bardzo lubię pieczenie,mam do tego specjalny stary żeliwny rondel z pokrywką,ciężki strasznie,ale jak upiekę w nim mięsa-to rozpływa się w ustach.... lubicie szynkę z odrobiną tłuszczyku?Ja bardzo.... zawsze piekę większy kawał mięsa i najpierw mam obiad a potem jak wystygnie to kroję cieniutko na kanapki SKŁADNIKI: szynka wiejska(z tłuszczykiem)ok 1,5kg na marynatę(...)ręcznikiem papierowym,tłuszczyk nacinamy w kratkę,mieszamy składniki na marynatę i dokładnie nacieramy nią szynkę,dajemy do szczelnego naczynia i odkładamy do lodówki najlepiej na noc,ale może też być kilka godzin, następnie wkładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego z przykrywką i pieczemy ok 20 min w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku,następnie odkrywamy pokrywkę i zmniejszamy temp.do
Swojskie jedzonkobazie pomidorów 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki chili 3 łyżki oliwy dodatki: 2 kulki mozzarelli 2 miksu sałat 200g szynki 2 owoce persymony (kaki) kilka pieczarek marynowanych Jak zrobić pizze z szynką i kaki: Zaczynamy od przygotowania zaczynu na ciasto. Najpierw w wodzie ciepłej rozpuszczamy cukier i drożdże, zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Następnie do mąki dodajemy(...)stolnicę oprószamy mąką i rozkładamy na niej rozwałkowane ciasto. Następnie każdą pizzę smarujemy sosem pomidorowym, obkładamy porwaną na kawałki mozzarellą, oprószamy oregano. Potem układamy szynkę pokrojoną w kostkę, plasterki marynowany pieczarek i półplasterki owocu persymony. Pieczemy ok 10 min w 220st. Po wyjęciu z piekarnika na pizzy rozkładamy listki sałat. Artykuł Pizza z szynką i persymoną pochodzi z serwisu Dorota
Dorota Smakujetrochę rukoli niewykorzystanej zostało, a szynka co długo dojrzewała w końcu na swoje danie się doczekała. Tak na szybko, bo tylko 2 min miksowania, chwila smarowania, sekundy szynki układania, trochę rolowania, tylko pieczenie i to co najprzyjemniejsze :) JEDZENIE. Przekąska banalna, ale w smaku idealna. Składniki ok. 18 szt.: 1 gotowe ciasto francuskie(...)dwie równe części. Plasterki szynki układamy z dwóch stron dłuższych boków. Ciasto od str. szynki kroimy na paski o szerokości ok. 3 cm, i od tej samej str. zwijamy je w małe roladki. Stroną łączenia układamy w dowolny wzór na formie wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pieczemy ok. 15-20 min. Rada: ciasto przed pieczeniem można dodatkowo posmarować
Moniki SmakołykiPieczone jajka z pomidorkami, szynką, natką pietruszki i szczypiorkiem. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami. Składniki: 4 jajka (po 2 sztuki na porcję), 4 plasterki szynki, 6-8 pomidorków koktajlowych, 2 łyżeczki natki pietruszki, 2 łyżki szczypiorku, sól, pieprz łyżka masła Przygotowanie: Kokilki smarujemy masłem, wykładamy szynką spód oraz boki. Dodajemy natkę pietruszki i po 2 połówki pomidora
Lena Gotujeśniadanie i kolację. Zamiast bułeczki. Jedna babeczka ma 120 kcal. Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto Danie Przekąski Porcje 12 Porcje 12 Składniki 12 plaster szynka prosciutto 250 g mąka 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2 szt jajko 70 g masło roztopione 250 ml maślanka 200 g szpinak siekany, mrożony lub świeży 1/2 łyżeczka sól Sposób przygotowania Mieszamy osobno suche(...)mokre składniki. Łączymy w zwartą masę, ale nie mieszamy zbyt długo. Plastrami szynki wykładamy formę do mufiinek. Do środka wkładamy po solidnej łyżce ciasta. Pieczemy 20-25 minut
Kucharzycabazie żurawiny, czarnej porzeczki, wina i chrzanu. Doprawiony sokiem z pomarańczy, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Świetny sos podawany do jajek na twardo, wędlin, pieczeni, np. schabu, pasztetu, szynki, białej kiełbasy.. Obok ćwikły z chrzanem to jeden z lepszych sosów podawanych na wielkanocnym stole. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sos cumberland. Jeśli szukasz super ciekawych
Zasmakuj Kuchnitermoobiegiem. Pieczemy 75-80 min w zależności jaki kawałek mięsa mamy (w oryginale była mała kulka ok kilograma ja miałam 1,6 kg dość płaskiej szynki nie kulkę dlatego wydłużyłam czas pieczenie). Po tym czasie podlewamy odrobiną wody tak żeby 0,5-1 cm był na dnie. Pieczemy kolejne 15 min następnie dolewamy równomiernie 1/2 szklanki białego wina, wrzucamy nasze
Piekielna Kuchnia Patisałatkę przygotowałam w półtoralitrowej salaterce. Myślę, że będzie idealna „na jedno posiedzenie” dla max 4-5 osób. 1 duży por lub 2 małe 200 g szynki wieprzowej (np schab pieczony) 2/3 puszki kukurydzy 1 słoiczek selera konserwowego (160g) 2/3 puszki ananasa około 80-100 g żółtego sera (u mnie cheddar) 2-4 łyżki majonezu sól, pieprz Oczyszczonego(...)półplasterki. Przelewamy na sicie wrzącą wodą. Seler konserwowy osączamy, dokładnie odciskamy nadmiar płynów. Lekko siekamy na desce na mniejsze kawałki. Ananasa osączamy z zalewy. Kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Ser żółty trzemy na tarce. Na dnie szklanej salaterki układamy warstwowo: – połowę pokrojonego pora – osączoną kukurydzę – seler konserwowy
Smaki Na TalerzuSkładniki : Tortilla Szynka Ogórek Papryka Sałata lodowa lub kapusta pekińska Serek biały (np. czosnkowym, łososiowy lub szczypiorkowy) Wykonanie : Placki tortilli smarujemy serkiem. Na serek nakładamy sałatę
Olga Piecze i GotujeSzynka peklowana z szynkowara Jajka z sałatką rybno warzywną Schab z gorczycą i kolendrą Szynka wieprzowa Babka z kisieli Babka czekoladowa z szampanem Jajka w sałatce
Ala piecze i gotujePapryczki pimientos de padron Empanadas z dynią i chorizo Bruschetta z pieczoną papryką Jesienna sangria Pizza z szynką, rukolą i parmezanem Sałatka z figami i boczkiem Prowansalskie pieczone pomidory Placki z pomidorów z Santorini Sałatka z pomidorów i mozzarelli Roladki z cukinii Sałatka z bobu z pesto z orzechów Ladenia, pizza z Grecji Sałatka z cukinii i fasolki
Chilli Czosnek i OliwaSKŁADNIKI 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 250 g białego twarogu 150 g szynki i salami 50 g żółtego sera 4 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej papier do pieczenia SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA Wymieszać ze sobą twaróg, szynkę, salami, ser starty na wiórki, szczyptę gałki muszkatołowej i 4 łyżki mleka
zielonacukinkalistków bazylii 1 pomidor Oliwa z oliwek (opcjonalnie) Ciasto smarujemy sosem, posypujemy 2/3 ilości mozzarelli - według upodobań. Pieczemy 8-10 minut do zrumienienia. Gotową pizzę posypujemy resztą sera, układamy plastry pomidorów i świeżą bazylię. Od razu podajemy. Możemy skropić oliwą. PIZZA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, RUKOLĄ I MOZZARELLĄ: - 1 placek pizzy + 1/4 sosu (z przepisu bazowego) dodatki: Mozzarella - 1/2 kulki(...)/prosciutto - 40 g Rukola - 1 duża garść Pomidorki koktajlowe (lub 1/2 pomidora) - opcjonalnie Oliwa z oliwek (opcjonalnie) Ciasto smarujemy sosem, posypujemy 2/3 ilości mozzarelli. Pieczemy około 5 minut. Dodajemy posiekaną szynkę i zapiekamy razem 3-4 minuty. Gotową pizzę posypujemy porwanymi kawałkami mozzarelli, rukolą i ewentualnie pomidorkami. Możemy skropić oliwą. PIZZA Z SALAMI, RUKOLĄ I PARMEZANEM
Moje Kuchenne Rewelacjejajek 1 kopiasta szklanka mąki jaglanej Incola 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 łyżka posiekanego koperku można dodać również szczypiorek 5 plastrów szynki pokrojonej w kostkę 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oliwy z oliwek 7 papilotek PAPILART Wykonanie : Białka ubić na sztywną pianę z solą, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku.Następnie dodać mąkę jaglaną(...)proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Na samym końcu dodać pokrojoną w kostkę szynkę, posiekany koperek lub szczypiorek, oliwę z oliwek i jeszcze raz wymieszać. Nakładać ciasto do 3/4 wysokości foremki. Piec w temperaturze 175/180 stopni około 15/ 20 minut do suchego patyczka. ( Gdy do muffinki włożycie patyczek do szaszłyka i będzie suchy to znaczy że muffinki są upieczone
Sama słodycz i szczypta chilisalami, cienkie kabanosy, szynka parmeńska. Tutaj tak naprawdę można szaleć do woli. Wykorzystać domowe wędliny takie jak pieczona pierś indyka, kurczaka czy schab. Mogą być grube kabanosy, sucha kiełbasa, chorizo, czy różne pieczenie. Przekąski: Mini krakersy, paluszki grissini + paluszki grissini owinięte szynką parmeńską. Dobrze sprawdzą się też różne rodzaje orzechów. Owoce: winogrona zielone i różowe. Jeśli na Waszej desce
Smaki Na Talerzu