Wprost uwielbiam domowej roboty ciasteczka! Ale któż za nimi nie przepada, no kto? Najlepsze są te, spod ręki ukochanej Babci, która przy każdej wizycie próbuje rozpieścić
W kuchni Karmel-itkiDzięki uprzejmości firmy Kamis i serwisu internetowego polska-gotuje.pl mam przyjemność zaprezentować Wam danie z wykorzystaniem tejże nowości. Niedawno na rynku wyszła seria produktów "Kulinarne Inspiracje
W kuchni Karmel-itkiTarta z rabarbarem i kremem patissiere Thermomix Składniki na ciasto: 160 g mąki 20 g cukru szczypta soli 100 g masła 40 ml kwaśnej śmietany Składniki
Themo przepisyłyżki jogurtu greckiego szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Brzuszki z dorsza myjemy, osuszamy i bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do miski. Koperek myjemy, osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do ryby. Następnie dodajemy przyprawy, 1 jajko, otręby, len mielony, 2 łyżki mąki pszennej i wszystko dokładnie mieszamy ręką (jak kotlety mielone). Pozostałą mąkę wysypujemy na talerz. Na drugim talerzu roztrzepujemy jako. Płatki(...)szatkownicy (do kapusty). W misce mieszamy oliwę z przyprawami. Do miski wrzucamy poszatkowane ziemniaki i obtaczamy je w oliwie z przyprawami. Następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 z teroobiegiem na 20 min. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki rybne z obu stron na złocisty kolor. Sos : Pęczek koperku
Kuchnia MagdaLenySałatka z wędzonym łososiem i dressingiem miodowo-musztardowym W tak gorący dzień jak dzisiaj przygotowywanie posiłków zdecydowanie ograniczam do minimum. Zamiast obiadu idealnie sprawdzi się sałatka
Pełny talerzTamimi Za'atar to mieszanka przypraw używana w krajach Bliskiego Wschodu. Jest to mieszanka prażonego sezamu, tymianku, sumaku oraz soli. Używa się jej do... wszystkiego! Do przyprawiania mięsa, ryb, jogurtu, pieczywa, warzyw, a nawet deserów! Składniki: 4 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki sumaku 2 łyżki sezamu 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Rozgrzewamy suchą patelnię, wsypujemy na nią sezam i prażymy przez chwilę(...)dodajemy sumak i sól, chwilę ucieramy, a na sam koniec dodajemy sezam i krótko mieszamy, aby nie rozdrobnić ziaren sezamu. Przygotowany za'atar przesypujemy do słoika i używamy do pieczonych warzyw, hummusu i innych potraw
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: na 2 porcje 100 g surowego łososia, 30 ml oleju z czosnkiem i bazylią, 1 łyżeczka orzechów piniowych, 1 łyżka startego parmezanu, 30
Moniki SmakołykiTwoją mocną stroną.Zorganizowanie i odpowiedzialność. Jakiego Państwa kuchnię najbardziej lubisz?Polska. Dwie podstawowe rzeczy w kuchni dla Ciebie to?Garnek do gotowania na parze, silikonowe foremki do pieczenia muffin'ów. Gdzie najczęściej jesz śniadania?W domu - owsianka rządzi ;-) Jeżeli lody to jaki smak?Bakaliowe oczywiście! Często jadasz w restauracjach?Raz na jakiś czas, za każdym razem w innej - lubię(...)Ciebie najbardziej pasuje? Ulubiony program kulinarny? Najlepsze danie na poprawę humoru? Jaką potrawę obiadową poleciłabyś/poleciłbyś mi to przyrządzenia, jeśli mam tylko pół godziny? Ulubiony napój? Mięso, ryby, ser - co preferujesz? Najlepsze śniadanie to... Bez czego nie wyobrażasz sobie pracy w kuchni? Danie, które przyrządzasz najlepiej to...? Jakie, poza gotowaniem, masz zainteresowania, pasje? Nominowane przeze mnie blogi
Kulinarny PamiętnikUwielbiam roladę szpinakową z wędzonym łososiem. Serwuję ją stosunkowo często, więc przy ostatnim rozdaniu postanowiłam wprowadzić pewne modyfikacje i przygotować naleśniki z dodatkiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaNigdy nie lubiłam ryb, przekonałam się do nich dopiero niedawno i myślę że muszę zacząć częściej je kupować a nie skupiać się tylko na mięsie. Złocista Dorada z grilla Składniki: - 2 dorady patroszone - płatki chilli (może być świeże) - 1/2 natki pietruszki - sól morska - oliwa - 2 limonki - 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Doradę myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i lekko nacinamy w trzech(...)przygotowaną marynatą nacieramy doradę by weszła w nacięcia i do środka wsadzamy po gałązce pietruszki. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Pieczemy na grillu z obu stron na złoty kolor. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, limonką i pieczonymi warzywami. Życzę smacznego
Kulinarne życieŁosoś firmy Suempol , którego ostatnio prezentowałam tak mi posmakował , że postanowiłam popędzić do sklepu po nową dostawę!Połączyłam go z tym, z czym lubię najbardziej –
Ostra na SłodkoHm...Otworzyłam lodówkę. Zamknęłam z hukiem.Przeszukałam szuflady. Niezadowolona wyszłam.Po czym wróciłam, natchniona.I stworzyłam. Na obraz wspomnień.Przypomniał mi się pobyt w Bystrzycy Kłodzkiej na
W kuchni Karmel-itkiW różowej krasie, w bucikach na obcasie, z rozpuszczonymi blond włosami, chadza swymi ulubionymi trasami po królewskim parku. Ptaki śpiewają radośnie, wiwatują słonecznej wiośnie, a uśmiech
W kuchni Karmel-itkiŁosoś to cudowna, pyszna ryba, którą przyrządza się bardzo szybko. Mięso jest delikatne, a doprawione w ten sposób jest aromatyczne i na pewno posmakuje każdemu Co potrzeba: 700 g świeżego łososia (filet), 4 gałązki świeżego lub mrożonego rozmarynu Co potrzeba na marynatę: 3 łyżki oleju, 4 łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu płynnego(...)marynaty wkładamy kawałki łososia, smarujemy je z każdej strony marynatą, przykrywamy miskę folia spożywczą, wkładamy do lodówki na 30 minut do zamarynowania. Po tym czasie na blachę do pieczenia dajemy papier do pieczenia w takiej ilości, żeby można było swobodnie zawinąć łososia. Na papier kładziemy gałązki rozmarynu, na nich układamy kawałki łososia skórą do dołu, wlewamy resztki marynaty, zakrywamy
Bułka z Chlebemzapraszam na warzywną brytfannę ;) Warto wykorzystać ten przepis akurat teraz kiedy dostępne są młode ziemniaki, cukinia i kalarepa. Warzywa mogą stanowić samodzielny posiłek, bądź być dodatkiem do mięsa czy ryby. Chrupkie warzywa w towarzystwie ziół: tymianku, rozmarynu i natki pietruszki smakują wyśmienicie. Gorąco polecam! Składniki: 500 g ziemniaków 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 kalarepa 3 cebulki dymki kilka pomidorków(...)naczynia do zapiekania dać 2 łyżki oliwy. Dodać wszystkie warzywa oprócz pomidorków koktajlowych i oliwek. 5. Posypać świeżymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Dodać pozostałą oliwę. Wymieszać. 6. Piec przez 30 minut w 180 stopniach. 7. Dodać pomidorki i oliwki piec kolejne 10 minut przy dodatkowo włączonym termoobiegu. 8. Podawać ciepłe
Moja Galeria Smakuzło. Ale nie do końca. Gorszy jest mój piekarnik. Małych dań to on chyba bardzo nie lubi, bo każde jest albo surowe albo spalone. Chyba woli "grube ryby", a nie takie malusie.. więc mikrofala ich królową!Zjadłam w życiu już wieeele babeczek z mikrofali. Inni się dziwią, mówią, pytają:"Babeczka z mikrofali? To da się jeść?""Jeśli(...)wbijamy jajko i próbujemy delikatnie rozbełtać. Dodajemy mąki, proszek i mleko i mieszamy. Dodajemy dżem i dokładnie mieszamy z masą. Wrzucamy do filiżaneczki maliny lub żurawinę (u mnie żurawina). "Pieczemy" w mikrofali ok.2,5 minutki w 800 W. Proszę się nie przerażać jak babeczka w mikrofali będzie wręcz gigantyczna. Gdy ją wyjmiemy osiądzie nam niestety troszeczkę. Przepyszna malinowa babeczka
Czarnawisienka