pieczenie - 19054 przepisów (strona:989/1271)

Tarta migdałowa z owocami (bez mąki i cukru) 157

ksylitol lub syrop z agawy. Zmielone migdały delikatnie wmieszać w masę szpatułką. Ciasto przelać do formy na tartę o średnicy 28 cm. Jeśli foremka jest silikonowa nie natłuszczamy jej. Piec 12-15 min aż biszkopt się zarumieni. NADZIENIE: Śmietanę ubić, można posłodzić wg.uznania.  Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Następnie wyłożyć śmietanę i wyrównać. Udekorować świeżymi owocami.  Schłodzić w lodówce

Ze smakiem i z pasją
Ciabatta... 148

odstawiamy aż podwoi swoją objętość (ok. 1,5h), dzielimy ciasto i formułujemy "chlebki". Układamy na blaszce w dużych odstępach. Posypujemy mąką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 st. Pieczemy ok 20 min (sprawdzając patyczkiem, jeżeli jest suchy możemy wyjąć z piekarnika). Piętkę smarujemy masłem i jemy od razu póki ciepła. :) Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Tarta szpinakowo - serowa. 147

ciasto i wykładamy nim formę. Wsypujemy na ciasto groch bądź inny obciążnik i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 st) na 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy groch i pieczemy kolejne 5-10min. W międzyczasie możemy przygotować farsz. Do garnuszka wrzucamy trochę masła, czekamy aż się rozpuści następnie dodajemy szpinak, gałkę muszkatołową i dusimy. Gdy szpinak jest uduszony odparowujemy

Brzuszki Łakomczuszki
Słodka współpraca. 149

ofercie znajdziemy chałwę: waniliową, mleczną, kawową, z orzechami i fantazyjną mi akurat przypadła... WANILIOWA! :) W paczuszcze znalazłam także musli oraz batoniki Beauty Line. Kruche ciasteczka z chałwą już się pieką ale śmiało mogę przyznać, że chałwy nie trzeba przerabiać idealnie smakuje sama wyjedzona prosto z papierka

Brzuszki Łakomczuszki
Ciasto 3 bit. 176

ciasto pojawiło się już na blogach tysiąc razy ale skoro ja również zrobiłam - dlaczego się nie pochwalić. Nie lubię piec, ani robić ciast z przepisu, cukiernictwo wymaga precyzji i cierpliwości, której mi brakuje. Zawsze gotuję na oko, dorzucę jeszcze to trochę tego, trochę tamtego. Nie potrafię powstrzymać tych zapędów robiąc ciasto co niestety przy precyzyjnych przepisach nie kończy się najlepiej

Brzuszki Łakomczuszki
Świeża, lekka pizza. 227

ciasto (jest bardzo aromatyczny więc nie musi być go dużo) posypujemy startą mozzarellą, układamy pomidora i szynkę parmeńską. Wstawiamy do piekarnika na 200st i obserwujemy jak pizza się piecze (ciasto jest cienkie, więc nie musi spędzać dużo czasu w piekarniku). Gdy jest już gotowa wyjmujemy z piekarnika i posypujemy rucolą i pokrojonym w cienkie plasterki (chipsy) serem. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Tarta brokułowa. 140

ciasto i wykładamy nim formę. Wsypujemy na ciasto groch bądź inny obciążnik i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 st) na 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy groch i pieczemy kolejne 5-10min. W międzyczasie możemy przygotować farsz. Gotujemy brokuły tak aby były al dente. Po ugotowaniu rozdzielamy na mniejsze różyczki lub rozdziabujemy widelcem. Układamy na upieczonym cieście. Rozkładamy

Brzuszki Łakomczuszki
Szwedzkie klopsiki. 175

jednych szwedzkie klopsiki, dla innych Köttbullar, dla jeszcze innych klopsiki z IKEA. Na pewno są cudowne i rewelacyjnie łączą się z puree ziemniaczanym (chociaż słyszałam również o połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami, a nawet ryżem) i ciepłą konfiturą żurawinową. Składniki: KLOPSIKI: 300g mielonego mięsa wieprzowego 300g mielonego mięsa wołowego UWAGA! Nie mielone z marketu wołowo-wieprzowe w plastikowej foremce. Porządne, dobre

Brzuszki Łakomczuszki
W jakie przepisy klikamy najczęściej? 181

hamburgerów. 6 1630 wejść  Ciasto 3 bit   To ciasto pojawiło się już na blogach tysiąc razy ale skoro ja również zrobiłam - dlaczego się nie pochwalić. Nie lubię piec, ani robić ciast z przepisu, cukiernictwo wymaga precyzji i cierpliwości, której mi brakuje. Zawsze gotuję na oko, dorzucę jeszcze to trochę tego, trochę tamtego. Nie potrafię powstrzymać tych zapędów robiąc

Brzuszki Łakomczuszki
Dietetycznie: barszcz ukraiński. 213

samej wodzie z sosatkie obranego czosnku i listków laurowych. Jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy wody. Buraki myjemy, osuszamy. Każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200st (ok 1h). Obieramy, ścireamu na tarce na dużych oczkach. Kurczaka myjemy i obieramy ze skóry, odkrawamy również wszystkie części gdzie jest tłuszczyk. Wkładamy

Brzuszki Łakomczuszki
Dietetycznie: pasztet z soczewicy. 224

zalewamy wodą, solimy i zagotowujemy. Ja trzymałam na patelni do czasu aż ciecierzyca zrobiła się pastą. Zdejmuję z ognia, dodaję jajka i pistację. Masę przelewam do keksówki wyłożonej papierem. Piekę 30 min w 160 st (tutaj najlepiej zrobić test suchego patyczka, może nie suchego ale sprawdzić czy nasz pasztet się troszkę "ściął"). Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Sezon szparagowy - zielone warzywa w natarciu. 284

gotowe dajemy im chwilkę na ostygnięcie (dobre są jeszcze lekko ciepłe) i wykładamy na sałatę. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy nasionkami.  Sałatka cudowna!!! Idealnie pasuje do pieczonej ryby

Brzuszki Łakomczuszki
Donuty brzoskwiniowe 336

Dzisiaj moja pierwsza propozycja w ramach Morelkowo-brzoskwiniowo . Na początek będą donuty. Okazuje się, że są jeszcze łatwiejsze niż muffiny. Ciasto przygotowuje się tak samo szybko, a piecze się je połowę krócej. A do tego są bardziej puchate i dzieci są zachwycone. Przepis na podstawie bloga Foodstoriesblog . Składniki (na 10 - 12 donutów): 200 g mąki pszennej 60 g cukru

Sto kolorów kuchni
Bakłażan w panierce z pomidorową salsą 174

stron na rumiano. Odkładamy na ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu. Plasterki układamy na blasze i na każdy z nich układamy po plasterku mozzarelli (można też użyć zwykłego sera żółtego). Pieczemy w 180 stopniach około 5-10 minut, aż mozzarella się roztopi. Salsa: Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, a cebulę kroimy na mniejsze części. Wszystko razem blendujemy. Dodajemy bazylię i doprawiamy

Czerwona Porzeczka
Porzeczanki drożdżowe z mascarpone . 209

Posypać po całości częścią porzeczek i dwiema łyżkami cukru. Zwinąć w rulon od dłuższego boku. Każdy rulon pokroić na ok 6 cm kawałki. Ukłądac na blasze i piec ok 15 min w 180 'C. Po upieczeniu można polukrować , lub posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka

Proponowane wyszukiwania