pieczona szynka - 4961 przepisów (strona:144/331)

zielone szparagi w cieście francuskim 145

obcinamy twarde końce, obgotowujemy ok. 10 minut ciasto tniemy w nieduże kwadraciki, na których układamy po pół plasterka szynki, plasterek mozzarelli lub kilka wiórków startego parmezanu, oraz ostudzone 2 lub 3 połówki szparagów tak przygotowane ciast zawijamy w rożek i pieczemy ok 15-20 minut w temp 200-220"C Smacznego

Luźna Kuchnia
Zielone szparagi w cieście francuskim 134

obcinamy twarde końce, obgotowujemy ok. 10 minut ciasto tniemy w nieduże kwadraciki, na których układamy po pół plasterka szynki, plasterek mozzarelli lub kilka wiórków startego parmezanu, oraz ostudzone 2 lub 3 połówki szparagów tak przygotowane ciast zawijamy w rożek i pieczemy ok 15-20 minut w temp 200-220"C Smacznego! P.S Zapiekane szparagi są przepyszna zarówno na ciepło

Luźna Kuchnia
Paluszki z prosciutto 161

jednolitą masę.  Rozkładamy ciasto francuskie i smarujemy je przygotowanym sosem pomidorowym, układamy przecięte na pół plasterki szynki i wycinamy je z ciasta. Zwijamy w paluszki, układamy na mocno natłuszczonej formie i smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.   Pyszności

Lawendowe Niebo
Pizza na grubym cieście 188

Wszystko dusimy około 10 minut i odstawiamy na później. Dodatkowo: obrane i pokrojone pieczarki 400g sera żółtego Edamskiego szynka Litewska, Bankietowa albo Babuni Pokrojony na cząstki świeży ananas małe pomidorki plasterki papryki kukurydza  bazylia Rozwałkowane ciasto nakładamy na blaszkę do pieczenia pizzy. Boki zawijamy ze startym serem. Środek blatu smarujemy sosem , posypujemy startym serem i układamy na to ulubione

Słodkie Przyjemności
Tarta ze szpinakiem 177

odstaw do ostygnięcia. Nie zapomnij posolić i popieprzyć do smaku ! Schłodzoną formę z ciastem włóż do piekarnika i piecz 15 minut w 200 stopniach. Następnie wyciąg i ostudz ciasto. Gdy podpieczone ciasto będzie chłodne , połóż jeśli chcesz kilka plasterków dobrej szynki, ale niekoniecznie.  Wyłóż na wierzch masę szpinakowo-śmietanowo-jajeczną, połóż ser na wierzchu i ..zapiekaj około pół godziny

Z Kuchni Do Kuchni
Ser kozi zapiekany z jajkiem i szynką w kokilkach 122

Składniki: - jajko - 1/2 krążka sera koziego - szynka - szczypiorek lub dymka - masło -sól Kokilki smarujemy masłem wykładamy szynką, na dno układamy ser, potem wybijamy jajko zapiekamy w gorącym piekarniku. Około 5- 7 minut, żółtko ma pozostać płynne, wyjmujemy z pieca, posypujemy szczypiorkiem, podajemy z tostami z pełnoziarnistego chleba. Smacznego

SMYKWKUCHNI
ZAPIEKANY MAKARON "4 SERY". 1319

drobną kostkę, dorzucam do cebuli i przesmażam razem.  Natkę pietruszki drobno siekam.  Ugotowany makaron, cebulę z szynką, sos i natkę pietruszki mieszam razem, przekładam do naczynia do zapiekania. Na wierzchu układam ser typu brie. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika, piekę w 180 stopniach około 25-30 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pizza z patelni w dwóch wariantach 185

kolei to na proszku do pieczenia jest o wiele szybsze do przygotowania, gdyż nie ma wymaga oczekiwania aż ciasto wyrośnie. Sama pizza zaś smakuje tak jak ta z piekarnika, pieczona w zwykłej blaszce. Po prostu spróbujcie oba warianty i sami zdecydujcie :) Dodatki możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat macie w lodówce lub tego, co lubicie(...)szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli ½ łyżeczki oregano do ciasta 100-150ml wody 1 łyżka oliwy lub oleju + 1 łyżka do wysmarowania patelni Sos pomidorowy: 70 ml przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) – kilka łyżek sól, pieprz do smaku bazylia i oregano do smaku Dodatki: Kilka plastrów szynki lub salami Kilka marynowanych papryczek jalapeno ½ małej czerwonej

Fabryka pomysłów
Kapuśniaczki w cieście francuskim/ Dorsz w cieście francuskim 191

dorsz pieczony w cieście francuskim, które jest dość tłustym ciastem, ale dzięki temu ryba nie jest sucha, podany z delikatnymi kapuśniaczkami. Pycha połączenie, przygotowanie błyskawiczne! Składniki na kapuśniaczki w cieście francuskim: - opakowanie ciasta francuskiego - opakowanie kapusty kiszonej (dobrej jakości) - pęczek pietruszki - zioła kopru włoskiego - sól, pieprz - 2 -3 łyżki masła - 1/2 cebuli - 150 g szynki(...)wędzonej Cebulę, pokrojoną w kosteczkę,  dusimy na maśle, dodajemy szynkę, wypłukaną i posiekaną kapustę, dusimy około 10 minut, doprawiamy w/w przyprawami. Na sam koniec dodajemy pietruszkę. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na spore kwadraty układamy na środku farsz, możecie paszteciki zrobić w formie kopert lub po prostu zrolować. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku 20 minut. Dorsz w cieście francuskim

SMYKWKUCHNI
Domowe grissini z szynką parmeńską 92

pszennej – 150ml ciepłej wody – 20g świeżych drożdży – 2 łyżki oliwy – 1/2 łyżeczki cukru – 1/2 łyżeczki soli LUB – 250g grissini Dodatkowo: – 16 plastrów szynki parmeńskiej – listki bazylii lub rukoli GRISSINI: Drożdże kruszymy w głębokiej misce, dodajemy ciepłą wodę i mieszamy. Dodajemy cukier i 2 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut(...)niej wałeczki. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy przez 10 – 15 minut, aż będą zarumienione i wysuszone. Po upieczeniu podważamy paluszki nożem i układamy na kratce do wystudzenia. Gotowe i wystudzone grissini zawijamy w szynkę parmeńską i dekorujemy listkami bazylii lub rukoli, zawijając je w wraz z plastrami szynki lub kładąc

Be Fit Be Strong
Ziemniaki jak z ogniska! 387

finalny. Te ziemniaki będziecie powtarzać niesamowicie często w swojej kuchni, o to jestem bardzo spokojna. Z ogniska oprócz tradycyjnej kiełbaski i ziemniaków pieczonych w popiole pamiętam też pieczone jabłka. Zwykle nadziewaliśmy je na kije i piekliśmy już po zjedzeniu kiełbaski. A na deser po jabłku były właśnie ziemniaki i czarna buzia po ich zjedzeniu. Dawno nie byłam(...)właśnie ogniska. Zajrzyj także do moich propozycji obiadowych: –  pieczone ziemniaki –  ziemniaki zapiekane ze śmietaną –  ziemniaki nakrajane –  ziemniaki w mundurkach –  kotlet schabowy –  ragu z kaczki –  szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym –  polędwiczki z kurkami –  królik w winie –  polędwiczki z szynką parmeńską –  żeberka barbeue –  pulled pork –  kotlet

nietylkopasta.pl
Karkówka z borowikami 122

grzyby z cebulką, natrzeć mięso   przyprawami i całość włożyć do piekarnika. Po 1,5 godzinie pieczenia mamy gotowe danie . Najlepiej smakuje z dodatkiem gotowanych ziemniaków i dowolną surówką. Mięso jest mięciutkie i aromatyczne. W ten sam sposób można przygotować nieco chudszą szynkę. Do dania można użyć dowolnych grzybów leśnych. Składniki na 6 porcji/ 6 grubych plastrów chudej karkówki(...)minut, wykładamy na natarte mięso, posypujemy połową startego na tarce  sera smarujemy majonezem i ketchupem, na wierzchu posypujemy resztą sera.  Naczynie przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową.  Pieczemy 1,5 godziny w temp 180*c na grzaniu góra dół. Przed wyjęciem mięso sprawdzamy widelcem, powinno być mięciutkie.  Przed podaniem  posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Pizza 173

różne ciasta. Ostatnio miałam bardzo pulchne, wyrośnięte, a tym razem pozmieniałam nieco składniki i wyszło dokładnie takie jakie chciałam :-) Jeżeli chodzi o dodatki, to moja pizza miała następujące: cebula, szynka, salami, kukurydza, pieczarki, sos pomidorowy pikantny. Ale wszystko po kolei. Najpierw napiszę przepis na ciasto, a później dla zainteresowanych opiszę jak zrobiłam sos i nadzienie. PRZEPIS - dla 4 osób CIASTO(...)pizzy sosem pomidorowym, posypać ją gotowymi pieczarkami z cebulą, na to położyć salami, szynkę i posypać kukurydzą. Na koniec oprószyć wszystko niewielką ilością sera i suszonym oregano, włożyć do piekarnika. Moja rodzina lubi jak na pizzy jest dużo sera, więc gdzieś około 7 minut przed końcem pieczenia, wyjmuję pizzę i obsypuję jeszcze serem, po czym ponownie wkładam do piekarnika

Passions hobbies life
Puszyste bułeczki pizzowe z szynką i boczkiem 836

tortowej 0,5 szklanka mleka 0,25 szklanki cukru 2 jajka 25 g drożdży świeżych 50 g masła 1/2 łyżeczki soli 100 g startego żółtego sera (u mnie królewski) szynka, boczek w plastrach 0,5 szklanki passaty pmidorowej - u mnie Passata Rustica Cirio 1 ząbek czosnku suszone oregano listki świeżej bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie:  Drożdże rozrobić(...)cząstki uformować kulkę, następnie spłaszczyć ją, aby miała grubość ok. 1 cm. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, zachowując odstępy, bo bułeczki jeszcze wyrosną.  Każdą bułeczkę posmarować oliwą z oliwek, sosem pomidorowym, posypać sporą ilością żółtego sera, dodać kawałki boczku lub szynki. Posypać bułeczki oregano.   Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut

Kulinarne Inspiracje
peklowana wieprzowa łpatka, wędlina pieczona w niskiej temperaturze 198

wędlina długo pieczona z łopatki W dzisiejszym przepisie chciałbym pokazać że wyrób z  niedocenianej łopatki, może śmiało konkurować z innymi ( często uważanymi za szlachetniejsze) , mięsami takimi jak szynka, karkówka czy schab. składniki  1,5 kg ładnego kawałka wieprzowej łopatki sucha mieszanka peklująca  ( ilość podana na półtorej kilo mięsa) sól kamienna(...)wkładamy w siatkę wędliniarską. Teraz mięso układamy na ruszcie ( zapewni mu to dostęp powietrza z każdej strony) i wstawiamy je do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso (bez przykrycia), przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40-50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim mięso do wystygnięcia, następnie przenosimy

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania