białej ryby (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody 100 ml mleka jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli i pieprzu ponadto: sól pieprz koperek w proszku olej do smażenia Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki, a następnie smażymy w rozgrzanym oleju do zrumienienia. Ciasto(...)octem miksujemy, a następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Odstawiamy na ok. 10 minut do "napęcznienia". Filety kroimy na kawałki (zwykle jeden filet dzielimy na dwie części) - przyprawiamy niewielka ilością soli, pieprzu oraz koperku. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej
Słodka Stronamasy formujemy kotlety, które obtaczamy w mące i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane jaglane kotlety wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy 35-40 minut. Jaglane kotlety z rybą i szalotką podajemy na gorąco jako danie główne z dodatkiem gotowanych warzyw. Więcej o kaszy jaglanej i jej dobroczynnym wpływie na zdrowie można przeczytać w poście
My Chcemy Jeśćcukrem. Płaty ryby oczyścić, umyć, osuszyć. Pokroić w ukośne paski szerokości około 5-6 cm. Na patelnię wlać trochę oliwy, ułożyć na niej papier do pieczenia, wlać na niego trochę oliwy, rozgrzać. Układać rybę skórą do dołu. Smażyć na sporym ogniu, aż skórka ładnie się zrumieni. Następnie odwrócić rybę na drugą stronę i smażyć około minuty. Na talerz wyłożyć konfiturę
królestwo garówLeniwie podnoszę się z łóżka. W uśmiechem na twarzy uzmysławiam sobie, że w końcu mogę porządnie dziś wypocząć. Zakładam jakieś pierwsze lepsze łaszki i myka do
W kuchni Karmel-itkiGdybyśmy się już nie spotkali :Wielkanoc już puka do wypucowanych okien.Delikatnie stuka w szybę kolorową palmą.W lewej dłoni kosz do święcenia trzyma,baranek miota się
W kuchni Karmel-itkiTylko blask świec nikło oświetla salon. Sączy się gdzieś w tle romantyczna nuta, pośród głuchej ciszy wieczoru. Stół zastawiony elegancko i wykwintnie, acz skromnie nieco. Wystarczy
W kuchni Karmel-itkiCAJUN: Mieszanka z południa USA. Nadaje wspaniały aromat m.in. kurczakowi, rybom, wołowinie i wieprzowinie. Świetna też do pieczenia ziemniaków. Zmiel: po 2 łyżki ziaren białego i czarnego pieprzu, 2 łyżki pieprzu Cayenne, łyżkę granulowanego czosnku, łyżeczkę ziaren gorczycy, po 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego i kuminu oraz łyżkę tymianku. CHERMOULA: Ostra marokańs ka pasta, doskonała do warzyw
JejKuchniafiletu z dorsza 5-6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonej papryki 1 szczypta chilli 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz olej do smażenia *** Rybę myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy solą oraz pieprzem *** *** W misce mieszamy jajko z mąkami oraz proszkiem do pieczenia *** *** Dodajemy
Blog z Apetytemzawiera dużo witamin. Jest też tania, a po zrobieniu może poleżeć w lodówce kilka dni. Także jest świetnym dodatkiem do drugiego dania, pasuje zarówno do mięs pieczonych czy smażonych, jak i do ryb. Moja propozycja na obiad to właśnie smażone filety rybne z surówką z kiszonej kapusty i z dodatkiem duszonych (tłuczonych) ziemniaków. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300g
Danka PichciCześć! Upiekłam tę pieczeń z myślą o kanapkach do pracy czy do szkoły. Bardzo lubimy w domu swojskiej roboty wszelakiego rodzaju mięsa. Ten smak i
Pieprzyć z FantazjąDynię zapiekaną z serem feta można zjeść na ciepło jako samodzielny posiłek. Można do niej ugotować ulubioną kaszę np. pęczak lub wymieszać z risotto. Dynia pieczona stanowi też świetny dodatek do ryb i wieprzowiny. Po zblendowaniu powstanie Ci pyszna pasta dyniowa z serem, którą można smarować kanapki
AniaGotuje.plPieczone banany. Ta propozycja to mój hit. Po pierwsze - szybki, po drugie - łatwy, a co najważniejsze, naprawdę smaczny. Wystarczy dołączyć kilka ciekawych dodatków
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj na obiad przygotowałam dla Was coś co rozpływa się w ustach. Idealnie połączone składniki tworzą jedną całość. Ryba może być dowolna - ja wybrałam pieczonego łososia bo akurat kawałek został mi z kolacji. Szpinak w tym przypadku jest świeży a dobór serów zależy tylko od Waszych kubków smakowych. To co? Zaczynamy gotować? Składniki : * 200g łososia pieczonego bądź wędzonego
Magiczne Życie Martyzrobiłam dodać groszek konserwowy. W ten sposób groszek z marchewką podany na ciepło będzie idealnym dodatkiem do ryby czy mięs gotowanych, duszonych czy pieczonych, polecam :) Składniki: 5 marchewek 1 puszka groszku konserwowego 2 łyżki masła 1 kopiasta łyżka mąki pszennej sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać
magiczna kuchnia Kasi