pieczenie - 19054 przepisów (strona:984/1271)

Tarta czekoladowa z chałwą i jeżynami 175

łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki kakao     Ciasto zagniatamy najszybciej jak się da by go nie ogrzać zbyt mocno dłońmi. Wykładamy ciastem blaszkę do tarty, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20- 30 min w piekarniku 200 stopni C. Wyjmujemy i studzimy.     KREM CZEKOLADOWY:   300ml śmietany kremówki 36% 1,5 czekolady mlecznej 1 łyżka masła 120g

SMYKWKUCHNI
"Kuchnia Tajska" -Christine France wyd. Firma Księgarska Olesiejuk; kilka słów o książce 151

wydawać się zbyt proste. Mi pozycja przypadła do gustu i otwiera drogę do poznania jakże odległej od naszej kuchni, połączeń dla przeciętnego Polaka trudnych do wyobrażenia jak: pieczona kaczka z ananasem i kokosem, ziemniaki w sosie kokosowym , czy rogaliki krewetkowe w słodkim sosie sojowym. Książka to podróż do nowego i zaskakującego smaku. Serdecznie polecam ;-) W ramach akcji

SMYKWKUCHNI
Tagliatelle szpinakowe z łososiem w sosie śmietanowo-imbirowym z pietruszką ;-) 193

ryba, która dość często znajduje miejsce na moim stole,  z wielu powodów min.  bardzo szybko możecie ją przygotować, filety nie zawierają w ogóle ości, czy pieczemy, czy dusimy, czy robimy na parze zawsze wychodzi idealna. Nie pozostaje  mi nic innego jak zaprosić Was na szybki, smaczny i nietuzinkowy obiad. co nam będzie potrzebne: - świeży imbir

SMYKWKUCHNI
Chleb z miodem, kminkiem, czarnuszką i czubrycą- najlepszy jaki jadłam ;-) 166

przekładamy do blaszek w jakich chcemy upiec chleb, ja zrobiłam jedną duża tzw. keksówkę, a z reszty zrobiłam bułeczki. Ciasto w formach musi trochę podrosnąć, dopiero wstawiamy do pieca na około 50-60 minut w temp 200stopni. Poprzez dodatek miodu (cukier) chleb się będzie szybko przyrumieniał dlatego nie zwiększajcie temp.   Wyjmujemy, studzimy i gotowe!  Pozdrawiam cieplutko

SMYKWKUCHNI
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo- miodowym 224

ząbek czosnku - świeży rozmaryn listki - przyprawa musztardowa Kotanyj - oliwa z oliwek 5 łyżek       Przygotowujemy marynatę z w/w składników, mięso marynujemy około 6 godzin (w lodówce), pieczemy w temp 180 stopni C przez około 50 minut.   Delikatność i kruchość polędwiczek, w przepysznej glazurze z marynaty. Polecam

SMYKWKUCHNI
Pasztet drobiowy - przepis 539

blaszki. Jeżeli nie posiadacie blaszki z powłoką nieprzywierającą, to posmarujcie blaszkę olejem i posypcie bułką tartą. Po wyłożeniu masy polewamy na wierzchu 1 łyżką oliwy z oliwek. Pieczemy około 50-60 min w 200 stopniach C. Gotowe! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Zapiekane owoce pod kruszonką z figami ;-) 192

formę troszkę sypką troszkę pozlepianą.   Kokilki smarujemy masłem, układamy pokrojone w kostkę (sporą) jabłka, brzoskwinie, i figi w  plasterkach. Wszystko posypujemy kruszonką (duuużo kruszonki ;-D ) Wstawiamy do pieca temp.: 200 stopni C, czas 25- 30 minut. Kruszonka ma się przyrumienić. Rada: Smak możecie wzbogacić dodając przyprawy typu: cynamon lub kardamon. Smacznego

SMYKWKUCHNI
POMYSŁ NA DYNIĘ ;-) Kurczak w sosie dyniowo- gruszkowym z goździkiem i kolendrą! (cykl: CZAS NA DYNIĘ) 162

masło   Wykonanie: Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, pałki z kurczaka oprószamy przyprawą do kurczaka, na to układamy kostki dyni i gruszki, wszystko polewamy olejem z pestek winogron, posypujemy przyprawami. Pieczemy około 45 minut w temp 220 stopni C. Kurczak wyszedł wyśmienicie a sos przepyszny!      Pozdrawiam Was cieplutko!   Zapraszam na cykl CZAS NA DYNIĘ

SMYKWKUCHNI
Kieszonki z kurczaka z oscypkiem w sosie gruszkowo- śliwkowym 153

kurczaka, robimy kieszonkę, do której wkładamy boczek i oscypka. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem układamy kieszonki, gruszki pokrojone w ćwiartki, suszone śliwki, posypujemy kolendrą, dodajemy goździki, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku około 40 minut w temp. 200 stopni C. Smacznego! Kochani jeśli podoba się Wam mój blog, zachęcam do polecania mojej strony bliskim i znajomym, jak i do odwiedzin

SMYKWKUCHNI
Pstrąg w sosie terijaki z fasolką po chińsku 191

łyżeczka miodu - olej sezamowy - kasza kuskus Wykonanie pstrągi: Pstrągi osuszamy ręcznikiem, układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem, układamy rybę polaną sokiem z cytryny, posypujemy chili i polewamy sosem terijaki. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temp. 180 stopni C.  Fasolka po chińsku: Fasolkę blanszujemy. Do rozgrzanego woka wlewamy łyżkę oleju, dodajemy fasolkę, i utarte w moździerzu anyż i chili

SMYKWKUCHNI
Zapiekany ser kozi z aromatyczną salsą! 145

zielony - oliwa z oliwek, sól i pieprz  Wszystkie składniki mieszamy odstawiamy na 15 minut aby smaki się uzupełniły. Ser kozi zapiekamy w wysmarowanych masłem kokilkach, ser obkładamy szynką, pieczemy 15-20 min w temp. 200 stopni C. Bagietkę kroimy na podłużne kromki, rumienimy na patelni na oliwie z oliwek i masle, lub w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Smacznego! Zapraszam

SMYKWKUCHNI
Ser kozi zapiekany z jajkiem i szynką w kokilkach 115

dymka - masło -sól Kokilki smarujemy masłem wykładamy szynką, na dno układamy ser, potem wybijamy jajko zapiekamy w gorącym piekarniku. Około 5- 7 minut, żółtko ma pozostać płynne, wyjmujemy z pieca, posypujemy szczypiorkiem, podajemy z tostami z pełnoziarnistego chleba. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Quiche warzywne 243

mozzarella chili zielone kawałeczek pora Wszystkie składniki (oprócz sera) wykładamy na podpieczony spód, zalewamy sosem przygotowanym z 250 ml śmietanki (30%) i roztrzepanych dwóch jajek, doprawionego solą i pieprzem. Pieczemy kolejne 35 minut. Na 2 minuty przed końcem czasu układamy plasterki mozzarelli. Smacznego! Zapraszam

SMYKWKUCHNI
Zapiekany Camembert z borówką i winnym jabłkiem ! 125

kokilki układamy ser, na to dużą łyżkę konfitury z borówek, pokrojone w drobną kosteczkę jabłko, zalewamy płynnym miodem, na sam wierz posypujemy rozmaryn. Zapiekamy 12- 15 minut w piecu w temp 180 C. Podajemy z ciabattą zrumienioną w tosterze lub w piekarniku .  Smacznego

SMYKWKUCHNI
Kurczak słodko- kwaśny z ananasem 287

masłem i olejem, układamy kurczaka, koncentrat pomidorowy mieszamy z 3 łyżkami zalewy z ananasa, dodajemy przeciśnięty czosnek i pokrojonego w kostkę ananasa, doprawiamy solą; zalewamy tak przygotowanym sosem kurczaka. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni C.  Smacznego

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania