pieczona karkówka - 1980 przepisów (strona:95/132)

Soljanka - pyszna, rozgrzewająca zupa rosyjska. 135

nazywamy ją solanką, co w moim odczuciu nie zachęca niestety do zagłębienia się w przepis. Nazwa solanka kojarzy się raczej ze słoną zawiesiną z białek i soli, w której piekę ryby na Wigilię, by były smaczniejsze ;-). Ale nie o tym dzisiaj.  Dzisiaj pozostawiam w Waszych dłoniach dopracowany przepis na gęstą, aromatyczną rozgrzewającą Soljankę w wersji mięsnej (spotkać można także(...)pewnością posmakuje fanom kapuśniaczków. Mój mąż stwierdził, że to zupa bigosowa - jakież było jego zdziwienie, gdy powiadomiłam go o braku kapusty wewnątrz garnka ;-) Składniki (6 porcji): 500 g karkówki bez kości 2,5 l wody włoszczyzna: korzeń pietruszki, mały seler, zielona część pora, 1 duża marchew pomidory w puszce 400 g kiełbasa owędzana - 150 g 1 duża cebula 3 ząbki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Karkówka zapiekana w sosie 102

mąka (do oprószenia mięsa) 0,6 l wody kostka rosołowa 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku łyżka kwaśnej śmietany 12% łyżeczka cukru słodka i ostra papryka oregano bazylia Karkówkę pokroić na średniej grubości plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące i smażyć na patelni do zarumienienia. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego(...)dodać śmietanę. Wrzucić kostkę rosołową. Doprawić sos pieprzem, paprykami, oregano i bazylią cały czas mieszając. Wlać do naczynia z mięsem i cebulą. Wstawić do nagrzanego piekarnika w 190 stopni. Piec 70 minut od czasu do czasu mieszając. Przed wstawieniem do piekarnika. Danie gotowe do zjedzenia

Karola gotuje
Mielonka pietruszkowa z szynkowara 233

Odkurzyliśmy nasz szynkowar i porobiliśmy w nim parę rzeczy. Niezbyt często go używamy, zwykle wędliny wędzimy lub pieczemy. Ale szynkowar to fajne urządzenie, warto mieć je w kuchni. Dla tych co nie wiedzą co to jest, wyjaśniamy: to takie niewielkie urządzenie, zwykle walec (ale czasem sześcian) do którego wkłada się mięso (w całości lub w kawałkach), zamyka tłokiem i gotuje(...)fajna wędlina. Zdecydowanie przydatna, gdy nie macie innej możliwości przyrządzania domowych wędlin. Teraz więc mamy dla was pietruszkową mielonkę, a za parę dni wrzucimy przepis na mortadelę. 900 g karkówki 3 ząbki czosnku 5 łyżek posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżka soli peklowej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka czarnego pieprzu 100 ml wody

Marder&Marder Manufacture
Karkówka zapiekana z ananasem 125

plastrów ananasa, 2 łyżeczki musztardy, 4 łyżeczki płynnego miodu, 1 łyżeczka słodkiej papryki , 1 łyżeczka kolendry (w ziarenkach), sól, pieprz, 1 łyżka oleju rzepakowego. Dodatkowo: olej do natłuszczania formy. Karkówkę kroimy na średniej grubości plastry i każdy z plastrów przekrawamy na pół. Delikatnie rozbijamy każdy kawałek mięsa. Mięso umieszczamy w misce, dodajemy musztardę, miód, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki(...)układamy w natłuszczonej formie i na każdym kawałku mięsa układamy po 2 kawałki ananasa. Całość oprószyć pozostałą papryką oraz roztartą kolendrą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180˚C i pieczemy przez 1 godzinę (naczynia nie zamykamy

Delicious Titbits
Nadziewane pieczarki 130

mało czasu. Pyszny obiad czy kolacja w 30 minut. Spróbujcie, bo warto. Potrzebuejmy: po 2 duże pieczarki na osobę (ja miałam 8) 0,5 kg zmielonego mięsa z karkówki 15 dag startego sera edamskiego 1 jajko 1 średnia cebula zielona pietruszka masło 1ząbek czosnku keczup pikantny przyprawy: vegeta natur, pieprz mielony, maggi Jak zrobić:  Pieczarki czyścimy, odcinamy trzonki. Mięso(...)drobno odcięte trzonki pieczarek i mieszamy z mięsem. Masę wyrabiamy jak na kotlety.  Doprawiamy do smaku. Napełniamy kapelusze, polewamy keczupem i posypujemy resztą sera. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy

Co w garnkach piszczy
Grillowana karkówka w marynacie barbecue FolWark. 139

Witajcie a oto kolejna propozycja grillowanego mięska z rewelacyjnymi sosami firmy FolWark.   Pyszna sycąca grilowana karkówka w marynacie barbecue. Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki: około 8 ładnych plastrów karkówki umytych i osuszonych 2 świeże gałązki rozmarynu   1 gałązka świeżego tymianku  1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżki papryki 1,5 łyżki sosu barbecue FolWark   1 łyżeczka pieprzu(...)paprykę, zioła prowansalskie, około łyżki vegety, łyżeczkę pieprzu. Wszystko wymieszać i dobrze natrzeć mięso, zamknąć w szczelnym pojemniku i odstawić najlepiej na noc. Mięso układać na tackach do grilowania, piec co jakiś czas przekładając raz na jedną stronę raz na drugą aż mięso będzie miękkie.Mięso możecie oczywiście doprawić według uznania. Podawać z dowolna sałatą lub surówką. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Bitki z jelenia z owocami 116

pieprzu czarnego, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 6 - 7 łyżek owoców (porzeczka czarna, jeżyny...)* 4 łyżki wódki, miód, Owoce zalać wódką i odstawić najlepiej na 12 godzin. Karkówkę umyć, usunąć błony, osuszyć, pokroić na kotlety. Kotlety stłuc, obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, przełożyć do garnka. Cebule pokroić w półplasterki poddusić dodając szczyptę cukru, soli, czosnek. Przełożyć(...)trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku miodem i solą. Zagotować, dodać dwie łyżki masła, wymieszać, zestawić z ognia. Podawać mięso z sosem. Podałam z pieczonym topinamburem i surówką z marchewki. *najlepsze byłyby owoce z nalewki, ja dodałam tarninę. Jeżeli nie mamy nalewki należy owoce zalać wódką na minimum 12 godzin.   zastawa

królestwo garów
Karkówka po flisacku 221

ziemniaków 200 g boczku wędzonego Garść natki pietruszki 2 cebule Sól Pieprz 1,5 szklanki bulionu grzybowego lub pieczarkowego Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. W całości nacieramy przyprawą do karkówki. Zamykamy w pojemniku lub w misce przykrytej folią aluminiową i odstawiamy  do lodówki na całą noc. Po tym czasie mięso kroimy na 1 cm plastry , przyprawiamy przyprawą uniwersalną(...)plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Paprykę w kosteczkę. Warzywami przykrywamy mięso. Cebulę kroimy w piórka a boczek w paseczki. Wysypujemy na wierzch. Całość podlewamy bulionem. Pieczemy pod przykryciem w 170*C (z termoobiegiem) przez 60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę aby wszystko ładnie się zarumieniło

VioletoweKucharzenie
Karkówka po żydowsku 305

stole :) Składniki: 1 kg karkówki 3 cebule 5 ogórków konserwowych 1/2 szklanki zalewy z ogórków 500 g pieczarek 3 łyżki pikantnego keczupu 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek Karkówkę pokroić w plastry, lekko rozbić i przyprawić z obu stron solą, pieprzem oraz majerankiem. Mięso obsmażyć na patelni. Ogórki pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać(...)keczupem i koncentratem. W naczyniu żaroodpornym układamy kawałki mięsa. Na nie wykładamy pieczarki oraz ogórki. Całość zalewamy przygotowaną zalewą. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczmy około 1 godziny

My simple kitchen
Baba ziemniaczana. 321

rodzinie podawana gorąco prosto z blachy ze szklanką zimnego mleka. Ja ją lubię również później odsmażaną na chrupko na patelni.  Składniki: 2 kg ziemniaków 500g mięsa (surowy boczek, karkówka, kiełbasa, wędzonki - po kawałku) 2 duże cebule 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 szklanka mleka sól, pieprz czarny Kamis, olej rzepakowy Wykonanie: Mięso surowe pokrojone w kostkę podsmażamy(...)oczka do ziemniaków).  Ziemniaki łączymy dokładnie z gorącym mięsem i mlekiem, doprawiamy do smaku i wbijamy jaja. Dosypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i całość dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i polewamy go olejem rzepakowym. Wylewamy naszą masę ziemniaczaną i wierzch dokładanie skrapiamy olejem rzepakowym. Pieczemy w 180 stopniach przez ok godzinę. Góra baby ziemniaczanej powinna mieć piękny

Malinowe Pocałunki
Soczysta pierś z kurczaka w sosie miodowo - musztardowym na grilla 133

powietrzu. Grillowanie to chyba już nasz sport narodowy. Cały czas tworzone są nowe pomysły na to jak przygotować kolejne smakołyki. Są to już nie tylko kiełbaski, kaszanka i karkówka, ale przede wszystkim różnorodne dania, które przygotowywane są w folii aluminiowej. Czy to zdrowe, czy nie, nie będę ani potwierdzać, ani zaprzeczać, bo zwyczajnie nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. :) Dziś(...)bardziej chrupiące rzeczy, przygotujcie taką pierś z kurczaka w formie szaszłyków w dokładnie takim samym sosie. Wystarczy ponabijać mięso na długie patyczki i posmarować sosem przed i w trakcie pieczenia. Potrzebujemy: podwójna pierś z kurczaka 1 kulka mozzarelli 1/4 czerwonej papryki sól, pieprz Sos: 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu, ja użyłam Miodu lawendowego Huzar 1 łyżeczka octu jabłkowego

MamaOskarka
Przepis na pasztet 237

wersjach smakowych z żurawiną, ze śliwką, w boczku itp. Z czego robimy pasztet ? Taki klasyczny pasztet robimy oczywiście z mięsa. Mięso może mieć postać surową lub gotowaną a nawet pieczoną. Do mięsa możemy dodać warzywa, grzyby, słoninę czy podroby a nawet owoce. W zależności od użytego rodzaju mięsa mówimy o pasztecie drobiowym, cielęcym itp. Możemy zrobić pasztet również(...)wszystko musi dobrze się ze sobą połączyć. Pieczenie pasztetu Ja lubię kiedy pasztet ma dopieczone brzegi, tworzące taką jakby skorupkę. Z tego właśnie powodu do pieczenia pasztetu używam keksówek, a nie większej blaszki. Keksówki tradycyjnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Jeśli boimy się, aby pasztet nam nie wysechł w czasie pieczenia, możemy blaszkę wyłożyć plastrami boczku, które potem zawiniemy

Mieszam w Garnku
Mięso w sosie borowikowym dla leniwych 138

zbytnio czasu na robienie obiadu. My mieliśmy dzisiaj przyjemność kosztować tych dobroci i powiem szczerze że jestem na TAK! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1-1,5 kg mięsa np karkówki lub schabu 2 opakowania zupy cebulowej Knorr w proszku 2 opakowania sosu borowikowego Knorr w proszku 500 ml śmietany 18% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso kroimy w plastry (surowe niczym(...)oraz 2 opakowania sosu borowikowego w proszku (ja używam sosów Knorr) i całość dokładnie mieszamy. Zalewamy mięso wcześniej przygotowanym sosem i wstawiamy naczynie żaroodporne z przykryciem do piekarnika i pieczemy przez 60-80 minut w temperaturze 200-220 stopni. Gotowe mięso świetnie smakuje z młodymi ziemniaczkami i surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Schab pieczony ( marynowany obracany ) 138

Schab pieczony di pieczywa jest gwarancją, że wiemy co jemy. Jak wiecie w sklepach jest ogromny wybór wędlin ale takim domowym nic nie dorówna. Ważne jest też to, że zawsze możemy mięsu nadać inny smak komponując różne mieszanki przypraw. Ten jest taki zwykły bez udziwnień, idealny do chleba. Jeżeli wydaje nam się, że mamy go za dużo to możemy(...)prostu kawałek zamrozić ale trzeb go szczelnie zawinąć lub zapakować do pojemniczka. Potem wystarczy go rozmrozić i mamy gotowe mięsko do pieczywa. W taki sposób można przygotować karkówkę, która nie będzie taka sucha bo jak wiemy schab jest suchym mięsem. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Mięso ze słoika 173

Najlepszy, co nie znaczy wcale, że te poprzednie były kiepskie. Bo w żadnym razie  nie były. Były bardzo dobre. A ten jest fantastyczny. Trochę jak pieczony schab, taki z piekarnika. To doskonała alternatywa właśnie dla osób nie posiadających piekarnika. 500 g schabu 10 g peklosoli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki kminku 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku(...)praskę, pieprz kolorowy, jałowiec i liść laurowy zgniatamy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw. I taką mieszanką dokładnie nacieramy schab. Możemy też zamiast schabu użyć inne mięso, np. karkówkę, boczek, łopatkę, itp. Mięso wkładamy do słoika i chowamy na 8-12 godzin do lodówki. Po tym czasie pasteryzujemy i po ostygnięciu chowamy do lodówki na około

Marder&Marder Manufacture
Karkówka z dzika duszona z warzywami i grzybami 297

gotowanie. Przynajmniej w weekend powinno udać się wygospodarować go tyle, aby przygotować to bardzo smaczne danie z ciągle niezbyt u nas popularnej, a przecież mającej bogate tradycje dziczyzny. Karkówka z dzika duszona z warzywami i grzybami 2014-12-27 11:47:52 Dość klasyczne podejście do mięsa z dzika. Przepis pokazuje jak w prosty sposób przyrządzić je z warzywami korzennymi(...)czarnego świeżo mielonego 1 i 1/2 łyżeczki soli kilka ziaren suszonego jałowca 2 liście laurowe 150ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 4 łyżki oleju rzepakowego Do podania ziemniaki gotowane lub pieczone , kopytka kwaszony lub konserwowy ogórek, marynowane patisony sos z duszenia Instrukcje Czosnek obieramy i dokładnie miażdżymy w wyciskarce. Ziarna jałowca drobno rozbijamy w moździerzu. Następnie przygotowujemy marynatę dokładnie mieszając

Kulinarna Pokusa
10 potraw, których spróbować będąc w Portugalii 68

sycąca, ale bardzo smaczna potrawa. Francesinha Legendarna kanapka z Porto, uznawana za najbardziej rozpoznawalny portugalski fast food. Francesinha to bardzo charakterystyczny olbrzymi tost z dodatkiem różnych rodzajów mięsa (kiełbasa, karkówka, boczek itp.). Całość jest obłożona plastrami sera i oblana sosem pomidorowo-piwnym, a dodatkowo na górze zazwyczaj kładzie się usmażone jajko. Francesinhę zazwyczaj podaje się z frytkami, a najlepiej smakuje(...)okazję zjeść jakąś wersję portugalskiej potrawy grelhada mista. Jest to bowiem po prostu miks grillowanych mięs, podawany zazwyczaj z frytkami i sałatą lub surówką. Najczęściej znajdziemy tam kiełbaski, kawałek karkówki lub steka, plastry bekonu czy fragmenty kurczaka, choć oczywiście zawsze zamówienie grelhady wiąże się z pewną loterią. Co więcej, w Portugalii funkcjonują także restauracje, w których po zjedzeniu porcji mięsa

ProstePesto.pl
ULUBIONE ŻEBERKA WĘŻA 137

Jemy bardzo mało wieprzowiny, praktycznie wcale. No może oprócz jamon i chorizo. Sama osobiście nie przepadam za karkówkami, szynkami a schabowych po prostu nie znoszę. Uważam, że z wieprzowiny najlepsze są te części, których ze względu na linię, nie powinno się jeść zbyt często: słonina (smalczyk), boczek i żeberka. Ale ponieważ Chłopaki od czasu do czasu chcą zjeść porządnego schaboszczaka(...)glutenowej ;) bułce, smażone na klarowanym maśle, są the best. Wierzę im na słowo, bo nawet ich nie próbuję. Na żeberka natomiast czasem się skuszę. Zawsze podaję je z pieczonymi ziemniakami lub frytami. Tym razem były to ziemniaki pieczone z rozmarynem i pieprzem. Żeberka są też dla mnie wygodne, bo po większych zakupach mięsnych u Pani Eli na bazarku

Cytryna&Co.