możemy dodać również barwnik.) Mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy. Na najwolniejszych obrotach miksera dodajemy powoli mąkę do pozostałej masy. Spód tortownicy wykładamy papierem. Na przygotowaną tortownicę wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170 stopni, około 30 - 40 min. do suchego patyczka. I tu zaczyna się najciekawsze ;) Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę
Miksturownikorzechy, sól, pieprz i rozmaryn. Wyrabiamy masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy od 1/2 do 1 szkl. wywaru powstałego z gotowania mięsa i warzyw. Masę przekładamy do formy. Pieczemy ok. 45 min. w temp. 180 stopni. Smacznego!!! insertCookd("7aa7fa3a4d03091ef347a3ba60998f4a
MiksturownikWbić jajko, dodać margarynę. Całość posiekać, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 24cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić, lecz nie zdejmować obręczy tortownicy! Masa truskawkowa: 1,5 kg truskawek, 2 galaretki truskawkowe, 1/2 szklanki posiekanych orzechów w karmelu
Z miłości do słodkościWymieszać. Płat ciasta naciąć od góry na 3 paski. Na środku ułożyć farsz mięsny, rozłożyć resztę cebuli pokrojonej w krążki. Boczne paski ciasta zapleść na przemian jak warkocz. Piec około 40 minut w temp. 200st
Z miłości do słodkościLubię piec babeczki, bo praca żadna, a efekt zawsze jest świetny. Ponieważ z natury jestem leniwa, więc takie przepisy to mój ideał;) Tym razem miałam do zagospodarowania serek mascarpone i padło na przepis z bloga Dorotki. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyjednej (większej) dodałam rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszałam. Białą masę wlałam na spód, na to łyżką masę czekoladową, po czym trzonkiem zamieszałam tak, aby powstał wzór marmurkowy. Piekłam ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 0 C. Zostawiłam do ostygnięcia w uchylonym piekarniku, a potem przełożyłam do lodówki. Najlepsze jest po całej nocy spędzonej w lodówce. Zdjęcia
Zdrowa Kuchnia Sowyfloresy. Tortownicę owinęłam dokładnie folią, wstawiłam do większej formy, do której wlałam gotującą się wodę do połowy wysokości tortownicy. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 0 C i piekłam ok. 50-60 min. Myślę, że można też upiec tradycyjnie, bez kąpieli wodnej. Pozostawiłam do wystygnięcia w uchylonym piekarniku, po czym przełożyłam na całą noc do lodówki. Nikt nie chciał uwierzyć
Zdrowa Kuchnia SowyNajpierw upały, więc ani gotować, ani jeść, ani tym bardziej siedzieć przy komputerze. Teraz z kolei prawie listopadowa aura, więc pomyślałam, że jak nie zjem sernika (w dodatku nie piekłam już baaardzo dawno), to nie przeżyję następnego dnia;) Padło na sernikobrownies z jagodami z tego przepisu , więc zanim na dobre zaczęło lać zdążyłam jeszcze pojechać na targ po świeże jagody
Zdrowa Kuchnia Sowysię kleiła do rąk, tak że zrezygnowałam i kładłam na pergaminie kupki masy - a i tak lekko nie było;) Wsadziłam blachę z ciasteczkami do nagrzanego do 180*C piekarnika, piekłam wg przepisu 15 minut, a ponieważ wydawało mi się to za krótko, to dołożyłam jeszcze 2 minuty i było to o te 2 minuty za długo - spód lekko się
Zdrowa Kuchnia SowyMyślałam o serniku, bo już bardzo dawno żadnego nie piekłam. Wpadła mi pod rękę książka "Czekoladowy świat" wyd. Bellona, a w niej wcześniej już upatrzony przeze mnie przepis na torcik (sernik?) na bazie czekolady i mascarpone. Taka niewielka (bardzo lubię ciasta niewielkie, stąd z reguły zmniejszam ilość podanych składników) słodkość do niedzielnej kawy. Chociaż właściwie to wyszła słodkość
Zdrowa Kuchnia SowyOstatnio zajadam się mixem sałat z różnymi dodatkami. Dzisiaj z dodatkiem pieczonego kurczaka. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyMiałam ser w wiaderku do wykorzystania, a ochoty na sernik pełnowymiarowy i pieczony raczej nie, więc wymyśliłam to, co zawsze się sprawdza i co zawsze chce mi się robić, czyli deser na zimno! Składniki na foremkę 22x12: Spód: * 100 g ciasteczek maślanych * 40 g stopionego masła * 4 szt. czekoladek z orzechami i likierem Masa serowa: * 250 g sera na serniki
Zdrowa Kuchnia Sowywprasowałam (w efekcie po wzięciu do ręki posypka pięknie spadała na podłogę;) Tutaj blacha z przygotowanym wsadem (mogłam spokojnie zmieścić wszystkie ciastka na jednej blasze, niepotrzebnie robiłam takie odstępy): Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 0 C przez 10 min. Ciasteczka są wyśmienite! My schrupaliśmy je same, ale super będą z dodatkiem gęstego dipa, albo serka ziołowego typu Almette
Zdrowa Kuchnia Sowydaktyle (IG 70) sliwkami suszonymi . To dla tych co sa na MM I faza -:) sowa_nie_sowa 2012/05/02 09:06:00 Basia , kiedyś, nie tak dawno, raz w tygodniu piekłam ciasto czekoladowe albo sernik albo coś tam innego do kawy. A teraz słodkie mnie mało kusi, a jeśli, to takie właśnie mniej typowe;) Dzięki za pilnowanie MM i uwagi
Zdrowa Kuchnia SowyNiedługo skończy się sezon na rabarbar, a ja jadłam go tylko raz w formie musu. Toteż gdy na blogu Mariszki znalazłam przepis na pieczoną z rabarbarem owsiankę nie zastanawiałam się ani chwili, ani też nie czekałam na zakup pistacji, tylko zrobiłam z tego co miałam pod ręką, czyli zamiast pistacji dałam posolone migdały. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy