winny smak i pomarańczowo - żółto - czerwoną barwę. Idealne do jedzenia na surowo. Spartan - to jabłka o średniej wielkości, soczyste, aromatyczne doskonale nadają się jako nadzienie do pieczonego schabu, indyka, czy kaczki. Szara Reneta - to zimowe jabłka o średniej wielkości. Mają żółtą skórkę z pomarańczowo - czerwonym bladym rumieniem. Jej miąż ma kremową barwę, jest średnio soczysty lekko kwaskowaty
Ciastka - domowe słodkościpory piersi kaczki podsmażałam, a potem piekłam w piekarniku. Tym razem przygotowałam ją inaczej. Smażenie rozpoczęłam od zimnej patelni, dość długo na stronie ze skórą, trochę mniej na drugiej i bez dodatku tłuszczu. Ten sposób smażenia powoduje, że tłuszcz wytapia się powoli, a nie ścina od razu na gorącej
To co kochamprzepisu, który przekona mnie na 100 %.I znalazłam u Asi z Kwestii Smaku. Kaczka przede wszystkim ma marynatę, której smak bardzo mi odpowiada, ale też sposób jej pieczenia bardzo mnie zainteresował.Piersi kaczki, po wcześniejszym mocnym opieczeniu, lądują w piekarniku nagrzanym ledwie do 90 stopni, na niemal dwie godziny.Podałam z kluseczkami i domowymi buraczkami na ciepło.Czytaj więcej
bistro mamateż będzie idealna. Jestem fanką podania tej kaczki na talerzu z sałatką, a dodatek w postaci ziemniaków, kaszy czy pieczywa podaj na stół. Dzięki sałatce kaczka będzie wyglądała jeszcze lepiej Polecam Wam także inne przepisy: – kaczka teryiaki – kaczka z pigwą – pierogi z kaczką – rosół z kaczki – ragu z kaczki – przepis na gnocchi – pad thai(...)Kaczkę wyjmij z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej. Natnij jej skórę ostrym nożem, tworząc dużą kratkę (natnij kilka pasków na skos w jedną i drugą stronę). Nacinaj tak, aby nie uszkodzić mięsa a naciąć tylko skórę. Dopraw kaczkę solą i pieprzem. Kaczkę połóż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu skórą do dołu. Ze skóry wytopi się spora ilość tłuszczu. Kaczka powinna
nietylkopasta.plrusztem (wygodniej) Piec przez 2 godziny, co jakiś czas odwracając, lub do momentu kiedy mięso będzie bardzo miękkie i ładnie przypieczone. W czasie pieczenia odlewać wytopiony tłuszcz. Podawać kaczkę z ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego
Stare Garysoczysty Boczek peklowany pieczony – rolada z boczku Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Piernikowa rolada z łopatki wieprzowej, nadziewana owocami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej
Karo in the KitchenUwielbiam kaczkę z jabłkami. Idealnie soczyste mięso, które przesiąknęło delikatną słodyczą z owoców. Czasami jednak nie chcemy piec lub nie mamy całej kaczki. Na szczęście podobny efekt możemy osiągnąć używając tylko piersi, które udusimy w jabłkach z dodatkiem żurawiny. Jeszcze tylko nutka miodu i tymianku i mamy wyśmienity obiad, który ucieszy nawet wybredne podniebienia
Milion SmakówKaczka duszona w sosie pieczarkowym Kaczka zazwyczaj ląduje na większości polskich stołów jako pieczona w całości . Bywa nadziewana lub podawana z sosem pomarańczowym … Zawsze zastanawiało mnie czemu nikt jej nie dusi w sosie . W końcu spróbowałam , oczywiście tylko dlatego że mam własne kaczuchy i taki eksperyment nie bije po kieszeni Wiadomo kaczka do tanich nie należy . Wyszła pyszna(...)najmłodszy był lekkim oportunistą , ale dlatego że nie przepada za sosami . Naprawdę czasami warto zerwać z rutyną i zrobić coś nowego . Pieczona kaczucha na różne sposoby jest pyszna , ale duszona nie ma sobie równych .. Składniki : 1 kaczka o wadze około 2 – 2,5 kg ( moja była rasy staropolskiej , czyli mniej tłusta od pekina , a mięso jaśniejsze niż
Ogrodnik w podróżynaczyniu żaroodpornym grzbietem do góry, wylać na nią połowę soku, przykryć i piec przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie kaczkę obrócić, polać pozostałym sokiem, oraz wytopionym tłuszczem i piec kolejną 1 godzinę. Odkryć, ułożyć pomarańcze i zapiekać jeszcze 30 minut bez przykrycia. Tak przygotowana sztuka jest bardzo miękka, wręcz rozpływająca się w ustach. Zadowoli
Poezja Smaków - blog kulinarnytalerz, przykryć folia aluminiową i odstawić na kilka minut aby odpoczęło, a potem pokroić na cienkie plasterki. W międzyczasie podsmażyć ziemniaki na wcześniej wytopionym tłuszczu z kaczki. Podawać piersi razem z pieczonym jabłkiem i usmażonymi ziemniakami
wyzwania kuchennepokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju, dodałam do kaszy. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziałam kaczkę. Otwory pospinałam wykałaczkami. Przełożyłam do brytfany z pokrywką. Włożyłam do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni. Piekłam przez około 30 minut. Zmniejszyłam temp(...)stopni i piekłam przez następne 2 godziny co jakiś czas podlewając sosem który się wytworzył i gorącą wodą ( u mnie 1 szklanka ). 30 minut przed końcem pieczenia zdjęłam pokrywkę żeby skórka kaczki mogła się przyrumienić. Upieczoną kaczkę przecięłam na pół. Kaszę przełożyłam na półmisek, na nią położyłam poporcjowaną kaczkę
Darcia w kuchniprostego ciasta . Zapach jaki rozchodzi się po kuchni w trakcie pieczenia , to opowieść o wakacjach , ciepłych letnich wieczorach , długich wędrówkach z dziadkiem do lasu po rzęsę dla kaczek , uśmiech babci wyjmującej z pieca gorącą drożdżowe ..Po prostu wspomnienia szczęścia i beztroski . Chcąc podarować odrobinę tej magii moim chłopakom , poszperałam za przepisem i ukręciłam ..Cudownie móc na chwilę cofnąć się
Ogrodnik w podróżypozostawić w całości. Warzywa i czosnek ułożyć po bokach kaczki, dodać ziele angielskie, liść laurowy i podlać bulionem. Wstawić do nagrzanego do 180 – 190 stopni piekarnika i piec około 2 godzin, odwracając kaczkę co jakiś czas. Kaczka jest gotowa, gdy skóra jest przyrumieniona a mięso łatwo odchodzi od kości. Smacznego
Nie tylko w kuchnikuchni jest zimno. Ciepły knedel kroimy na centymetrowe plastry (najlepiej nicią). Pokrojone plastry rozłożyć na talerzu, dodać do nich danie główne (najbardziej znanymi przepisami z knedlami to pieczona wieprzowina z kapustą, kaczka, gęś albo gulasz). Jeśli nie wykorzystamy wszystkich przygotowanych bułczanych knedli, pozostałych ugotowanych wałków nie kroimy, ale zastawiamy je w całości do następnego dnia (dłużej niż
Pomysłowa kuchniaalbertynki piernik toruński piernik z makiem piernik żydowski szarlotka tani piernik wojenny tort czekoladowy korzenny tort dziaduch tort ze śliwek dania mięsne: pasztet z makaronu włoskiego pieczeń siekana pieczeń wieprzowa nadziewana drób: kaczka z pomidorami kurczęta z pomidorami przepiórki duszone w śmietanie przepiórki na sposób francuski grzyby: kasza gryczana z grzybami kotlety królewskie pieczarki faszerowane pieczarki w muszelkach jajka: babka
królestwo garówdyni zrobi się naprawdę mięciutka podczas pieczenia. Nadaje przyjemnej konsystencji zupie i stanowi dodatkowe źródło błonnika. Dynię kroimy na pół a następnie na ćwiartki, łyżką wybieramy ze środka pestki. Kroimy ćwiartki dyni razem ze skórką na 3-4 kawałki. Rozkładamy dynię na blasze do pieczenia, skórką do dołu, skrapiamy oliwą i pieczemy do miękkości przez 35-40 minut w piekarniku(...)przeszkód zrobić zupę na drobiowym rosole i podać ją z naturalnym jogurtem na bazie mleka krowiego, a uzupełnić makaronem udon i pokrojoną w paski gotowaną lub pieczoną piersią kurczaka lub kaczki. SKŁADNIKI proporcje składników na 4 porcje 1 dynia Hokkaido, ok 1,400g (1kg miąższu ze skórką) 1 łyżka oliwy lub oleju ryżowego 2 łyżki oleju kokosowego 1 średnia
Karo in the Kitchensoli. Łatwy i pyszny przepis na idealnie doprawioną ćwikłę z chrzanem. Wielkanocna ćwikła z chrzanem. Ćwikła z chrzanem na święta to doskonały dodatek do pieczonych mięs, drobiu np. kaczki z chrupiąca skórką , wędlin, pasztetów albo jajek na twardo. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tradycyjnej ćwikły z chrzanem. Najlepsza ćwikła to ta domowa oczywiście, przygotowana własnoręcznie
Moja Książka Kucharskacentymetrowe plastry (najlepiej nicią). Knedle bułczane z zasmażaną kiszoną kapustą Pokrojone plastry rozłożyć na talerzu, dodać do nich danie główne (najbardziej znanymi przepisami z knedlami to pieczona wieprzowina z kapustą, kaczka, gęś albo gulasz). Jeśli nie wykorzystamy wszystkich przygotowanych bułczanych knedli, pozostałych ugotowanych wałków nie kroimy, ale zastawiamy je w całości do następnego dnia (dłużej niż
Pomysłowa kuchniaSkładniki: wydepilowana kaczka kilka jabłek sól kilka ząbków czosnku kilka łyżek majeranku Marynata: oliwa 3 łyżki octu balsamico bianco 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki octu słodowego 3 łyżki słodu daktylowego (może być też syrop klonowy albo miód) Kaczkę nacieramy solą, majerankiem i marynatą. Jabłka kroimy na ćwiartki i wkładamy do środka kaczki. Zostawiamy na noc. Pieczemy około
Cytryna&Co.moment łączy się je ze wszystkim, aczkolwiek w zależności od stopnia wytrawności przedstawia się to następująco: 1) Wina wytrawne najlepiej łączyć z wołowiną, wieprzowiną, dziczyzną, gęsią, kaczką i innymi rodzajami pieczeni. To niezastąpiony towarzysz każdej eleganckiej okoliczności, wystawnego obiadu, czy kolacji. 2) Wina półwytrawne najczęściej łączy się z wędlinami, potrawami z mięsa czerwonego i dojrzałymi serami. To idealna opcja
Kuchcik gotujesoku z cytryny. Samą skropiona jedynie oliwą, z orzechami i ananasem, z marchewką i żurawiną, z natką, inne pomysły. Takie surówki świetnie komponują się z daniami z kaczki, gęsi, wszelkimi zrazami, pieczeniami, kotletami, ale też pierogami, kopytkami, warzywnymi curry i innymi daniami. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Inne przepisy na przetwory późnej jesieni
Rodzinka w kuchniSoczyste, delikatne mięso z kaczki, solidnie przyprawione, aromatyczne. Pieczone mięso podaję najczęściej z ziemniakami tłuczonymi lub pieczonymi, w postaci gładkiego maślanego puree, kopytkami lub kluskami śląskimi, buraczkami na gorąco czy kapustą modrą. Zawsze obok czeka żurawina do mięs, borówka bądź jarzębina, która idealnie komponuje się z czerwonym mięsem. Syty i wspaniały obiad, jak dla mnie podano po królewsku
Zasmakuj Kuchniszklanka, dwie zielonego rozmrożonego groszku lub marchewki zmiksowane ze śmietaną, masłem lub/i mlekiem na gładko i dodane do utłuczonych ziemniaków. Zielone puree podaję do ryby i kaczki, pomarańczowe do kotletów, pieczeni, szczególnie drobiu. Dziś delikatne, maślane puree jako dodatek do obiadu, samo danie (np. podane ze zsiadłym mlekiem :), jako dodatek od zup i sosów. Jeśli chodzi o zupy
Zasmakuj KuchniBożego Narodzenia i pierwszy dzień Nowego Roku to wyjątkowe okazje, na które zawsze przygotowuje się rodzinny obiad z daniami serwowanym raz w roku. Na stołach pojawiają się kaczki w jabłkach, szynki pieczone w pomarańczach, schab ze śliwką, a waszym domu to świąteczny Boeuf Strogonow, wołowy gulasz w sosie pomidorowym. BOEUF STROGONOW Składniki: ok. 1 kg łopatki wołowej
Bon appetit mon amiesauvignon z merlotem z małą domieszką cabernet franc. Wino spędziło 12 miesięcy w dębowych beczkach. Wino smakuje i pachnie dojrzałymi czerwonymi wiśniami, czarną porzeczką, jeżynami. Wędzona pierś kaczki podana na doskonałym pieczonym na miejscu chlebie z popiołem, do tej przekąski zaproponowano nam wino Les Caves du Pré Côtes du Rhône Puy Saint-Roc 2012 (14,99 zł). Niestety wino
królestwo garów