pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:166/267)

Polna macierzanka z ryżem Kupiec na przaśnym lawashu 190

zostawiamy na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.  2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 kawałków, formujemy kulkę i na oprószonym blacie wałkujemy na bardzo cienkie placki, pieczemy ok 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 C.  Składniki na ryż z macierzanką: 1 saszetka ryżu długoziarnistego Kupiec  1/4 wędzonej makreli  2 wiejskie jaja, ( żółtko(...)Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy z łupin i ścieramy na tarce o małych oczkach. Makrelę rozrywamy na drobne kawałki. 2.  Łączymy ze sobą ryż, starte jaja, rybę, macierzankę i pieprz, dokładnie mieszamy. Próbujemy smak i ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy na plackach lawasch, które zastąpią nam łyżeczki. Na czas pikników w plenerze danie idealne

Apetyczna babeczka
Trójkąty ze szpinakiem i łososiem z Grecji 157

Polecam taki obiad wszystkim miłośnikom szpinaku, łososia i ciasta francuskiego. Ci bardziej leniwi w kuchni tez będą zadowoleni bo danie robi się szybko i jest pyszne

Moje Małe Czarowanie
SERNIK GOTOWANY Z MALINAMI I GALARETKĄ PRZEKŁADANY KRUCHYM CIASTEM 174

   Znowu na słodko... Desery i ciasta to chyba najbardziej fotogeniczne smakołyki, które można przygotować. Pięknie wychodzą na zdjęciach, a do tego osłodzą każdą, nawet

W kuchni Karmel-itki
Łosoś z makaronem i brokułami 171

Składniki: 1 kg fileta z łososia cytryna 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz sos 200 ml jogurtu naturalnego 1/3 pęczka koperku 2 ząbki czosnku sól

magiczna kuchnia Kasi
Łosoś zapiekany z migdałami 157

Miałam wczoraj ochotę na lekką kolację. Pobiegłam do sklepu i kupiłam sobie kawałek łososia. Zapiekłam z masełkiem, oregano i płatkami migdałowymi. Palce lizać! Tak przygotowanego łososia

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Twarogowa pasta z makrelą w pomidorach 164

Pasty twarogowe to szybki pomysł na śniadanie czy też kolację. U nas w domu jedną z ulubionych past cieszących się powodzeniem jest twarogowa pasta z makrelą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Podstawowe błędy początkującego kucharza – ranking najpopularniejszych 135

pożywienia, przypraw, serów, nabiału. Wykorzystując słabej jakości składniki możemy uzyskać tylko kiepską potrawę, której smak będzie odbiegał od tego jaki oczekiwaliśmy. Nie odmierzamy dokładnie produktów To główny błąd podczas pieczenia ciast. Nigdy nie odmierzamy składników na ‘’oko”, szklanki, miski itp. W każdym przepisie masz napisaną dokładną gramaturę składników i liczbę osób dla których przedstawiony jest przepis. Dane ciasto nigdy(...)szklanki, dzięki czemu zawsze będziemy mieli odpowiednią ilość danego produktu. Smażenie kilku produktów na tej samej patelni Oczywiście trzeba w swoim życiu być oszczędnym, ale bez przesady. Jeżeli smażysz rybę na patelni to przed przystąpieniem do smażenie innego produktu najpierw ją dokładnie umyj. Zapachy zostają na przedmiotach w których je przyrządzamy. Chyba nie chcesz, żeby twoje warzywa smakowały rybą

To Musisz Wiedzieć
Trylogia pierogowa: Pierogi ruskie 220

Cytat z łódzkiego baru mlecznego: - Kto zamawiał ruskie? Głos z sali: - Nikt, sami przyszli! Tak jak z sałatką grecką i rybą po grecku, nikt nie wie czemu pierogi ruskie nazywane są w ten sposób, skoro z Rosją nic wspólnego nie mają. Nie zmienia to jednak faktu, że są pyszne, choć musiałam do nich dorosnąć (więc może jednak mąż ma słuszność(...)się spodoba i posmakuje. Pierogi ruskie 250g mozzarelli 250g fety 2 duże ziamniaki 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ziemniaki obrać i ugotować. Po lekkim przestudzeniu rozgnieść je widelcem, zetrzeć do nich mozzarellę na małych oczkach tarki i dodać pokrojoną w kostkę fetę. Dognieść jeszcze wszystko widelcem i wymieszać

Przepysznik - BLW i nie tylko
pstrąg smażony 259

Rajska wyspa. przepis na dwie porcje RYBA 2 sztuki pstrąga  mąka do obtoczenia oliwa do smażenia  sól Pstrąga dzielimy na porcje i solimy , smażymy z każdej strony na oliwie na złoty kolor  uprzednio obtaczając w mące . BISZKOPT KOPERKOWY 1 jajko 1 łyżka drobno posiekanego kopru 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku Oddzielamy żółtko(...)szczypta soli następnie dodajemy żółtko i dalej ubijamy mikserem około 2 minut . Następnie dodajemy koper , pieprz i mąkę i delikatnie łączymy składniki nakładamy ciasto do foremek od muffinek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 15-18 minut . Ciasto podczas pieczenia opadnie o jakieś 50%  ale nie należy się zrażać nie będzie zakalca. Po wystudzeniu biszkoptu przekrawamy

na gazie
Najlepsza pieczeń rzymska z jajkiem 110

Przez całe swoje dotychczasowe życie miałam do czynienia z pieczenią rzymską o przekroju prostokąta. A z racji tego, że nie lubię nudy w kuchni postanowiłam przygotować

Be Fit Be Strong
Portugalska pasta z sardynek 207

jako pasta na grzanki!). Szprotki otwieramy widelcem od strony kręgosłupa. Kręgosłup wyjmujemy. Ości i rybia wątroba zostają – ości znikną w paście, a wątroba jest pyszna, delikatna i bardzo zdrowa. Ryby miksujemy na pastę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy – próbujemy i ewentualnie lekko dosalamy i dopieprzamy. Pasta nie może być za sucha, powinna być lekka i smarowna – jeśli potrzeba, dolejcie do niej(...)miski i smętne resztki. Pyszna na krakersach, na tostach, na pszennych grzankach ( u mnie z grillowaną papryką bez skórki, dodatkowo posypane wędzoną papryką). Z nachosami, z surową albo pieczoną papryką, z selerem naciowym… I świetnie sprawdza się jako nadzienie do jajek na twardo! SKŁADNIKI 300g sardynek (waga po odsączeniu) w pomidorach lub oleju 2 małe szalotki

Karo in the Kitchen
Dorsz w porach pod beszamelem 214

naczynia żaroodpornego. 2 duże pory 2 łyżki masła klarowanego sól Pory pokroić na półplasterki i podsmażyć na maśle aż będzie szklisty i miękki. Doprawić solą. Wyłożyć na rybę. Sos beszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki  pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały(...)można dolać więcej mleka. Doprawić solą, pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej. Wlać na pora 50 g sera żółtego Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać sos Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. dorsz w porach pod beszamelem

O kuchni z uczuciem
Tzatziki 202

Tzatziki, to najpopularniejsza przystawka grecka. Można go spożywać z zapieczonym pieczywem, podawać  jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych… i nie tylko.      Składniki: - ok. 300g jogurtu greckiego- kawałek świeżego ogórka- czosnek (1 większy ząbek)- 1 łyżka oliwy- trochę soku z cytryny- sól, pieprz- koperek świeży (opcjonalnie)     Ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach (u mnie(...)Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, odciśnięty z soku ogórek i posiekany koperek – mieszamy. Podajemy schłodzony.Dla mnie sos tzatziki doskonale nadaje się do wszystkich mięs, warzyw, a nawet ryb i owoców morza. Nie ma reguły, że do czegoś nie pasuje. Podany do mini pizzy, też sprawdził się doskonale. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Tzatziki appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Śmietanowiec agrestowy na zimno 1156

Latem robię deserki na zimno. Więc dzisiaj zapraszam na deser na bazie śmietany kremówki z dodatkiem galaretki agrestowej. Jest nie za słodki, lekko kwaśny i orzeźwiający

Ala piecze i gotuje
Polędwica z dorsza z ratatouille 268

wiem czy wiecie ale ze względu na swoje właściwości zdrowotne powinniśmy jeść ryby co najmniej 3 razy w tygodniu. Właśnie dlatego tym razem przygotujemy pyszne danie, a będzie to polędwica z dorsza z ratatouille. Pewnie nie wszyscy wiedzą co to jest ratatouille – otóż to danie wywodzące się z kuchni prowansalskiej. Jest ono uwielbiane przez Francuzów. Jej głównymi składnikami jest(...)polędwicy z dorsza. Myjemy, oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Dorsza układamy na folii aluminiowej, kładziemy plasterek masła i plasterek cytryny. Folię zwijamy w kształt sakiewki. Pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 25 minut. Kiedy dorsz będzie się piekł przygotowujemy ratatouille – pora kroimy w półplasterki i przesmażamy na odrobinie masła. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!