pieczona kaczka - 1171 przepisów (strona:34/79)

Kaczka nadziewana farszem z borowików 224

pozostawić w całości. Warzywa i czosnek ułożyć po bokach kaczki, dodać ziele angielskie, liść laurowy i podlać bulionem. Wstawić do nagrzanego do 180 – 190 stopni piekarnika i piec około 2 godzin, odwracając kaczkę co jakiś czas. Kaczka jest gotowa, gdy skóra jest przyrumieniona a mięso łatwo odchodzi od kości.  Smacznego

Nie tylko w kuchni
Czeskie knedle bułczane 134

kuchni jest zimno. Ciepły knedel kroimy na centymetrowe plastry (najlepiej nicią). Pokrojone plastry rozłożyć na talerzu, dodać do nich danie główne (najbardziej znanymi przepisami z knedlami to pieczona wieprzowina z kapustą, kaczka, gęś albo gulasz). Jeśli nie wykorzystamy wszystkich przygotowanych bułczanych knedli, pozostałych ugotowanych wałków nie kroimy, ale zastawiamy je w całości do następnego dnia (dłużej niż

Pomysłowa kuchnia
kuchnia XX - lecia międzywojennego 158

albertynki piernik toruński piernik z makiem piernik żydowski szarlotka tani piernik wojenny tort czekoladowy korzenny tort dziaduch tort ze śliwek dania mięsne: pasztet z makaronu włoskiego pieczeń siekana pieczeń wieprzowa nadziewana drób: kaczka z pomidorami kurczęta z pomidorami przepiórki duszone w śmietanie przepiórki na sposób francuski grzyby: kasza gryczana z grzybami kotlety królewskie pieczarki faszerowane pieczarki w muszelkach jajka: babka

królestwo garów
Tajska zupa z dyni Hokkaido 137

dyni zrobi się naprawdę mięciutka podczas pieczenia. Nadaje przyjemnej konsystencji zupie i stanowi dodatkowe źródło błonnika. Dynię kroimy na pół a następnie na ćwiartki, łyżką wybieramy ze środka pestki. Kroimy ćwiartki dyni razem ze skórką na 3-4 kawałki. Rozkładamy dynię na blasze do pieczenia, skórką do dołu, skrapiamy oliwą i pieczemy do miękkości przez 35-40 minut w piekarniku(...)przeszkód zrobić zupę na drobiowym rosole i podać ją z naturalnym jogurtem na bazie mleka krowiego, a uzupełnić makaronem udon i pokrojoną w paski gotowaną lub pieczoną piersią kurczaka lub kaczki. SKŁADNIKI proporcje składników na 4 porcje 1 dynia Hokkaido, ok 1,400g (1kg miąższu ze skórką) 1 łyżka oliwy lub oleju ryżowego 2 łyżki oleju kokosowego 1 średnia

Karo in the Kitchen
ĆWIKŁA Z CHRZANEM :domowy, pyszny przepis 396

soli. Łatwy i pyszny przepis na idealnie doprawioną ćwikłę z chrzanem. Wielkanocna ćwikła z chrzanem.      Ćwikła z chrzanem na święta to doskonały dodatek do pieczonych mięs, drobiu np. kaczki z chrupiąca skórką , wędlin, pasztetów albo jajek na twardo. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tradycyjnej ćwikły z chrzanem. Najlepsza ćwikła to ta domowa oczywiście, przygotowana własnoręcznie

Moja Książka Kucharska
Knedle bułczane z zasmażaną kiszoną kapustą 161

centymetrowe plastry (najlepiej nicią). Knedle bułczane z zasmażaną kiszoną kapustą Pokrojone plastry rozłożyć na talerzu, dodać do nich danie główne (najbardziej znanymi przepisami z knedlami to pieczona wieprzowina z kapustą, kaczka, gęś  albo gulasz). Jeśli nie wykorzystamy wszystkich przygotowanych bułczanych knedli, pozostałych ugotowanych wałków nie kroimy, ale zastawiamy je w całości do następnego dnia (dłużej niż

Pomysłowa kuchnia
KACZKA Z JABŁKAMI 121

Składniki: wydepilowana kaczka kilka jabłek sól kilka ząbków czosnku kilka łyżek majeranku Marynata: oliwa 3 łyżki octu balsamico bianco 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki octu słodowego 3 łyżki słodu daktylowego (może być też syrop klonowy albo miód) Kaczkę nacieramy solą, majerankiem i marynatą. Jabłka kroimy na ćwiartki i wkładamy do środka kaczki. Zostawiamy na noc. Pieczemy około

Cytryna&Co.
Wina czerwone dla początkujących 114

moment łączy się je ze wszystkim, aczkolwiek w zależności od stopnia wytrawności przedstawia się to następująco: 1) Wina wytrawne najlepiej łączyć z wołowiną, wieprzowiną, dziczyzną, gęsią, kaczką i innymi rodzajami pieczeni. To niezastąpiony towarzysz każdej eleganckiej okoliczności, wystawnego obiadu, czy kolacji. 2) Wina półwytrawne najczęściej łączy się z wędlinami, potrawami z mięsa czerwonego i dojrzałymi serami. To idealna opcja

Kuchcik gotuje
Kacze udka ziołowe pieczone 145

Soczyste, delikatne mięso z kaczki, solidnie przyprawione, aromatyczne. Pieczone mięso podaję najczęściej z ziemniakami tłuczonymi lub pieczonymi, w postaci gładkiego maślanego puree, kopytkami lub kluskami śląskimi, buraczkami na gorąco czy kapustą modrą. Zawsze obok czeka żurawina do mięs, borówka bądź jarzębina, która idealnie komponuje się z czerwonym mięsem. Syty i wspaniały obiad, jak dla mnie podano po królewsku

Zasmakuj Kuchni
Puree ziemniaczane 304

szklanka, dwie zielonego rozmrożonego groszku lub marchewki zmiksowane ze śmietaną, masłem lub/i mlekiem na gładko i dodane do utłuczonych ziemniaków. Zielone puree podaję do ryby i kaczki, pomarańczowe do kotletów, pieczeni, szczególnie drobiu. Dziś delikatne, maślane puree jako dodatek do obiadu, samo danie (np. podane ze zsiadłym mlekiem :), jako dodatek od zup i sosów. Jeśli chodzi o zupy

Zasmakuj Kuchni
Boeuf strogonow 189

Bożego Narodzenia i pierwszy dzień Nowego Roku to wyjątkowe okazje, na które zawsze przygotowuje się rodzinny obiad z daniami serwowanym raz w roku. Na stołach pojawiają się kaczki w jabłkach, szynki pieczone w pomarańczach, schab ze śliwką, a waszym domu to świąteczny Boeuf Strogonow, wołowy gulasz w sosie pomidorowym. BOEUF STROGONOW Składniki:  ok. 1 kg łopatki wołowej

Bon appetit mon amie
Lidl - tydzień francuski - w gronie francuskich smaków 119

sauvignon z merlotem z małą domieszką cabernet franc. Wino spędziło 12 miesięcy w dębowych beczkach. Wino smakuje i pachnie dojrzałymi czerwonymi wiśniami, czarną porzeczką, jeżynami. Wędzona pierś kaczki podana na doskonałym pieczonym na miejscu chlebie z popiołem, do tej przekąski zaproponowano nam wino Les Caves du Pré Côtes du Rhône Puy Saint-Roc 2012 (14,99 zł). Niestety wino

królestwo garów
Kaczka w pomarańczach z rodzynkami 165

się marynowała, układam kaczkę. Posypuję skórką startą, dodaję rodzynki, układam plastry pomarańczy ze skórką. Naczynie wstawiam do piekarnika temp 190 stopni i jak się nagrzeje piekę około półtorej godziny. Po 30 minutach podlewam kaczkę sokami które wytworzy. Jak zacznie się za bardzo rumienić przykrywam folią podczas pieczenia

wesoła kuchnia
Pierś z kaczki pieczona w winie 185

Piersi z kaczki często przyrządzam na obiad, pieczone w winie są bardzo soczyste i aromatyczne. Najlepiej smakują podane z konfiturą żurawinową firmy  Fanex , która doskonale łączy się z mięsem, uwielbiam mięso z taka konfiturą. Składniki: 1-2 piersi z kaczki 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki cynamonu majeranek Sól 2 łyżki oleju(...)wytrawnego wina czerwonego Dodatkowo: konfitura żurawinowa Fanex Sposób przygotowania: Piersi z kaczki moczymy przez godzinę w zimnej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Osuszamy ręcznikiem papierowym, skórę nacinamy nożem, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Piersi nacieramy solą, mieloną skórką pomarańczy, cynamonem, majerankiem. przeciśniętym czosnkiem oraz olejem. Na noc wstawiamy do lodówki żeby mięso naszło przyprawami. Następnego dnia piersi układamy

Bajeczna Kuchnia
SWIATECZNA KACZKA W AROMATYCZNYM SOSIE Z MAKARONEM 159

Krok 4. Do wnętrza kaczki wkładamy posiekaną natkę pietruszki oraz liście laurowe. Krok 5. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pokrojoną marchew oraz cebulę, kładziemy na nich kaczkę, polewamy ją miodem pitnym, przykrywamy - pieczemy przez około 1 godzinę 20 minut w temp. 200 stopni. Krok 6. Upieczoną kaczkę wyjmujemy z naczynia, sos przecedzamy, dokładnie odciskając warzywa. Sos wstawiamy do lodówki

Moja Książka Kucharska