pieczona karkówka - 1980 przepisów (strona:94/132)

Sałatka z pieczonych szparagów 129

efektów. Jak już dorwiemy skrawek błękitnego nieba a nasz małżonek/konkubent/kohabitant/narzeczony (niepotrzebne skreślić), za pomocą 30 litrów benzyny i zadymienia połowy wsi rozpali grilla, to zaczyna się monotonny festiwal karkówek i kiełbas śląskich. W formie sałatki występuje ogórek kiszony bądź pomidor z cebulką, co bardziej tradycyjni spożycie warzyw na grillu ograniczają do ketchupu i musztardy oraz szyszek chmielowych. Jednak czasami(...)samą myśl o śląskiej kiełbasie z ketchupem dostajemy drgawek albo najzwyczajniej w świecie chcemy inaczej. Co wtedy? Możemy objawić się na grillu z sałatką. Inną niż wszystkie. Sałatką z pieczonych szparagów i ziemniaków. Na sałatkę z pieczonych szparagów i ziemniaków potrzebujemy: pęczek zielonych szparagów 8 młodych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki i obgotowanych kilka suszonych pomidorów garść oliwek zielonych

ladykitchen
Naleśniki - krokiety z mięsem 136

naleśniki. Pod każdą postacią i w każdym smaku, na słono i na słodko. Dzisiaj będę kusić naleśnikami z mięsem. Na farsz mięsny potrzebujemy: około 1 kg mięsa (np. łopatka, karkówka), 30-40 dkg. wątróbki (drobiowa nadaje bardziej aksamitny wygląd, ale smakowo jest "bardziej wątróbkowa", wieprzowa dla tych, którzy nie przepadają za wątróbką), sól, pieprz, czerwona papryka, majeranek, 2-3 łyżki(...)się upiecze. Przyprawami z olejem nacieramy mięso i odstawiamy na trochę (przynajmniej pół godziny), żeby się przegryzło. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni w odkrytym naczyniu. Jak zacznie się rumienić, wtedy wyjmujemy z piecyka i dodajemy wątróbkę, którą mieszamy z pieczonym mięsem. Przykrywamy i wstawiamy do piecyka z powrotem. Wszystko pieczemy do miękkości. Rada: jeśli używamy wątróbki drobiowej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Udko w Jack Daniels BBQ Smokey Sweet 217

poście nie będzie jakiegoś nadzwyczajnego przepisu. Pieczone udko z zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką. Pokazuję je Wam, bo chcę podzielić się wrażeniami dotyczącymi Sosu Barbecue Jack Daniels, który możecie nabyć również w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Cena nie jest szczególnie wysoka, bo 275 g kosztuje 15,80 zł. Jeśli chodzi o produkt, to faktycznie jest to oryginalny amerykański produkt(...)dobrze rozprowadza się go pędzelkiem po mięsie. Dodatkowym plusem jest wydajność produktu. Upieczone udko nabrało fajnego koloru, skórka lekko chrupiąca, może byłaby bardziej chrupiąca gdybym dłużej piekła, nie chciałam przesadzić z pieczeniem, bo nie wiedziałam jak sos się będzie zachowywał. Następnym razem przytrzymam dłużej.  Nie mam zastrzeżeń co do smaku, jednak jakoś nie powalił mnie na kolana, może dlatego

Blondynka Gotuje
KARKÓWKA Z KAPUSTĄ 180

marchewki 2 cebule liść laurowy ziele angielski sól przyprawa do karkówki odrobina czosnku w proszku ostra papryka olej do smażenia mięsa Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry, oprószamy przyprawą do karkówki, czosnkiem, ostrą papryką. Podsmażamy na oleju z dwóch stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę, oraz poszatkowaną na drobnych oczkach marchewkę. Przekładamy do naczynia z mięsem(...)Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 1.5h. Można już po godzinie wyjąć naczynie i sprawdzić czy mięso jest miękkie. Ja piekłam prawie 1.5h. Zjadać z chlebkiem lub innym dodatkiem

Walijskie Pichcenie
Pizza z patelni 180

najlepsza jest ta, przygotowana we własnym domu. Nie wiedziałam jednak, że pizze można również przyrządzić na patelni. Gotowe spody podgrzewa się właśnie na patelni przystosowanej do pieczenia w piecu, a gdy na cieście pojawią się bąbelki, dodaje się wszystkie dodatki. Następnie taką pizze wkłada się na kilka minut do piekarnika z ustawioną funkcją grill (u mnie funkcja opiekacza). Jeśli(...)kulce, białe 8 łyżek passaty pomidorowej suszone oregano i bazylia 8-10 pomidorków koktajlowych garść rukoli opcjonalnie parę kawałków mięska, jakie Wam zostało z obiadu – u mnie kawałki karkówki sól, pieprz   Przygotowanie: Przygotować ciasto: Wymieszaj suche drożdże z cukrem, ciepłą wodą i pozostaw na kilka minut. W między czasie przesiej mąkę do miski, dodaj sól i zrób

Moja Delicja
Karkówka po cygańsku 72

Karkówkę umyłem, osuszyłem.. Jeśli karkówka pokroiłem w plastry o grubości ok. 1 cm. Doprawiłem z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką. Przykryłem mięso folią spożywczą i wstawiłem do lodówki na 2 godziny (można na dłużej). Potem każdy plaster karkówki otoczyłem w mące pszennej. Następnie na patelni rozgrzałem olej i smażyłem karkówkę z obu stron na rumiano. 2. Pieczarki(...)Ogórki kiszone odsączyłem z zalewy, pokroiłem w kostkę o boku ok. 1 cm. 6. W żaroodpornym na dnie wyłożyłem połowę podsmażonej karkówki, na to połowę dodatków (pokrojone pieczarki, cebulę, paprykę i ogórki kiszone), następnie kolejną porcję karkówki i pozostałe pieczarki, cebulę, paprykę czerwoną oraz ogórki kiszone. 7. Przygotowałem sos: w tym celu wymieszałem szklankę przegotowanej wody, 190 g koncentratu pomidorowego

R'n'G Kitchen
Kotlety mielone z boczkiem z piekarnika 126

Kotlety krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Obsmażone kotlety włożyć do żaroodpornego naczynia, a w wolne przestrzenie wrzucić po kilka kawałków grzybów. Kotlety podlać wodą po moczeniu grzybów.  Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 50 minut. Jeśli chcemy zrobić sos z soku po upieczeniu kotletów to, należy razem z kawałkami grzybów przelać(...)uzyskamy odpowiednią konsystencję sosu.  Kotlety podawać na ciepło z ulubioną surówką, ziemniakami, kaszą lub ryżem. Świetnie smakują również po wystudzeniu na kanapce. Zobacz również: kotlety mielone z karkówki

Kuchcik gotuje
karkówka do chleba --pane di maiale 129

Składniki: 2 kg dkg karkówki wieprzowej 1/2 łyzeczki papryki słodkiej i pieprzu, oraz 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżka majeranku, gruba sól morska,czosnek, 2-3 łyzki tymianku 1 łyżka-, vegeta,olej, Dodatkowo: garnek gliniany Wykonanie: Mięso myjemy i osuszamy. Suche składniki : pieprz, sól, majeranek podgrzewamy na patelni. Wszystko dokładnie mieszamy i taką miksturą nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki(...)całą noc. Następnego dnia garnek gliniany moczyczymy w zimnej wodzie przez 30 minut. Po tym czasie wkładamy przygotowane mięso,i i umieszczamy w zimnym piekarniku. Pieczemy w 190 °C w czasie 2 godzin. Po tym czasie wyjąc mięso, powinno być gotowe Po upieczeniu mieso przełożyc na talerz. Zimne wstawic do lodówki. Polecam pane di maiale ---- Ingredienti : 2 kg di collo

w mojej kuchni
Polędwiczki w sosie ketchupowym 316

polędwiczkę wieprzową ale równie dobrze smakuje karkówka. Jest to dziwna kombinacja, ale zaręczam że bardzo smaczna. Chyba chodzi o to żeby nie było standardowo :) A więc będziemy potrzebować: 1kg karkówki, polędwiczki wieprzowej  1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szkl oleju 1/2 szkl ketchupu 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki dżemu lub powideł Mięso kroimy na kawałki i lekko rozbijamy(...)Łączymy to z cebulą i czosnkiem. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian mięso i sos, kończąc warstwą sosu. Takie mięsko najlepiej żeby postało w lodówce przez całą noc. Następnie pieczemy ok 45-60min w 200st C Ja zrobiła do tego ziemniaczki i surówkę z kalafiora i brokuła ( przepis podam później

Olikowa kuchnia
Pizza z patelni 72

najlepsza jest ta, przygotowana we własnym domu. Nie wiedziałam jednak, że pizze można również przyrządzić na patelni. Przygotowane spody na pizzę podgrzewa się właśnie na patelni przystosowanej do pieczenia w piecu, a gdy na cieście pojawią się bąbelki, dodaje się wszystkie dodatki. Następnie taką pizze wkłada się na kilka minut do piekarnika z ustawioną funkcją grill (u mnie funkcja opiekacza(...)kulce, białe 8 łyżek passaty pomidorowej suszone oregano i bazylia 8-10 pomidorków koktajlowych garść rukoli opcjonalnie parę kawałków mięska, jakie Wam zostało z obiadu – u mnie kawałki karkówki sól, pieprz Przygotowanie: Przygotować ciasto: Wymieszaj suche drożdże z cukrem, ciepłą wodą i pozostaw na kilka minut. W między czasie przesiej mąkę do miski, dodaj sól i zrób na środku wgłębienie

Moja Delicja
Aromatyczna karkówka z grilla 706

Aromatyczna karkówka z grilla Pyszne, soczyste i aromatyczne mięsko z rusztu, które zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Karkówka jest jednym z najlepszych mięs jakie możemy przygotować

Blog z Apetytem
Soljanka - pyszna, rozgrzewająca zupa rosyjska. 135

nazywamy ją solanką, co w moim odczuciu nie zachęca niestety do zagłębienia się w przepis. Nazwa solanka kojarzy się raczej ze słoną zawiesiną z białek i soli, w której piekę ryby na Wigilię, by były smaczniejsze ;-). Ale nie o tym dzisiaj.  Dzisiaj pozostawiam w Waszych dłoniach dopracowany przepis na gęstą, aromatyczną rozgrzewającą Soljankę w wersji mięsnej (spotkać można także(...)pewnością posmakuje fanom kapuśniaczków. Mój mąż stwierdził, że to zupa bigosowa - jakież było jego zdziwienie, gdy powiadomiłam go o braku kapusty wewnątrz garnka ;-) Składniki (6 porcji): 500 g karkówki bez kości 2,5 l wody włoszczyzna: korzeń pietruszki, mały seler, zielona część pora, 1 duża marchew pomidory w puszce 400 g kiełbasa owędzana - 150 g 1 duża cebula 3 ząbki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Karkówka zapiekana w sosie 102

mąka (do oprószenia mięsa) 0,6 l wody kostka rosołowa 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku łyżka kwaśnej śmietany 12% łyżeczka cukru słodka i ostra papryka oregano bazylia Karkówkę pokroić na średniej grubości plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące i smażyć na patelni do zarumienienia. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego(...)dodać śmietanę. Wrzucić kostkę rosołową. Doprawić sos pieprzem, paprykami, oregano i bazylią cały czas mieszając. Wlać do naczynia z mięsem i cebulą. Wstawić do nagrzanego piekarnika w 190 stopni. Piec 70 minut od czasu do czasu mieszając. Przed wstawieniem do piekarnika. Danie gotowe do zjedzenia

Karola gotuje
Mielonka pietruszkowa z szynkowara 233

Odkurzyliśmy nasz szynkowar i porobiliśmy w nim parę rzeczy. Niezbyt często go używamy, zwykle wędliny wędzimy lub pieczemy. Ale szynkowar to fajne urządzenie, warto mieć je w kuchni. Dla tych co nie wiedzą co to jest, wyjaśniamy: to takie niewielkie urządzenie, zwykle walec (ale czasem sześcian) do którego wkłada się mięso (w całości lub w kawałkach), zamyka tłokiem i gotuje(...)fajna wędlina. Zdecydowanie przydatna, gdy nie macie innej możliwości przyrządzania domowych wędlin. Teraz więc mamy dla was pietruszkową mielonkę, a za parę dni wrzucimy przepis na mortadelę. 900 g karkówki 3 ząbki czosnku 5 łyżek posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżka soli peklowej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka czarnego pieprzu 100 ml wody

Marder&Marder Manufacture