duchu. Jest to pizza z patelni z nadzieniem ze szpinaku i pora, podana z jajkami, szynką Prosciutto oraz serem Burrata. Wygląda bardzo efektownie i smakuje przepysznie! Pizza z patelni to doskonała alternatywa dla klasycznej pizzy z piekarnika. Jest równie smaczna, a nie wymaga pieczenia. Kluczem do jej przygotowania jest dobrej jakości nieprzywierająca patelnia z przykrywką, na której usmażycie ciasto(...)czosnkiem, papryczkami chilli oraz aromatyczną oliwą GranFruttato od Monini. Szpinak świetnie komponuje się z jajkami, a taką pizzę możecie zaserwować na śniadanie. Pizzę zwieńczyłam dodatkami w iście włoskim stylu - szynką Prosciutto i serem Burrata, aby szły w parze z włoską oliwą. W ten sposób powstała piękna, kolorowa i sycąca pizza, którą spokojnie najedzą się dwie osoby. Przy okazji tego
Chilli Czosnek i Oliwaszwarcwaldzką Ciasto na pizzę 1,5 szkl ciepłej, nie gorącej wody 2,5 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki oliwy 4 szkl mąki 1 łyżeczka soli Nadzienie szynka szwarcwaldzka mozzarella świeże figi 2 łyżki oliwy ocet balsamiczny sól, pieprz W garnuszku połączyć ze sobą wodę, drożdże cukier i oliwę. Odstawić na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować(...)pokrojone w plastry mozzarellę i figi. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut do podrośnięcia. Piec na rozgrzanym kamieniu do pizzy albo na nagrzanej blaszce od piekarnika przez 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni, a ser roztopi. Gorącą pizzę udekorować plastrami szynki, rukolą i skropić octem balsamicznym. Pizza z figami i szynką szwarcwaldzką By Published: Calories per serving
Pieguskowa Kuchniaszwarcwaldzką Ciasto na pizzę 1,5 szkl ciepłej, nie gorącej wody 2,5 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki oliwy 4 szkl mąki 1 łyżeczka soli Nadzienie szynka szwarcwaldzka mozzarella świeże figi 2 łyżki oliwy ocet balsamiczny sól, pieprz W garnuszku połączyć ze sobą wodę, drożdże cukier i oliwę. Odstawić na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować(...)pokrojone w plastry mozzarellę i figi. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut do podrośnięcia. Piec na rozgrzanym kamieniu do pizzy albo na nagrzanej blaszce od piekarnika przez 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni, a ser roztopi. Gorącą pizzę udekorować plastrami szynki, rukolą i skropić octem balsamicznym. Pizza z figami i szynką szwarcwaldzką By Published: Total time: Calories
Pieguskowa Kuchniajaka dobra? Ziemniaki pochłonęły tłuszcz z masełka i szynki prosciutto, a sery się ciągną i ciągną. Można dać się ponieść wyobraźni i modyfikować ją w zależności od swoich ulubionych smaków, ja dałam młodziutką cukinię ze swojego ogródka, zjedzą i dzieci i dorośli, najlepiej podawać ją prosto z pieca w niewielkich ceramicznych naczyniach do zapiekania jak u mnie , jedna
Wanilia i Kardamonsprawiły, że zaniedbałam odrobinę bloga :) Dlatego teraz szybciutko nadrabiam zaległości ! Pomiędzy pieczeniem mazurków a dekorowaniem babeczek przygotowałam te oto galaretkowe jajka! Idealne na Święta Wielkanocne, gdyż skorupki po jajkach - które wykorzystywałam do wypieków idealnie nadały się jako formy na galaretki. Składniki: 10 skorupek po jajkach 4 plasterki szynki konserwowej kawałek czerwonej papryki groszek konserwowy kukurydza konserwowa czarne oliwki natka zielonej
Taste TherapyUwaga: podczas pieczenia cukinia puści dużą ilość soku. Jeżeli chcecie tego uniknąć to wystarczy godzinę przed pieczeniem lazanii, plasterki cukinii posypać solą i odstawić do puszczenia soku. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego (np. z szynki) 2-3 młode cukinie (wagowo około 0,6 kg) 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 cebula starty(...)oraz plastry z cukinii (1/3). Delikatnie je posolić. Następnie wyłożyć resztę farszu, dodać starty ser (1/4) i na to ułożyć plasterki z cukinii. Wierzch dania posypać startym serem. Lazanię piec pod przykryciem około 50 minut w 180°C (ewentualnie pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę, aby przyrumienić wierzch dania). Przed podaniem ozdobić listkami świeżej bazylii. Podsmażanie mięsa, warzyw i przygotowywania makaronu
Ugotowaćmikimama z bloga Czerwień i błękit Przystawki: Konfitura z czerwonej cebuli - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Pomidorki faszerowane pastą z tuńczyka - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Roladki z pieczonej papryki z mozzarellą - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Sardine gratinate al forno - przepis z bloga Da leccarsi le dita ... Szaszłyki po włosku czyli bruschetta na patyku - Małgorzata(...)Zdrowe Insalata di rucola e fichi con prosciutto - sałatka z rukoli, fig i szynki parmeńskiej - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Śniadanie a'la Caprese - deliszys z bloga Życie smaczniejsze od zaraz Zupy: Acquacotta – woda gotowana - Agnieszka z bloga Czerwona fasola Czerwony krem z pieczonych warzyw - przepis z bloga Definicja smaku Krem z pomidorów ze świeżą
Chilli Czosnek i Oliwapapieru do pieczenia i obciążamy, by się równomiernie piekły. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200st C, następnie usuwamy obciążenie i podpiekamy jeszcze ok 15 minut. 2. W tym czasie na roztopionym maśle smażymy jajecznicę z dodatkiem posiekanego szczypiorku oraz przypraw. Gotową napełniamy tartinki i podajemy z przygotowanymi warzywami, szynka oraz serem. Dodatki do naszych tartinek oraz
Kuchnia w czekoladziePolędwica długodojrzewająca to surowa, suszona wędlina, przygotowana na wzór włoskiej szynki Prosciutto czy hiszpańskiej szynki Serrano. Rożnica w wykonaniu jest taka, że ta nasza domowa wędlina
Kuchnia MagdaLenyBardzo lubię piec wytrawne drożdżowe bułeczki. Piec i oczywiście jeść. Robię je głównie gdy za oknem powoli zaczyna się robić ciepło. Są bardzo fajnym pomysłem, który urozmaici menu imprez organizowanych na świeżym powietrzu i nie tylko. Tym razem jako farsz wykorzystałam fetę i szynkę. To pyszny duet, który zawsze się sprawdza. I aby nadać mu nieco orientalnej(...)wierzchu układamy plasterki szynki i pokruszoną fetę. Wszystko posypujemy posiekaną tajską bazylią. Ciasto składamy na pół, czyli część ciasta bez farszu nakładamy na lewą stronę ciasta. Ciasto lekko przyciskamy i ostrym nożem kroimy na paski o szerokości 1 cm. Paski delikatnie zwijamy w rulon i końcówkę zawijamy pod spód. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy
Kulinarne przygody GatityDoskonała propozycja na obiad. Niewiele potrzeba wysiłku, aby je przygotować, a obiad będzie inny i smaczny. Składniki: 500 g mielonego z szynki lub łopatki 150 g kapusty kiszonej 1 jajko 2 łyżeczki musztardy chrzanowej 1 ząbek czosnku Pieprz czarny grubo mielony Sól Papryka słodka mielona Kurkuma Bazylia Gorczyca Ogórki kiszone Cebula Wykonanie: Cebulę oraz ogórki kiszone pokroić w podłużne paski(...)przez 45 – 50 minut. W razie konieczności, podczas pieczenia, można troszkę podlać wodą, aby klopsy się nie przypaliły. Podawać wg uznania. Proponuję surówkę: http://www.przepisybabci.com.pl/recipe/surowka-weselna-z-kiszonej-kapusty/ Smacznego!!! Faszerowane zwijki mielone Dania Dania obiadowe Kuchnia Polska Porcje 5 porcji Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 50 minut Składniki 500 g mielonego z szynki lub łopatki 150 g kapusty kiszonej 1 jajko
Przepisy BabciSzynkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy pokrojoną szynkę. Obsmażamy na złocisto, po czym dodajemy mrożony groszek. Wszystko jeszcze razem smażymy, aż groszek lekko zmięknie – maksymalnie 5 minut, często mieszając. Ściągamy z ognia do ostygnięcia. W międzyczasie pieczemy naleśniki – na mocno rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta – mniej więcej połowę chochelki(...)kremowego, gęstego sosu. Ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy ser i mieszamy do rozpuszczenia. Do miski przekładamy serek twarogowy, dodajemy jajko oraz podsmażoną szynkę z groszkiem – część szynki z groszkiem możemy zostawiać, aby posypać danie z wierzchu, będzie sugerowało czego możemy spodziewać się w środku Pęczek koperku drobno siekamy i także dodajemy
Smaczna Stronakurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Sałatka szwajcarska Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 200 g żółtego sera 200 g szynki konserwowej 4 konserwowe ogórki sól pieprz sok z 1/2 cytryny 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki
Kulinarne przygody GatityPrzygotowuje się je ze specjalnego makaronu do lasagne. Dodatek stanowi mięso mielone oraz inne ulubione składniki. Aby nieco odejść od tradycji postanowiłam przygotować lasagne na naleśnikach z dodatkiem szynki, sera żółtego oraz sosu beszamelowego i pomidorowego. Lasagne na naleśnikach smakuje równie świetnie, jak tradycyjna lasagne z makaronem. Jest bardzo łatwa i przede wszystkim tania w przygotowaniu. Może posłużyć jako(...)wielkości naczynia żaroodpornego. Warstwy w naczyniu żaroodpornym układać następująca (wymiary naczynia 12×12): naleśnik, sos pomidorowy, szynka (u mnie 2 plastry), ser żółty (u mnie plasterek), sos beszamelowy. Wykonałam 4 takie warstwy. Ostatnią przykryłam naleśnikiem oraz serem żółtym. Piec 20 minut w 180 stopniach. Artykuł Lasagne na naleśnikach pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!