połącz. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. W tym czasie przygotuj keksówkę – wyłóż ją papierem do pieczenia i umieść w niej przygotowaną masę na pasztet. Wyrównaj wierzch i posyp wiórkami zimnego masła. Tak przygotowany pasztet z jajek wstaw do piekarnika i piecz przez około 45-50 minut. Pasztet jajeczny z tego przepisu to idealny dodatek do kanapek, choć smakuje(...)tartej 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 12% 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, rosyjskiej lub czeskiej 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 pęczka natki pietruszki sól do smaku PRZYGOTOWANIE : 10 jajek ugotuj na twardo, przestudź i obierz. Umyj pora i pietruszkę. Pora pokrój (zarówno białą jak i zieloną część
RozdomowionaPieczone pierogi są świetną przekąską. Można zrobić ich większą ilość i zaraz po ostygnięciu zamrozić. Rozmrożone smakują jak świeże, stanowią świetny dodatek do warzywnych zup a zabrane do pracy uszczęśliwią nas bardziej niż zwykłe kanapki. :-) Swój intensywny, żółty kolor meksykańskie pierożki zawdzięczają kurkumie dodanej do ciasta. Przyprawa neutralna w smaku apetycznie je zabarwiła. Polecam kurkumę od Przyprawy Świata Gdynia(...)cukru 1 łyżeczka kurkumy, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia 1 łyżeczka soli Farsz: 1 filet z kurczaka 1 puszka meksykańskiej mieszanki warzywnej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra olej + roztrzepane jajko, sezam 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h. 2. Filet z kurczaka bardzo drobno kroimy
Szefowa kuchnikomponuje się także z pieczonymi młodymi ziemniaczkami ;) Warto zaskoczyć nim rodzinę podczas niedzielnego obiadu. BIODRÓWKA PO PROWANSALSKU Z SOSEM Z TYMIANKU I PIEPRZU ORAZ RATATOUILLE PO NICEJSKU I PIECZONE MŁODE ZIEMNIACZKI Składniki na biodrówkę po prowansalsku: - około 1 kilograma biodrówki - oliwa z oliwek - 4 łyżki musztardy dijon - zioła prowansalskie - 4 ząbki czosnku - 20 gram natki pietruszki - 150 gram(...)cebulą, solą, pieprzem i bułką tartą. Masę rozwałkowujemy na cienki placek (najlepiej na folii), przycinamy do wielkości i kształtu mięsa i układamy ją na posmarowanej wcześniej musztardą biodrówce. Całość pieczemy jeszcze przez około 5 minut, żeby panierka zrobiła się chrupiąca i nabrała złocistego koloru. Składniki na sos: - 100 ml czerwonego wina, wytrawnego - 3 owoce pieprzu - 60 gram masła
Życie zamknięte w smakuKinderbal? Urodziny? Imieniny? Spotkanie z przyjaciółmi, rodziną, znajomymi? Podsyłam pomysł na szaszłyki z pieca. Podczas gdy one właściwie same się robią, międzyczasie możemy przygotowywać coś innego. Są kolorowe, w sam raz do ręki. Nie są nudne i nie są mdłe. Przygotowałam je ze składników najwyższej jakości i dodałam świeżego ananasa pomiędzy warzywa, gdyż właśnie to ananas zmienia całą postać rzeczy(...)pewno! Składniki gotowa ( rolka ) ciasta francuskiego parówki Na Dzień Dobry De Luxe z szynki Henryk Kania (zawartość mięsa wieprzowego z szynki to 93% ) żółta cukinia zielona cukinia czerwona papryka świeży ananas sól i pieprz do smaku Karahi Chicken Masala ,przyprawa bez chemii Skworcu patyczki na szaszłyki Ananasa obierz i pokrój w dużą kostkę. Pozostałe składniki umyj, pokrój
Z Kuchni Do Kuchnitortillę. Pieczemy na patelni bez użycia tłuszczu przez 30-40s z każdej strony (nie dłużej, gdyż zrobią się zbyt twarde i ciężko będzie je złożyć). Składniki do wnętrza (wybierać wedle uznania): - 200g BIO tofu marynowanego w sosie Tamari - 2-3 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki przyprawy gyros - 1 łyżeczka oleju - sałata - rukola - ogórek - pomidor - papryka - parmezan
Be Fit Be StrongKolejna odsłona pysznego pasztetu z królika . Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole :) Pieczony z aromatycznymi przyprawami , roznosił cudowny zapach po całym domu. Gorąco namawiam do wypróbowania przepisu , nie będziecie żałować , a rodzinka Was ozłoci :) 1,70 kg królika 1,20 boczku świeżego 70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej duża marchewka średnia pietruszka połówka(...)listki laurowe 6-7 kulek ziela angielskiego łyżeczka pieprzu czarnego ( ziarenka) 3-4 ząbki czosnku pełna łyżeczka soli Królik polski w dobrej cenie (KLIK) do pasztetu: papryka słodka ( łyżka) sól do smaku pieprz czarny mielony ( łyżeczka) imbir ( płaska łyżeczka) gałka muszkatołowa ( 2 -3 łyżki) kolendra mielona ( pół łyżeczki) 1 długa bułka wrocławska
Takie tam pichcenieCzyż nie zachęca to danie do sporządzenia go na dzisiejszy obiad? pięknie wygląda, wspaniale smakuje, szybko się przyrządza, w sam raz na letni obiad! Składniki
kgwjanczewoOtrzymałam paczkę produktów do przetestowania. W paczce znalazły się między innymi produkty firmy BackMit, Kresto oraz olej rzepakowy Rapso. Dzisiaj chcę Wam zaproponować pyszne roladki z
Ala piecze i gotujesoczewicy jest już na blogu, tylko teraz dodałam do niego kurki i suszone pomidory. Dzięki dodatkowym składnikom, mam dwa smakowe pasztety. W przepisie wykorzystałam drewnianą formę do pieczenia , która idealnie nadaje się na wypieki pasztetów czy też pieczywa. 'pasztet z soczewicy z kurkami i z suszonymi pomidorami' Składniki (na dwa pasztety): - 1 szklanka czerwonej soczewicy, - 3 średniej wielkości(...)mniejsze - 1 duża cebula, - 3 jajka - 2-3 ząbki czosnku, - 1 łyżeczka zmielonego kminku, - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - sól, pieprz, - ulubione przyprawy: np. słodka i ostra papryka, pieprz cayenne - olej * w wersji z kurkami: - 1 szklanka kurek - 1 mała cebula - masło - tymianek * w wersji z suszonymi pomidorami: - suszone pomidory z oliwy (ilość dowolna - ja dodałam 5 połówek) - bazylia - oregano
CookYourselfprosciutto, szynka drobiowa (najczęściej domowa) Ryby i owoce morza: dorsz, tuńczyk z puszki, łosoś (bardzo rzadko), krewetki, mieszanka owoców morza Jajka (na miękko, twardo, jajecznica, jajko sadzone, w koszulce, pieczone) Odżywka białkowa Ok. 5 razy w tygodniu: Twaróg chudy Ser feta/żółty Jogurt naturalny Mleko bez laktozy/roślinne Węglowodany: Kasza: gryczana (biała, prażona), jaglana, jęczmienna, owsiana Ryż: jaśminowy, dziki(...)papryką 4. Makaron ryżowy z pesto jarmużowym i tuńczykiem 5. Jajecznica na słodko z masłem orzechowym 4 1. Jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorem i cebulką + 3 wafle ryżowe 2. Jesienny zielony koktajl 3. Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z ryżem jaśminowym 4. Kasza gryczana z 2 jajkami w koszulce i warzywami 5. Ciasteczka proteinowe 5 1. Pieczona
Czarnawisienkawyparowuje, więc taką pieczeń mogą jeść dzieci i kierowcy – piwa nawet nie czuć. Choć pieczony kurczak może wydawać się skomplikowany zrobienie go w taki sposób jest bardzo proste. Ogranicza się do obsypania kurczaka przyprawami i nabiciu na butelkę. Dodatkowo polecam w połowie pieczenia dodać do kurczaka ziemniaki pokrojone w duże części (można także dołożyć inne warzywa: marchewkę, pietruszkę(...)piekarnika. Czas pieczenia uzależniony jest od wagi kurczaka – zgodnie z wartościami podanymi w tabelce poniżej: Na ostatnią godzinę pieczenia można dołożyć na blachę obtoczone w oleju i przyprawach duże cząstki ziemniaków i warzyw. Gdyby piwo nie buzowało (dzieje się tak, gdy piwo jest mało gazowane lub butelka nie jest z lanego szkła) można dwukrotnie podczas pieczenia zamieszać je słomką
Poezja smakuwody 15g świeżych drożdży 1 łyżka oleju 3 łyżeczki słodkiej papryki (płaskie) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Chleb paprykowy - przygotowanie: W kubeczku dokładnie wymieszać drożdże z cukrem i następnie odstawić na kilka minut, aby zrobiły się płynne. Do większej miski przesypać mąkę, dodać paprykę, sól, olej i ciepłą wodę (nie gorącą!). Całość przemieszać oraz połączyć(...)mikserem i odstawić na około 1-2 h, aby podwoiło swoją objętość. (Ciasto wychodzi lepkie, ale takie powinno być.) Po tym czasie przełożyć je do keksówki wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do letniego piekarnika. (Dodatkowo wierzch posypałam pestkami słonecznika.) Piec około 50-60 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje tylko od dołu.) Przepis już znacie
Di gotujełyżeczki cynamonu szczypta ostrej papryki 100 g masła Wykonanie: duże kawałki orzechów prażymy w piekarniku przez 10 minut w temp. 180*C W garnuszku z grubym dnem rozpuszczamy wszystkie pozostałe składniki tworząc nasz karmel. Wyciągamy orzechy mieszamy je razem z karmelem i czekamy aż zastygną. Można je wyłożyć na papier do pieczenia aby przyspieszyć proces tężenia karmelu. W moim
W Moim Magicznym Domuprzyprawy (majeranek, papryka słodka, kucharek, przyprawa do kurczaka) -piwo w butelce 0,5 l. -olej Sposób przygotowania: Kurczaka myjemy, nacieramy olejem, posypujemy przyprawami i odstawiamy na całą noc do lodówki. Kurczaka nadziewamy na butelkę piwa bez etykiet. Butelkę z kurczakiem stawiamy na mocnej, sztywnej blaszce i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 1,5-2 h. w 200 stopniach. Kurczak wychodzi
Magia jedzenia.użyłam o smaku grillowanej papryki od Piątnicy ) kminek, papryka słodka i ostra w proszku do smaku 3/4-1 płaskiej łyżeczki soli 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy na pól i wałkujemy dość cienko. Wykrajmy dowolnej wielkości kwadraty bądź kółka ( u mnie kwadraty wycinana nożem ;) oraz kółka kieliszkiem :) 2. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, na nim układamy nasze
Gotowanie...to proste !łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1. Osiem jajek gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy. 2. Mięso mielone mieszamy z przyprawami, posiekaną cebulą i surowym jajkiem. 3. Nabieramy na dłoń mięso, formujemy kulkę, rozpłaszczamy. Na środek układamy jajko i otaczamy mięsem formując kulkę. 4. Kotlety układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
Szefowa kuchnisosu sojowego łyżka sezamu przyprawy: słodka papryka, czarnuszka, czosnek granulowany,pieprz ziołowy, curry WYKONANIE: kaszę gotujemy ok 15 min w niewielkiej ilości wody do momentu wchłonięcia całego płynu ugotowaną kaszę blendujemy z fasolą i sosem sojowym do całości dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy zwilżonymi wodą rękoma lepimy mielone- układamy je na papierze do pieczenia pieczemy 25 min w 180 stopniach
healthy dreamsmasę. Dodajemy przyprawy: paprykę, papryczkę chilli, pieprz, sól, płatki z pomidorów, kolendrę, pokrojony w kosteczkę czosnek i orzechy włoski (również pokrojone). Całość mieszamy i dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, mąkę, olej kokosowy, bakę plesznik, jajka oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać. Pieczemy w 180 st przez
Łycha smakówpieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka suszonej papryki 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego szczypta lubczyku szczypta mięty 1 łyżka sosu sojowego Kurczaki umyć, oczyścić, osuszyć. Składniki marynaty utrzeć i nasmarować marynatą kurczaki. Odstawić na ok dobę do lodówki. Włożyć kurczaki do brytfanki, podlać wodą ok pół szkl, okryć folią aluminiową. Piekarnik nagrzać do 200 st. Piec przez godzinę. Po godzinie zdjąć folię
Gotowanie jest łatwezalewy zagotowujemy. Doprawiamy do smaku słodką papryką, solą i pieprzem. Piersi przekrawamy wzdłuż, żeby powstały 4 cienkie kotlety. Lekko rozbijamy tłuczkiem i posypujemy z dwóch stron przyprawą do kurczaka. Składniki zalewy zagotowujemy. Surowy ryż wysypujemy na dno naczynia żaroodpornego. Układamy na nim cebulę pokrojoną w piórka. Na wierzch wykładamy kurczaka. Wszystko zalewamy zalewą. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym
Pobite gary Barbarystron solą, pieprzem i ostrą papryką. Na kapustę wyłożyć podsmażoną cebulę, następnie połowę boczku, przyprawione mięso z kurczaka. Piersi posmarować majonezem. Na sam koniec całość zalać ketczupem i śmietaną (najlepiej te 2 składniki połączyć w miseczce). Wierzch zapiekanki posypać żółtym serem i resztą boczku. Zapiekać około 1 godziny w 180ºC. Jeżeli podczas pieczenia zauważycie, że wierzch zapiekanki już
UgotowaćPieczona biała kiełbasa to danie proste i szybkie w przygotowaniu, w zasadzie robi się samo. Jeśli wykorzystasz kiełbasę robioną samodzielnie w domu i ulubione zioła będzie to naprawdę wyjątkowe danie. Składniki: biała surowa nieparzona kiełbasa cebula (tyle żeby przykryć kiełbasę) czosnek (2-3 ząbki) czubrica mielona słodka papryka sól pieprz oliwa ewentualnie ulubione przyprawy Przygotowanie
Mama Gotujemarchew, przyprawę chilli con carne, słodką paprykę i przesmażamy jeszcze 5 minut. Dodajemy sos BBQ, fasolę i pomidory z puszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Bataty obtaczamy w oliwie, oprószamy solą i pieprzem. Układamy na kawałku papieru do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Obok stawiamy
My Culinary Artrozgrzać olej, wrzucić paprykę i dusić na małym ogniu około 10 minut, następnie dodać cebulę, pieczarki, bakłażana i cukinię, przyprawić i smażyć do miękkości składników. Następnie ostawić patelnie na bok i wbić jajko, dodać kaszę, dokładnie wymieszać, ale nie smażyć. Łupiny bakłażana wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut i piec w temperaturze
Jadło i czytadłowymieszać z paprykami, solą i rozgniecionym czosnkiem. Natrzeć marynatą umyte i osuszone mięso. Włożyć do naczynia do zapiekania. Przykryć folią lub przykrywką i odstawić do marynowania na minimum 6 godzin (moje marynowało się 24 h). Wieczorem rozgrzać piekarnik do 90 - 100 stopni. Wstawić mięso na 9 - 10 godzin. Moje piekło się od godz
Sto kolorów kuchnisodą, dodać sól, pieprz i paprykę.2. Mleko, olej i jajka roztrzepać w misce trzepaczką tylko do połączenia i dodać startą cukinię.3. Połączyć mokre składniki z suchymi mieszając łyżką. Dodać posiekane suszone pomidory i ser i wymieszać. 4. Nakładać do formy do muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami do 3/4 ich wysokości. 5. Piec w temperaturze 190 stopni około 30 minut
UgotujmyTo.plniej cebulę, następnie dodajemy czosnek, paprykę i pokrojoną w paski szynkę. Wszystko razem dusimy około 8 minut, następnie studzimy.Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pozostałymi warzywami.Jajka musimy roztrzepać i wymieszać ze śmietaną i serem.Do jajek dodajemy warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o średnicy 24 cm, wygładzamy powierzchnię.Tortillę
Smakowity Blog KulinarnyUdka posypujemy solą, pieprzem, obiema paprykami (lub ulubioną przyprawą do kurczaka). Wkładamy do lodówki na 1h. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy, dodajemy wodę, przecier pomidorowy,trochę soli i pieprzu. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Na blaszkę wysypujemy ryż i zalewamy go przygotowaną zalewą. Na to układamy przyprawione udka. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180st przez około
Walijskie Pichceniewyrośnięcia na kolejną godziną. Bułeczki pieczemy ok 20 - 25 minut w temperaturze ok 80 stopni. W następnej kolejności przyrządzamy sosy.2. Sosy - Sos prawie jak z McDonald's Składniki: 4 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy łyżeczka octu winnego mało ogórek kiszony kawałeczek cebuli pieprz, sól, ostra papryka, kilka kropel tabasco kilka liści świeżej bazylii
Taste Of My Daypomidorków razem z posiekaną cebulką, papryką, podsmażoną bagietką ( można dodać anchois ). Mieszamy całość, następnie przygotowujemy sos z octu jabłkowego i 3 łyżek oliwy z oliwek. Polewamy nim sałatkę. Dodajemy małe listki bazylii, mieszamy razem i jemy z apetytem. Sałatkę Panzanella podajemy do mięsa z grilla np. grillowanej karkówki, grillowanego faszerowanego kurczaka lub pieczonego kurczaka. The post Panzanella (toskańska sałatka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoleju. Przełożyć do miski, dodać paprykę, 1/2 porcji czosnku, tymianek, chilli i wymieszać. Na tłuszczu ze smażenia mięsa rozpuścić miód, dodać cebulę, marchew i fasolkę. Podsmażać około 5 minut stale mieszając. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym czosnkiem, oregano i wymieszać. Na warzywach ułożyć na przemian kurczaka i ziemniaki. Posypać rozmarynem. Piec w piekarniku rozgrzanym
Pasja Smaku