pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:244/417)

Pieczona ciecierzyca 120

łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na około 3 godziny, ale najlepiej namoczyć ją na noc. Potem odcedzić ją na sicie i przelać zimną wodą. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować około godziny. Ugotowaną ciecierzycę osączyć na sicie i wysuszyć. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dużą blachę rozłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć

Ewusiowe Smaki
Domowe nachosy 106

łyżeczka soli - przyprawa: papryka słodka i ostra. Sposób przygotowania 1. Łączymy składniki suche. 2. Podgrzewamy olej i wodę. 3. Składniki suche łączymy z wodą i olejem. 4. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 15 min. 5. Ciasto wałkujemy i wykrawamy dowolne w wzory (u mnie świąteczne choinki). 6. Nachosy wykładamy na papierze do pieczenia i pieczemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Medaliony z indyka z warzywami po włosku 404

Cukinię i i paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pora pokroić w paski. Wszystkie warzywa ze sobą wymieszać. Dodać oliwę i zioła toskańskie (ewentualnie bazylię, oregano i szczyptę soli). Ponownie wymieszać. Zeszklić. Przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Na tak przygotowanych warzywach ułożyć kawałki mięsa. Piec w 180 stopniach

Fabryka pomysłów
Wołowina z warzywami i kaszą orkiszową 143

Witajcie! Wczoraj było pieczenie z maluchami, dziś obiad dla prawdziwych mężczyzn, czyli wołowina z warzywami podana z kaszą orkiszową. Jesteście chętni??  Emotikon smile Składniki na 2 porcje: 1 szklanka kaszy orkiszowej 250 g wołowiny marynata do mięsa: (1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżki oleju rzepakowego Olejowy Raj , sól morska Falksalt , pieprz czarny) marchew cebula czerwona papryka 1/2 opakowania groszku

Bike By Life
Makaron zapiekany ze szpinakiem i karczochami w sosie pomidorowym 180

dopraw solą, pieprzem, paprykami i cukrem. Dodaj małą garść mozzarelli. Całość gotuj na małym ogniu 5 – 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, następnie zblenduj. Ugotuj makaron chwilkę krócej niż al dente. W dużym garnku wymieszaj makaron z sosem. Do formy żaroodpornej wyłóż 1/2 makaronu makaron, 1/2 karczochów i 1/2 mozzarelli, następnie – pozostały makaron, karczochy i mozzarellę. Piecz w piekarniku rozgrzanym

Moja pasja smaku
KURCZAK ZAPIEKANY Z MORELAMI I ŚLIWKAMI 164

słodka czerwona papryka masło do podsmażenia Kurczaka podsmażyłam na maśle. Przełożyłam go do żaroodpornego naczynia. Podudzia posoliłam,posypałam pieprzem,przyprawą prowansalską, majerankiem i startym czosnkiem. Podlałam je wodą i oliwą. Pokroiłam w plasterki marchewkę i pietruszkę. Warzywa również chwilę podsmażyłam. Wstawiłam do piekarnika udka i po około 20 minutach  dodałam warzywa i suszone owoce. Piekłam jeszcze wszystko

potrawyregionalne
Ciasto filo z grzybami, papryką i serem feta 177

dodać grzyby i paprykę oraz drobniutko posiekaną papryczkę chili. przyprawić do smaku ziołami. Smażyć do odparowania płynów. Wystudzić i wymieszać z pokruszonym serem feta i natką pietruszki. Ciasto filo posmarować roztopionym masłem, nałożyć na jednym boku pas nadzienia i zwinąć w rulony. Ułożyć w blaszce, naciąć na kawałki i posmarować masłem wierzch. Posypać odrobiną sezamu. Piec

Gotowanie jest łatwe
udka kurczaka pieczone w diabelskiej zaprawie 218

słodką paprykę, czosnek w płatkach, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli i suszone pomidory. Całość mieszamy dolewając oliwę  i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte uda kurczaka. Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę. Po godzinie wyjmujemy udka kurczaka z lodówki   układamy je na blasze  i wstawiamy, do nagrzanego piekarnika Pieczemy

Miód i pieprz
Ćwiartki kurczaka zapiekane w szpinakowym sosie 211

solą czosnkową, pieprzem, papryką. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Szpinak rozmrażamy i dodajemy do niego śmietanę, sól, czosnek przepuszczony przez praskę i sok z ½ cytryny. Kurczaka podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, następnie zlewamy z niego sos i dodajemy go do masy szpinakowej. Masę mieszamy i polewamy nią kurczaka. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem

Życie zamknięte w smaku
Pieczone młode ziemniaki 456

czerwona slodka papryka Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ºC. Młode ziemniaki dokładnie wyszorować i osuszyć. Jeżeli używamy starych ziemniaków obrać ze skórki.  Nastepnie ziemniaki pokroić na cienkie talarki lub cienko, głęboko ponacinać - ale nie do końca, tak aby wszystkie plastry trzymały sie razem. Każdy ziemniak nasmarować olejem i posypać tymiankiem.   Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ziemniaki, posypać

Atlas Smaków
Kurczę pieczone 216

łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta 0,5 łyżeczki majeranku 50 ml oliwy z oliwek Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Dzielimy na dwie części. Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą. Każdą część kurczaka nacieramy przyprawami. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w nagrzanym

VioletoweKucharzenie
Selerowe fytki z piekarnika 280

Pół łyżeczki czerwonej papryki (pikantnej) Pół łyżeczki oregano Szczypta soli i pieprzu Sposób przyrządzenia: Wszystkie przyprawy oraz oliwę wrzucamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Seler obieramy i kroimy w podłużne słupki. Obtaczamy dokładnie w oliwie i przyprawach, wstawiamy do lodówki i zostawiamy na 30-45 minut. Po tym czasie blachę w piekarniku wykładamy papierem do pieczenia (można bez, ale frytki

Mr. Taste
Kurczak w słodko-ostrej marynacie 178

łyżeczki ostrej papryki 3 łyżki przyprawy do kurczaka 1/4 łyżeczki chili (jeśli ktoś lubi bardziej ostre) Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Kurczaka myjemy, osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem i wkładamy do woreczka. Zalewamy go przygotowaną marynatą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjmujemy mięso i wkładamy do naczynia żaroodpornego, strząsając nadmiar marynaty. Kurczaka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez

My simple kitchen
Schab pieczony w cebuli i marchewce 220

wieprzowiny, ostrą czerwoną papryką, pieprzem młotkowanym z kolendrą. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.  Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z marchewką i podduszamy. Gdy zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy bulionem i zaciągamy śmietanką. Dokładnie mieszamy. Warzywa ze śmietaną przekładamy na mięso. Pieczemy pod przykryciem

VioletoweKucharzenie
Kurczak w szafranie z pieczonymi warzywami na obiad w ciepłych barwach jesieni 194

Obłożyłam cząstkami zółtej papryki. Na koniec posypałam szczyptą suszonej mięty. Oczywiście nie wytrzymałam i użyłam też szczyptę chili, mimo, że kurczak był przewidziany również dla młodocianego Syncia (a co tam niech poznaje różne smaki). Tak przyprawiony kurczak całą noc spędził w lodówce. Następnego dnia pokroiłam marchew oraz pomidory na cząstki. Warzywa wrzuciłam do rękawa do pieczenia, a na nich ułożyłam

Kuchnia po mojemu
Mieszanka grillowa + szaszłyki 197

pieprz kolorowy, paprykę słodką i chilli, szczelnie zamykamy i potrząsamy energicznie do całkowitego połączenia. Każdy z szaszłyków kropimy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy przygotowaną mieszanką przypraw i ziół. Rozgrzewamy grilla. Na rozgrzany rusztu układamy w lekkich odstępach nasze szaszłyki. Skraplamy je na sam początek octem balsamicznym i dajemy troszkę czasu na zarumienienie. Podczas pieczenia można polać

Słodkie Przyjemności
Cukinia faszerowana makaronem z suszonymi pomidorami 312

papryki.  Kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Później wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez, posypujemy ziołami prowansalskimi i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy nasiona tworząc łódeczkę. Blanszujemy ją we wrzątku. Następnie do środka cukinii dajemy farsz z makaronu. Na całość dajemy plasterki sera i doprawiamy ziołami. Pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Przekąska z prażonej ciecierzycy 187

ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki już gotowej)ostra papryka w proszkuczosnek w proszkuoregano suszonebazylia suszonakozieradkapieprz ziołowysól morskaoliwa z oliwekSkładniki polecam dodawać według własnego uznania, tak jak lubicie.Przygotowanie:Ugotowaną ciecierzycę odsączyć i osuszyć (tak samo postępować z tą z puszki). Skropić odrobiną oliwy i wymieszać z przyprawami. Ziarna wrzucić do formy do pieczenia i piec przez 30-40 minut

Food Square
Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami 214

pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem. Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami Składniki na 6 porcjiCzas przygotowania: 40 minut Składniki: 700 g marchewki 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki

Kulinarne przygody Gatity
Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka 1413

paprykę. Smażyć, aż papryka zmięknie. Następnie dodać pomidory. Dusić, aż pomidory się rozpadną, dodać koncentrat. Zdjąć pokrywkę i gotować dalej, aż sos zgęstnieje. Przyprawić sos ziołami, cynamonem, gałką muszkatołową, sosem worcestershire. Na koniec dodać fasolę i kukurydzę. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Odstawić do przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić

Mania Gotowania
Produkty Blue Dragon - testowanie 161

grillowanie w babcinym ogródku. Postanowiłam w końcu przetestować sos sweet chilli, który dostałam jakiś czas temu do sprawdzenia. Postanowiłam użyć go na dwa sposoby - pierwszy jako dodatek do pieczonych kiełbasek i drugi jako marynata. W pierwszym przypadku, dał mi dosłownie "popalić" ;) Ochoczo i prędko, solidnie umoczoną w sosie kiełbaskę wsadziłam do buzi, a tam ogień :D Ostre(...)całość mieszamy co jakiś czas. Wszystko trzymamy na wolnym ogniu do momentu aż sos będzie gęsty (według naszych upodobań). Ja podałam kurczaka z ryżem, ale polecam również spróbować z pieczonymi ziemniakami bądź po prostu z chlebem (zdjęć niestety nie zdążyłam zrobić – jakoś dziwnie wszystko poznikało :P) Ostry sos tajskie zielone curry oczywiście zestawiłam z piersią z kurczaka i ryżem. Wybrałam

Emcia Pichci
Ryż z warzywami i klopsikami 230

Danie, które dzisiaj Wam proponuję można podać jako danie obiadowe. Ale równie dobrze, może też być podane na imprezach. Czy to urodzinowych czy przy spotkaniu ze

Ala piecze i gotuje
Klopsiki z makaronem porem i pomidorami 290

 Z okazji Światowego Dnia Makaronu zapraszam na drugą wersję klopsików z makaronem z dodatkiem warzyw i w śmietanowym sosie. Pierwszą wersję znajdziecie tutaj klik. Ta

Ala piecze i gotuje
Boeuf strogonow 190

jabłkach, szynki pieczone w pomarańczach, schab ze śliwką, a waszym domu to świąteczny Boeuf Strogonow, wołowy gulasz w sosie pomidorowym. BOEUF STROGONOW Składniki:  ok. 1 kg łopatki wołowej 2-3 ząbki czosnku kilka ziarenek ziela angielskiego 3-4 liście laurowe 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego 4-5 szt ogórki kiszone sól i pieprz do smaku czerwona papryka sypka smalec

Bon appetit mon amie
Pieczona pierś z kurczaka 157

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - mleko do namoczenia mięsa. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka moczymy (najlepiej przez całą noc) w mleku. 2. Przygotowujemy marynatę: łączymy olej z przyprawami. 3. Marynujemy mięso i obtaczamy w pokrojonych na drobno orzechach. 4. Pierś z kurczaka owijamy folią aluminiową i pieczemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Mini hamburgery - koreczki 539

papryka ostra, papryka słodka  olej 1. Mąkę, cukier, drożdże i sól przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy mleko, rozpuszczone i ostudzone masło. Jajko dokładnie roztrzepujemy, do ciasta dodajemy 1 łyżkę, resztę zostawiamy do smarowania. Wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 2. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy. Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez około

Szefowa kuchni
Sałatka z kurczakiem, boczkiem i winogronem 220

piersi z pieczonego kurczaka, pozostałe z obiadu. Ta sałatka jest dość sycąca, nada się na przykład do zabrania w pojemniczku jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: 1 średnia sałata rzymska (lub 2 mniejsze) 2 średnie piersi z kurczaka (uprzednio upieczone i przestudzone) 3-4 plastry wędzonego boczku 2 średnie pomidory niewielka kiść winogrona pół czerwonej papryki Sałatę opłukać, osuszyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
chrupiące paprykowe frytki z nutą pizzy prawie bez oleju:Airfryer hd9240/30 190

wymieszać z olejem, papryką, przyprawą do pizzy Airfryer hd9240/30 ustawić na 165 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ frytki włożyć do kosza i ustawić 16 minut po sygnale wyjąć kosz, potrząsnąć frytkami i włożyć z powrotem, ustawić teraz na 185 C na 12 minut, w połowie czasu kosz wyjąć i potrząsnąć, włożyć do urządzenia do końca pieczenia frytki

W Mojej Kuchni Lubię
Pikantne paluszki serowe 195

pieprzu łyżeczka słodkiej papryki 2 płaskie łyżeczki kminku szczypta pieprzy cayenne Sposób przygotowania: Margarynę posiekać z mąką. Ser zetrzeć na najmniejszej tarce i dodać do mąki. Dodać wszyskie przyprawy i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5-10 mm. Wycinać różnej długości paluszki o szerokości około 5 mm. Paluszki porozkładać na blaszkce wyłożonej papierem do pieczenia i piec

na moim stole...
Chlebowe placki 167

przepis i piekę je do dziś . Są nie zastąpione w podróży jako przekąska, na wycieczce ,gdy nie ma chętnego by wyskoczyć po świeże pieczywo. Są świetne na ciepło i na zimno.   Składniki 1 szklanka mąki 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki gorącej wody sól do smaku ok. 1/2 płaskiej łyzeczki 1 mała cebula 3 pieczarki 1/4 papryki oliwa do smażenia

Eli Gotowanie
Gołąbki z kalarepką w sosie borowikowym 201

Farsz na dużej patelni rozpuścić margarynę dolać troszkę oleju Dodać pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić Dodać pokrojony por mięso razem podsmażyć ciągle mieszać Do mięsa dodać  odcedzoną kalarepkę paprykę i ogórki starte na tarce na dużych oczkach ora liście zmielone z  reszty kapusty Dodać kostki mięsne  przyprawy dusić do odparowania wody    4.  - Ugotowany ryż(...)przełożyć do miski Dodać mięso z patelni razem wymieszać w razie  potrzeby doprawić pieprzem i solą faszerować liście kapusty układać na wysmarowanej olejem  blasze zalać gorącą wodą piec 150 stopni około 1,5 godziny czas zależy od twardości kapusty 5. - Sos Rozpuścić masło dodać mąkę wymieszać zalać 400 ml wody ciągle mieszać zagotować  dodać serek topiony proszek

W królestwie smaków Beaty
Krucha tarta ze szparagami 161

cukinią, szpinakiem, papryką lub innym warzywnym rarytasem ;) Składniki:  1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego light 1 duży pęczek zielonych szparagów 15 małych pomidorków koktajlowych świeżo mielony pieprz 3 łyżki startego parmezanu 5 łyżek jogurtu greckiego light - można zastąpić bałkańskim Do dzieła: Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki, równocześnie ustawiamy piekarnik do nagrzania na 200*C. Przed pieczeniem blanszujemy szparagi, czyli

Spektrum Smaku
ZAPIEKANKA STUDENCKA 343

średniej wielkości starych ziemniaków - 0,89 gr 20 dag sera żółtego - 6 plastrów - 3,40 zł ząbek czosnku łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka pieprzu  łyżeczka słodkiej papryki  2 łyżki oleju  świeży koperek do posypania  Sposób przyrządzenia: Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach na al dente- 10 min. Po przestygnięciu obrać ze skórki, pokroić(...)grube talarki. Układać w naczyniu żaroodpornym warstwami na przemian z serem. Każdą część z osobna potraktować przyprawami.. Na pierwszą polać olej z przeciśniętym czosnkiem.  Piec 25 min w temperaturze 200 stopni Podawać z ogórkami konserwowymi, różnego rodzaju surówkami lub z mięsem. Smacznego

pieprzny smaczek
Pieczona szynka pikantna 146

czerwonej i zielonej papryki, gorczycy, pasternaku, kminku i soli) 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju Przyprawy dokładnie mieszamy z sosem i olejem. Mięso myjemy, wkładamy do głębokiej miski i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Zawijamy miskę folią spożywczą i chowamy do lodówki na 24 godziny . Mięso musi dokładnie przejść smakiem marynaty. Po 24 godzinach pieczemy w temperaturze

Marder&Marder Manufacture
Burrito w kukurydzianej tortilli 179

kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy ogień i podsmażamy wszystko około 1 minuty. Wracamy do ciasta: schłodzone ciasto dzielimy na 7 części. Obficie podsypując mąką wałkujemy każdą część na placki o średnicy minimum 20 cm. Nasze miały pewnie ok. 30 cm. Każdy placek pieczemy na suchej rozgrzanej patelni

Marder&Marder Manufacture
Gniazdka z mięsa mielonego ze szpinakiem 154

tartą, solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Zagniatamy na gładką masę. Z mięsa formujemy kulki, które rozpłaszczamy. Palcem robimy na środku dziurkę, którą poszerzamy aż do otworzenia ścianek po boku. Staramy się by wgłębieni było jak największe. 3. Do powstałego wgłębienia przekładamy cebulę ze szpinakiem i pokrojonego w kostkę pomidora. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Szefowa kuchni
Kulki makrelowe 162

słodka i ostra papryka wg. smaku pestki słonecznika do obtoczenia Sposób przygotowania: Ser rozduszamy widelcem dodajemy makrelę i ponownie dokładnie ugniatamy widelcem, aż stworzy jednolitą masę dodajemy koperek i przyprawy, mieszamy z powstałej masy lepimy kulki obtaczamy je w pestkach słonecznika wciskając je w ciasto żeby nie odpadły gotowe kulki wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia pieczemy przez

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wegetariański pasztet z fasoli 177

łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonej cebuli  opcjonalnie czosnek siemię lniane i słonecznik do posypania Sposób przygotowania: Marchewkę i seler obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości wrzucamy do blendera wszystkie składniki i miksujemy na papkę przekładamy masę do wyłożonej folią aluminiową formy wierzch posypujemy ziarenkami siemienia i słonecznika pieczemy przez około 40 minut

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi 189

Możemy posypać papryką i ulubionymi ziołami. Przykrywamy drugą połówką ciasta i lekko dociskamy, aby ser przywarł. Kroimy, na paski szerokości ok. 2 cm (korzystam z radełka) – na 8 porcji. Każdy pasek, trzymając za końce, skręcamy w przeciwne strony. Smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem, posypujemy solą gruboziarnistą i kminkiem. Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia i wkładamy

mojewypiekiinietylko
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków 174

sałatką z pieczonych buraczków i czerwonej fasoli. Mam nadzieję, że zasmakują Wam one równie mocno. ;) Pulpety   z kaszy jaglanej (dla 4-6 osób) : 1 szklanka kaszy jaglanej 1 mała cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry 1 płaska łyżeczka kuminu 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku

Food Square
Łódeczki z ciasta francuskiego z białym serem i kurczakiem. 230

chwilkę. Dokładamy paprykę pokrojoną w kostkę, cebule posiekaną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze 5-10 minut. Odkładamy do ostygnięcia.   W garnku kruszymy biały ser, dodajemy natkę pietruszki, podsmażone na patelni składniki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.  Ciasto francuskie kroimy na 8 prostokątów, układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, sklejamy dokładnie

Symfonia smakowa
Enchilada wegetariańska z warzywami 193

duszone, pieczone lub gotowane:) I dzięki moim zachciankom trafiłam na ten przepis. I fajnie, że trafiłam, bo danie mi posmakowało i z pewnością jeszcze je przygotuję. Przepis znalazłam tutaj . Składniki: 4 tortille (25 cm średnicy); 0,75 szklanki startego żółtego sera; 75 g szpinaku (świeży lub mrożony); pół dużej cukinii; 2 małe marchewki; czerwona papryka; garść czerwonej fasoli

In my kitchen
Pieczeń mielonka z ciecierzycy i dyni (bez glutenu) 148

pół łyżeczki ostrej papryki w proszku gałka muszkatołowa sól, pieprz odrobina oleju do nasmarowania formy Dno natłuszczonej keksówki wyłożyć kilkoma liśćmi jarmużu. Resztę jarmużu drobno posiekać. Wymieszać wszystkie składniki (poza śliwkami) i doprawić masę do smaku. Część masy wyłożyć na jarmuż w keksówce. Na środku ułożyć szlaczek ze śliwek. Wyłożyć resztę masy, mocno docisnąć i wygładzić. Piec ok. godziny

Weekendy w domu i ogrodzie
Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i kurczakiem 520

przyprawić curry, papryką, chilli, pieprzem i czosnkiem, Pod koniec dodać ugotowaną kaszę, serek kremowy, skropić sokiem z cytryny. Całość dokładnie przemieszać i trzymać jeszcze chwilę na dużym ogniu do czasu, aż mleko odparuje.  Wydrążone cukinie natrzeć solą i pieprzem, następnie ostrożnie wypełnić farszem. Posypać tartym serem. Zapiekać na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia przez

Kuchnia Ellie
Sałatka z pieczonych warzyw 212

sałatkę z pieczonych warzyw, pomyślałam, że koniecznie musze ją wypróbować. Nie chciałam się jednak posiłkować żadnym przepisem, tylko intuicyjnie wybrałam warzywa i zrobiłam tak jak mi podpowiadał mój kulinarny nos ;-))) Wyszła oryginalna, smakowita sałatka. Już wiem, że często będę ją serwowała, bo jest tego warta. Na dwie porcje: 1 bakłażan (młody) 1 mała cukinia 1 papryka czerwona, słodka

Jadło i czytadło
Ryba w papilotach 219

cukinii, różyczki brokułu, papryka, cebula, kukurydza etc) Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami, polać odrobiną oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać KROK 2: Na środku papirusu ułożyć warzywa, a na nich rybę Zawinąć dokładnie papirus na kształt cukierka, tak by ryba i warzywa były dokładnie przysłonięte papirusem Wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika, piec około 25 minut

smacznieinatemat
Skrzydełka z KFC 175

płatki kukurydziane papryka ostra WYKONANIE: skrzydełka dzielimy na części, dwie większe zostawiamy, lotkę możemy użyć np. do zupy, przygotowujemy marynatę, konsystencja ciasta naleśnikowego, mięso maczamy w marynacie, przygotowujemy panierkę, mieszając wszystko razem, posypujemy dokładnie skrzydełka, smażymy w rozgrzanym głębokim oleju, około 10 min, piekarnik  rozgrzewamy do 200 stopni, układamy skrzydełka na blaszkę pokrytą folią aluminową,  pieczemy około

Kuchnia Beaty
Rolada z brokułami. 311

pieprz, paprykę ostrą, paprykę słodką i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę. Brokuła zalać wrzątkiem na około 3 min , wyjąć i pokroić drobno. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masę mięsną rozłożyć na folii aluminiowej w formie prostokąta, a na niej brokuły i ser. Posypać delikatnie solą i pieprzem. Zwinąć jak roladę pomagając sobie folią. Piec w długiej foremce

O kuchni z uczuciem
Kurczak pieczony z warzywami 243

pokroić w ćwiartki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Pokrojone warzywa ułożyć między kawałkami mięsa. Do naczynia wlać wodę. Wszystko delikatnie skropić olejem i oprószyć rozmarynem oraz odrobinką soli. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C, zapiekać ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć folię aluminiową

Monia miesza i gotuje
Kurczak majerankowo lubczykowy 188

8 podudzi z kurczaka1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka suszonego lubczyku1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżeczki soli1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego PRZYGOTOWANIE:Podudzia umyć, osuszyć i posypać przyprawami. Wszystkie podudzia

Ewa w kuchni
Polędwiczki w sosie pieczarkowym 295

Kwestii Smaku, w troszeczkę innej wersji, pieczonej. Polecam, bo naprawdę warto!SKŁADNIKI na 4 porcje:1 polędwiczka wieprzowa1 cebula2 ząbki czosnku3 łyżki masła 25 dag malutkich pieczarek 2 łyżeczki musztardy Dijon3 łyżki brandy2 łyżeczki sosu Worcestershire rozpuszczone w 1/3-0,5 szklanki wody0,5 szklanki śmietany kremówkigarść posiekanej pietruszki1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki sólświeżo mielony pieprzoliwa z oliwekolej

Słodko-Słony Świat Ilony
Serowe paluszki 182

cebulką. Przyprawić papryką (fot.1). Położyć na tym drugi blat ciasta. Lekko docisnąć a następnie delikatnie rozwałkować całość - tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Pokroić na paski o szerokości 3 cm, a długości wg uznania, w zależności czy ktoś woli krótsze czy dłuższe paluszki - i spiralnie je poskręcać. Paseczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (fot.2). Piec 10 minut

Świat Ciasta
Pieczyste na kanapki 213

 Mięso mielone z dodatkiem cebulki i pieczarek.Składniki:500g mięsa wieprzowego i/lub wołowegodwie-trzy cebuledwa ząbki czosnkuszczypiorek kilka pieczarek 2 jajabułka tarta lub kajzerkasól

prawdziwe jedzenie
ZAPIEKANKA Z CHLEBA,PIECZAREK I KIEŁBASY 254

zieloną paprykę - akurat miałam w lodówce :-) Pod koniec smażenia dorzucić pokrojone pieczarki i jeszcze chwilkę wszystko podsmażyć. Chlebek pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce, dodać  jajka, łyżkę śmietany. odrobinę soli i pieprzu, wymieszać.W misce wymieszać wystudzoną przesmażoną kiełbasę z kosteczkami chleba oraz masą jajeczno-serową. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłozyć masę. Piec

Walijskie Pichcenie
Bliskie spotkania trzeciego stopnia – sałatka, wędzona ryba i Vasco da Gama 179

długo pieczonego buraka z nutą chrzanu i karmelizowanym boczkiem. Znaczy mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta, ale robiąca wrażenie. Potrzebujemy wędzonego pstrąga – lub dowolną wędzoną rybę, byleby poszarpaną na ładne kawałki ugotowane w mundurkach ziemniaki cebulę czerwoną kilka kiszonych ogórków kilka gałązek selera naciowego – nie każdy lubi więc można pominąć paprykę dowolnego koloru cebulka dumka

ladykitchen
placki z liśćmi selera,pietruszki,papryką i solą różową himalajską... 191

liście pietruszki, selera, paprykę słodką, cebulę wszystkie składniki dobrze wymieszać z pieprzem, mąką, solą różową na gorącym oleju smażyć rumiane placki z patelni odkładać na ręcznik papierowy, aby tłuszcz obciekł w papier placki smakują ze śmietaną gęstą......SMACZNEGO!!! sól himalajska różowa Royal Brand: nie zawiera sztucznych substancji chemicznych ani innych środków zapobiegających zbrylowaniu - zastosowanie: do gotowania, pieczenia, uzupełnia niedobory mikroelementów

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami (bez glutenu, jajek) 248

podczas pieczenia pachnie tak niesamowicie, że wszyscy pytają co chwila "czy już wreszcie gotowa?" ;) Składniki: ziemniaki 1 kg kiełbasa bezglutenowa 200 g pieczarki  300 g cebula 3 szt oliwki  150 g brokuły, kalafior, marchewki mini po kilka kawałków olej do smażenia lub masło klarowane kilka łyżek ser mozarella lub żółty 200 g pieprz czarny, papryka, kolendra, majeranek, tymianek

głodny alergik
Schab do kanapek z papryką i bazylią… 182

łyżeczki słodkiej papryki Wszystkie składniki łączymy – mieszamy i nacieramy dokładnie schab.Przed wtarciem dobrze jest ponacinać w kilku miejscach mięso , żeby przyprawy przeszły do środka. Gotowe natarte przyprawami mięso owijamy szczelnie folią do żywności i odkładamy do lodówki na minimum 12 godzin – ale można nawet na 24 godziny.Po tym czasie ściągamy folię – przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy

Apetyczna babeczka
Domowy ketchup 232

sosu z pieczonych pomidorów, ketchupu pomidorowo-śliwkowego, czy sosu pomidorowego do makaronu postanowiłam też zrobić klasyczny ketchup. Przepis znalazłam na przecudnej stronie Lawendowy dom, skąd czerpię różne inspiracje.Domowy ketchup Składniki:4 kg podłużnych pomidorów2 cebule4 ząbki czosnku50 octu winnego1 łyżka soli3 łyżki cukru1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka papryki chiliWykonanie:Pomidory parzymy i obieramy

Kulinarne przygody Gatity