pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:75/267)

Amur zapiekany z chrzanem na Wigilię 135

octem, osolić. Następnie pokroić w dzwonka, ułożyć na posmarowanym półmisku do zapiekania z wierzchu oblać stopionym tłuszczem i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec wolno około 30-40 minut, często podlewając wodą (2-3 łyżki). Gdy ryba jest upieczona , oblać zmieszaną z tartym chrzanem (może być ze słoiczka) lekko osoloną i ocukrzoną śmietaną. Piec jeszcze kilka minut

Tradycyjna Kuchnia
PSTRĄG PIECZONY NA WARZYWACH 225

wkładamy po plastrze cytryny. Wkładamy też po gałązce rozmarynu. Warzywa wrzucamy na osolony wrzątek. Podgotowujemy ok 10 minut. Po tym czasie wykładamy na blachę do pieczenia, posypujemy pieprzem i tymiankiem. Na warzywa układamy ryby, obkładamy świeżym rozmarynem.Skrapiamy olejem. Do przygotowania ryby użyłam fasolki zółtej szparagowej i marchewki mini od Iglotex-u.Zapraszam na stronę firmy gdzie znjadziecie cały asortyment. IGLOTEX Olej który

Z Majeczką w kuchni
Ryba i parowar to świetny duet! 144

rybą zawsze miałam problem. Co zrobić, by była smaczna - smażyć, piec, gotować... Skoro mam już parowar (przypadkiem czy nie), to uznałam, że należy sprawdzić, czy faktycznie ryba gotowana na parze jest smaczna. I jest. Przepyszna wręcz! A do tego przygotowuje się ją niemal błyskawicznie!  W pół godziny od wyjęcia ryby z lodówki cały obiad już jest na stole! Przygotowanie

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Szybka pizza z rybą i szpinakiem 184

blaszkę na której będzie się piekł. Jeśli używamy papieru do pieczenia, to warto go też odrobinę posmarować oliwą i dopiero kłaść placek. Układamy surową rybę, ser, czosnek, pomidorki i doprawiamy pieprzem ziołowym czy suszoną papryką. Pieczemy do wyrośnięcia i zarumienienia. 10-15 minut w zupełności wystarczy. Jeśli dodajemy surowe składniki (warzywa czy mięso - pamiętajmy o stosunkowo małych kawałkach) proponuję zmniejszyć

Karczma Honorietty
Dziki łosoś w całości z piekarnika. 226

Lekko, zdrowo i bardzo smacznie. Ryba w takiej postaci nie traci na swojej delikatności. Jest idealna dla dużych i małych ;) Na co dzień i od święta. Zapraszam! Łosoś pieczony w folii aluminiowej. Składniki: łosoś w całości pół pomarańczy 1 limonka sól, pieprz pęczek koperku dwa ząbki czosnku (może być granulowany) cebula Przygotowanie: Rybę oczyścić, można odciąć głowę lub zrobić(...)poszatkowanym koperkiem.. Obłożyć owocami. Zostawić na minimum godzinę.  Po tym czasie przygotować folię aluminiową. Powinno jej być tyle, aby po owinięciu ryby można było zostawić troszkę miejsca w tej,, kieszonce,, z folii na powietrze. Pieczemy w piekarniku 180'C przez 35-40 min. Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Smacznego! Ps Tak szybko znika z talerzy, że nie zdążyłam

Tagebuch po polsku
Łosoś pieczony z nutą pomarańczy 227

Smaczna propozycja na lekki obiad dla dwóch osób. Pieczony łosoś w towarzystwie kolorowych dodatków z jogurtowym dipem.składniki: 500 g filetu łososia bez skóry ( 2 w miarę równe kawałki)1 pomarańcza1 łyżeczka słodkiej papryki Kamissól z pieprzem Kamis200 g jogurtusól ziołowa Kamisgarść rukoli1 awokado10 pomidorków cherryDo miski wycisnąć sok z pomarańczy i włożyć do niego kawałki łososia. Odstawić(...)minimum 2 godzinki do lodówki. Z folii aluminiowej uformować dwa gniazdka na rybę. Kawałki łososia oprószyć z obu stron solą z pieprzem i ułożyć w folii aluminiowej. Na wierzchu posypać słodką papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut. W tym czasie przygotować sos jogurtowy i kolorowe dodatki. Jogurt wymieszać z dodatkiem soli ziołowej

Monia miesza i gotuje
Łosoś pieczony w sezamie na makaronie ryżowym z warzywami al dente 222

wymieszać. Paski łososia opanierować w kolorowym sezamie. Rozgrzać suchą patelnię z grubym dnem i podprażyć sezam z każdej strony ryby przez około minutę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu i jednocześnie przygotowywać warzywa. Marchewkę, paprykę, pora i cukinię pokroić wzdłuż na mniej więcej pięciocentymetrowe paski(...)talerze nakładać makaron ryżowy, drugie tyle makaronu z warzyw i na wierzchu kawałek upieczonej ryby. 1 porcja to ok. 490kcal , węglowodany: 52g, białko: 30g, tłuszcz: 18g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 5,2WW i 2,8WBT SMACZNEGO!   Artykuł Łosoś pieczony w sezamie na makaronie ryżowym z warzywami al dente pochodzi z serwisu Dietolog

Dietolog
PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 200

Idę z rana dość wcześnie opustoszałą ulicą. Marzną już dłonie, nosek kostnieje, uszy sztywnieją. Do zimy tuż, tuż. Czekam na pierwsze mrozy i te cudowne malowidła

W kuchni Karmel-itki
Zapiekanki z rybą 144

stron na rumiano. Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Bagietki przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę posmarować masłem czosnkowym. Ułożyć na nim plasterki cebuli, rybę pokrojoną w mniejsze kawałki i posypać obficie serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się całkowicie rozpuści. Podawać polane ketchupem. zapiekanki z rybą

O kuchni z uczuciem
Sandwich z pstrąga z szafranowym risotto 148

gotowy sos balsamiczny Wykonanie: • Rybę obrać ze skóry i pokroić w jednakowej wielkości prostokąty. • Do naczynia do pieczenia wlać wino i bulion oraz pokrojoną cebulę. • Ułożyć na cebuli kawałki ryby i przykryć. • Gotować na wolnym ogniu przez 5-8 minut, odwracając filety na drugą stronę. Risotto: • Podsmażyć

To co kocham
Ziemniaki pieczone ala frytki z natką pietruszki 125

małą odskocznię. Dzisiaj proponujemy bardzo proste w przygotowaniu ziemniaki pieczone z natką pietruszki, które idealnie spiszą się zarówno z mięsem jak i rybą.  Do tego świeże warzywka i mamy przepyszn ą propozycje obiadową. Ziemniaki pieczone ala frytki z natką pietruszki SKŁADNIKI : około 3-4 większe ziemniaki oliwa sól natka pietruszki  PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obieramy i płuczemy. Następnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rosti dyniowe, marynowany indyk z patelni i ostry sos czekoladowy oraz fotorelacja z dyniowych warsztatów 196

głowy, wszystkie takie piękne, każdą chciałoby się przytulić i zabrać do domu:). Pod okiem fachowców uczestnicy warsztatów przygotowali smakowite potrawy: sałatkę z pieczonej dyni; wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki; rybę w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy; dyniowe proziaki z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi oraz rosti dyniowe i marynowanego indyka(...)przed p odaniem dopraw sosem TABASCO®. Plastry indyka usmaż krótko, aby  wewnątrz był jeszcze soczysty. Wszystkie  składniki skomponuj na talerzu. Smacznego :) Ryba w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy Sałatka z pieczonej dyni Dyniowe  proziaki  z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi

SzczyptaSmaQ
Pstrąg pieczony wg przepisu Magdy Gessler z talarkami ziemniaczanymi 194

ryby oprószam solą i tymiankiem (w oryginalnym przepisie należy włożyć całe gałązki), wkładam po 3 rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach i po 2 plastry cytryny. Odstawiam na bok. Ziemniaki obieram, kroję na plastry grubości ok. 0,5 cm. wkładam do miski, dodaje dwie łyżki oleju, sól, paprykę mieloną i tymianek. dokładnie mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)siebie. Piekarnik rozgrzewam do 210 stopni (grzałka góra- dół). Wkładam blachę z ziemniakami na najwyższy poziom. Po 10 minutach wkładam pstrągi o poziom niżej i piekę jeszcze 15- 20 minut.  Ze środka ryby wyjmuję farsz. Czosnek wyciskam z łupin i smaruję rybę z wierzchu. Jeżeli użyty był świeży tymianek, należy po posiekać i również wyłożyć na rybę. Smacznego

Cook&Love
Ryba zapiekana ze szpinakiem i słodkimi ziemniakami 229

Ryba zapiekana ze szpinakiem i słodkimi ziemniakami to propozycja na obiad – lubię ryby, ale jeść ciągle w takiej samie formie pieczone, w panierce czy z grilla – chciałam odmiany. Niestety w książkach mamy nie znalazłam niczego co wzbudziło by moje zainteresowanie, więc poszperałam w „nowoczesnych” książkach kucharskich. Pomysł by zapiec rybę ze słodkimi ziemniakami... Więcej

Magiczny Garnek
Pstrąg z cytryną pieczony w folii w piekarniku 162

Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb, szczególnie lubię ją z grilla lub z piekarnika, właśnie taką pieczoną w folii. Rybka ta wychodzi bardzo mięciutka i delikatna. Moim ulubionym dodatkiem do pstrąga jest cytryna, wykorzystuję do przyprawiania jego zarówno świeżą cytrynę jak i pieprz cytrynowy. Pstrąg z cytryną SKŁADNIKI: 2 świeże wypatroszone pstrągi 1 cebula 1 cytryna pieprz cytrynowy(...)połówki i jedną połówką skrapiamy ryby. Drugą połówkę kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Na rybach układamy plasterki cytryny i kawałki cebuli.      Zawijamy w folię i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki