pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:169/267)

Lekka sałatka z komosą 113

żytnimi grzankami Sałatka może stanowić samodzielne danie lub dodatek do dania głównego. Bardzo dobrze pasuje do ryby. Jest lekka i orzeźwiająca. 2 porcje: 60 g komosy ryżowej 2 kromki chleba żytniego na zakwasie 40 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia 2 większe pomidory pół długiego ogórka pół czerwonej cebuli natka pietruszki lub kolendra łyżka soku(...)pieprz do smaku Komosę gotujemy we wrzątku przez ok. 8-10 minut. Po tym czasie odcedzamy. Z chleba robimy grzanki. Kromki smarujemy niewielką ilością oliwy i delikatnie solimy. Pieczemy w piekarniku lub na suchej patelni. Pomidory i ogórka kroimy w równą kostkę, cebulę w piórka. Natkę pietruszki siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z oliwą, octem i sokiem z cytryny

Kucharzyca
Halibut z trawą cytrynową, w papilotach 178

Natomiast halibut sprawdził się idealnie. Dobry będzie również okoń morski (sprawdzone przez siostrę). Jeżeli upieczecie w ten sposób inne ryby napiszcie, proszę, w komentarzach jak się udały. Paczuszki z rybami można przygotować trochę wcześniej, a wstawić do piekarnika na 15 minut przed podaniem. składniki - 2 porcje 1 większy lub 2 mniejsze filety halibuta  (lub okonia morskiego) marynata 1 trawa(...)łyżki oliwy z oliwek dodatkowo masło sól pieprz przygotowanie Filety umyć, osuszyć. Duży podzielić na dwa mniejsze. Składniki marynaty dobrze wymieszać, a najlepiej zmiksować w blenderze. Papier do pieczenia przyciąć na odpowiednio duże kawałki, tak aby można było zawinąć  każdy filet w osobny pakunek.  Posmarować papier masłem. Filety posolić i popieprzyć, Położyć na papierze skórą do dołu, posmarować

Stare Gary
Część druga jesiennej dygresji - ciepłe barwy w obiektywie 167

spacery, uwielbiam grzybobrania. Generalnie uwielbiam w ten sposób spędzać czas. Nauczyli mnie tego Rodzice. To z nimi i Siostrą odbywałam pierwsze wielogodzinne, piesze wycieczki po okolicznych lasach. Były ogniska, pieczone ziemniaki, zbieranie kolorowych liści, grzybów, jagód, borówek czy tam poziomek - wszystkiego co piękne w lesie o różnych porach roku. A teraz? Taka już jestem stara, że własne dziecko(...)niezadowolenie gdy liście pod stopami za głośno szeleszczą ;) I skąd to się takie wzięło? Zarówno ja i Mąż spędzaliśmy w dzieciństwie dużo czasu na łonie natury. Mąż bardziej na rybach - ja  na grzybach. A tu wyszedł taki mały "Monk". Mimo to będziemy go zabierać na leśne wycieczki - dopóki się Spinu vel Dżino nie przekona ;) Ma jeszcze czas bo dopiero

Kuchnia po mojemu
Złoty tort pomarańczowo-cytrynowy 192

Tort pomarańczowo-cytrynowy Biszkopt pomarańczowy (mała tortownica) 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej (może być tortowa) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru łyżka skórki

Korniszonki
Flądra z patelni 121

flądra 1 szt na osobę sól pieprz tymianek mąka tłuszcz do smażenia cytryna Flądrę myjemy, i jeżeli posiada wierzchnią czarną skórę to zdejmujemy ją.  Solimy

Gotowanie jest łatwe
SEROMAKOWIEC. 196

Oparta o parapet, z przyklejonym nosem do szyby, wpatruj się w dwie wrony tańczące na podwórku. Stroszą piórka, niczym wojownicy szykujący swe miecze do walki. Nie

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z CURRY I RODZYNKAMI – idealna na Święta 106

niż zazwyczaj. Ja zwykle zajmuję się tą słodką stroną Świąt Bożego narodzenia, mama dba o sałatki, wędliny i mięsa na obiad. Na świątecznym stole nie może zabraknąć klasycznej jarzynowej, pieczonego schabu robionego jeszcze wg. babcinego przepisu, wiedeńskiego sernika, którego wypatrujemy cały rok i jednej z ulubionych sałatek mojej rodziny: sałatki śledziowej z curry i rodzynkami. Przygotowujemy ją tylko(...)wyłącznie naturalne składniki. Dostępna w ofercie jest nie tylko Vegeta Natur z curry, ale również Vegeta Natur pikantna z chili, Vegeta Natur do greckiej sałatki, Vegeta Natur do ryb i owoców morza, a także wiele wiele innych które znajdziecie tutaj . Sprawdźcie i wybierzcie coś dla siebie! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ PODRAVKA Ps. więcej smakowitych przepisów Inspirowanych Naturą znajdziecie

Ostra na Słodko
Gołąbki z łososiem i sosem cytrynowo-śmietanowym. 178

brązowym ryżem i łososiem. A do tego sos cytrynowy. Wyszło bardzo smacznie. I tylko moje dziecko nie mogło zgodzić się z nazwą bo przecież gołąbki nie mogą być z rybą, Po mimo sporu o nazwę zjadł wszystko ze smakiem. Gołąbki z łososiem Składniki na 8 średniej wielkości gołąbków: 300 g świeżego łososia 100 g brązowego ryżu  główka młodej kapusty(...)niż ilość ryżu. Oczyszczonego łososia układamy na folii aluminiowej, skrapiamy sokiem z cytryny, Posypujemy pieprzem i solą. Folię zawijamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Mięso łososia rozdzielamy widelcem i mieszamy z ryżem. Cebulkę dymkę kroimy drobno i dodajemy do łososia z ryżem. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.  Liście kapusty przelewamy

Miksturownik
Surimi w cieście francuskim 152

domówkę - paluszki krabowe w cieście francuskim. Przygotujecie je z niewielkiej ilości składników i w bardzo szybkim czasie. Surimi idealnie komponuje się z serkiem kremowym pesto i rukola. Delikatny smak ryby i ziołowego serka - mmm palce lizać! Przepis dodaje do akcji Dania z serkami kremowymi . Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 10 paluszków krabowych 1/2 opakowania serka kremowego pesto i rukola Apetina(...)każdym kawałku ciasta ułożyć po 1 paluszku krabowym. Ciasto zwijać tak samo jak rogaliki, czyli surimi ukłożyć na najszerszej części ciasta; następnie zawinąć. Łączeniami układać do dołu, aby podczas pieczenia rogaliki się nie zdeformowały. Każdy kawałek ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180°C i piec około 25 minut (tak długo, aż ciasto

Ugotować
Cytrynowa tarta 247

Thermomix przepisy. Cytrynowa tarta. Składniki na ciasto: 100 g masła 250 g mąki krupczatki 40g cukru pudru 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany Składniki na lemon

Themo przepisy
Szanowny Panie Rabarbarze.. 189

...piszę do Pana zaabsorbowana.Pańską rolą, rzecz jasna! Wróć... To znaczy, rolami! Wspaniale Pan aktorzy, Panie Rabarbarze.A jak się Pan komponuje z innymi towarzyszami! Idealnie dobiera

W kuchni Karmel-itki
PLACEK Z RABARBAREM NA MAŚLANCE. 491

Odwiedziła mnie Babcia. Starsza Pani mojego wzrostu, o białych jak mleko włosach i bystrych oczach.Przytuliła mniedo siebie, a w spracowanych przez lata dłoniach, trzymała torbę

W kuchni Karmel-itki
Crème anglaise – aksamitny sos waniliowy 68

woli właśnie proste określenie –  custard.  Najwcześniejszy znany przepis na krem pochodzi z 1596 roku. Sos waniliowy stał się popularny w XVII wieku, kiedy wprowadzone do użytku nowocześniejsze piece pozwoliły na przyrządzanie delikatniejszych deserów. Z kolei Elizabeth Raffald, autorka książki  The Experienced English Housekeeper  z 1769 roku (taka  Perfekcyjna Pani Domu  sprzed 250 lat), zawarła(...)była krowia siara – pierwsze mleko po urodzeniu cielęcia, w innych – liście laurowe. Co ciekawe, na przestrzeni wieków sos był używany nie tylko do deserów, ale również do mięs i ryb.  Crème anglaise jest doskonałym dodatkiem do cesarskiego omletu KAISERSCHMARRN Print Crème anglaise – aksamitny sos waniliowy Sos waniliowy crème anglaise idealnie smakuje z szarlotką, Kaiserchmarrn, Apfelstrudlem, naleśnikami z serem, goframi

smakowitehistorie.com
Menu na tydzień: Mix&Match, czyli dobieraj i łącz składniki 154

Burgery bardzo smakują maluchom! Czwartek: Pieczona polędwiczka Sytuacja podobna jak z piersią z kurczaka: jak piec polędwiczkę, żeby jej nie wysuszyć. Tu sprawdza się patent z pieczeniem pizzy, którą wsadzamy do bardzo dobrze nagrzanego w piekarniku kamienia. Polędwiczkę piecze się na rozgrzanej wcześniej patelni, najpierw w bardzo wysokiej temperaturze, którą w drugiej połowie pieczenia trzeba obniżyć. Piątek: Krem pomidorowy(...)minut wyjęliśmy z piekarnika gotowe piersi – łącznie piekły się 15 minut. Wcześniej sprawdziliśmy czy są upieczone 5. Obróciliśmy na drugą stronę polędwiczkę, która ponownie trafiła do piekarnika, tyle że do niższej temperatury 200 stopni. 6. Do piekarnika włożyliśmy warzywa 7. Przygotowaliśmy burgery, które zajęły miejsce polędwiczki, gotowej po 20 minutach pieczenia 8. Zagotowaliśmy wodę na ryż, kuskus, kaszę

Niedzielny kucharz
Pomysł na resztki kurczaka: zupa won ton 419

Niezwykle smakowite pierożki won ton z nadzieniem z gotowanego kurczaka, posiekanego z krewetkami. Wszystko w otulinie z bardzo delikatnego ciasta, podane w aromatycznym chińskim sosie. Wykwintny

Niedzielny kucharz
Roladki z pstrąga z kremowym serkiem i pomidorami 172

łyżeczki soku z limonki 1 kromka chleba (nieziarnistego, bez skórki 300 g pomidorków koktajlowych w soku pomidorowym czarne oliwki według uznania 1 szlotka sól i pieprz bazylia Jeżeli ryby są w całości, należy je najpierw oczyścić i odfiletować. Filety opłukać w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski przełożyć serek Apetina. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany(...)serek rozsmarować na filetach. Zwinąć niezbyt ściśle roladki, spiąć wykałaczkami. Nie dociskać zbyt mocno, żeby serek na miejscu. Roladki rybne ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.12-15 minut (zależnie od grubości). Szalotkę posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić na nim szalotkę. Dodać pomidorki, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę gotować ok. 5-7 minut. Dodać oliwki, gotować

Pełny talerz
Zapiekana ryba z warzywami i ryżem :) 154

chyba końcowy efekt wizualny nie współgrał z moimi założeniami 😂  Filety z dorsza połączyłam z ryżem, warzywami oraz serem mozzarella. Całość zapiekłam w piekarniku i wyszło coś obłędnie pysznego :) Ryba jest soczysta, ryż kremowy, a warzywa lekko chrupiące - obłęd w ustach :D  Składniki (3-4 porcje): 200 g ryżu (u mnie paraboliczny) 4 filety z dorsza 450 g mrożonych(...)wody, lekko osól. Gotuj w garnku kamiennym Stone Legend (Delimano) ok. 10-15 minut, do momentu, kiedy wraz z ryżem pozostanie jeszcze troszkę wody - przyda się ona podczas pieczenia.  Prawie ugotowany ryż rozprowadź równomiernie po powierzchni garnka kamiennego. Następnie ułóż pokrojone w paski filety z dorsza, które należy oprószyć solą i szczyptą tymianku.  Teraz wysyp mrożone warzywa, dodaj

Zdrowie na języku :P
Najzdrowsza dieta – śródziemnomorska , babcia Basia 108

niewiele mięsa, które czasem jest tylko dodatkiem do potraw. W kuchni śródziemnomorskiej nie zagęszcza się zup i sosów śmietaną i mąką. Potrawy przygotowuje się w wodzie i na parze, piecze na ruszcie i w folii. Nie smaruje się chleba masłem, a do przyrządzania ciepłych dań używa się oliwy. Na włoskich i greckich stołach królują też soczyste owoce. Dostarczają cennych witamin(...)najważniejszych podam w następnym wpisie ) . Najistotniejsze jest to, by udało się zmienić proporcje produktów i przestrzegać kilku zasad : – używaj oliwy i oleju zamiast masła, margaryny i smalcu, -jadaj ryby nawet 5 razy w tygodniu ( zamiast czerwonego mięsa ), -jedz dużo surówek, sałatek i lekkich zup warzywnych -wybieraj pieczywo pełnoziarniste, np. z soją, słonecznikiem, sezamem, płatkami owsianymi -zastępuj słodycze owocami, przyrządzaj

Pysznosci Babci Basi
Marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb 164

moja ulubiona marynata do mięsa i ryb.  Można oczywiście kupić gotową w sklepie, tylko.... po co skoro ta zrobiona w domu będzie smaczniejsza :) Poniżej proporcje na 4 udka z kurczaka albo 4 plastry karkowki. Składniki  1/2 szklanki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki imbiru  (najlepiej świeżego, startego na tarce (w ostateczności może(...)stołowe octu winnego 1 duży ząbek czosnku (drobno posiekany lub zmiażdżony) opcjonalnie przecier pomidorowy 2 łyżki stołowe Przygotowanie Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.  Mięso marynować minimum 3 godziny przed pieczeniem, ale im dłużej tym będzie smaczniejsze Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C Czas pieczenia zaleźy od rodzaju mięsa. Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Łososiem i Szpinakiem 207

doprawiamy pieprzem oraz solą. Łososia kroimy w grubą kostkę, dodajemy po szczypcie soli, pieprzu oraz koperku. Skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy starając się pokryć przyprawami każdy kawałek ryby. Mozzarellę (lub żółty ser) ścieramy na tarce, dodajemy rozbełtane jajka, odrobinę soli i pieprzu - dokładnie mieszamy. Dzielimy na dwie części. Formę na tartę (o średnicy ok. 25 cm) smarujemy tłuszczem(...)serem. Z pociętych z ciasta francuskiego pasków formujemy "kratkę". Całość możemy posmarować rozbełtanym jajkiem lub mlekiem - dzięki temu ciasto bardziej się "zezłoci". Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia wierzchu tarty.       Moje posty

Słodka Strona
CHLEB WIELKANOCNY. Debiut. 172

Zapach świeżego chleba o poranku.Ciepła pajda z masłem wiejskim, prawdziwym. I plastrem pomidora.Rozpływający się kęs. Jeszcze, jeszcze trochę chcę.Właśnie taki poranek pamiętam. We

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania