pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:15/267)

Dorsz zapiekany pod musem z jabłek 181

pyszne i efektowne danie. Dobra okazja, by wykorzystać jabłka. Nie tylko wspaniale komponują się z rybą i ziemniakami, ale jabłko to samo zdrowie - bogactwo błonnika, witamin i soli mineralnych. Warto zadbać, by jak najczęściej gościły się na naszym stole. Super danie dla zwolenników ryby pieczonej w piekarniku, lekkostrawne i zdrowe. Składniki: 4 porcje dorsza 1 kg jabłek (szarej renety/anton(...)cukru  jajko wymieszać ze śmietaną i dodać do musu jabłkowego naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dnie ułożyć filety z dorsza. Rybę wcześniej posolić i oprószyć pieprzem, zalać musem jabłkowym. Do zapiekanki najlepiej użyć grubych kawałków dorsza piec 15 minut w 200`C. Pozostałe jabłko pokroić ze skórką w plastry i ułożyć na zapiekance. Zapiekać następne 15 minut do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka Caprese 140

czosnkowe, grzanki) , ale niedawno na wyjeździe podano mi Caprese z plastrem mięsnej pieczeni. To pomysł całkiem niezły – sałatka jest lekka i świetnie nadaje się jako dodatek do ryby, pieczonego mięsa lub piersi kurczaka.   Polecam również… ** Sałatkę brokułową z papryką ** Przekąskę z jajkiem ** Sałatkę z makaronem i tuńczykiem ** Sałatkę z brokułami i szynką   Składniki(...)talerzu, pionowo w wieżyczkę lub w ponacinanym pomidorze.     Polecam… Mini tortille z papryką i ogórkiem Pastę z paluszkami krabowymi Domowe pieczywo czosnkowe Pieczarki z pesto Rybę po grecku

Kulinarne S.O.S.
Zapiekanka rybna z pieczarkami i papryką 232

kosteczkę. Na oleju smażymy cebulę, następnie dodajemy paprykę, a na końcu pieczarki. Dusimy do miękkości, lekko solimy. Na koniec dodajemy śmietanę i koperek. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy rybę, pieczemy ok 15 minut w 180 st. C. Po tym czasie odlewamy wodę, którą puściła ryba, a później zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze 10-15 minut. 4. Podajemy wedle uznania

Kuchnia domowa Ani
Pieczone warzywa marynowane w jogurcie 673

Pieczone warzywa to wspaniała przystawka do mięsa lub ryby. Podobnie jak mięso czy rybę również marynuję warzywa. Tym razem w jogurcie. Pieczone warzywa są wtedy bardzo aromatyczne. Marynata z jogurtu być może dla wielu z Was niespodzianką. Warto ją jednak wypróbować, bo rezultat jest obłędny. Ten przepis pochodzi od mojej pakistańskiej przyjaciółki. Amira w ten sposób marynuje warzywa(...)przed pieczeniem. Na bazie jogurtu można sporządzić marynatę do kurczaka lub ryby . Byłam zachwycona pieczonymi warzywami, które podała nam na obiad. Do tego przepisu można wykorzystać wiele różnych warzyw na raz. Robię przegląd lodówki i wszystko co mi wpadnie w ręce znajdzie się w marynacie. Dzisiaj proponuję pieczarki, cukinię, bakłażana, zieloną fasolkę, brokuły, cebulę i czosnek. Pieczone warzywa

codojedzenia
Pieczony dorsz 367

kupuję ryby zamrożone z 5% glazurą, ale tym razem wybrałam się do sklepu rybnego i kupiłam świeże filety z dorsza . Ryba wyszła bardzo aromatyczna za sprawą czosnku, natki pietruszki i cytryny. Mięso aż rozpływało się w ustach. Do pieczonego dorsza polecam warzywa gotowane na parze, ja ugotowałam fasolkę szparagową i brokuła oraz ziemniaki z koperkiem.  Obiad lekki(...)pyszny :-) Składniki: Filet z dorsza (lub innej białej ryby) około 150g 2 plastry cytryny garść posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła sól, pieprz Dodatkowo ziemniaki z koperkiem i warzywa (fasolka szparagowa i brokuł) ugotowane na parze. Wykonanie: Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Przeciskamy przez praskę czosnek i nacieramy

Anielska Kuchnia Ani
Łosoś pieczony w folii 186

piątki, w moim domu nie jada się mięsa, więc zapraszam dzisiaj na rybkę, a konkretniej na soczystego, fit łososia. Mój mąż uwielbia pieczoną rybę i zawsze staram się dla niego, przygotować ją tak, aby był zachwycony jej smakiem. A Wy lubicie ryby? Jeśli tak to zapraszam na przepis. Składniki: łosoś świeży 240 g, czosnek 1 ząbek, natka pietruszki posiekana(...)Blaszkę wykładamy folią aluminiową. Rybę układamy na wysmarowanej oliwą folii i dodatkowo wierzch ryby również nacieramy oliwą z oliwek. Następnie łososia przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 20 min. Łososia podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecam z pieczonymi ziemniakami i marynowanymi buraczkami

kulinarne odsłony pati
Moja wariacja na temat soljanki - Zupa rybna 152

resztki" po jej upieczeniu to i tak zupa wyszła super :) Składniki szkielet po rybie głowa i skóra (pozostałości z tego przepisu) cytryna (może być ta która została nam po pieczeniu ryby) 100-150 g ryby (u mnie była to już rybka upieczona dzień wcześniej i nieskonsumowana od razu) pół puszki pomidorów mała marchewka mała pietruszka natka pietruszki garść oliwek czarnych

Piekielna Kuchnia Pati
Domowe sushi, czyli jak samemu zrobić sushi w domu 307

sojowy wasabi marynowany imbir Przykładowe dodatki do rolek: ryba - my używamy surowego łososia, ponieważ stosunkowo łatwo zdobyć tą rybę świeżą i w dobrej cenie, możecie wykorzystać też rybę pieczoną lub wędzoną (wybierzcie swoją ulubioną), z którą również z sukcesem eksperymentowaliśmy. Uwaga! nie jedzcie na surowo ryb słodkowodnych, ani węgorza, którego krew jest trująca paluszki krabowe ogórek świeży awokado kiełki

Taste Of My Day
Łosoś pieczony z migdałami i rozmarynem 153

dziś wiemy, że ryby warto jeść. Mam dla Was dziś pyszny szybki przepis na łososia idealnego na obiad, ale również na lunch do pracy. Najważniejsze jest to, że przygotowanie i pieczenie to nie dłużej, niż 20 minut. Spróbujcie :) Składniki: płat łososia (ok 40dag) gałązka rozmarynu 1/3 szklanki migdałów łuskanych 3 łyżki masła pomidorki (według uznania) sól + pieprz + cytryna do podania

ChilliJemy
Pstrąg pieczony w szalotkach 164

Prosty przepis na smaczną, pieczoną rybę. Składniki 1 kg filetu z pstrąga 3 szalotki 50 ml cytrusowego sosu sojowego 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 pęczek natki pietruszki pieprz Przygotowanie Filety dzielimy na mniejsze kawałki, usuwamy ości. Sosy, olej, pokrojone na talarki szalotki, posiekaną natkę mieszamy, doprawiamy pieprzem. Przelewamy do większego naczynia, układamy filety, skórą(...)Następnie każdy filet układamy na większych kawałkach folii aluminiowej, na każdy układamy szalotki i natkę, polewamy sosem. Z folii robimy koperty, przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około

R'n'G Kitchen
Mini frittaty, czyli jak zamienić resztki z obiadu w posiłek do pracy lub szkoły + PREZENT 179

takie małe jajeczne omleciki pieczone w foremce na muffinki, nazywane również jajecznymi muffinkami. Robi się je banalnie prosto. Wystarczy foremkę na muffinki wypełnić dowolnymi składnikami, zalać rozbełtanym jajkiem i upiec z piekarniku. Jako nadzienie do frittaty możesz wykorzystać to, co zostało Ci z obiadu - warzywa gotowane czy takie z patelni, kawałek ryby czy mięsa, a nawet ryż czy kaszę(...)Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie, co przygotowały.  Mini frittaty do pracy lub szkoły Składniki / 12 sztuk: ok. 250 g pozostałości z obiadu, np. gotowanych warzyw, gotowanej lub pieczonej ryby, ryżu, kaszy, możemy te składniki uzupełnić świeżymi ziołami, kawałkiem sera, np. fety 6-7 jajek (zależy od ich wielkości) 2 łyżki mleka (u mnie roślinne) lub śmietany sól

Chilli Czosnek i Oliwa
Dorsz pod grzybową kruszonką 198

solą i pieprzem cytrynowym z obu stron. Do musztardy dodajemy powoli oliwę z oliwek i jednocześnie intensywnie mieszamy, aby powstała emulsja. Emulsją nacieramy wszystkie kawałki ryby i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Przygotowujemy kruszonkę: Do malaksera (rozdrabniacza) wkładamy suszone grzyby i rozdrabniamy na pył. Dodajemy do nich połamaną na kilka części kajzerkę (ewentualnie(...)każdym kawałku ryby i uklepujemy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut (rybę można przygotować w ten sposób wcześniej, a upiec przed podaniem). W czasie gdy ryba się piecze, przygotowujemy karmelizowanego, chrupiącego pora. Pora obieramy, odcinamy koniec i zieloną część. Kroimy wzdłóź na pół. Każdą część rozkładamy i kroimy na długie, cienkie paseczki. Posypujemy mąką i dokładnie obtaczamy

Poezja smaku
Pieczony łosoś z warzywami i młodymi ziemniaczkami z koperkiem 177

dłuższą chwilę. Taka właśnie jest dzisiejsza zapiekanka z łososia . Pieczony łosoś z warzywami podany z młodymi ziemniaczkami z koperkiem , to smaczne danie, które się praktycznie samo robi :) My jedynie musimy przygotować warzywa oraz rybkę i postawić ziemniaczki na gazie. Łososia lub pstrąga łososiowego, którego ja akurat użyłam, pieczemy w towarzystwie cukinii, pomidorów i czerwonej cebulki, a także ziół, takich(...)pozostałą połowę pomidorów. Śmietanę wymieszać z winem białym. Przyprawić solą i pieprzem. Taką mieszanką zalać warzywa z łososiem. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 25-30 minut (ja piekłam 30 min.) W trakcie pieczenia ryby ugotować młode ziemniaczki w osolonej wodzie. Odcedzić. Wymieszać z masłem i posiekanym koperkiem (zostawić łyżkę do posypania ziemniaczków na talerzu). Doprawić solą i pieprzem

Moja Delicja
Muszelki z ryba i rozowym puree 139

dodatku ulepszaczy. My stawiamy na #Lubella :) A już niedługo  #ŚwiatowyDzieńMakaronu Z tej okazji mamy coś naprawdę niesamowitego.  Chociaż początkowo nie mogliśmy wyobrazić sobie połączenia buraka z pietruszką, rybą i makaronem, finalnie wyszło obłędnie! Zwłaszcza, że całe danie nie tylko doskonale smakowało, ale również cieszyło oko :) A dodatkowo pogoda pozwoliła na ucztowanie na świeżym powietrzu. :) SKŁADNIKI (3 porcje(...)minut, na półkę o 1 wyżej niż środkowa. Na talerz wykładamy 2 łyżki puree, na którym kładziemy plastry pstrąga. Obok układamy makaron. Polewamy go oliwą z pieczenia ryby. Całość posypujemy koperkiem, wedle uznania oprószamy solą i pieprzem. Smacznego! #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą  #makaronlubella  #lubellauwielbiam

Kuchnia od dwojga