownie umieściłem ją w piekarniku, zwiększając temperaturę do 200 stopni. Buraki również wyjąłem z piekarnika, odwinąłem je z folii
Wyprawy kulinarnebył tylko lekko wyczuwalny, a skarmelizowana cebulka i miód nadały pasztetowi słodki posmak, żurawina zaś lekkiej kwaskowości. Następnym razem zrobię ten sam pasztet z suszonymi śliwkami i jabłkami. 1 kg wątróbki drobiowej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być) 4 jajka 150 g bułki tartej 2 łyżki miodu płynnego 1 szklanka żurawiny(...)śmietaną, cebulą, miodem i żurawiną. Przyprawić jeszcze raz solą, pieprzem i nie żałować majeranku. Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja mieści się w keksówce o wymiarach 35x10 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30-40 minut
Jadło i czytadłoPyszny, delikatny kruchy placek z warstwą rozpływających się jabłek to idealny deser na zimowe popołudnie. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a ponadto bardzo smaczny. Kawałek
Kolizje Smaków