pieczona szynka - 4961 przepisów (strona:49/331)

Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 90

otwarciu. Szynka Presunto to długodojrzewajaca szynka z Portugalii z całego udźca wieprzowego z kością (w ostateczności możecie ją zastąpić inną suszoną szynką, ale na pierwszy raz polecam właśnie Presunto). Danie pyszne, proste, świetne na obiad lub kolacje dla najbliższej rodzinki. Składniki: (6 porcji) 1 cały świeży kurczak bez podrobów, ok. 1.8 kg 1 opakowanie (200 g) szynki Presunto Beira Baixa(...)podudzia (pozostały korpus zamrozić na później lub ugotować rosół). Każdą część z kurczaka owinąć w plaster szynki ( ja miałam 8 plasterków w paczce, więc owinęłam wszystkie części za wyjątkiem skrzydełek ) i zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Przełożyć do dużego garnka glinianego przeznaczonego do pieczeni ( użyłam żeliwnego ). Do garnka z mięsem wrzucić liście laurowe, obrane cebulki w całości (odkroić tylko niejadalne końcówki

Moja Delicja
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 362

plastry szynki i zawiązanie sznurkiem :) Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku wymaga kilku składników, ale na prawdę warto się w nie zaopatrzyć. Wino Porto (używam bardzo dobrego Porto Tawny, kupionego za mniej niż 20zł) jest winem wzmacnianym, a to oznacza, że podobnie jak sherry lub Noilly Prat może być przechowywane w spiżarni po otwarciu. Szynka Presunto to długodojrzewajaca szynka z Portugalii(...)ostateczności możecie ją zastąpić inną suszoną szynką, ale na pierwszy raz polecam właśnie Presunto). Danie pyszne, proste, świetne na obiad lub kolacje dla najbliższej rodzinki.   Składniki: (6 porcji) 1 cały świeży kurczak bez podrobów, ok. 1.8 kg 1 opakowanie (200 g) szynki Presunto Beira Baixa pokrojonej w plastry (długodojrzewajaca szynka z Portugalii z całego udźca wieprzowego z kością

Moja Delicja
Pizza hawajska z szynką i ananasem 85

Pizza hawajska z szynką i ananasem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Pizza Kuchnia: Włoska Trudność: Łatwe Ilość 8 kawałków Przygotowanie 30 min. Pieczenie 10 min. Kalorie 190 kcal Pizza hawajska z szynką i ananasem z puszki na najlepszym cienkim spodzie. Sprawdzony przepis na prawdziwą włoską pizzę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO NA PIZZĘ 250 g mąki pszennej(...)temperatury 220 stopni grzanie g\u00f3ra d\u00f3\u0142 lub 200 stopni termoobieg. Piecz 10 - 12 minut do lekkiego nabrania rumie\u0144c\u00f3w.","text":"Pizz\u0119 wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni grzanie g\u00f3ra d\u00f3\u0142 lub 200 stopni termoobieg. Piecz 10 - 12 minut do lekkiego nabrania rumie\u0144c\u00f3w.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/pizza-hawajska-z-szynka-i-ananasem\/#wpzoom

ProstePesto.pl
Pizza wiejska 147

Marzano lub Perina, u mnie znalazły się pomidory z puszki ser caciocavallo lub dla wersji delikatniejszej – ricotta- lub każdy inny jaki lubicie pieprz czarny i oregano, oliwa z oliwek, szynka włoska w plastrach cebula czosnek – ok. 2 ząbki coś zielonego np.bazylia papryka jaką chcecie mozzarella W misce zalać mąkę wodą i za pomocą rąk zacząć rozpuszczać w niej drożdże. Międzyczasie(...)temperaturę, dać mu się jeszcze nagrzewać około 10 minut "na pusto". "Podziubać" ciasto widelcem, lekko posmarować oliwą z oliwek i nałożyć pomidory. Dosmaczyć solą, pieprzem, oregano. Dołożyć szynki ,cebulę, czosnek, posypać serem. Piec w piekarniku do momentu ,kiedy ciasto nam ładnie podrośnie i zezłoci się. Podawać na ciepło lub nawet na zimno. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub listkami bazylii

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z marynowaną cebulką 181

Składniki: 20 dag szynki 20 dag sera żółtego puszka kukurydzy 3 jajka słoik marynowanej cebulki 3 łyżki majonezu szczypta oregano sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na

Olga Piecze i Gotuje
Sałatka z marynowaną cebulką 150

Składniki: 20 dag szynki 20 dag sera żółtego puszka kukurydzy 3 jajka słoik marynowanej cebulki 3 łyżki majonezu szczypta oregano sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na

Olga Piecze i Gotuje
Jajka sadzone w obłokach 129

soli - zielona cebulka do ozdoby         Potrawę szykujemy tuż przed podaniem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 225°C . Ostrożnie oddzielamy żółtka od białek (żółtka muszą zostać całe). Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli (szynka prosciutto lub bekon są wystarczająco słone, więc nie przesdzajmy z solą). Na blaszkę wykładamy tyle porcji ubitej(...)piany, ile mamy żółtek, łyżką formujemy niewielkie dołki, w które przekładamy żółtka. Wstawiamy blaszkę z jajkami do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180°C. Pieczemy 10 minut. W tym czasie na rozgrzanej patelni podsmażamy szynkę lub bekon (ma być chrupiąca/y), odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gotowe jajka wyjmujemy z piekarnika i natychmiast podajemy, posypane zieloną cebulką. Szczypta

mojewypiekiinietylko
Pizza z grilla z camembert i szynką dojrzewającą 284

przerwach  pozaginałam i fajny kształt pizzy uzyskałam. Środek ketchupem zmieszanym z sosem chili posmarowałam, oliwki i pomidorki cherry tylko dodałam. Pizza na grillu piekła  się  idealnie, a po dodaniu szynki dojrzewającej, cebulki ze szczypiorkiem i bazylii smakowała genialnie. Pizzą tą można kilka osób na raz częstować i pozostało Wam tylko jej spróbować.  Myślę, że w piekarniku(...)środek ciasta, następnie posypujemy startym żółtym serem, dodajemy oliwki pokrojone w plasterki i pomidorki w ćwiartki. Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp 220°C. Kilka min (ok.2-5 min)przed końcem dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę. Przed podaniem pizzy dodajemy listki świeżej bazylii i pokrojoną w plasterki cebulkę ze szczypiorkiem. Rada: szynkę dojrzewającą można dodać

Moniki Smakołyki
Pizza i figami 79

Jesienna domowa pizza z szynką parmeńską i figami. Jest obłędna w smaku, pierwszy raz robiłam z figami. Wiadomo najlepszy byłby piec do wypieku pizzy. Ale jak się nie ma trzeba się zadowolić piekarnikiem kuchennym.     ciasto: 250 g mąki pszennej typ 500 150 ml letniej wody 1/3 łyżeczki soli szczypta cukru 2 łyżki oliwy 2 dkg drożdży   farsz(...)papieru do pieczenia. Formuję brzegi.  Układam plastry mozzarelli, pokrojone figi, posypuję połową sera niebieskiego, dodaję cebulę czerwoną piórka. Posypuję przyprawą do pizzy. Do piekarnika wkładam kamień do pizzy. Nagrzewam go na maksa u mnie 280 stopni. Im dłużej nagrzany tym lepiej. Wstawiam pizzę razem z papierem na kamień. Piekę około 10 minut. Po upieczeniu układam plastry szynki, oliwki, roszponkę

wesoła kuchnia
Odrywane drożdżowe ślimaczki z szynką i serem 170

wody 60 g masła 450 g mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 jajka 16 plasterków szynki 16 plasterków sera 16 łyżeczek ketchupu tortownica/dowolna foremka do pieczenia Przepis 1 Na gaz wstawiamy rondelek z wodą i mlekiem, po czym roztapiamy w nim masło i odstawiamy do przestygnięcia. 2 Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier(...)forma nam się zapełni. 13 Odstawiamy do wyrośnięcia na jeszcze 30 minut. 14 Wkładamy do piekarnika z temperaturą około 160-170 stopni (termoobieg). Pieczemy około 50 minut do zrumienienia. Artykuł Odrywane drożdżowe ślimaczki z szynką i serem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Zupa dyniowa krem z kukurydzą 206

grubo mielony czarny pieprz do dekoracji 2 łyżki oleju do smażenia kilka łyżek śmietany 18% do dekoracji P rzepis na chipsy z szynki parmeńskiej Cienkie plastry szynki parmeńskiej ułożyć na blaszce i piec w piekarniku, aż będą chrupiące. Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Odłożyć dwie - trzy łyżki kukurydzy - przyda się do dekoracji.. Dynię przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić(...)minut. Całość zmiksować. Zupa dyniowa krem z kukurydzą doskonale smakuje z chipsami z szynki parmeńskiej (całymi lub pokruszonymi) i kleksem śmietany . Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Odłożyć dwie - trzy łyżki kukurydzy - przyda się do dekoracji. Dynię przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na plastry i piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez około 20 minut. Po upieczeniu przestudzić, obrać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa dyniowa krem z kukurydzą 111

grubo mielony czarny pieprz do dekoracji 2 łyżki oleju do smażenia kilka łyżek śmietany 18% do dekoracji P rzepis na chipsy z szynki parmeńskiej Cienkie plastry szynki parmeńskiej ułożyć na blaszce i piec w piekarniku, aż będą chrupiące. Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Odłożyć dwie - trzy łyżki kukurydzy - przyda się do dekoracji.. Dynię przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić(...)minut. Całość zmiksować. Zupa dyniowa krem z kukurydzą doskonale smakuje z chipsami z szynki parmeńskiej (całymi lub pokruszonymi) i kleksem śmietany . Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Odłożyć dwie - trzy łyżki kukurydzy - przyda się do dekoracji. Dynię przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na plastry i piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez około 20 minut. Po upieczeniu przestudzić, obrać

Cztery Fajery
Francuski warkocz na słono 84

Danie świetnie nadaje się na przyjęcia, ponieważ jest bardzo proste, szybko się je robi oraz fajnie się prezentuje na stole. Ser ricotta można zastąpić innym serem kremowym. Szynkę można zastąpić boczkiem czy szynką dojrzewającą czy po prostu kiełbasą, pokrojoną w długie plasterki. Inspiracja na to danie pochodzi ze strony Tapenda . Składniki na jeden warkocz 1 opakowanie surowego ciasta francuskiego(...)gazu, dodać ser ricotta, przeciśnięty przez praskę czosnek. Jajko roztrzepać w miseczce. Dodać do szpinaku. Przyprawić. Ciasto francuskie rozwinąć, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wzdłuż, wyłożyć plasterki szynki, na to wyłożyć farsz, wyłożyć plasterki sera. Zrobić nacięcia na cieście, w kształcie jodełki, (czyli naciąć ciasto po kątem 45 st, nacięcia mają być do siebie równoległe, nacięcie

moj przepis na
Francuski warkocz na słono 81

Danie świetnie nadaje się na przyjęcia, ponieważ jest bardzo proste, szybko się je robi oraz fajnie się prezentuje na stole. Ser ricotta można zastąpić innym serem kremowym. Szynkę można zastąpić boczkiem czy szynką dojrzewającą czy po prostu kiełbasą, pokrojoną w długie plasterki. Inspiracja na to danie pochodzi ze strony Tapenda . Składniki na jeden warkocz 1 opakowanie surowego ciasta francuskiego(...)gazu, dodać ser ricotta, przeciśnięty przez praskę czosnek. Jajko roztrzepać w miseczce. Dodać do szpinaku. Przyprawić. Ciasto francuskie rozwinąć, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wzdłuż, wyłożyć plasterki szynki, na to wyłożyć farsz, wyłożyć plasterki sera. Zrobić nacięcia na cieście, w kształcie jodełki, (czyli naciąć ciasto po kątem 45 st, nacięcia mają być do siebie równoległe, nacięcie

moj przepis na
Francuski warkocz na słono 124

gazu, dodać ser ricotta, przeciśnięty przez praskę czosnek. Jajko roztrzepać w miseczce. Dodać do szpinaku. Przyprawić. Ciasto francuskie rozwinąć, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wzdłuż, wyłożyć plasterki szynki, na to wyłożyć farsz, wyłożyć plasterki sera. Zrobić nacięcia na cieście, w kształcie jodełki, (czyli naciąć ciasto po kątem 45 st, nacięcia mają być do siebie równoległe, nacięcie(...)zrobić tylko do linii szynki, odstępy między nacięciami 2-3 cm). Następnie na przemian zawijać ciasto pod skosem, pasek z jednej, pasek z drugiej, końcówki ciasta, zawinąć pod spód. Wysmarować ciasto resztką jajka z miseczki. Piec 40-45 min w 175 st. z termoobiegiem. Wystudzić (nie musi być całkowicie wystudzony). * jeżeli używamy szpinaku zamrożonego, 200 gr jest to pół opakowania

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania