Słodycze to coś, co lubię! W szczególności, kiedy mówimy o słodyczach domowych (np. taki chlebek bananowy), które zrobimy sami w sezonie owocowym. Co prawda sezon borówkowy
W kuchni Karmel-itkiThermomix przepisy. Dynia faszerowana kurczakiem z pomidorami Przepis do wykonania w Thermomix TM31 i TM5 Składniki: 1 dynia makaronowa (żadna inna!) 2 łyżki oliwy z oliwek
Themo przepisykcal Ryż Biały gotowany, łyżka - 20 gram - 27 kca Muesli z Owocami , łyżka - 10 gram - 32.5 kcal Płatki Kukurydziane , łyżka - 10 gram - 36 kcal JAJA, MIĘSO ,RYBY I ICH PRZETWORY : ***************************************************** Jajko , sztuka - 50 gram - 66.5 kcal Kiełbasa z Indyka 6 plasterków - 30 gram - 38.5 kcal Parówki Drobiowe , sztuka - 50 gram - 130 kcal Pasztet Drobiowy , 30 gram - 68.5 kcal(...)kcal Szynka Wołowa , plasterek - 20 gram - 21.5 kcal Kotlet Schabowy Panierowany , sztuka - 100 gram - 357 kcal Kotlet z Piersi Kurczaka Panierowany , sztuka - 100 gram - 248 kcal Pierś Kurczaka Pieczona bez skóry - 100 gram - 180 kcal Klopsiki Cielęce , 2 sztuki z sosem - 140 gram - 275 kcal Udko Kurczaka pieczone , sztuka - 100 gram - 155 kcal Antrykot Wołowy smażony
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicielęciny czy sarniny. Mięso kroi się w cieniutkie plasterki lub rozbija na cieniuteńkie “kotleciki” i serwuje jako przystawkę. Obecnie pod nazwą carpaccio rozumiemy dania przygotowane z cienko pokrojonego mięsa, ryb (łososia czy tuńczyka), warzyw i owoców. Buraki są bogatym źródłem kwasu foliowego i manganu. Kwas foliowy jest niezbędny w procesie syntezy i naprawy naszego DNA, a także bierze udział(...)krwi. Homocysteina to aminokwas, którego wysokie stężenie jest szkodliwe dla naszych naczyń krwionośnych, a tym samym może wywoływać choroby serca, udar czy niedokrwienie naczyń włosowatych. Jedna porcja carpaccio z pieczonych buraków i koziego sera dostarcza około 168 kcal, 7,4 g białka, 10,7 g tłuszczu, 15,3 g węglowodanów oraz 3,1 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI
W kuchni Katiedokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy prostokątnej i pieczemy w 170 C przez 45 minut. Jeżeli pieczemy w formie tortowej to należy piec przez 60 minut. Przed wylaniem ciasta, na dno tortownicy możemy dodatkowo ułożyć plastry gruszek w kształcie koła. Brak komentarzy: Prześlij komentarz Nowszy post Starszy post Strona główna Subskrybuj: Komentarze(...)Grzyby (4) Kreatywnie (6) Lecza (6) Makarony (5) Mufinki (6) Napoje (8) Owoce morza (2) Pasty do pieczywa (9) Pasztety (8) Piekarnia (6) Pizza (3) Przetwory (9) Przystawki (43) Ryby (14) Sałatki (33) Sosy (3) Surówki (5) Torty (5) warzywa (15) Wegetariańskie (38) Zapiekanki (3) Zupy (17) Świąteczne kilmaty (8) Szukaj Technologia #uds-searchControl .gs-result .gs-title, #uds-searchControl
Jadło i czytadłoKrainy Tysiąca Jezior . Ta niezwykle piękna i zimna część Europy powszechnie nie słynie ze swojej kuchni. W sumie trudno się dziwić skoro na stołach pojawiają się głównie ziemniaki, ryby i może mięso z renifera. Trudna historia spowodowała, że ubogiego społeczeństwa fińskiego nie było stać na wyszukane potrawy, a skuta lodem przez znaczną część roku ziemia, nie pozwalała na uzyskiwanie zbyt(...)tradycyjna potrawa Karelów , która zdobyła ogromną popularność w całej Finlandii. Jest to płaski pieróg, wykonany z pszenno-żytniego ciasta z ziemniaczanym, ryżowym lub jęczmiennym nadzieniem, zapiekany później w piecu i moczony w maśle oraz mleku. Charakterystyczna falbanka sprawia, że ich wygląd przypomina ciastka. Tradycyjnie podaje się je ze smarowidłem munavoi , przygotowanym z masła utartego z jajkami ugotowanymi na twardo. Uważam
Food SquareDelikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach - takie powinny być faworki, w niektórych regionach Polski nazywane chrustem. Te przepyszne ciasteczka nieodłącznie kojarzą się z karnawałem. Dodatkowo stanowią
KorniszonkiSłońce nieśmiało zagląda przez okno. Przecieram oczy, przeciągam się. Zapowiada się piękny dzień! Złote liście staregoorzecha szeleszczą, szturchane delikatnymi powiewami wiatru. Ciepła, złocista jesień. Słyszę, jak
W kuchni Karmel-itkiblachę. Następnie nakładamy na to dżem. Potem kruszmy na nie kruszonką (obficie).Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. A nasze bułki odstawiamy, aby trochę podrosły.Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut.Wyjmujemy i studzimy.Smacznego :)Liebster Blog Award Otrzymałam nominacje od http://leattlekitchen.blogspot.com/. ,,Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę(...)dużo.Szybciej było by wymienić co lobię (tak przynajmniej mówi mi rodzinka :))8.Jakie jest Twoje najlepsze wspomnienie kulinarne z podróży?- Póki co mogę się pochwalić, że jadłam pyszną smażoną rybę nad morzem. 9.Czy jest smak, którego nie znosiłeś/aś w dzieciństwie, a teraz się do niego przekonałeś/aś?-Chyba jogurtów, większości, a szczególnie naturalnych.10.Czy w mieście
Moje pyszne gotowanieW ramach odskoczni od tylu przepisów na słodkości, które ostatnio pojawiły się na blogu, proponuję wypiek wytrawny. Tarta z groszkiem i kiełbasą, o której
W kuchni Karmel-itkiTak jak można kochać psa, kota czy dobrą książkę, ja kocham serniki - nie, to nie żart. Choć fakt faktem, dobrą książką nigdy nie pogardzę
W kuchni Karmel-itkiwodospadu Niagara, leży miasto Buffalo. W tym mieście jest sobie bar o nazwie Anchor, czyli kotwica, ale ani nie stoi nad brzegiem jeziora Erie, ani nie słynie z ryb. Słynie za to z pikantnych skrzydełek, których sposób przyrządzania jest powielany w tysiącu innych barów (i domów) w całych Stanach. To naprawdę bardzo amerykańskie danie. Wręcz ikoniczne. Podobno nie można wyobrazić(...)skrzynką piwa), ale myślę, że to samo mógłbym powiedzieć o finale Ligi Mistrzów. Nuda. Moje skrzydełka są nieco lżejszą wersją oryginału. Nie są smażone na głębokim tłuszczu, a pieczone w piekarniku. Jeżeli chcecie spróbować zbliżyć się do oryginalnego sposobu podawania - przygotujcie dip z niebieskiego sera, śmietany i majonezu oraz natnijcie sporo naciowego selera. Polecam! Składniki: 1 kg skrzydełek kurczaka
zadanie-gotowanieBiałkowiec z kokosem Białkowiec , ciasto białkowe , biszkopt z białek to super ciasto, dzięki któremu można wykorzystać nadmiar białek. Ciasto białkowe może być bazą do tortu - jako
KorniszonkiTak to już jest, że Stary Rok ustępuje miejsca Nowemu, a tym samym stare pozostaje wspomnieniem, a nowe... Jak to nowe
W kuchni Karmel-itki****** W poprzednim wpisie napomknęłam o życiowych porządkach. Trwają, niestrudzenie zmieniam front. Zmieniam swój stosunek do świata. Zmieniam całą siebie wewnętrznie. Idę przed siebie, ale mam nieodparte
W kuchni Karmel-itkiMoże być ryba po grecku, może też być cukinia po grecku. Lekko chrupiące warzywa zapieczone na plastrach cukinii to duża odmiana podczas diety dr Dąbrowskiej. Składniki: – 3 małe cukinie – 3 marchewki – 2 małe pietruszki – 1 mały seler – 2 cebule – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – sól, pieprz, papryka słodka – sok z 1 cytryny Wykonanie(...)wodę. – Przyprawić solą, pieprzem i papryką. – W naczyniu żaroodpornym układać warstwami pokrojoną w plastry cukinię i warzywa. – Warzywa powinny być na wierzchu. – Piec 30 minut w 180 st.C
To co kochamzielonych warzywach) glutation (zawarty w awokado, truskawkach czy pomidorach) likopen (zawarty w arbuzach, morelach czy pomidorach) kwercetyna (zawarta w czerwonej cebuli czy czerwonych winogronach) ubichinol (zawarty w orzechach oraz rybach) witamina C (zawarta między innymi w papryce, truskawkach, cytrusach czy zielonej pietruszce) witamina E (zawarta w zielonych warzywach, mleku czy jajach) indole (zawarte w brokułach, kapuście, kalarepie, rzodkiewce czy brukwi(...)sól olej Sposób przygotowania: Brukiew obrać, pokroić starannie w słupki o grubości centymetra. Gotować około 15 minut w osolonej wodzie a następnie odcedzić, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 º C. Na koniec posypać chili oraz solą. Można podawać z keczupem
wysmienitySałatka z pieczonym pstrągiem łososiowym oraz pomidorkami koktajlowymi, oliwkami czarnymi, serem feta i granatem. Ostatnią mam taką fazę na granaty, że dodaje je do każdej sałatki i nie tylko 😉 Sałatkę tę podałam trochę w inny sposób...bo w tortilli. Sałatka w tortilli to też fajny pomysł na przekąskę imprezową- super się prezentuje i możemy wykonać tyle porcji ile gości(...)pstrąga łososiowego 1 op. miksu sałat 1/2 op sera feta ok. 8-10 szt. pomidorków koktajlowych ok. 10-12 szt. oliwek czarnych 1/2 granatu przyprawa do ryb sól, pieprz Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: Pstrąga myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb, zawijamy w folię aluminiową
Kuchnia MagdaLenyRzadko jem śledzika, bo jakoś nie przepadam za rybami w zalewach... :) Ale na taki jak dziś zrobiłam, miałam już dawno ochotę :) SKŁADNIKI: kilka płatów świeżego śledzia kilka ziemniaków śmietana duża cebula koperek sól, pieprz ser żółty ( ewentualnie) Śledzia umyć i oczyścić z ości. Pokroić w paseczki. Ziemniaki w mundurkach podgotować około 10-15 minut w osolonej wodzie. Po ostygnięciu(...)Dodać śmietanę i posiekany koperek. Doprawić sola i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, śledzie, sos, ziemniaki, śledzie i na koniec sos. Całość posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 30 minut. Śledzik inaczej!! Można? Można
MarciochaKucharzyrazem propozycja czegoś zdrowego i dosyć lekkiego. Wprawdzie z tą „lekkością” może być nieco różnie, gdyż łosoś nie jest najchudszą rybą, ale to akurat względnie zdrowy rodzaj tłuszczu. Ilościowo dominują jednak kolorowe warzywa, a cała potrawa utrzymana jest w klimacie śródziemnomorskim. To ostatnie akcentuje również dodatek bazyliowego pesto , które tradycyjnie możemy albo zrobić sami wg naszego przepisu, albo kupić(...)ugrillować łososia, nawet jeśli używamy w tym celu patelni. Jednak ten temat na blogu już „przerabialiśmy” (patrz m.in. wpisy pt. łosoś z grilla oraz łosoś z gotowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami ) i wcale nie jest to trudne. Ot, 7-8 minut z jednej strony, 8 z drugiej, na koniec delikatnie zdejmujemy skórę i… to tyle. Poza łososiem mamy
Kulinarna Pokusa