pieczenie - 19054 przepisów (strona:995/1271)

Słodki powrót 223

białek i dokładnie mieszamy. Gotową masą napełniamy papilotki muffinek (około 9-10 sztuk) Najpierw nakładamy po łyżeczce masy, dodajemy do każdej papilotki maliny i przykrywamy je pozostałą masą. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 15-20 minut lub do chwili gdy kokosanki będą ładnie zarumienione. Po upieczeniu trzeba je dobrze wystudzić

Przysmaki Karolki
Ostatni letni deser 314

lato odeszło i to w niezbyt miłych okolicznościach. Mam wrażenie, że dało się przegonić jesieni. Ale co z tego, że jesień puka do drzwi, ja nadal wspominam lato. Nie piekę korzennych ciast, nie gotuję aromatycznych dań z darów jesieni, ja ciągle zajadam się letnimi deserami, ot tak na przekór pogodzie. Choć wiem, że to już ostatni raz. Deser z owoców

Przysmaki Karolki
Marchewka w roli głównej 178

miksujemy marchewki. Dodajemy następnie mascarpone, mielone migdały, jajka i wszystko ubijamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Foremki smarujemy masłem i wypełniamy je masą marchewkową. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180°C w kąpieli wodnej. Uwagi: Przepis jest na 4 małe kokilki lub 3 większe, takie jak na zdjęciu

Przysmaki Karolki
Czekolada i gruszki. 226

czekoladę, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do 4 foremek nasmarowanych masłem. Średnica foremki około 10 cm. Następnie na środku umieszczamy gruszkę.  Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 200°C. Podajemy lekko wystudzone

Przysmaki Karolki
Ciasteczko w prezencie 193

czasie ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z białego ciasta wycinamy większe gwiazdki, z ciemnego taką samą ilość  mniejszych gwiazdek. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę  Za jej pomocą łączymy mniejszą.gwiazdkę z miększą. Resztę czekolady  i cukrowych gwiazdek możemy wykorzystać do dekoracji mniejszych gwiazdek

Przysmaki Karolki
Kremowa tarta pomarańczowa 216

wyschło i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Ciastem wykładamy nasmarowaną masłem foremkę do tart. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180"C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Dwie pomarańcze obieramy i kroimy na kawałki. Zasypujemy je 25 g cukru, dodajemy skórkę z limonki

Przysmaki Karolki
Kurczak na niedzielny obiad 246

Wszystko zagotowujemy.  Do naczynia z kurczakiem kładziemy liście laurowe i wanilię wyłowioną z garnka oraz wlewamy część przygotowanej mikstury tak by skropić nią kurczaka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180C przez 2 godziny. Od czasu do czasu zraszamy mięso przygotowanym sosem

Przysmaki Karolki
Rzecz o babeczkach 192

masłem i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i szczyptę soli. Mieszamy. Gotową masą czekoladową napełniamy papilotki od muffinek. Na wierzch każdej babeczki dodajemy po łyżce masy serowej. Babeczki pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Możemy podawać je z owocami lub same

Przysmaki Karolki
Szparagi i pomarańcza 234

gotowały. Wystudzone szparagi układamy na ciasto. Mieszamy jajko razem ze śmietaną i sokiem w pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy tym szparagi. Na wierzch ścieramy skórkę z pomarańczy. Tartę pieczemy w temperaturze 200°C przez 30-35 minut

Przysmaki Karolki
Najlepsze skrzydełka kurczaka z grilla 332

całą noc :) Grillowanie udek to 15-25 min - w zależności od wiekości udek . Przy grillowaniu nie powinno być płomieni. Od czasu do czasu przewracamy je. Gotowe :) Ja podałam z pieczonymi ziemniakami I mizerią. Smacznego

Smaki Edyty
Pałki z kurczaka na kapuście kiszonej 464

Obiad zimowy.. a co.. wiosny nie widać. W kapuście kiszonej najczęściej piecze się golonki i żeberka. Ja postanowiłam zrobić w ten sposób p ałki z kurczaka. Dużo przypraw, pyszna kiszona, domowa kapusta i obiad jak marzenie. Zimowo, gorąco, pysznie. A przy okazji przypominam o konkursie urodzinowym. Szczegóły tutaj. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Golonki w marynacie cytrynowo-miodowej 234

Golonki indycze to pyszne, wdzięczne mięso i można z nich wyczarować pyszny posiłek. A do tego zdrowszy niż golonki tradycyjne. Dzisiejsze golonki są pieczone w marynacie z miodem i cytryna, co dało im pyszny orzeźwiający smak. Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Karczek na soli pod musztardą francuską 233

Pyszny karczek pieczony metoda najprostsza na świecie, czyli na soli. Nie trzeba go przyprawiać do tego wytapia się z niego duża część tłuszczu i wsiąka w sol. Karczek jest aromatyczny, kruchy, soczysty, z fajna, musztardowa skorupka. Robię go od kilku lat jak tylko go zobaczyłam na Galerii Potraw . Co do mojej skorupki to troszeczkę mi się za bardzo podrumieniła, cóż

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Drożdżowe ciasto z jagodami 221

Ostatnio ukazało się moja rodzina uwielbia ciasta drożdżowe a ja je tak rzadko piekę. Dlatego po cieście z rabarbarem, które pojawi się wkrótce kolej na skarby lasu. Niestety mimo ze las mam pod nosem, ale wejście do niego grozi samobójstwem jako żarełko dla komarów a ja samobójczynią nie jestem, dlatego musiałam jagody kupić na targu. Długo zastanawiałam się co upiec

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pizza na kamieniu wg Julii Child 241

długie grube bagietki, 3 półbagietki o dl. 45 cm, 2 pizze o średnicy 40 cm lub 12 bułek. Ja zrobiłam z niego pizze na cienkim cieście pieczone w dodatku jak jak radzi Julia na kamieniu. Powiem wam ze mimo ze z ciastem jest trochę więcej pracy niż zazwyczaj z siebie dawałam, to ta pizza wyszła rewelacyjna, taka jak powinna być

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania