pieczenie - 19054 przepisów (strona:968/1271)

Kruche jeżynowe babeczki 222

Wyciełam koła małą foremką do babeczki i wylepiłam nim dno foremki od muffinki. Po upieczeniu kształt przypomina malutkie tarty. Wylepione foremki wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 10 minut aż ciasto się zarumieni. Upieczone babeczki wyłożyć na deskę do wystudzenia. Przygotować krem. Jeżyny zmiksować z cukrem waniliowym. Żelatynę zalać mlekiem aby napęczniała a następnie lekko podgrzać

Monia miesza i gotuje
Włoskie ciasto czekoladowe bez mąki 470

łopatką lub łyżką. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe białka i ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłożonej papierem (lub wysmarowanej masłem i wysypanej migdałami mielonymi). Pieczemy ok. 45 minut w 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu ciasto czekoladowe możemy posypać kakao. Podajemy z gałką lodów

Poezja smaku
Golonka gotowana ( z wody) 222

Polecam ulubione dane Piotra – tym razem golonkę gotowaną w jego wykonaniu. Ja zawsze przygotowuję Golonkę pieczoną w piwie. To danie chyba lubią wszyscy faceci, ale znam też amatorki golonki wśród pań. Ale tym razem za gotowanie zabrał się Piotrek, to jego sposób. Ostatnio przygotowywałam golonkę po bawarsku z warzywami tutaj Przepis na pyszną gotowana Golonka wg Piotra: Składniki: 1 duża

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” 169

formie na muffiny. Wkładamy każdy kawałek ciasta i robimy niedbałe fale, gdyż tarteletki mają być rustykalne, a nie gładkie. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem i pieczemy tartaletki przez około 20-25 minut. Studzimy. Składnikikremu na krem do 12 tartaletek: 3 łyżki kaszy manny 4 łyżki śmietany 36 % 400 ml mleka kokosowego 3 łyżki cukru 2 łyżki wiórek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny) 164

smażonych/ pieczonych mięs proponuję przygotować zimny dip / sos na bazie serka homogenizowanego o,1 % tłuszczu i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku, koperku i tartego ogórka. Ten sos jest jednym z moich ulubionych dipów, przygotowuje się go bardzo szybko, wymaga po przygotowaniu jedynie schłodzenia w lodówce. Dip jest bardzo aromatyczny i pikantny, za sprawą chili w młynku, ma sporo czosnku, dużą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żeberka wieprzowe z sałatką ziemniaczaną 199

oraz sałatkę ziemniaczaną, w sposób jaki podaje się w Niemczech, czyli ugotowane ziemniaki pokrojone w grubą kostkę z dużą ilością majonezu, doprawione tylko solą i pieprzem, bez dodatków. Ostatnio piekłam żeberka na grillu. Polecam też moje żeberka w sosie z pampuchami. Tak przygotowane Żeberka wieprzowe z sałatką ziemniaczaną są dla tych co nie liczą kalorii. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy przecier pomidorowy (Puree pomidorowe) 265

domowego koncentratu pomidorowego kupuję tylko Passatę z kartonika zamiast gotowego koncentratu pomidorowego albo kupuję czasami pomidory krojone z puszki. W sezonie letnim zajadamy się świeżymi pomidorami, przygotowuję też pieczone pomidory , no i obowiązkowo domowy przecier pomidorowy (puree pomidorowe). 2 kg podłużnych pomidorów Lima 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylia Kotanyi Przygotowując

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos pomidorowy na zimę 589

pomidory krojone z puszki też niekiedy wykorzystuję. Ale w sezonie letnim zajadamy się jednak świeżymi pomidorami, sałatki z pomidorami są przygotowywane każdego dnia. Na zimę jednak przetwarzam pomidory, przygotowuję pieczone pomidory , no i obowiązkowo domowy przecier pomidorowy (puree pomidorowe). Kolejnym pomysłem na wykorzystanie pomidorów jest gęsty sos pomidorowy na zimę, pełen ziół prowansalskich (mieszanka suszonego rozmarynu, tymianku, bazylii i estragonu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z rydzów i kuskus 210

Lubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie , Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym , Szynka pieczona z żurawiną . Tym razem postanowiłam ją podać z grzybami. A lubicie rydze? U nas właśnie pojawiły się rydze, a Piotrek jako wytrawny grzybiarz trochę ich nazbierał. Przysłowie mówi lepszy rydz niż nic! Trzeba umieć zbierać rydze, nie wszędzie występują, u nas rosną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska 246

Lubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie , Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym , Szynka pieczona z żurawiną . Z kaszy kuskus robiłam nawet kluski do gulaszu. Przygotowywałam też lekką sałatkę warzywną z kuskus. Lubię kaszę kuskus wykorzystywać, gdyż wymaga krótkiej obróbki. A lubicie rydze? Piotrek je z zapałem zbiera, gdyż jest wytrawnym grzybiarzem. Wg mnie rydze obok borowików

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Indyk w raju, czyli pierś z indyka z suszonymi owocami 146

indyka układamy listki szpinaku bez ogonków, oraz owoce z sosem, przykrywamy płatem indyka. Zawijamy filet szczelnie w folię. Odkładamy na kolejne 30 minut. Nastepnie układamy mięso na grillu i pieczemy ok. 25 minut, rozcinamy folię od góry i pozwalamy mięsu „dojść”. Podajemy mięso z owocami na liściu sałaty. The post Indyk w raju, czyli pierś z indyka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś w sosie ogórkowym 184

grubo mielony czarny pieprz Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Nacieramy marynatą rybę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zamarynowaną rybę układamy na blaszce, na niej układamy gałązkę tymianku, pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sos ogórkowy: 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki masła 2 pokrojone w kostkę szalotki 4 obrane, oczyszczone i pokrojone w kostkę ogórki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab grillowany z rozmarynem 174

Uwielbiam dania z grilla. Uwielbiam rozmaryn. Odkąd dochowaliśmy się wielkiego krzaka rozmarynu często wykorzystuje go do dań. Dodaję świeży rozmaryn do pieczonych pomidorów czy też ryb, łosoś z piekarnika. Schab grillowany z rozmarynem najpierw został zamarynowany w mieszance musztardy z wędzoną papryką, 1 łyżką oleju i soli. Schab Grillowany z rozmarynem przygotowałam za pomocą urządzenia z płytkami do grillowania

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) 148

koszyczków. Wstawiamy panchettę na 5 minut i zapiekamy. Mieszamy w misce składniki farszu, doprawiamy je sola morską z pieprzem, wyciągamy formę z podpieczona panchettą do której wkładamy farsz, dociskamy. Pieczemy przez 10 minut. Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) podajemy na ciepło, ułożone na sałacie. The post Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser czarno-biały (deser śmietankowy z czekoladą) 1521

jest doskonałą bazą do różnych deserów, smaki przygotowujemy wg naszych upodobań. Dzisiaj postanowiłam do przygotowania tego deseru wykorzystać same babeczki od Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) , które piekłam na Sylwestra. Deser czarno-biały (deser śmietankowy z czekoladą). Przepis na 1 dużą lub 2 małe porcje: 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki kopiaste jogurtu greckiego 1 łyżka cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania