pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:52/267)

Jajko w gniazdku. 222

Ziemniaczanej serii ciąg dalszy.Ziemniaczki i jajka to bardzo dobrany duet. Odsmażane ziemniaki z jajkiem sadzonym, pycha. Ale ziemniaki pieczone z jajkiem w środku są jeszcze

Kulinarny karnet Christophera
Pieczony łosoś z wędzonym boczkiem 196

plastrze boczku. Tak przygotowanego łososia ułóż na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Piecz w temperaturze 190 C przez 25-35 minut. Łososia nie trzeba polewać dodatkowym tłuszczem, świetnie wytapia się tłuszczyk z boczku i to on nadaje świetnego aromatu. Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami, które możesz upiec w tym samym czasie :) Smacznego

Niezły Młynek
Filet rybny w warzywach 194

rybę ( pokropiłam sokiem cytrynowym ), a na rybę ponownie warzywa- folię zawinęłam w podłużny pakiecik Piekłam w temp. 180 stopni C, przez około 30- 40 min. (podczas pieczenia zajrzeć ostrożnie i spróbować czy ryba miękka). Obiad prosty i smaczny...Polecam

Proste Potrawy
Ziołowa,pieczona makrela z papryką i pomidorami 128

Pierwszy raz jadłam pieczoną makrelę. Jest bardzo intensywna w smaku dlatego zaryzykowałam by podać ją z licznymi świeżymi ziołami i pieczonymi warzywami. Ciekawie smakowało :) Składniki na 1 porcję:1 świeża, cała makrelapęczek świeżych ziół: tymianek, bazylia, natka pietruszki, szałwia, tymianek1 łyżka płatków suszonej papryki (ale może być zwykła, czerwona papryka)1 pomidor pokrojony(...)czosnkiem (od środka oraz na zewnątrz skóry). Do środka ryby wkładamy całe gałązki ziół oraz płatki papryki. Rozwijamy folię aluminiową, układamy na niej plastry pomidorów a na nie makrelę. Zawijamy folię.  Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi surówkami, cytrynką, chlebem albo ziemniakami. pieczona makrela

Bon Appetit Małgorzaty
Świąteczne gotowanie z Galeo i przepis na karpia 213

cynamon, kolendrę, gałkę muszkatołową. Na pewno nie zrezygnujemy z pieprzu, majeranku czy innych suszonych ziół. Rozgrzewać nas będzie ostre chili oraz imbir. A ryby szybko przyprawimy mieszanką przypraw do ryb. Spotkanie z Galeo było wstępem i pierwszym krokiem w wir przedświątecznych przygotowań. Powiem Wam, że dobrze się złożyło. W głowie powstał jakiś plan, zarys tego, co może pojawić się(...)jarmużem karpia w szarym sosie rybny "suflet" W menu gościły także:  zupa z borowików z nalewką wiśniową tatar z łososia i mango chrupiące pierożki z łososiem ryby marynowane z żubrówką pieczony dorsz na imbirowym mango śledzie z czarną soczewicą łosoś w grzybowym ragout gruszki nadziewane orzechami kutia Jak widzicie, przygotowaliśmy tradycyjnie 12 potraw. Jedne bardziej, inne mniej tradycyjne

kolorowotorcikowo
Pieczona dorada 139

bardzo mi się spodobało, to fakt iż w każdym sklepie, w którym kupowałam ryby czy też owoce morza, bez problemu oprawiano je na miejscu :)  Bardzo dobry pomysł !!!  W Polsce jeszcze się z czymś takim nie spotkałam :( Przepis na pieczoną doradę jest prosty, wystarczą nam: 1 Dorada 2-3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz folia aluminiowa(...)natrzeć tym rybkę. To co nam zostanie włożyć do środka wraz z kolendrą. Zawinąć szczelnie w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego do 180-190*C piekarnika. Piec około 20 minut. Ryba była przepyszna ! ! ! Kolejnego dnia zrobiłam to samo :) Najlepiej popić  dobrze schłodzoną hiszpańską Cavą :) Na zdrowie

Jemy Pijemy
Ryba w papilotach z warzywami na parze 192

ryby ( u mnie filet z pstrąga tęczowego) - 2 średnie marchewki - 1 mała pietruszka - 1 mała cukinia - 4 plastry cytryny - 1/2 pęczka koperku - sól, pieprz - papier do pieczenia ( 4 kwadraty 30x30cm) Rybę podzielić na 4 porcje. Sprawdzić, czy filety nie posiadają ości. Moje miały je jeszcze. W ich usuwaniu pomocna będzie pęseta. Każdą porcję oprószyć solą i pieprzem. Marchewkę i pietruszkę

kawawszklance
Sosy do pieczonych warzyw, mięs i grilla 149

warzywa i owoce... Sam ketchup i musztarda może nie wystarczyć;)  Do takich dań również warto przygotować odpowiednie sosy. Poniżej podaję kilka przepisów na sosy, pasujące do pieczonych warzyw, mięs czy ryb. Można nimi również doprawiać sałatki, dzięki czemu będą bardziej sycące i treściwe.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

Obiad gotowy
Fląderka po bretońsku. 201

tego ,czy lubimy warzywa bardziej lub mniej chrupkie . Filety osuszyć ,posolić i oprószyć mąką. Warzywa przełożyć do żaroodpornej formy i obłożyć złożonymi na pół filetami. Ryby skropić winem Celebro ,przykryć folią i piec w temp.200stop . Co 5 min polewać ryby winem . Po 15 min ryby i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min. Posypać natką pietruszki i serwować z pszennym

Kulinarny karnet Christophera
Pstrąg z grilla, pieczony w folii 202

grilla, pieczony w folii. Składniki: 2 pstrągi sól + pieprz do smaku 2 duże ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich (polecam Skworcu ) 2 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny ------------------------------ 4 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Przygotowujemy 2 kawałki folii aluminiowej. Każdą z nich, na stronie błyszczącej, smarujemy 2 łyżkami  oleju - w miejscu, w którym ryba będzie stykać się(...)ząbek czosnku, 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżkę masła, 1 łyżkę soku z cytryny.  Rybę zawijamy w folię, zakładając jej końce tak, aby podczas pieczenia masło nie wyciekało z folii. Rybę odkładamy na 2 godziny do lodówki.  Po tym czasie rozpalamy grilla. Pstrąga grillujemy na średnim żarze - 20 minut. Smacznego

Smak mojego domu
Ryba inspirowana orientem 163

Rybę wyciągamy z marynaty, układamy na tacce do grillowania i wkąłdamy do piekarnika na drugą półkę od góry. Ważne, aby pod kratkę włożyć blaszkę, ponieważ z ryby może ściekać marynata. Pieczemy przez 5 min z jednej i drugiej strony. Po tym czasie włączamy funkcję grilla na 2 min. Aby stała się chrupiąca od zewnątrz. Na tym etapie nie zostawiamy

Kuchnia od dwojga
Rybne pulpeciki 119

obiadu, bo przecież nie lubimy marnować jedzenia ;) Ja przy okazji tego dania wykorzystałam rybę na parze, która została mi z poprzedniego obiadu oraz ugotowane warzywa. PRZEPIS PIECZONE PULPECIKI RYBNE Filet białej ryby, u mnie halibut ugotowany na parze Około 4 łyżki namoczonej wcześniej ciecierzycy (nieugotowanej) Około 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy Kawałek ugotowanej marchewki (można też dodać inne warzywa jeśli(...)prowansalskich Jeśli masa wyjdzie bardzo rzadka zagęścić mąką/otrębami/kaszą manną lub zmielonym siemieniem lnianym Formować niewielkie kulki (najlepiej wilgotnymi dłońmi), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30 minut (tu dużo zależy od tego jak duże pulpeciki ukulacie i jak spieczone lubicie

HealthyCreations
Leszcz ze szparagami i czarną soczewicą 143

natką pietruszki. Delikatnie wymieszaj, aby składniki połączyły się ze sobą i odstaw w chłodne miejsce na godzinę. W tym czasie ugotuj soczewicę. Następnie rybę wstaw wraz ze szparagami do piekarnika n agrzanego do 180°C i piecz 20-30 minut. Soczewica Szklankę soczewicy przepłucz w zimnej wodzie, a następnie umieść w garnku i zalej 2 szklankami wody. Gotuj(...)oliwek. Całość polej odrobiną oliwy, posyp solą morską oraz świeżym (ew. suszonym) oregano. Poukładaj nań plasterki cytryny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 20-30 minut razem z rybą aż staną się miękkie

Food Square
Łosoś w czerwonym pesto z piekarnika 170

Łososia umyć, wysuszyć i zdjąć skórę. Doprawić solą, pieprzem.   Wymieszać razem śmietanę lub jogurt, czerwone pesto. Wylać na dno żaroodpornego naczynia, na górę rozłożyć łososia

Kuchnia Pokoleń
Keto wakacje cz. 2 193

słynie, jak na przykład Włochy (pizza, makarony, itp.). Jednak nie znam takiego kraju – przynajmniej w basenie Morza Śródziemnego – w którym nie jada się mięs , ryb , owoców morza oraz warzyw i owoców. Mięso czy ryby w towarzystwie zieleniny polanej oliwą brzmi dla mnie jak najlepszy możliwy posiłek ketogeniczny. Warto jednak dokonać wyboru knajpy z wyprzedzeniem i upewnić się, że serwuje(...)pomijam… Poza tym można uznać, że było to keto w czystej postaci. Wieprz pieczony na rożnie Keto & carnivore paradise Kolejne nasze doświadczenie kulinarne to wizyta w konobie, czyli tutejszej tawernie. Specjalizują się one zazwyczaj w pieczonych i grillowanych mięsach , choć podają także ryby i owoce morza . Szczególną ich wizytówką jest zaś pieczona na rożnie świnia, często

Modern Cave Girl