ząbki czosnki pół pęczka pietruszki 1 cytryna 30 g masła sól, pieprz sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszkę szczupaka (możemy go również pozbawić łba, ale należy pamiętać że ryba pieczona w całości jest bardziej "soczysta"), oprószamy go solą, oraz skrapiamy sokiem z połowy cytryny i odstawiamy na co najmniej dwie godziny w chłodne miejsce. Sporą blachę wykładamy aluminiową(...)masłem tuszkę ryby , wcierając masło szczególnie dokładnie w wykonane nacięcia. Do wnętrza ryby, wkładamy nać pietruszki i układamy szczupaka na blasze, wyłożonej folią. Nakrywamy rybę, drugim kawałkiem aluminiowej folii i wstawiamy, do nagrzanego piekarnika Pieczemy szczupaka przykrytego folią, w temperaturze 200 stopni, przez 30 min. Następnie zdejmujemy górny arkusz folii, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy
Miód i pieprzostrej w proszku (można dać więcej, jeśli lubicie) 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy możemy przygotować nawet dzień wcześniej i dodać go do ryby podczas pieczenia. Można też zrobić go na bieżąco i jeszcze ciepły dodać do filetów. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu(...)Dodajemy pomidory z puszki, obie papryki, zioła prownsalskie, sól i pieprz. Zmniejszamy ogień i dusimy ok 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy do ryby podczas pieczenia (przepis poniżej) ryba: 400 g filetów z mintaja 1-2 ząbki czosnku ulubione przyprawy (u mnie zioła prowansalskie) sól, pieprz świeży tymianek garść pomidorków koktajlowych Rybę płuczemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy filety
Zawsze głodna!Dorada pieczona w papilotach to bardzo prosty pomysł na szybki obiad. Ryba pieczona w paczuszce jest wilgotna, lekka i pełna smaku – ponieważ szczelnie zamknięta gotuje się we własnych sokach. Proste dodatki – pomidorki koktajlowe, białe wino, seler naciowy, tymianek doskonale uzupełniają delikatną rybę. Jeśli nie dostaniecie dorad, to w ich zastępstwie świetnie sprawdzą się pstrągi czy małe(...)papilotkę. Przekładamy papilotki na blachę do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w 190°C (180°C z termoobiegiem). Ryby podajemy zapakowane tak, aby każdy mógł otworzyć swoją paczuszkę na talerzu. Do ryby podajemy posiekaną natkę pietruszki lub listki tymianku. Świetnie smakuje z czosnkową bagietką. Można też przygotować do niej kuskus. Post Dorada pieczona w papilotach pochodzi z bloga Poezja
Poezja smakuprzy piątku bywa, w moim domu gości ryba. Dziś serwuję pieczonego pstrąga. Pycha! Składniki: pstrąg tęczowy wypatroszony 3 gałązki pietruszki plasterek masła 3 plastry cytryny sól, pieprz Wykonanie: Pstrąga nacieramy dobrze wew i zew solą(...)pieprzem. Do środka wkładamy natkę pietruszki, połowę masła i plastry cytryn. Wykładamy na blachę do pieczenia. Wykładamy resztę masła. Możemy tez starkować na rybę. Pieczemy w 170 st. ok 20 minut. Podajemy z pieczonymi całymi ziemniaczkami
Z Majeczką w kuchniprzesmażamy kilka minut.Rybę układamy na folii aluminiowej , pokrywamy podsmażonymi warzywami , zamykamy.Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika.Czas pieczenia zależy od wielkości ryb ( ok. 25-30 minut ).Przed końcem pieczenia ryby odwijamy z folii , by warzywa mogły się troszkę przypiec.Podajemy gorące!Smacznego
Ostra na Słodkozaskakujący; ponieważ wędzona sielawa jest bardzo mięsista i właściwie nie przypomina typowej wędzonej ryby jak makrela czy nawet węgorz, myślę, że bardzo podobny smak uzyska się z pieczonej lub smażonej ryby (oczywiście bez skórki czy panierki!). Mimo dość sporej ilości chili pasta nie jest ostra, powiedziałabym, że jedynie lekko(...)pikantna. Ale powiedzcie sami; czyż nie wygląda bardzo elegancko w tej bieli przeplatanej zielonymi akcentami koperku, czerwonymi papryczki i fioletowymi cebuli? :) Składniki: 80 - 100 g białej wędzonej lub pieczonej ryby bez skóry i ości, 150 g dowolnego sera białego lub mielonego twarożku 1/2 fioletowej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 1 czerwona papryczka chili posiekana 5-6 łyżek siekanego koperku
Kuchnia PrezydentowejPieczona ryba pod nazwą Red Snapper podana z puree z ziemniaków oraz cukinią i oliwkami Na dziś przygotowałam filety z ryby o nazwie Red Snapper (Lutjanus purpureus), w polskim tłumaczeniu lucjan purpurowy. W moim przypadku pochodzi ona z zachodniego Pacyfiku, dlatego również nabycie jej w Europie jest oczywiście możliwe wyłącznie w formie mrożonej. Mięso po upieczeniu jest bardzo smaczne(...)osobna dobrze opłukać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i białym pieprzem, dodać tymianek, czosnek w plasterkach oraz cytrynę. Wszystko skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny oraz oliwą. Rybę wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut tak, aby jej nie wysuszyć. Ziemniaki ugotować z sol ą i gałką muszkatołową (20 minut), odcedzić, dodać mleko, parmezan, masło
Wino Francja Kuchniasmakuje o wiele wyborniej niż ta smażona. Rybę aby była soczysta wstawiaj zawsze do gorącego pieca np. 200 - 220 stopni C i piecz w krótkim czasie, w zależności od wielkości nawet od 8 minut do 20 max. Ziemniaczki, frytki lub warzywa zawsze dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na pożądany kształt i pieczemy w piekarniku. Możecie je delikatnie skropić oliwą(...)łyżki oliwy z oliwek, łyżka klarowanego masła, sól morska, Z w/w składników robimy w kubeczku marynatę, zalewamy rybę. Wstawiamy na 20 minut do lodówki. Układamy na pergaminie i pieczemy 12- 15 minut w temp. 210 stopni C. FRYTKI PIECZONE: - gotowe frytki lub pokrojone w cienkie paseczki ziemniaczki Układamy na pergaminie, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy na złoty
SMYKWKUCHNIminutach od zamówienia. Pierwsze podano… ryż do ryby. Następnie spaghetti bolognese. Bez sera. Kolejne – spaghetti carbonara. Danie mogłoby być bardziej ciepłe. Następnie podano rybę, prosto z pieca. Ryba była gorąca, a ryż ciepły. Na danie składały się dwa kawałki ryby, 3 różyczki brokuła, 2 różyczki kalafiora. I oczywiście miska ryżu. Ostatnią podano lasagne, prosto z pieca. Porcja akurat
KucharzycaCoś dla miłośników ryb morskich. Pyszna makrela nadziewana suszonymi pomidorami, pieczona w sreberku w piekarniku. Mega delikatna i super pyszna. Ryba piecze się zawinięta w sreberku, czyli można powiedzieć, że jest ona duszona. Dlatego też, przepis ten jest mega mega zdrowy. Polecam do obiadu, do ziemniaków lub sama bez dodatków. :) Składniki: * 3 makrele * 12 suszonych pomidorów * sól(...)głowę. Otwieramy rybę i przyprawiamy środek solą i pieprzem (1/2 łyżeczki soli i pieprzu). Pomidory wkładamy do środka ryby (po 4 na rybę). Możemy też położyć jednego pomidora na zamkniętą rybę, jeśli pozostały nam się pomidory do wykorzystania. Rybę przekładamy na prostokątny kawałek folii aluminiowej, po czym szczelnie zamykamy. Ryby w sreberku przekładamy do brytwanki i pieczemy w 200 stopniach
Klasyka GotowaniaGotowany, smażony, grillowany, wędzony czy też pieczony – pstrąg . Ryba o wspaniałym smaku, chudym mięsie zawierająca najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Składniki: - 4 filety z pstrąga - 200 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach (16 plasterków) - papryka (czerwona, pomarańczowa) - kawałek pora - różowa sól himalajska - nasiona kolendry - suszony czosnek niedźwiedzi - czosnek(...)przygotowujemy po dwa plasterki szynki szwarcwaldzkiej, w które zawijamy rybę. Gotowe roladki spinamy wykałaczkami i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej roladce układamy po małym kawałku cytryny, oprószamy pieprzem, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 30 minut. Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim można podać jako danie obiadowe
mojewypiekiinietylkodomu opisałam w domowych tortillach . Dziś wykorzystałam te pyszne placki do przygotowania obiadu z dodatkiem pieczonej ryby i warzyw. Tortilla z rybą i warzywami - przepis na 5-6 sztuk Do przygotowania tortilli będziesz potrzebować: 5 filetów mintaja (lub innej dowolnej ryby), puszkę kukurydzy, puszkę czerwonej fasoli, papryczka chili, 200g jogurtu naturalnego, łyżkę majonezu, sałatę rzymską, sól, pieprz, kumin, słodką(...)dopraw solą, kuminem, słodką papryką i czosnkiem niedźwiedzim. 3. Przyprawioną rybę ułóż na płaskiej blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Na wierzchu połóż drugi kawałek papieru, żeby ryba nie wysuszyła się w piekarniku i piecz 15 minut. 4. Kukurydzę i czerwoną fasolę odsącz i wsyp do miski. 5. Papryczkę chili posiekaj i dodaj do miski. 6. Sałatę pokrój w paseczki
Z notatnika dietetykamoim menu nie często można spotkać ryby. Lubię je, ale bez ości. Konieczne muszą to być filety. Dla mnie jedzenie ryby z ośćmi, to mordęga, każdą ość wykryję. Jak to mówił jeden z kabareciarzy: "Taki mam organizm...". Staram się je powoli włączać do mojej diety. Smażone ryby nie za bardzo mi smakują, albo nie potrafię ich przyrządzić ;). W książce "Szybki(...)naprawdę mile zaskoczyła mnie smakiem. Nawet mój R chwalił danie, a też nie przepada za rybami ani za kaszą kuskus. Myślę, że trzeba będzie trochę poeksperymentować z pieczoną rybą i jeszcze coś pysznego mi wyjdzie :). Polecam Wam gorąco wypróbować ten przepis! DORSZ Z KUSKUSEM I WARZYWAMI. Składniki na 2 - 3 porcje
Zakątek rozkoszy kulinarnychPieczone ziemniaki z piekarnika Mięciutkie i aromatyczne ziemniaczki w złocistej, rumianej skórce. Świetny pomysł na pyszny dodatek do ryby, pieczonego mięsa lub dań z grilla. Palce lizać! Składniki: 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1-2 ząbki czosnku pół pęczka pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, kurkuma Dodatkowo: foliowy worek do pieczenia(...)nagrzanego do temperatury 200’C (można też piec w temperaturze 180’C ale wówczas potrwa to trochę dużej) i pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie worek rozcinamy i wkładamy jeszcze na około 10 minut do piekarnika, aby ziemniaczki zrumieniły się z wierzchu *** *** Podajemy jako dodatek do mięs, ryb lub potraw z grilla *** *** SMACZNEGO *** POLECAM
Blog z Apetytemgałązkę tymianku lub posypać suszonym. W naciętych otworach w skórce również umieścić trochę soku z cytryny, dodać sól, pieprz i rozmaryn. Na wierzchu położyć kawałeczki masła lub oleju kokosowego. Rybę piec pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym przez 25 minut w temperaturze 250°C. Na 5 minut przed końcem pieczenia można wyłożyć na rybę plasterki cytryny i odkryć aby przypiekła się
Ola la LCHF