pieczona kaczka - 1171 przepisów (strona:27/79)

Kaczka nadziewana limonkami 152

czosnek oraz nacięte i delikatnie rozgniecione limonki. Kaczkę zamykamy szczelnie - nacinając błonkę w skórze i przekładając przez nią kostkę od udek. Doprawiamy z zewnątrz odrobiną soli. Kaczkę wkładamy do naczynia żeliwnego bez przykrycia, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200-210°C przez 30-35 minut. Obraną i pokrojoną marchewkę wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone ziemniaki. Do warzyw dodajemy 3 pokrojone(...)ząbki czosnku i posypujemy je łyżką kolendry, roztartej w moździerzu, odrobiną soli i pieprzu. Warzywa układamy dookoła zapieczonej kaczki w brytfannie. Całość polewamy 200-250 ml jasnego piwa. Kaczkę i warzywa pieczemy 2 godziny pod przykryciem w temperaturze 160°C. Powidła śliwkowe przekładamy do miski, dodajemy pozostałą część piwa, mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowaną glazurą polewamy

w mojej kuchni
Gęsina w słodkiej kapuście 239

której może tkwić duża część tajemnicy smaku i aromatu potrawy, to użyty tłuszcz oraz bulion. Tłuszczem wykorzystanym do przygotowania warzyw jest smalec z gęsi lub kaczki. Najłatwiej uzyskać go podczas pieczenia tego drobiu właśnie przy okazji takich dań(...)Jeśli bowiem pieczenie odbywa się wyłącznie we własnym sosie, a jedynym dodatkiem jest sól, otrzymujemy właściwie „czysty” smalec do użycia na przyszłość. Czytajcie jednak dalej uważnie, bo przynajmniej niektórym możemy teraz zdradzić mały kulinarny sekret. Otóż jeśli zlejemy z brytfanny własny sos, w którym dostatecznie długo i najlepiej niezbyt intensywnie piekła się gęś lub kaczka, to ma on w rzeczywistości

Kulinarna Pokusa
Kacze udka 156

aromatyczne, delikatne, a zarazem wyraziste. Pomieszane aromaty i przyprawy. Kacze udka marynowały się w marynacie z oleju i przypraw cała noc. Polecam Wam taką marynatę i taki sposób przyrządzenia kaczki, dlatego gdyż jest bardzo soczysta i pięknie pachnie przyprawami. Takie kacze udka podaję z ziemniakami w różnej postaci: klasycznymi z wody, puree, kluskami śląskimi, kopytkami, pyzami ziemniaczanymi i surówką(...)pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta olej rzepakowy Przygotowanie: Udka myjemy, osuszamy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, dokładnie wmasowujemy w nie przyprawy, odstawiamy na noc. Następnego dnia pieczemy w temp. 160C przez około 2 godziny na środkowej półce bez termoobiegu grzaniem góra plus dół, co 15 minut podlewając udka sosem z oleju i własnego tłuszczu. Dzięki temu będą

Zasmakuj Kuchni
Niedzielny obiad – pikantny kurczak 263

Pikantny kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Przygotowanie jest bardzo proste, szybkie, nie wymaga zbyt wielu składników. Kurczaka możecie podać z dowolnymi dodatkami, choć moim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jajecznica z mlekiem 212

Tym razem danie typowo śniadaniowe – jajecznica z mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krokiety orzechowe 197

rozgrzanej patelni. Do smażenie można dodać trochę masła, które sprawi, że orzechowe krokiety będą jeszcze lepsze. Polecam przepisy na: Kotleciki z suszonych grzybów , Śledzie w oliwie i cytrynie , Pieczone udka kaczki z żurawiną i rozmarynem Krokieciki orzechowo-ziemniaczane można przygotować także z resztek ziemniaków, które pozostały na przykład z obiadu, jednak smak będzie trochę inny. Orzechy można także zastąpić

Korniszonki
Krokiety orzechowe 167

rozgrzanej patelni. Do smażenie można dodać trochę masła, które sprawi, że orzechowe krokiety będą jeszcze lepsze. Polecam przepisy na: Kotleciki z suszonych grzybów , Śledzie w oliwie i cytrynie , Pieczone udka kaczki z żurawiną i rozmarynem Krokieciki orzechowo-ziemniaczane można przygotować także z resztek ziemniaków, które pozostały na przykład z obiadu, jednak smak będzie trochę inny. Orzechy można także zastąpić

Gotujemy i jemy
Pieczone udka kaczki 162

Idealnie chrupiąca skórka i soczyste mięso.. Pieczone udka kaczki to świetny pomysł na wspaniały obiad na co dzień i od święta. Zobacz jak w prosty i szybki sposób przygotować najpyszniejsze kacze nogi.  - mieszanka naturalnych przypraw - idealnie chrupiąca skórka - prosty sposób na świetny efekt wizualny

AniaGotuje.pl
PIERŚ Z KACZKI Z SOSEM ŻURAWINOWYM 265

Aromatyczna, soczysta i rozsiewająca zapach po całym domu PIERŚ Z... Artykuł PIERŚ Z KACZKI Z SOSEM ŻURAWINOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Sos żurawinowy do mięs na miodzie 151

skarbnica witamin, posiada także właściowości lecznicze. Krótko przeczytaj: tutaj. Słodko-kwaśny sos żurawinowy jest super smaczny i bardzo prosty do przygotowania. To znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju mięsiwa, pieczonej gęsi, kaczki, dziczyzny, pasztetów i sera pleśniowego w diecie wegetarian. Dla mnie również doskonały dodatek do hummusu i kanapek. Świetnie smakuje i na zimno i na gorąco. Teraz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Móje świąteczne co nie co 152

kaczka faszerowana                                         pieczona biała kiełbasa

Eli Gotowanie
Pierś kaczki w sosie grzybowym 137

Danie smaczne, mało kaloryczne i w sam raz na sezon grzybowy. Pieczona pierś kaczki podana w gęstym sosie z grzybów z małym dodatkiem śmietany. Minimum składników by wyeksponować smak i grzybów i mięsa

Milion Smaków
Maitre d'hotel. Żyłki światła, stół i mirabelki. 194

ponownie trzymać na ogniu przez ok. 2-4 minuty. Gorący chutney przełożyć do przygotowanych wcześniej wyparzonych słoików.  Po przestudzeniu można przełożyć do lodówki. Świetnie smakuje z pieczonymi mięsami, kaczką  i królikiem.  * cytuję fragmenty felietonu Ludwika Stommy z magazynu KUCHNIA, maj 1999 * * obydwa przepisy pochodzą z magazynu KUCHNIA,  nr 9(127)/2005

KUCHARNIA
Karnawałowe przystawki- pieczona pierś kaczki i roladki z bakłażana z nadzieniem z ricotty, gruszki i orzechów 262

już, i niestety zbliżający się ku końcowi, karnawał. Oba przepisy mogę w stu procentach polecić, myślę, że udadzą się każdemu- temu mniej i bardziej zaawansowanemu kucharzowi. Do dzieła! Pieczona pierś kaczki Składniki: 2 piersi kaczki świeżo zmielona sól i pieprz grillowane cząstki gruszki do podania Pierś kaczki nacinamy od strony skóry, tworząc ukośne linie na piersi. Doprawiamy solą

Mango Papaja
Francuska kaczka w pomarańczach z sosem czekoladowym z porzeczkami. 173

przykryciem pieczemy ok 1-1,5h w 180 stopniach; do miękkości. W międzyczasie podlewamy kaczkę tłuszczem z dna brytfanki. W ostatnim etapie, ściągamy przykrycie obkładamy kaczkę plastrami pomarańczy i pieczemy do uzyskania ładnego, złocistego koloru.Sos.Na patelni, która została nam po smażeniu kaczki, wlewamy kilka łyżek wina; czekamy, aż alkohol się zredukuje. Jeżeli nie wszystko odejdzie od dna, podlewamy jeszcze odrobiną

BaRepas