pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:159/267)

Pasztet z karpia z podgrzybkami 183

angielskie, sól  i gotuję aż warzywa będą aldente. Pod koniec gotowania warzyw dodaję karpia kawałki i gotuję jeszcze 10 minut.Rybę z warzywami wyjmuję z bulionu i studzę. Rybę obieram z ości i skóry. Mielę maszynką do mięsa razem z cebulą obraną, jajkiem ugotowanym, marchewkę, selerem, porem. Przekładam do miski, dodaję jajko, gałkę muszkatołową, oregano, roztopione i wystudzone masło(...)pieprzem. Mieszam dokładnie.Jak masa jest za gęsta można dolać trochę bulionu. Foremkę aluminiową smaruję oliwą, wysypuję bułką tartą, i wykładam pasztet. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i piekę godzinę góra, dół. Pasztet odstawiam do wystygnięcia

wesoła kuchnia
Tatar z jelenia 166

Delikatnie uchylić pokrywkę i podstawić słoik, dnem do góry i „łapać” dym.  Następnie słoik ustawić nad mięsem, przykrywając je. Odstawić na parę minut. Na patelni położyć papier do pieczenia (łatwiej będzie się smażyć i jajka nie będą przywierały), wlać trochę oleju,  szerszy koniec jajka ściąć nożykiem i wylać zawartość na patelnię, smażyć na niezbyt dużym ogniu. Żółtko(...)sosem grzybowym (przepis na sos w książce), sosem tatarskim lub bez sosu. Podczas warsztatów został przygotowany również tatar ze śledzia, sandacza, łososia, polędwicy wołowej oraz zupa grzybowa z rybami. A zanim zaczęłyśmy gotować, Karol Okrasa pokazał nam co zrobić z dziczyzną i kaczką

królestwo garów
Naleśniki z rybami 238

czosnku niedźwiedziego (lub ząbek zwykłego)łyżka skórki otartej z limonkianchois 100gpieprz Wykonanie:Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego wymieszać, odstawić na 15 minut do lodówki, usmażyć. Przygotować farsz. Ryby oczyścić z ości, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć w kostkę, łososia w cienkie paski. Ser pokroić w kostkę, szpinak poddusić (2 min) razem z czosnkiem. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sokiem(...)zioła i połowę anchois posiekać, wymieszać z jogurtem i limonką, doprawić pieprzem.Na naleśniki wyłożyć farsz, zrolować podwijając końce, na wierzchu każdego położyć małe trójkąciki sera, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10-15 minut w 190 stopniach. Na talerz wyłożyć porcję sosu i 2 naleśniki, przybrać całymi filecikami anchois i koperkiem. Podawać z cząstkami limonki

SzczyptaSmaQ
Ciasto cytrynowe - babka cytrynowa 611

Ciasto cytrynowe Babka cytrynowa to pyszne, wilgotne ciasto, które świetnie smakuje nie tylko w czasie świąt wielkanocnych, ale jest doskonałym dodatkiem do kawy o każdej porze

Korniszonki
Kotleciki ziemniaczane z pieczonym łososiem 136

Szybkie danie, które z pewnością posmakuje dorosłym i najmłodszym domownikom. Z dnia wcześniejszego został mi kawałek upieczonego fileta z łososia, miałam też w lodówce ugotowane jajka

Mienta blog
Tort naleśnikowy z tuńczykiem 142

Na temat tego dania zdecydowanie mogę powiedzieć, że jest bardzo smaczne. Gdy je robiłam, nie wiedziałam dokładnie jak wyjdzie. Teraz zdecydowanie z czystym sumieniem mogę polecić

Smaki Ewy
CIASTO MARCHEWKOWE. 341

Z utęsknieniem spoglądam na pustą torbę od aparatu. Ach, tak bardzo mi Ciebie brak...Brak aparatu - ciąg dalszy. Zresztą, widać na zdjęciach. Ech, czekam z utęsknieniem

W kuchni Karmel-itki
Kurczak pieczony w mleku 161

komponuje się z przeróżnymi warzywami, więc nie ma problemu, abyście przed pieczeniem dorzucili swoje ulubione lub te, które macie pod ręką. (Ja właśnie tak robię...) Zerknijcie też na schab pieczony w mleku - klik . 3 ćwiartki z kurczaka (mogą być dowolne części z kurczaka)   papryka słodka czosnek granulowany pieprz sól (u mnie zielona hawajska morska ) Dodatkowo: 2 marchewki(...)jeden na drugim.) Dodać marchewkę uprzednio pokrojoną w grubsze plasterki. Całość zalać mlekiem, przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 70 minut - do miękkości. (Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków kurczaka.) W trakcie pieczenia mięso należy obrócić na drugą stronę, a marchewkę przemieszać.  Z 15 minut przed końcem zdjąć folię, aby skórka nabrała złotego koloru. (*) Ilość

Di gotuje
Karp z pieca - rácponty 215

przygotowany karp też zachwyci smakoszy tej ryby.  Składniki 1 karp - 2,5 kg 1 łyżka słodkiej papryki 3 kg ziemniaków 250 g cebuli 100 g masła 2 szklanki kwaśnej śmietany     Przygotowanie Karpia umyłem w zimnej wodzie, osuszyłem, posoliłem i natarłem papryką na zewnątrz i od środka. Skórkę karpia ponacinałem ostrym nożem w równych odstępach. Ziemniaki obrałem, pokroiłem(...)plasterki. Cebulę pokroiłem w krążki. Brytfannę nasmarowałem masłem, na dnie ułożyłem ziemniaki i cebulę. Na tej warstwie położyłem karpia, piekłem godzinę na drugim poziomie od dołu w temperaturze 200 stopni C. W tym czasie stopiłem w rondelku resztę masła. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewałem karpia i warzywa płynnym masłem i śmietaną ( pół litra ). Pod koniec pieczenia polałem resztą

R'n'G Kitchen
MAŚLANO ZIOŁOWY PSTRĄG ŁOSOSIOWY 164

Naszło mnie na porcje ryby. Padł wybór na pstrąga łososiowego. Fajny, szybki prosty sposób przygotowania, możemy tez tak ugrillować   Składniki: płat pstrąga łososiowego 4 łyżki masła 1 łyżka papryki słodkiej kilka gałązek lubczyku kilka gałązek oregano sól,pieprz sok z cytryny Wykonanie: Pstrąga nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Lubczyki oregano siekamy  drobniutko,łączymy z papryką(...)masłem, dobrze rozcieramy aż składniki się połączą. Takim  masełkiem nacieramy naszą rybkę, układamy na folii aluminiowej,pieczemy ok 20 minut

Z Majeczką w kuchni
Pstrąg aromatyczny 182

takim wyrzutem!), w dodatku upieczone. Ale bardzo były smaczne. :P Pstrąg aromatyczny Składniki: 1 pstrąg do 500g sok z limonki 2 łyżki masła sól, pieprz 3 łyżki chutneya kolendrowego Rybę dokładnie myjemy, osuszamy, nacinamy skórę w kilku miejscach, ale ostrożnie, żeby nie uszkodzić włókien mięsa. Skrapiamy w środku i z wierzchu sokiem z limonki i nacieramy chutneyem kolendrowym , również w środku(...)szczelnie w folię aluminiową, odstawiamy do zamarynowania na 1h.   Nagrzewamy piekarnik do 168-180°C. Folię nieco luzujemy, ale pozostawiamy zawiniętą tak, aby ewentualny sok wytworzony podczas pieczenia nie wypłynął, układamy pstrąga w folii na blaszce brzuchem do góry, w folii robimy 3-4 podłużne dziurki i wstawiamy na ok. 30 minut. Jemy z białym chlebkiem lub bagietką

Kuchnia Prezydentowej
Ajwar, domowa pasta nie tylko do pieczywa 353

tempie.  Całe szczęście potrzebne składniki są dostępne przez cały rok i  zawsze można sobie do produkować potrzebną ilość ;).   Świetnie pasuje do kanapek i zapiekanek, mięsa, ryb, serów i gotowanych warzyw. Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny Składniki: 6 czerwonych papryk,   2 duże bakłażany,   4  ząbki czosnku,   2-3 papryczki chili(...)zioła wg. uznania. Przygotowanie:   Papryki, przekrojone na pół bakłażany i czosnek w łupinkach upiec w 190 stopniach przez 30 minut. Papr yki  kilka razy przekręcić w trakcie pieczenia.   Gorące warzywa zamknąć w foliowej torebce na 15-20 minut, co ułatwi obieranie ich ze skóry, po tym czasie obrać .   Do o bran ych  warzyw  dodać

SzczyptaSmaQ
American cookies, czyli amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady 199

American cookies, czyli amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady Amerykańskie ciasteczka są naprawdę pyszne! Chrupiące na brzegach i miękkie oraz lekko ciągnące w środku i oczywiście z

Korniszonki
TARTA TATIN Z KIWI 183

Nie ma co wiele o niej pisać... Nie, wróć! Jest do napisania o niej zbyt wiele.  To nie zmienia faktu, że jest pyszna. Cudownie rozkoszna

W kuchni Karmel-itki
Makaron z tuńczykiem z pieczoną papryką i pomidorkami 165

19.06 .2020 Magda Uwielbiam makaron z tuńczykiem, w każdej postaci. Jest to zawsze proste danie, łatwe w wykonaniu i oczywiście pyszne. To że używamy tuńczyka z

Smaczna Strona