pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:17/267)

Sushi futomaki z wędzonym łososiem, warzywami i serkiem śmietankowym 194

leży w rybie. Niestety ciężko jest dostać świeżego łososia lub tuńczyka, który można byłoby wykorzystać na surowo do sushi. Dlatego prostszym i pewniejszym rozwiązaniem jest użycie wędzonej lub pieczonej ryby, albo po prostu warzyw. W dodatku wiele osób nie przepada za surową rybą, taka wersja będzie dla nich idealna. Najprostsze w przygotowaniu są maki . Są to rolki, które przygotowujemy

PatiGotuje
Dorsz w sosie tysiąca wysp 132

widokach cudownego morza. Ja dzisiaj proponuję danie nie do końca obiadowe, choć oczywiście można podać je na ciepło. Sos tysiąca wysp pasuje bowiem idealnie do grillowanych mięs, ryb, pieczonych ziemniaków czy  frytek...Serdecznie polecam. Składniki: 4 świeże filety z dorsza bez skóry ( u mnie 80 dkg) 2 jajka mąka pszenna  do panierowania przyprawa do ryb Kamis sól

Gosia gotuje
dorsz pieczony w pergaminowych sakiewkach 145

pergaminie Ta smaczna ryba, powinna jak najczęściej gościć na naszych stołach.  Dziś dorsza podam w  szybki, ale bardzo smaczny sposób. składniki dla trzech osób 3 dorsze (600 g) 1 cebula 1 marchewka 1 niewielka cukinia 2 papryki 1 cytryna 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1/2 pęczka naci pietruszki pieprz, sól dodatkowo papier do pieczenia wykałaczki(...)arkuszu), grzbietem ku górze. Na dorsze układamy resztę warzyw, zamykamy je w pergaminie zagniatając brzegi(zostawiamy u góry niewielki otwór) i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Ryby pieczemy przez 30 minut a następnie podajemy na talerze, jedynie lekko rozchylając papier w którym się piekły

Miód i pieprz
Pieczone młode marchewki i pieczony fenkuł. Lekkie dodatki 203

Pieczone warzywa to dla mnie smak warzyw do kwadratu. O ile gotowanie czy duszenie sprawia że część ich smaku znika w płynie, o tyle pieczenie i karmelizowanie dodaje im głębi, wzmacnia naturalną słodycz, podkreśla pierwotny smak i aromat. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, z termoobiegiem (co da nam razem 210⁰C). Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Marchewki dokładnie szorujemy(...)półkę do mocno nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut, po czym obracamy i pieczemy je kolejne 15-20 minut, aż widocznie zaczną się karmelizować. Gorące warzywa mieszamy z plasterkami zimnego masła, delikatnie solimy, lekko pieprzymy, mocno kropimy sokiem z cytryny, mieszamy. Podajemy jako dodatek do ryb, pieczonego drobiu, lekkich mięs. Będą świetnym uzupełnieniem dla soczystej pieczonej piersi

Karo in the Kitchen
Skwierczący sos – do mięs i do warzyw 191

gotowaniu. Zaintrygowani? Sprawdźcie ten sos do kurczaka, indyka, kaczki, wołowiny i do wieprzowiny, do warzyw gotowanych, tych na parze i pieczonych, do zielonych sałatek, grzanek, smażonych i pieczonych ryb i do gotowanych jaj. Gotowanie. Infuzja. Dwa proste kulinarne pojęcia, oba – jeśli jesteście stałymi czytelnikami bloga – na pewno już znacie. Ten sos to naprawdę tylko 5 składników – świeży jędrny(...)idealnie pasuje do pieczonej kaczki i kurczaka po pekińsku (przepis na niego już pojutrze), ale nie tylko – lekko pikantny od czosnku i imbiru, z delikatnym cebulowym posmakiem sparzonego szczypioru – sos pasuje wyśmienicie nie tylko do prawie wszystkich mięs (poza cielęciną i dziczyzną, oba te mięsa mają swój specyficzny smak który może przy tym sosie zginąć), ryb (idealny do karpia

Karo in the Kitchen
CYTRYNOWY SOS DO PIECZONEJ RYBY 190

Każdy kucharz powinien mieć w zanadrzu przynajmniej kilka przepisów na... Artykuł CYTRYNOWY SOS DO PIECZONEJ RYBY pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Jesiotr pieczony w niskiej temperaturze 210

godzin. Na godzinę przed pieczeniem wyciągamy jesiotra, skrapiamy oliwą i obkładamy resztą pietruszki i tymianku. Rybę spinamy klamrami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 70 stopni i pieczemy przez półtorej godziny (z termoobiegiem). Następnie zwiększamy temperaturę do 170 stopni i podpiekamy jeszcze 10 minut. Jesiotr pieczony w niskiej temperaturze według tego przepisu jest naprawdę wyśmienity! Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
dorsz w pergaminie 106

dorsze (600 g) 1 cebula 1 marchewka 1 niewielka cukinia 2 papryki 1 cytryna 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1/2 pęczka naci pietruszki pieprz, sól dodatkowo papier do pieczenia wykałaczki     sposób wykonania tuszki dorsza myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, nacieramy solą oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę  w chłodne miejsce. Marchew(...)arkuszu) grzbietem ku górze. Na dorsze układamy resztę warzyw, zamykamy je w pergaminie zagniatając brzegi(zostawiamy u góry niewielki otwór) i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Ryby pieczemy przez 30 minut a następnie podajemy na talerze jedynie rozchylając nieco papier w którym się piekły

Miód i pieprz
A to Flądra! Od rybaka prosto na grilla, czyli świeża morska rybka na ruszcie 158

lodówce porządnie zafoliowane by nie rozprzestrzeniać swej morskiej woni ;) Wieczorem, kiedy nasi Panowie uruchomili nędzne grillątko, o którym wspominałam w poprzednim wpisie   trzeba było przygotować jeszcze tacki do pieczenia ryby. Użyliśmy do tego czterokrotnie złożonej folii aluminiowej, z której zrobiliśmy tacki na miarę ;). Aby ryba nie przywierała nasmarowałam folię masłem i posypałam mąką. I tu kolejna nauczka na przyszłość

Kuchnia po mojemu
Domowy paprykarz szczeciński 175

kanapki. Z podanych proporcji otrzymasz duży litrowy słoik paprykarzu. Długo jednak nie postoi, zobaczysz jak szybko zniknie! Składniki: 1 makrela wędzona około 300 g (zamiennie biała smażona lub pieczona ryba) 100 g ryżu (250 g ugotowanego) 1 marchew 1 cebula 200 g przecieru pomidorowego 150 ml wody 3-4 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka papryki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łosoś pieczony w maśle cytrynowo-miętowym 98

Klasyk. Łosoś w maśle z cytryną to klasyk.Gdy dodacie do tego kilka listków drobno posiekanej mięty i łyżeczkę startego imbiru,pieczona ryba nabiera nowego smaku. Warto spróbować :)Czytaj więcej

bistro mama
Łosoś w granatach i grejpfrutowa sałatka z pęczakiem 199

Dziś znowu zdrowo, znowu smacznie i absolutnie nie nudno! :) To połączenie to prawdziwa bomba smaku i zdorowia. Pieczona ryba, sos z granatów i lekka sałatka z kaszą pęczak oraz grejpfrutem - po prostu nie można się oprzeć! :) SKŁADNIKI ( 2 porcje) 200g łososia sok z 1/4 cytryny 1 łyżka melasy lub miodu 1 gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz sałatka 1 szklanka

DefinicjaSmaku
Pieczony dorsz z groszkiem i fasolką - 310 kalorii - DIETA 228

ułożyć na folii aluminiowej skropionej oliwą i popruszonej solą i pieprzem. Wierzch ryby również skropić oliwą, posolić, popieprzyć, posypać natką pietruszki i ułożyć plasterki czosnku. 3. Wstawić rybę do pieca na około 20 minut 4. Fasolkę umyć, poobcinać końce. 5. Groszek wyjąć ze strączków. 6. Warzywa wrzucić na osoloną, gotującą się wodę - najpierw fasolkę a po 8-10 minutach dodać

Matka Żywicielka