pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:57/267)

Orientalna marynata z warzyw 173

warzyw jest wegetariańską przystawką, której urok leży w egzotycznych przyprawach i niecodziennej kompozycji warzyw. Marynatę można trzymać w lodówce 2 tygodnie. Pasuje ona do potraw z ryb, oraz do zimnej pieczeni. Składniki na 3 słoiki o pojemności 600 ml. Składniki 150 g orzeszków ziemnych w łupinach 250 g różyczek brokułów 200 g białej kapusty 2 młode cebule razem

R'n'G Kitchen
Sola pod szpinakową pierzynką 83

Ciekawy przepis na danie z pysznej i zdrowej ryby, jaką jest sola. Pieczona w piekarniku podawana pod pierzynką szpinakowo-pieczarkową z dodatkiem mozzarelli. Pycha

Milion Smaków
Aïoli - prowansalski sos czosnkowy 263

bliżej mu do majonezu. Głównie dlatego, że p odstawą sosu jest emulsja uzyskiwana z żółtek i oliwy z oliwek.  Sos ten jest wprost idealny do mięs, ryb, owoców morza, czy pieczonych warzyw. Dla mnie zaś najlepszy po prostu z kawałkiem chrupiącej bagietki . Jego katalońska wersja była podstawą moich hiszpańskich śniadań. Wtedy nic więcej do szczęścia nie było

Food Square
Łosoś 5 smaków, Kokosowy Ryż i Surówka z Pora czyli Środowe Rybki odc.10 160

pora tylko na wspomnienie ubiegłej środy. Rybnej, inspirowanej 15to minutowym obiadem wg Jamiego podpatrzonym w tv. Trochę orientu, chrupkości i pikanterii. Macie ochotę???A wieczorem magiczne "pieczenie chleba w ciemno" ...ryba

Dzieje kuchennej Wiewióry
Karp we włoszczyźnie 216

Odstawiamy do lodówki na ok. 6- 8 godzin. Warzywa kroimy w talarki, podsmażamy na oleju. Przygotowane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na dnie układamy połowę warzyw, następnie rybę oraz pozostałe warzywa. Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180°C. można zobaczyć całą publikację klik: http://issuu.com/opolskiesmaki/docs/opolskie_smaki_boze_narodzenie

Bon Appetit Małgorzaty
Domowa Pizza z Łososiem, Oliwkami i Kaparami 192

nacieramy odrobiną soli oraz pieprzu i podsmażamy na maśle, na bardzo małym ogniu. Łosoś nie musi być całkowicie usmażony. Mięso może pozostać miejscami surowe, ponieważ pamiętajmy, że ryba będzie się jeszcze piekła w piekarniku, a zbyt "wysuszony" łosoś nie jest smaczny. Łososia smażymy jedynie do momentu gdy mięso będzie się "rozwarstwiać", tak aby można było je podzielić na kawałki

Słodka Strona
Sałatka z roszponki, fenkułu, pomarańczy i jabłka 198

Prosta i orzeźwiająca sałatka o oryginalnym smaku. Anyżkowy smak fenkułu świetnie komponuje się ze słodką pomarańczą i kwaskowatym jabłkiem oraz jest nienarzucającym się dodatkiem do delikatnej

Food Square
Schab grillowany z rozmarynem 199

Uwielbiam dania z grilla.  Uwielbiam rozmaryn. Odkąd dochowaliśmy się wielkiego krzaka rozmarynu często wykorzystuje go do dań. Dodaję świeży rozmaryn do pieczonych pomidorów czy też ryb,  łosoś z piekarnika. Schab grillowany z rozmarynem najpierw został zamarynowany  w mieszance musztardy z wędzoną papryką,  1 łyżką oleju i soli. Schab Grillowany z rozmarynem przygotowałam za pomocą  urządzenia z płytkami do grillowania

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab grillowany z pomidorami i pieczarkami 252

posypałam schab siekaną natką pietruszki. Uwielbiam też rozmaryn, który często wykorzystuję jako dodatek do dań, a w tym daniu posypałam nim plastry pomidorów. Dodaję świeży rozmaryn do pieczonych pomidorów czy też ryb,  łosoś z piekarnika. Schab grillowany z pomidorami i pieczarkami zawiera małą ilość kalorii, do przygotowania nie wymaga dodatkowego tłuszczu. Polecam też grillowany schab z mozzarellą lub schab

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dorsz w ziołach z pomidorami 219

wycisnąć i zmieszać z oliwą. Mieszanką skropić rybę.Na wierzchu ułożyć pokrojone w kostkę pomidory, posypać zestruganą skórką z cytryny. Oprószyć do smaku solą i pieprzem.Każdą rybę szczelnie owinąć folią.Piec ok. 15-20min w temp. 200st. Tutaj kupicie pyszną oliwę z oliwek

Z miłości do słodkości
Ryba w sosie serowym 209

Składniki: 0.5 kg polędwiczki z ryb ( u mnie mintaj) 1 por 100 g serka topionego 200 ml śmietany 18% 50g startego żółtego sera + ser żółty do

Czerwona Porzeczka
Pasztet z tuńczyka, bez pieczenia 166

tuńczyka.  Prosta i szybka przystawka, niewymagająca pieczenia, którą można przygotować dzień przed świętami .  Pasztet jest niesamowicie delikatny, kremowy a dodatek koperku, czosnku i natki pietruszki nadaje mu wyrazistości i oryginalnego smaku oraz aromatu. Pasztet można przygotować w szklanym bądź plastikowym naczyniu. Przygotowując poniższy przepis, wykorzystałam foremkę w kształcie ryby, dzi ę ki której pasztet nabiera formy, przepięknie ozdabiając(...)Pasztet schładzamy w lodówce przynajmniej 3 godziny. Przed podaniem pasztet dekorujemy według uznania. Do dekoracji wykorzystałam oliwkę (w miejscu oka), czerwoną paprykę, pieczone plastry ziemniaka (a'la łuski ryby) oraz koperek. Przygotowany pasztet możemy podać np. z dipem jogurtowo-koperkowym  lub salsą z kaparami . Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Pieczony dorsz podany na risotto z dynią i koprem włoskim 212

dodatkiem szczypty soli. Siekamy migdały dość drobno i posypujemy nimi kawałki ryby. Dorsza układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7-9 minut.   Ostatni szlif... Na talerzu układamy risotto, posypujemy całość tartym parmezanem oraz listkami rukoli. Na risotto układamy kawałki pieczonego dorsza. Gotowe

Mango Papaja
Smażona makrela z jarmużem i duszoną papryką 151

można powiedzieć o wielu innych rybach. Dzisiaj występuje w mojej kuchni w postaci smażonej. Ale zapewniam, ze jest dobra również z parowaru, jak i duszona czy pieczona w folii. Po prostu ryba uniwersalna ☺  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Kulinarne przemyslenia
Pieczony pstrąg z pomidorkami i ziołową "wkładką"! 169

Przepyszne pieczone pstrągi z bazyliowo- pietruszkowym wkładem, z pieczonymi pomidorami i warzywami. Obiad, który trzeba zrobić, a będziecie zachwyceni. Lekki i wykwintny w smaku

SMYKWKUCHNI